Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2020 17:29 - СОФИЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 1569 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 13.03.2021 21:13

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                        СОФИЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ

 С новата си декларация ЕС се обяви за „Зона на ЛГБТИК свобода“ и не пропуснаха отново да ни напомнят за Истанбулската конвенция. И аз отново се сетих за една моя стара идея, която по време на председателството на България предложих в съобщение по Фейсбук на Бойко Борисов и Лиляна Павлова. Не съм очаквал да ми отговорят, но не последва нищо – или не са имали време да прочетат написаното или не им е достигнало самочувствие и кураж да предложат на европейците тази идея.

Истанбулската конвенция стана нарицателно за префиненото лицемерие на европейските чиновници и се родее по изобретателност” с европейските „криви краставици”. Основният проблем в нея е, че безспорната в този документ тема за защита на жените и децата от насилие е комплектувана с двусмислено написания текст на  Джендър тематиката. Това прави този документ оспорим и затова не само българите, но и много други европейци не го приемат. Нещата и настъпилата безизходица могат да се решат много елегантно, като се предложи друга конвенция, която работно съм нарекъл Софийска.

Идеята е да се отдели от Истанбулската конвенция само текста, който засяга защитата на жените и децата в нова – СОФИЙСКА КОНВЕНЦИЯ,  която ще се приеме безпроблемно от всички европейци. Това разбира се е смела стъпка, защото по този начин България ще се противопостави на европейското чиновничество, но от друга ще покаже характер и самочувствие, което българските евродепутати досега не са проявявали, (нали сме донякъде нови в тази общност). Позицията им ще бъде силна, защото зад гърба си ще имат и решението на Конституционния съд, което има силата на член от Конституцията на България и което никакъв ЕС не може да отмени, а това значи, че България никога няма да подкрепи тази конвенция в този и вид! Мисля че е дошло време точно ние българите да променим нещата, да помогнем на ЕС да излезе от тази задънена улица, а българските евродепутати да спечелят уважението на своите съграждани и на много европейци! Вярвам, че всички български евродепутати ще се обединят за тази идея.

…..

Джендър тематиката не я обсъждам – всеки който е тръгнал против природата и живота далеч не е стигнал и в крайна сметка винаги се е връщал към началото!

Българските закони защитават в достатъчна степен правата на всички свои граждани независимо от техния пол, етнос, вяра и сексуална ориентация. Истанбулската конвенция е необходима само на държави и общества, които не могат да защитят тези права на своите граждани.

Лицемерието сред „старите европейци” е навсякъде - като се почне от Папата, който неотдавна подкрепи гей браковете и католическото духовенство, световно известно със своите перверзии и се стигне последно до Полша, където непрекъснато напомнят, че са част от Запада, а не от Изтока. Одобриха Истанбулската конвенция, но брутално я нарушиха като насилиха жените си, отнемайки им правото да решават какво да правят с живота си?!? 

(В съзвучие с тази конвенция обаче не споменаха нищо за  абортите сред гей средите…J )

……….

Балканите и България не са периферия, т.е. провинция на Европа.

Точно обратното! И географски, и исторически, и генетически земите на Древна Тракия, т.е. днешна България са Началото, а не крайнина на Европа. Последните археологически проучвания в България непрекъснато потвърждават това, да не ги изреждам. Стига само да спомена най-старото злато на света от Варненския халколитен некропол както и прозрението на палеоархеолога Петър Детев:

„Европа се е събудила след ледниковия се сън и е започнала да гради своята култура едва в третото хилядолетие пр. Христа. Но тук на Балканите знаем, че това чудо се е случило 4000 години по-рано. Така между разбиранията на Европа за начало на европейската култура и нашите артефакти зее 4000 годишна пропаст.

Темата за ветото на България за Македония разбуни българското общество. Не е изненада, че 84 % от българите подкрепят решението на българското правителство, което най-после прояви характер и се осмели да се противопостави на силните в Европа. Обадиха се обаче и някои български „интелектуалци”, които смятат, че ние българите сме изостанали от модерните идеи на интернационализма, либерализма и глобализма и си поставят благородната задача да ни просветят и отведат в цивилизования свят. Кой обаче е той?

 

И Робството и Робовладелството,

и Кървавите кръстоносни походи,

и Християнската Инквизиция,

и Горенето на вещици,

и Кристалната нощ,

и Холокостът

 

са част от тъмните страни на  „цивилизованият свят”, заложени от моралните ценности на гръко-римския свят, пред който днес всички незнайно защо се прекланят!?!...

Древните тракийски и днешните български земи не познават НИТО ЕДНО от посочените морални„достижения” на западната цивилизация  Ние българите се отличаваме от всички останали народи, защото основа на българската идентичност не е Гръко-римската, а Тракийската цивилизация. Може и да не си даваме сметка за това, но то ни прави различни от другите народи, та чак  кара някои от нас да се притесняват от това различие.

Като пример за това ще посоча сведението, според което царят на тракийското племе Гети - Дромихѐт  успял по време на една военна кампания да плени Лизимах (гръко-македонски владетел, преди това висш военачалник на Александър Македонски) с цялата му армия, но после го освободил,  и него и армията му! Освободил го е, защото е уважавал както своята свобода, така и свободата на другите, а с такъв жест на благородство траките показвали едновременно и своето морално превъзходство, и презрението си към робовладелския манталитет на противника.

Пак по сведения на гръцки  хронисти, но около 1300 години по-късно  гръцкият  император Василий ІІ направил същото – освободил около 15 000 пленени български войници, но преди това „цивилизовано” им извадил очите, като оставил на всеки 100 слепи по един с едно око да ги води ...

