Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.02.2020 17:49 - Значението на тракийската дума БРИА
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 4251 Коментари: 35 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Думата БРИА е посочена като тракийска от Страбон и Стефан Византийски.

1.     Ь r i а "град" (Strab.; Stepll. Byz. под думата Mеsемbгiа). У двамата автори, Страбон и Cтефан Византийски~ думата е означена като тракийска. Среща се често и като втори елемент в тракийски селищни имена, напр. в Mеsaмbгiа, Poltymbria, Selymbria, Skеdавгiа и др. Трак. bria е cpoдно с тох.А ri, В riye "град (убежище на височина)" --от ие. игijа. 

Много важно нещо, което не трябва да  забравяме е, че не трябва да абсолютизираме написаното от старите автори. Това че някой, някога, някъде е написал нещо НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ НАПИСАНОТО Е ВЯРНО! Несравними са знанията и възможностите за проверка на това, което се пише днес и въпреки това фалшивите новини са ежедневие около нас, затова не трябва да вярваме безгранично на написаното от древните хронисти.

Основната грешка, която българските историци правят днес е  твърдението, че гръцки колонисти са „основали” селищата по нашето Черноморие. Това разбира се е гръцкият прочит на историята, който те преповтарят, но това изобщо не е вярно. Навсякъде където има гръцки колонии, по-скоро пристанища, разраснали се впоследствие в околните териториите има древни тракийски селища. В този смисъл да основеш нещо, което вече е основано е безсмислица. Траките не са имали особен интерес към морето и са разрешавали на гърците да строят в тракийските земи пристанища и да се заселват там, разбира се срещу солидно заплащане, което е известно от източниците. Тази древна практика е продължила и в по-нови времена - Сингапур, Гибралтар и др. са известни британски владения, наети преди много години, а Хонконг неотдавна беше върнат на Китай, защото договорът за наемане изтече и Китай си поиска тази територия. Гръцките колонии са носели добри доходи от търговия и за двете страни и затова са били взаимноизгодно решение.

Известните топоними, които съдържат думата БРИА са:
 POLTYMBRIA, SELYMBRIA, MESAMBRIA, ALAAIBRIA, BOLBABRIA, MASKIOBRIA, SKEDABRIА, ASKIOBRIA. 

POLTYMBRIA, SELYMBRIA и MESAMBRIA са установени отдавна като днешните градове Енос /Енез/ и Силиври в Турция и Несебър в България. Всичките са гръцки морски колонии преди идването на османците.
Ето какво пише Калин Порожанов в неговия сборник, издаден в книгата „ТРАКИЙСКАТА  ЦИВИЛИЗАЦИЯ В НАЧАЛАТА НА ДВА КОНТИНЕНТА И ПО КРАЙБРЕЖИЯТА НА ТРИ МОРЕТА (в десет етюда)” /Второ преработено и допълнено издание/:

Страбон казва, че така както Месамбрия/Менебрия, значи града на

Менас, по името на основателя му, защото брия на тракийски език означава град, по същия начин градът на Селюс се нарича Селюмбрия, а и Еноссе наричал някога Полтимбрия (Strab. VII, 6, 1). Същият античен автор добавя още, че Енос се намира в някогашната област Апсинтида, която

днес се нарича Корпилике, а на запад от нея са киконите (Strab. VII, fr.

58). Стефан Византийски потвърждава Страбон с цитата, че Енос е полисв Тракия, наричан Полтимбрия (Steph.Byz. 52, 9) и че Апсинтос е полис

в Тракия, с хора Апсинтис, има и етникон апсинтиос (Steph.Byz. 153, 8).

Освен това се знае още, че преди да се назове през Античността с името  Мелас, реката, вливаща се в Тракийско море над Тракийския херсонес,тоест днешната река Кавак-чай, е носела името Апсинтия (Detschew D.

1976, 39).

В този случай не може да не се припомни, че името Апсинтос/Apsinthos и производните му със суфикса -nthos, е несъмнен тракийски

реликт, в контекста на палеобалкано-западномалоазийската общност от

втората половина на ІІ – началото на І хил.пр.Хр. (Detschew D. 1976, 39–

40; Порожанов К. 1998, 44–50).

Така, езиковедският факт е в пълен унисонсъс споменатите по-горе данни на археологическите проучвания в Енез.

Oще Херодот като разказва за атинянина Милтиад син на Кипсел(Милтиад Стария), властващ на Тракийския херсонес към и след среда-та на VІ в.пр.Хр., споменава, че същият полуостров е държан/владян от

траките долонки, които били заплашени с война от апсинтите… (Hdt.VI, 34).

Несъмнено местното население между р. Хеброс (дн. Марица)и Тракийския херсонес са траките апсинти, за които знаем имената на

Пейрой/Пирой и ПОЛТИС като техни предводители. Очевидно, апсинтите имат своята етносна държава Апсинтида, която през VІ в.пр.Хр. е в конфликт със съседната тракийска държава, тази на долонките на Тракийскияхерсонес. Изглежда най-вероятно, че именно владетелите на апсинтитепрез VІІ в.пр.Хр. дават съгласието си за създаването тук при устието-делта на р. Хеброс на елинския полис Енос.

318

Калин Порожанов

(Inventory 2004, 875–877).                                                                                      

Останалите - ALAAIBRIA, BOLBABRIA, MASKIOBRIA, SKEDABRIА, ASKIOBRIA най-вероятно са реконструирани от Дуриданов по следния начин:

ALAAIBRIA според Дуриданов е:

 *А 1 аа i Ь r i а -местно име, реконструирано от епитета на Зевс и Хера Alaaibrienoi (В надпис от Тракия). Тъй като -bria означава "град" (вж. стр. 21), цялото име може да се обясни като "град на *Alaja (река)", а *Alaja (Alaai е мест. п.) като предполагаемо речно име, което намира точно сьответствие в лит. ВИ Alaja (езеро), разширено от alaие. *о1а от корен ие. ~::el-: *о1-"тека" в лит. a.lеti ""залят съм от вода".  

*В о 1 ЬаЬ r i а ~ местно име, реконструирано от жителското название Bolbabrienoi (в надпис от Ст. Димитровско). Името е двуосновно: Bolba-~Bolbe (вж. по~горе) и bria "град" (вж. стр. 21).

……….

Skedabria стр. 21, 112

Ако се вгледаме в създадената от И. Дуриданов карта и приложена в труда му "Езикът на траките", Сф. 1976 ще забележим, че безспорните POLTYMBRIA, SELYMBRIA, MESAMBRIA са разположени по крайбрежието на Егейско (Тракийско), Мраморно и Черно море.

Какво всъщност трябва да означава Бриа/Брия?

Ще напомня, че думата BRIA е посочена като тракийска от Страбон и Стефан Византийски. Логиката им е проста и донякъде вярна. Щом не е гръцка и се отнася за имена на селища в тракийските земи значи е тракийска.

Ние днес даже не можем да допуснем, че „изчезналият” тракийски език е основа на днешния български език и все още използваме много думи без да си даваме сметка, че са ни останали от траките. Ще напомня само думите АЗ и БОГ, които са доказано тракийски:
http://www.promacedonia.org/pdf/georgiev_trakijskijat_ezik_1957.pdf

стр. 85 -  ПОКАЗАЛЕЦ

AS - Аз

ASAM - Аз съм

……….

БАГ/Бакх, Бакхус/ - БОГ

……….

БРИА/БРИЯ е нито тракийска, нито гръцка дума, а гърцизирана заемка от тракийската дума БРЯГ (Бриа̀(г). В гръцкия език няма буква Я и за да се отрази този звук се изписва с ИА. Последния звук/буква „Г” почти не се чува в говоримия език, затова и Страбон и Ст. Византийски не са я изписали.

БРИА в тези 3 известни топоними означава Селище до морски бряг, Пристанище, Пристанищен град/селище.
В други случаи, за които не е възможно да се определи местоположението -
ALAAIBRIA, BOLBABRIA, MASKIOBRIA, SKEDABRIА, ASKIOBRIA съставката БРИЯ означава някакъв Бряг, Бриа(г), например както и до днес град Червен бряг.
Село Камен бряг, което е разположено на морския бряг до Каварна е може би едно от горните неизвестни като местоположение топоними.



Тагове:   тракийски език,


Гласувай:
6



1. barin - Здравей, vled. Обикновено &quo...
08.02.2020 20:57
Здравей, vled. Обикновено "брия" се свързва с бряг. Познато е на хората от Месембрия, по-късно трансформирано в Месембрия. Това е старото име на град Несебър. Аз специално го помня още от дете, когато ми купиха игра"Превземане на Месемврия".
Поздрави!
цитирай
2. vled - Благодаря ти, Барин,
08.02.2020 21:34

Прав си, но историците продължават да го свързват с „Град”. Хем е вярно, хем не е, хем е град, но на морски БРЯГ…
Ако БРИА беше ГРАД, защо не говорим за ПулпуБРИА, а за ПулпуДЕВА?
Ако ДЕВА беше ГРАД защо днешен Несебър не е МесемДЕВА, а е Месем БРИА?

цитирай
3. balar - Тракийски
09.02.2020 00:18
и български имат дотолкова общо, доколкото са от групата на индоевропейските езици, което логично означава, че имат допирни точки, но не съвсем. Тракийският по-скоро ще да е имал доста по-общо с келтския ( ирландският му е наследник) и протобалтийският езици, може би нещо по средата, докато корените на нашият език трябва да си ги търсим в сарматския, който излиза, че е прабългарският език. Единият е западен клон - тракийският, другият е источен клон - нашият. Единственото общо е, че са арийски, сиреч индоевропейски, от там и приликите и съвпаденията, доколкото можем да сме сигурни, че наличните тракийски думи са действително тракийски, а не заемки от скитски или персийски да речем, защото човек със човека се среща: търговия, войни и т.н.

цитирай
4. leonleonovpom2 - Здравейте!
09.02.2020 09:07
Съгласен съм с повечето постановки И по пътя на логиката брия би трябвало да е бряг Името на Месамбрия е наистина свързано с тракийски вожд -цар и носи неговото име-Мелса Но тук има нещо смущаващо, вероятно поддържано от гърците Излиза ,че е брегът на Мелса, нтой е частната собственост , а градът е ...техен? Трябва внимателно да се провери, дали всички подобни селища са на бряг? Въпреки ,че селищата се строят на бряг на река или море- до водоизточник изобщо!
Да ,бях писал преди години ,че гърците не са основавали градове, а са заварвали селища тук Например в Анхиало са били посрещнати враждебно първоначално от гиганти ,според тях и са били замеряни с камъни от високото / Намерени са скелети на хора с ръст около два метра, наистина гигантски тогава/
Гърците са дошли да търгуват и са направили емпориони- пазарища Така са били приети и това им е било разрешено да правят Но пуста мегаломания!
Но подобна завоевателна политика се приписва и на викингите в Русия Самите шведи доказват, че викингите са се спускали по днешните руски реки ,не да завоюват, а за да търгунат Носят предимно кожи, отнасят зърно и метал
Но историята е такава- многостранна
Хубав ден!
цитирай
5. vled - balar
09.02.2020 13:39
Днес тракоманията и тракофобията вървят ръка за ръка. Ние не сме нито траки, нито славяни, нито прабългари, а сплав от всичко това. Написал съм го в „Българската теория”, която съм публикувал тук. Такъв е и езикът ни, с компоненти от всички тези етноси.
Пишете:
„корените на нашият език трябва да си ги търсим в сарматския, който излиза, че е прабългарският език.”
………..
Ето го записаният прабългарският език:
КАНА СЮБИГИ, КАВ КАНА, ВА̀РНЕ КАНА, ТАРКА̀Н КАНА, КАНА БАГАТУР, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР, КАНАРТИКИН,
КАНА ТАБАН, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР,
Боила, Боилар, таркан, текин, багаин, бан, жупан, багатур, мир, както и производните им ичиргу-багаин, сетит-багаин, юк багаин, боила-таркан, кана-боила-колобър, бири-багаин, боила-бага-таркан, зера-таркан, боила-таркан, олгу-таркан, бори-таркан.