Както бихме казали днес - разлика в цивилизационния модел…

 

Никога не трябва да забравяме, че основа на цивилизоваността не са материалните, а моралните ценности, където ние сме в челото на европейските народи!

На първо място - това е уважението към другите,  което ние българите носим като ценност. Етническата толерантност и в миналото и днес не е само фраза. Най-яркият пример за това е, че  само ние българите единствени от останалия „цивилизован” свят  сме спасили своите евреи, цигани и хомосексуални, (т.е. джендъри) през Втората световна война, но не го смятаме за нещо особено, докато други избиват комплекси на вина и днес високомерно се опитват да ни учат на цивилизованост и хуманност.

Шестицата и сега е степен на съвършенство в сърцевината на древна Тракия – България. „Отличен 6” е най-високата оценка в българското училище, а познатата ни фраза „Всичко е на 6”, т.е. перфектно, едва ли се среща другаде. Друго нещо, оставено ни от траките, е кимането с глава за „да” и „не”. И кимането, и шестобалната система са неща, които се използват в България за разлика от целия останал свят, който използва предимно петобалната система и обратното на нашето кимане с глава. Това понякога кара нас българите да се чувстваме аборигени, каквито всъщност сме, но какво по-добро основание за гордост!... (Аборигени е название за най-старо, коренно население).

Признаваното от всички българско гостоприемството е странно за чужденците, но не и за нас. То е уважение към другите, колкото и да са различни те и в никой случай не е проява на ниско самочувствие и чуждопоклонничество,  както някои смятат, а само на благородство и уважение към другите, особено когато са ни гости.

Някои ни смятат за изостанали. В известен смисъл - да, основно в начина на управление на обществото, но не може да бъде другояче след 500 години липса на държавност и естествено развитие, а в последвалите 138 свободни години участия в 5 войни и няколкократни унищожения на създаваните елити. Като общество имаме какво да догонваме, но по отношение на моралните ценности - нас трябва да ни догонват!

А това, което някои ни натрапват в манталитета като „култура на оцеляването”,  „национално малодушие”, „робско съзнание” и  „Преклонената главица остра сабя не сече” си е само мнение на недоброжелатели. Да оцелееш е върховен инстинкт, заложен ни от природата и това е по-скоро мъдрост, отколкото „национално малодушие”, защото е по-добре да оцелееш и да си дадеш шанса да „възкръснеш”, както в крайна сметка е станало с българите, отколкото да останеш „херойски”  в историята като много от великите, които днес ги няма. За сметка на това ние сме си все още тук, в земите на древните си праотци, в най-древната държава на Европа, говорим си на нашия древен език, пишем си на нашата собствена азбука, за разлика от по -„цивилизованите” от нас, които използват чужда азбука на един мъртъв език.

А кукерството и нестинарството, които се смятат за езически обичаи само показват, че ние сме народ с древни,  устойчиви  и неподвластни на времето традиции, които и християнството не е пречупило, както на много други „цивилизовани” места.

Цивилизацията не само дава, но и взима и то много…

……

Ние българите сме древен и мъдър народ и мисля, че е дошло време не Европа да ни наставлява, а ние да я наставляваме когато е необходимо. Всичко е въпрос на самочувствие, което имаме пълно основание да  проявяваме.

Софийската конвенция разбира се ще срещне съпротива, най-вече на идейните организатори и реализатори на Истанбулската. Ще има обвинения, че тя разделя ЕС, но той вече е разделен. Разделен е точно от Истанбулската конвенция - на мъдрите стари европейци от Запад и простите и изостанали източноевропейци, които не могат да схванат модерното разбиране за хуманността…

Идеята за Софийската конвенция ще стане още по-респектираща, ако зад нея застанат и се обединят всички останали страни, които не са ратифицирали конвенцията. Вярвам, че дори самата Урсула фон дер Лайен може би ще я подкрепи, защото не може да не осъзнава, че за Истанбулската конвенция в този и вид няма бъдеще…

На първо време е добре новият български парламент да приеме СОФИЙСКАТА КОНВЕНЦИЯ, която със сигурност ще защити в допълнителна степен жените и децата.

….

През 1943 година българското общество и българската държава са единствените в Европа, които са защитили живота, здравето и достойнството на своите малцинства въпреки огромния натиск. Показали са на европейците, че и във вихъра на войната не са загубили своето чувство и правилен ориентир за хуманност и нормалност.

Вярвам ще го покажат и сега.

 




Гласувай:
6



1. andorey - Привет! Поздравление за коментара ...
19.12.2020 17:16
Привет! Поздравление за коментара и въпроса към праиториците в предаването История бг.
Андрей
цитирай
2. vled - Благодаря ти, Андрей,
20.12.2020 15:21
Ние с теб работим в една и съща посока, но всеки по своя начин.
Историята на българите е изключително трудна за изследване, но сме задължени да напомняме на другите това което знаем, че сме били и това което сме и днес.
Материалното винаги е било преходно...
цитирай
3. zaw12929 - ПОЗДРАВИ: Цивилизацията не само ...
05.07.2021 05:55
ПОЗДРАВИ: Цивилизацията не само дава, но и взима и то много…ДА: Ние българите сме древен и мъдър народ и мисля, че е дошло време не Европа да ни наставлява, а ние да я наставляваме когато е необходимо. Всичко е въпрос на самочувствие, което имаме пълно основание да проявяваме.
цитирай
4. vled - 3. zaw12929
05.07.2021 13:15
Благодаря.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 69603
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930