Средновековно българският език, който някои наричат „старобългарски” е смес от езика на завареното автохтонно население от Траки и Славяни и завърналите се след хилядолетия в Прародината индоевропейци, които историците наричат „Прабългари”.

За тракийските думи АЗ и БОГ съм написал в материала. Има много други.

цитирай
6. vled - leonleonovpom2
09.02.2020 13:56
Благодаря за позитивния коментар.
ALAAIBRIA, BOLBABRIA, MASKIOBRIA, SKEDABRIА, ASKIOBRIA можи би ги е имало, но може би и не, защото част от тях са реконструирани от Дуриданов.
Вижте как.
Започваме от митологията???
....
ALAAIBRIA според Дуриданов е:
*А 1 аа i Ь r i а -местно име, реконструирано от епитета на Зевс и Хера Alaaibrienoi (В надпис от Тракия). Тъй като -bria означава 'град' (вж. стр. 21), цялото име може да се обясни като 'град на *Alaja (река)', а *Alaja (Alaai е мест. п.) като предполагаемо речно име, което намира точно сьответствие в лит. ВИ Alaja (езеро), разширено от alaие. *о1а от корен ие. ~::el-: *о1-'тека' в лит. a.lеti ''залят съм
от вода'

Зевс и Хера днес ги няма и никога не ги е имало…
Тракийският БАГ/БОГ си е още тук по тракийските земи и ние българите все още вярваме в него.
Исус Христос, Мохамед и Буда са само пророци
цитирай
7. balar - Ето:
09.02.2020 19:11
Пулпу-ДЕВА
Пъл- ДИН
МесемБРИЯ
НесеБЪР
БЕРое
БОРуй
Доросторум
Дръстър
Симионис
Шумен
Арна
Варна
Диампол
Ямбол
и т.н.

брия можеш да го свържеш с БАРА - по-голямо от вада, но по-малко от канал, но може и с бридж или бург, но език отпреди 3000 години да бъде сравняван с днешни е несериозно без основание, а аз невиждам, освен ако траките не са германци, понеже англите са.
А преведените от теб титли само доказват близоста на езика на древните българи със индоевропейските от иранската група, но...има вероятност т.н. славянски да е всъщност български по начало.
Да не забравяме, че преди траките тук е имало едни други хора, една цивилизация станала учител на всички по-късни, вкючително надценения египет, за който се знае, че е основан от кавказоиди/средиземноморци преселили се в долината на нил от Балканите, и първите династии са с балкански произход, но не са траки, а...едни други дето не си знаят историята, та се прихласват по траки, копти, монголци, ацтеки, тоскани, и фирбълъги и тем подобни късни народи и племена, пламнали и угаснали, а нас още ни има и все сме си ние - Българи, защото с това име сме се нарекли още след края на ледниковия период, когато времето позволило да напуснем изконната си земя - Тази - и да се разселим. А траките дошли после. След нас.
Думите Аз и Бог са от праиндоевропейски произход и за общи за всички арийскоговорящи народи.
Не съм против траките, но не се наричам тракиец, а българин.
цитирай
8. vled - 7. balar
09.02.2020 20:55
"Да не забравяме, че преди траките тук е имало едни други хора, една цивилизация станала учител на всички по-късни, вкючително надценения египет, за който се знае, че е основан от кавказоиди/"
....
Очаквам да ми посочите поне едно сведение за това, което твърдите
цитирай
9. balar - Тарихеи в египет.
10.02.2020 00:27
Според самите кемийци(древни египтяни) от отвъд северното море в долината на нил дошъл мъдреца Тот, който ги научил на много неща и построил сфинкса. Какво има отвъд морето на север от Египет?
Освен езика и гените има още нещо - културния обмен, информацията която споделят различните хора, когато комуникират по между си.
Писмени сведения е малко трудно да се намерят, говорим за времето на първите земеделци все пак. Може и да съм прочел грешната теория, а всъщност културата там да е занесена от чаталхуюкци, което обаче е невъзможно, защото те поемат на запад, ако проследим мегалитите.
Третото вече е известно до досада : руси и червенокоси мумии на килограм, фрески и статуи на свелокоси и светлооки хора бол. Откъде ли са се появили, и от какъв зор тъмнокожите(?) африкамци са изобразявали елита си като жители на скандинавия или балтика? Пък и генетиката свързва строителите на мегалити със неолотните мегалитчици от анатолия. Но тук говорим за земеделските култури, а тук е една от първите, инъче още по-шантаво става: южна америка, индокитай или индия. Пък и там не са руси, ако неброим паракасците. До тук изброих достатъчно култури предхождащи египетската с хилядолетия, има още, но тия са най-известни и е лесно да се намери писано за тях из нета.
Значи няма проблем ние да сме траки, обаче когато предложа египтяните да са такива неможе.Що?
Ми ето : Бакис-Бакхус.
Само дето Бакхус е римски бог на виното и оргиите ОТЪЖДЕСТВЯВАН( в късни времена) със гръцкия дионис, не с тракийския. Тракийският дионис се е наричал Загрей, а не дионис, бакхус или адонис. Самото бакхус можем да свържем с думата бокал- чаша за вино, може би даже самите бокали са били първоначално жертвени чаши, от които се възливало на боговете...но по-скоро не. Не ми се изкарва " гора" от "несвети".
А тарихеите може и туареги да са, знам ли? Не съм ги виждал лично, четено предавам. Но египтяните ги сочели като пришълци от север. А на север от египет какво има?


цитирай
10. balar - Знаеш ли какво ми хрумна
10.02.2020 00:54
Ами ако заемките от гръцки не са никакви заеки, а остатъци от тракийски?
цитирай
11. vled - balar
10.02.2020 13:12
„ако проследим мегалитите.”
Най-много са в България, повече от 45,000 само картирани погребални могили. Освен това най-старото злато в света, най-стария град и най-стария солодабивен център в Провадия!
„А на север от египет какво има?”
На север от Египет е Тракия с най-многобройния, затова и най-древния народ, затова от там идва всичко…преди Потопа е било изключително лесно.
Всеки си задава въпроса – Защо нашите земи да са Люлката на европейската цивилизация?
Палеоархиологът Петър Детев пръв го е проумял…
Потърсете нещо за него.



цитирай
12. barin - Здравей, vled. За мегалитите имам ...
10.02.2020 13:15
Здравей, vled. За мегалитите имам писано в старите ми теми. В България са много, основно в Странджа, Сакар и Източни Родопи. Преобладават кромлехи и долмени, менхирите са само няколко, а има и скални ниши. Дори наскоро откриха някакви нови. Мегалитните съоръжения са строени на два етапа, т.е. от две мегалитни цивилизации.
Поздрави!
цитирай
13. get - Ами ако заемките от гръцки не са н...
10.02.2020 19:20
balar написа:
Ами ако заемките от гръцки не са никакви заеки, а остатъци от тракийски?

1.
И като им даровал всичко друго, що им било потребно, пратил им и майстори да им соградат тамо в пустинята церква и килии, и един крепок ПИРГ.., за да можат да се бранят от разбойническите нападения. - Неофит Рилски, ОМР, 26-27.
2.
ПИРГ - Остар. и диал. Крепост - кале - твърд - кула?
3.
Перка - Външен израстък на риба и други плаващи животни, който се използва при плаване.
4.
ПИРГА - стърчащ кичур ... изобщо стърчащо - Пример: Прибери си ПИРГИТЕ//Прибери си краката(които пречат)! - диал. ост.
5.
ПИРГОВАТА кула гр. Кюстендил:
http://wikimapia/14456630/bg/%D0%9F%D0%B8%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0
6.
Златната орфеева книга - на съхранение в МАЗЕТО на НИМ, поради големия интерес и многото въпроси задавани по нея !?!, състояща се от 6 страници, изработени от 23,82-каратово злато, с размери 5 см на 4,5 см, свързани със златни пръстени. Била е намерена преди около 60 години от войник, работил при прокопаването на канал около р. Струма. Според археолозите това е най-старата съхранила се книга на света (!), създадена 600 години пр.Хр.!
Досега са открити около 30 отделни страници от етруски "орфееви" книги, но само в България е открита цяла книга, чиито страници са съединени със златни пръстени. Тя е изследвана от експерти в София и Лондон. В момента учените работят върху превода на текста.
Златни пластини от ПИРГИ(древно етруско селище, основано също от пеласгите, което е било антично пристанище в центр. Италия)
За ПИРГИ Страбон пише следното:„В ПИРГИ има храм на Ейлетюя, основан от пеласгите; някога богат... А от ПИРГИЯ до Остия разстоянието е двеста и шестдесет стадия... “- Страбон. География кн.5-2

- Без коментар.

п.п.
А знаете ли какъв е ПЪРВИЧНИЯ СМИСЪЛ - в името на град ОСТИЯ?
цитирай
14. balar - Остия - огнище?
10.02.2020 20:37

Влед, наясно съм, че като говорим за траки обсъждаме велика цивилизация, но всичко останало от нея е обсебено от тия дето са живели на юг от тях. Как да убедиш учени от другия край на света, че много неща сочени като елински са тракийски? Имаме злато, сол, коне...значи имаме занаяти и търговия, имаме мегалити - строители, а щом има коне има и войска. Градовете обявени за гръцки колонии са тракийски, а елините просто са имали фактории там, вероятно дори са плащали наем на местните вождове, нищо не са основавали. Било е обратното. Но автохтонството непомага за изваждане на истината, а до пренебрежение спрямо траките, като по време на комунизма. Сега те са в ролята на пословичните прабългари, които сега играят ролята на славяните, а самите славяни са в ролята на траките. И автохтонците действат точно като тюркофилите от онези години : думи, думи, думи, етимологии и странни лингвистични акробатики, които неводят до никъде. Едно към едно. Затова и понякога се чудя дали конците не ги дърпат едни и същи хора. Тюрки - Траки. Много подозрително. Но автохтонството е примамливо с идеята, че сме нещо като аборигени, и не е лесно да се види капана, защото изкушението е голямо за всеки родолюбец.
цитирай
15. vled - barin
10.02.2020 20:57
„Мегалитните съоръжения са строени на два етапа, т.е. от две мегалитни цивилизации.”
…..
Така мислят професионалистите, защото още вярват в заблудата, че всички народи идват от Африка, защото там са намерили част от челюст на жена, която е датирана на 1 милион и нещо години. Дотук добре, но радиовъглеродния метод дава отклонения с хилядолетия, а в Африка няма никакви останки от някаква стара цивилизация.
Истината е, че цивилизацията в тракийските земи е една, но с два етапа на развитие– преди Потопа и сред него. Неотдавна археологът проф. Васил Николов (след разкопки в Слатина) опроверга тезата за хиатуса, т.е. прекъсване на културите и то точно в района на Варна.

цитирай
16. get - @ 14. balar - Остия - огнище? Остия Антика или Остия (Ostia Antica) е древен пристанищен град на древния град Рим.
10.02.2020 21:46
balar написа:

Влед, наясно съм, че като говорим за траки обсъждаме велика цивилизация, но всичко останало от нея е обсебено от тия дето са живели на юг от тях. Как да убедиш учени от другия край на света, че много неща сочени като елински са тракийски? Имаме злато, сол, коне...значи имаме занаяти и търговия, имаме мегалити - строители, а щом има коне има и войска. Градовете обявени за гръцки колонии са тракийски, а елините просто са имали фактории там, вероятно дори са плащали наем на местните вождове, нищо не са основавали. Било е обратното. Но автохтонството непомага за изваждане на истината, а до пренебрежение спрямо траките, като по време на комунизма. Сега те са в ролята на пословичните прабългари, които сега играят ролята на славяните, а самите славяни са в ролята на траките. И автохтонците действат точно като тюркофилите от онези години : думи, думи, думи, етимологии и странни лингвистични акробатики, които неводят до никъде. Едно към едно. Затова и понякога се чудя дали конците не ги дърпат едни и същи хора. Тюрки - Траки. Много подозрително. Но автохтонството е примамливо с идеята, че сме нещо като аборигени, и не е лесно да се види капана, защото изкушението е голямо за всеки родолюбец.


Ostia" (plur. of "ostium") is a derivation of "os", the Latin word for "mouth".
ИЗВОД: Между античното-латинско "ostium" и съвременна българска дума: "уста" - няма нито фонетична нито етимологична разлика?
- А как ще преведем на руски ботевото: "... и го в УСТА целуне бърже."?

Още от времена на "късен социализъм" Брежневият застой?
Се започна тотална ПРОПАГАНДА:
а) на юг ОТ Дунав - Тракия и Траки
б) на север от Дунав - скифы, РАЗБИРАЙ РУСНАЦИ!

В тези времена се СЪЗДАДЕ ИНСТИТУТА ПО "ТРАКОЛОГИЯ" - Как смятате, дали случайно?

А инак ПОГРЕШНО Е ДА РАЗГЛЕЖДАМЕ ... ПРОИЗХОД НА БЪЛГАРИ - ЕДИНСТВЕНО И САМО В КОНТЕКСТА "БАЛКАНИ=ТРАКИ"?
Защото от НЕЗАПОМНЕНИЕ ВРЕМЕНА - около ЧЕРНО МОРЕ (с изключение донякъде Кавказ) ИМАМЕ МАСОВО ПРИСЪСТВИЕ НА СЛЕД-ПОТОПНО а то НАСЛЕДНИЦИ НА ПРЕДИПОТОПНОТО ... прото-ЕВРОПЕИДНО НАСЕЛЕНИЕ! - поне така мисля а и имам основания?

Отделно имаме едно понятие В ИСТОРИЯТА, с което руснаците ползвайки-спекулират? Така известната ЦИРКУМ-ПОНТИЙСКА ОБЩНОСТ НА КУЛТУРИТЕ?

- За сега толкоз!
И Въпрос: Според вас: ЩО Е ТОВА РУСНАК? ... а БЪЛГАРИН?
цитирай
17. balar - руснаците
11.02.2020 00:47
са късни мелези между фини, шведи и уралци. това, че говорят старобългарски не ги прави древни, те и индиянците говорят английски, но това не ги прави саксонци.

Ние сме преки потомци на най-древното население на причерноморската степ и балканите. Което доказват и гените ни, не само митовете, които се оказва, че не са само легенди.
цитирай
18. vled - Благодаря на balar и get за латинското "ostium"
11.02.2020 15:50
"Остия Антика или Остия (Ostia Antica) е древен пристанищен град на древния град Рим.
Ostia" (plur. of "ostium") is a derivation of "os", the Latin word for "mouth".
ИЗВОД: Между античното-латинско "ostium" и съвременна българска дума: "уста" - няма нито фонетична нито етимологична разлика?"

Няма грешка, действително „Между античното-латинско "ostium" и съвременна българска дума: "уста" - няма нито фонетична нито етимологична разлика?”.

УСТА е тракийска дума като много други, които може би са записани някъде, но са неизвестни засега и които с общи усилия можем да намерим в различни индоевропейски езици. Тракийският език е търсеният от езиковедите древен ПРАЕЗИК на индоевропейците, но засега никой от тях не се е сетил да разработи тази хипотеза.

УСТА се родее с УСТИЕ, което го намираме в латинския застинал език –
Остия Антика или Остия (Ostia Antica) е древен пристанищен град на древния град Рим.
Останките от него се намират на 23 km югозападно от днешния Рим на УСТИЕТО на р. Тибър.(цитат от Уикипедия).

ОСТИЯ е УСТИЕ.




цитирай
19. get - До 18. vled - Благодаря на balar и get за латинското "ostium" - Моля, Но?
11.02.2020 18:52
vled написа:
"Остия Антика или Остия (Ostia Antica) е древен пристанищен град на древния град Рим.
Ostia" (plur. of "ostium") is a derivation of "os", the Latin word for "mouth".
ИЗВОД: Между античното-латинско "ostium" и съвременна българска дума: "уста" - няма нито фонетична нито етимологична разлика?"

Няма грешка, действително „Между античното-латинско "ostium" и съвременна българска дума: "уста" - няма нито фонетична нито етимологична разлика?”.

УСТА е тракийска дума като много други, които може би са записани някъде, но са неизвестни засега и които с общи усилия можем да намерим в различни индоевропейски езици. Тракийският език е търсеният от езиковедите древен ПРАЕЗИК на индоевропейците, но засега никой от тях не се е сетил да разработи тази хипотеза.
...


... а ще си направите ли труда - да проверите за себе си - Как звучи на руски, фразата от Ботевото "Жив е той жив е" - звучаща: "... и го в УСТА целуне бърже" ?

А нашенската дума за това, което характезира "устата" - тоест "устните" - Как звучи на СЛАВЯНСКО-РУСКИ?

А латинското ОКУЛУС//Latin "oculus"/, звучало в Ancient Greek: _ОSSE(пояснявам: ОЧИ) СЪОТВЕТНО в съвременен гръцки ЗВУЧЕНИЕ: mati ~ офталмос ... КАК ЗВУЧИ В УЖ РОДСТВЕНИЯТ НИ "славянски" - Руский язык?
И знаете ли КОЛКО ОЩЕ ТАКИВА - СРАННИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ ... между "СЛАВЯНСКИЯ" и "славянски" ... а СЪОТВЕТСТВИЕ С ЛАТАНСКИ - мога да Цитирам?

Започвате ли да усещате? ЗАЩО НИ КАРАХА ЧРЕЗ НАПИСАНОТО В СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ ЧИТАНКИ с име ИСТОРИЯ - да вярваме: ЕДНАТА ЧАСТ ОТ НАРОДА НИ Е "СЛАВЯНИ"(разбирай някаква близка порода до "руснак") ... а втората част "пра-българи" ... втората част СЛЕДВАШЕ ДА СМЕ ТУРЦИ?
цитирай
20. get - - Уважаеми Влед - хайде да ви/за/върна - към същностното за темата ?
11.02.2020 19:31
vled написа:

- Значението на тракийската дума БРИА


Вижте КАКВО ПИШЕ - за ПРОИЗХОД НА ИМЕТО при град ПЕРГАМ?

"Според гръцката митология Пергам е основан от сина на Андромаха и нейният първи съпруг Хелен – брат на Хектор. Новороденият бил наречен Пергам в ПАМЕТ НА ЦИТАДЕЛАТА на древна Троя, която се наричала Пергам."

Тоест според ГРЪЦКИТЕ СПЕКУЛАНТИ-КРАДЦИ НА ЧУЖДА МИТОЛОГИЯ И ВЯРВАНИЯ - ЦИТАДЕЛАТА (на Троя) са я наричали със СПЕЦИФИЧНАТА ЗА ТАКОВА МЯСТО дума: ПЕРГА(м)?

Във електронния-етимологичен речник Четем?Ето на този адрес:
https://en.wiktionary.org/wiki/%CF%80%CF%8D%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%82#Ancient_Greek

Че думата била използвана в Илиадата от Омир - Но? Била от Хуритски(не-европейски) език ... като там е звучула ТИПИЧНО, за семитско-арабското БУРГ?
- После ни препращат към старо-арменски ... където звуча близко до нашенската "баир" - на арменски с изписване: "бРаир"?
- Третия вариант ... разбира се? е гръцки ?! - и казват, че е звучала като ПИРГОС ... или ПИРГОВАТА КУЛА в КЮСТЕНДИЛ - Ама?

В старо-германския КОЙТО Е ДОСТАТЪЧНО ОТДАЛЕЧЕН ОТ Анатолия - съответно думата за БРЯГ звучи ... _berg - бряг!?

- Руснаците и те не отстъпват ... и настояват, че на старо-прото-славянски е звучала: *bergъ ??

- Отговор НЯМА ДА ДАВАМ - за да не звуча ПРИСТРАСТНО ... предвид ВЕЧЕ ИЗКАЗАНОТО МИ СТАНОВИЩЕ - КАКВИ СА ПО СЪЩНОСТТА СИ самозванците "ВЕЛИКО-РУСКИ:))) по техни твърдения "СЛАВЯНИ? :((( ?) ! !!

- Поздравявайки - съответно ви давам и ТЯГОСТНИ ЗА РАЗМИСЪЛ теми от една друга близка до Историята наука ... нарича се ИсториоСофия?

цитирай
21. dobrodan - Обяснил сте, но не съвсем.
11.02.2020 21:35
vled написа:
Днес тракоманията и тракофобията вървят ръка за ръка. Ние не сме нито траки, нито славяни, нито прабългари, а сплав от всичко това. Написал съм го в „Българската теория”, която съм публикувал тук. Такъв е и езикът ни, с компоненти от всички тези етноси.
Пишете:
„корените на нашият език трябва да си ги търсим в сарматския, който излиза, че е прабългарският език.”
………..
Ето го записаният прабългарският език:
КАНА СЮБИГИ, КАВ КАНА, ВА̀РНЕ КАНА, ТАРКА̀Н КАНА, КАНА БАГАТУР, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР, КАНАРТИКИН,
КАНА ТАБАН, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР,
Боила, Боилар, таркан, текин, багаин, бан, жупан, багатур, мир, както и производните им ичиргу-багаин, сетит-багаин, юк багаин, боила-таркан, кана-боила-колобър, бири-багаин, боила-бага-таркан, зера-таркан, боила-таркан, олгу-таркан, бори-таркан.

Средновековно българският език, който някои наричат „старобългарски” е смес от езика на завареното автохтонно население от Траки и Славяни и завърналите се след хилядолетия в Прародината индоевропейци, които историците наричат „Прабългари”.

За тракийските думи АЗ и БОГ съм написал в материала. Има много други.



Обяснете, моля, на тюрколозите (не визирам себе си) от кой индоевропейски език следва да изведем цитираната титулатура. Да имаме предвид, че въпросните звания и длъжности са валидни поне двеста години след основаването на Дунавска България.

цитирай
22. vled - get
11.02.2020 22:23
Индоевропейските езици са голяма тръпка и аз съм убеден, че основа на всички тях е Езикът на траките и продължавам да работя в тази посока.
Колкото до руския - ще ви обърна внимание, че посочения от вас пример за ОЧИ в старо гръцки, италиански и много други езици - в днешния руски за разлика от другите славянски езици думата е ГЛАЗА, но имаме и старо руското… ОЧИ ЧЕРНЫЕ…
…:)
цитирай
23. vled - dobrodan, КАНАСЮБИГИ е прабългарската владетелска титла, известна от колоните на кана Омуртаг.
11.02.2020 23:13

Кана Омуртаг е български владетел, син на Крум. Управлява България от 814 до 831 г. т.е. 140 години след Исперих, но е очевидно че всички български владетели преди него са носели тази титла, докато цар Симеон не я е променил но ЦАР.
КАНА СЮБИГИ, КАВ КАНА, ВА̀РНЕ КАНА, ТАРКА̀Н КАНА,
КАНА БАГАТУР, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР, КАНАРТИКИН,
КАНА ТАБАН, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР,

Всички тези прабългарски титли съдържат ОРИГИНАЛНАТА ПРАБЪЛГАРСКА титла КАНА, заимствана и опростена от иранци и тюрки (полумонголоиди/полуиндоевропейци) на ХАН.
Обръщам ви внимание, че титлите БАГатур и БАГаин съдържат тракийското БАГ/Бакх, което е богът на траките. Знаем, че в древността са вярвали, че властта се дава от БОГА (БАГ). Това ни подсказва важността на тези титли, по-важност вероятно веднага след владетеля.
Повече подробности по въпроса може да прочетете отново в материала ми БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ

цитирай
24. dobrodan - За пръв път думата "кан" поне аз успявам да открия
12.02.2020 10:23
в шумерски език. Значението е "кръв" и предполага кръвно родство, династия. Думата "зупан" тюрките според официалната наука са заели от китайски език. Как е дошла обратно тази дума насам, след като явно е занесена до Китай още по-рано?
Как да разтълкуваме сюбиги, че нещо с "княз" от бога не ми се получава?
Самата дума "кънезъ" - тук ви правя подарък - има пряка връзка с Ешкеназите по-нататък. Доколко е тракийска не мога да преценя, но не може да се изведе убедително през славянски език. Текин като титла за принц не ми е позната у други освен тюрките. Думи като улуг таркан, бури-таркан също не са точно индоевропейски.
И какво се получава: българите са направили "хора" другите народи.
След колко ли време ще схванем, че тюрки и траки имат общ прародител...
Остава въпросът къде и кога се нарекохме българи.
цитирай
25. vled - Не е кан, а е КАНА
12.02.2020 13:05
Ето извадка от БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ:
Титлата КАНА си е чисто балка̀рско (прабългарско) название, дошло от тракийския език, и ако има някаква близост с другата използвана от съседните ирански и тюркски народи титла – ХАН, това е титла, която не българите са взели от персийците, а обратно - персийците са заимствали българското КАНА и са го съкратили на CHAN - КАН или ХАН! Докато думата ХАН е в мъжки род, титлата КАНА според окончанията в българския език е в женски род, както думата БАЩА, затова е неправилно от гледна точка на днешната българска граматика да се членува КАНА като КАНЪТ (не казваме БАЩЪТ, а БАЩАТА), още повече че КАНЪТ винаги ще прилича на ХАНЪТ и още дълго ще ни причисляват към тюркските народи, каквито ние не сме. Правилното е КАНАТА, колкото и необичайно да ни звучи. Впоследствие титлата КАНА се обогатява на КАНА СЮ БИГИ (КАНА ОТ БОГА) – KANAΣYBIΓI или KANAΣYBHΓH, както е известно изписването на тази титла от гръцки. Тази малка, но съществена разлика между иранско-тюркската титла ХАН и балкарската (прабългарската) КАНА можем да видим при останалите известни от надписите български титли:

КАНАСЮБИГИ
КАНА(р)тикин
Кав КА̀НА
Варне КАНА
Таркан КАНА
КАНА боила колобър
Багатур КАНА
КАНА табан
Разбира се, че при прабългарите има и заемки от персийски език, може би и от тюркски (1 ,2), но това е разбираемо. Прабългарите са живели много столетия в непосредствена близост до тези групи народи и е даже ненормално да няма влияния и в двете посоки.
Ще ви обърна внимание още веднъж на думите БАГатур и БАГаин, в които прозира името на тракийския бог БАГ (Бакх, прекръстен от Латините по-късно на Бакхус). Подобно е положението и със съставката в титлата КанасюБИГИ, която е според мен или погрешно записана или повлияна от украинското дума за бог БИГ.
Най-вероятно името на бога на прабългарите, който се съдържа в Канасюбиги е БАГЕ или БАГИ, което се родее с иранското и индийското БАГА.
В края на краищата всичко започва от тракийския бог БАГ( Бакх) БОГ.


цитирай
26. get - До 22. vled - get ... Коментарни бележки - досежно "руската" дума "очи чорные" ?
12.02.2020 14:52
vled написа:
Индоевропейските езици са голяма тръпка и аз съм убеден, че основа на всички тях е Езикът на траките и продължавам да работя в тази посока.
Колкото до руския - ще ви обърна внимание, че посочения от вас пример за ОЧИ в старо гръцки, италиански и много други езици - в днешния руски за разлика от другите славянски езици думата е ГЛАЗА, но имаме и старо руското… ОЧИ ЧЕРНЫЕ…
…:)


Отваряме ЕТИМОЛОГИЧЕН РЕЧНИК НА РУСКИ И ЧЕТЕМ за ОЧИ ?
а) Остаряла и/или книжовно поетична форма, като "глаз"?
б) поэтична, традиционна за поетичния висок стил ... или иронична мн. ч. ... на глаз.

Какво ни е оставил НАЙ-МНОГО ПОЛЗВАЛИЯ СЕ ОТ "Око-Очи" в литературните Си произведения РУССКИЙ ПОЕТ - по въпроса?
Този случай е записан в дневника и разказван от императорската фрейлина Александра Смирнова–Россет ( 1809, Одесса —1882, Париж).
Позната, приятел и събеседник на такива имена от руската култура общественост, като А. С. ПУШКИН, В. А. Жуковски, Н. В. Гогол, М. Ю. Лермонтов.
Братята на Александра — Александър и Климентий Россети — също са принадлежали към приятелското обкръжение на Пушкин.
- Предавам неин спомен от РАЗГОВОР състоял се, между Пушкин и Хомяков(Алексей Степанович)?

- Пушкин с плам възкликна:
- Заедно с мен децата ми ще учат Библията в ОРИГИНАЛ!
- По-славянски, ЛИ ? – го попита Хомяков(Алексей Степанович).
- На славянски – потвърди Пушкин, – аз САМ ЩЕ ГИ НАУЧА НА НЕГО”.

Да допълня още - КАЗАНОТО ОТ ПУШКИН за БИБЛЕЙСКИЯ СЛАВЯНСКИ - от който той "учЕл руския" славянски език ?

За този "славянски" - казано и "руски език" - лингвиста Владимир Даль в писмото си до Максимов, Михаил Александрович - категорично заявява ?
„Мысль О ДРЕВНОСТИ въ русскомъ языке ПОЛНОГЛАСНОСТИ, НЕ ПОДЛЕЖИТЪ.”.

Що за РУСКИ ЕЗИК Е тогава този - който НАЙ-ГОЛЕМИЯ руски поет ГО УЧИ ОТ БИБЛИЯТА - а ДРУГИЯ - руски лингвист твърди, че, НЕ Е СТАР ?
цитирай
27. vled - get, съжалявам но
12.02.2020 15:37
Руският език не ми и приоритет
цитирай
28. get - До 27. vled - get, съжалявам но ОТГОВОР: Това го знам и ДИРЕКТНО ОТГОВАРЯМ за "брия"?
12.02.2020 19:22
vled написа:
Руският език не ми и приоритет


Същата си е едно към едно репит на и в момента ползвана в бг. езика ни БРИЯ(г) с палатализация на последната СЪГЛАСНА!

Която е родствена на прото-индо-европейската за която лингвистите пишейки казват, че е звучала: БхРиегх ? ... със смисъл: ВИСОКО МЯСТО, БРиа"Г ?
цитирай
29. vled - . get
13.02.2020 21:35
Косвено потвърждение, че думата БРЯГ е останала в българския език от тракийско време е името на тракийското племе БРИГИ, разселило се по крайбрежието на Западните Балкани, а също и племето Ф(Б)РИГИ (знаем колко проблематичен за гърците е звука/буквата Б), живяло също по южното крайбрежие на Черно море. Първото име на славяните, които най-късно са се отделили от траките и много години са живели сред тракийските племена в Северна България е БРЕГАНИ, променено впоследствие на БРЕЖАНИ, поради това, че са се разселили основно по крайбрежието на Дунав.
цитирай
30. get - 29. vled - . get - Усещате ли се какви ги пишете ? Значи фригите - станали "славяни" под името "брежани" - А?
13.02.2020 23:23
vled написа:
Косвено потвърждение, че думата БРЯГ е останала в българския език от тракийско време е името на тракийското племе БРИГИ, разселило се по крайбрежието на Западните Балкани, а също и племето Ф(Б)РИГИ (знаем колко проблематичен за гърците е звука/буквата Б), живяло също по южното крайбрежие на Черно море. Първото име на славяните, които най-късно са се отделили от траките и много години са живели сред тракийските племена в Северна България е БРЕГАНИ, променено впоследствие на БРЕЖАНИ, поради това, че са се разселили основно по крайбрежието на Дунав.


... а документираните в северна Б-я, от античността КРОВИЗИ ... после в руските имперски учебници - ги обръщат на КРИВИЧИ?
- А "тавро-скитите" на "славяни-ТИВЕРЦИ"?

- Всичко ми иде в малко повече ?!
цитирай
31. vled - get, А вие разбрахте ли , че не ме разбирате, защото не четете внимателно
14.02.2020 12:20
Посочил съм думи останали и записани в сведенията, които са производни на тракийската дума БРЯГ - тракийското племе БРИГИ, племето което някои смятат за тракийско Ф(б)РИГИ, славянското племе БРЕГАНИ, БРЕЖАНИ.
БРЯГ, БРИГИ, Ф(б)РИГИ, БРЕГАНИ, БРЕЖАНИ.
цитирай
32. shtaparov - Днес тракоманията и тракофобията ...
17.02.2020 01:22
dobrodan написа:
vled написа:
Днес тракоманията и тракофобията вървят ръка за ръка. Ние не сме нито траки, нито славяни, нито прабългари, а сплав от всичко това. Написал съм го в „Българската теория”, която съм публикувал тук. Такъв е и езикът ни, с компоненти от всички тези етноси.
Пишете:
„корените на нашият език трябва да си ги търсим в сарматския, който излиза, че е прабългарският език.”
………..
Ето го записаният прабългарският език:
КАНА СЮБИГИ, КАВ КАНА, ВА̀РНЕ КАНА, ТАРКА̀Н КАНА, КАНА БАГАТУР, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР, КАНАРТИКИН,
КАНА ТАБАН, КАНА БОИЛА КОЛОБЪР,
Боила, Боилар, таркан, текин, багаин, бан, жупан, багатур, мир, както и производните им ичиргу-багаин, сетит-багаин, юк багаин, боила-таркан, кана-боила-колобър, бири-багаин, боила-бага-таркан, зера-таркан, боила-таркан, олгу-таркан, бори-таркан.

Средновековно българският език, който някои наричат „старобългарски” е смес от езика на завареното автохтонно население от Траки и Славяни и завърналите се след хилядолетия в Прародината индоевропейци, които историците наричат „Прабългари”.

За тракийските думи АЗ и БОГ съм написал в материала. Има много други.



Обяснете, моля, на тюрколозите (не визирам себе си) от кой индоевропейски език следва да изведем цитираната титулатура. Да имаме предвид, че въпросните звания и длъжности са валидни поне двеста години след основаването на Дунавска България.

Всичко това може да бъде изведено от езика на Келтите разбира се!
цитирай
33. shtaparov - Косвено потвърждение, че думата ...
17.02.2020 01:31
get написа:
vled написа:
Косвено потвърждение, че думата БРЯГ е останала в българския език от тракийско време е името на тракийското племе БРИГИ, разселило се по крайбрежието на Западните Балкани, а също и племето Ф(Б)РИГИ (знаем колко проблематичен за гърците е звука/буквата Б), живяло също по южното крайбрежие на Черно море. Първото име на славяните, които най-късно са се отделили от траките и много години са живели сред тракийските племена в Северна България е БРЕГАНИ, променено впоследствие на БРЕЖАНИ, поради това, че са се разселили основно по крайбрежието на Дунав.


... а документираните в северна Б-я, от античността КРОВИЗИ ... после в руските имперски учебници - ги обръщат на КРИВИЧИ?
- А "тавро-скитите" на "славяни-ТИВЕРЦИ"?

- Всичко ми иде в малко повече ?!

Тавро-Скитите са остатък от нявгашното Келтско племе Тавриски,преселило се в Скития (Крим). Първата част от името "ТАВРО" се изписвала като ТАUPO,но се четяла като ТЮРО (ТУРО),а нашите днешни езиковеди я превръщат в "ТАВРО". Това означава че Тавриските (роднини на БЕЛГИТЕ-БЪЛГИ разбира се!) са предци на Тюрките,а поне част от древните Руси (които са изчезнали,понеже се претопили в "славянското" море) са близки роднини на тези предци,заради което преди над 1000 години са наричани "Народ от тюрки".
цитирай
34. shtaparov - Косвено потвърждение, че думата ...
17.02.2020 01:43
vled написа:
Косвено потвърждение, че думата БРЯГ е останала в българския език от тракийско време е името на тракийското племе БРИГИ, разселило се по крайбрежието на Западните Балкани, а също и племето Ф(Б)РИГИ (знаем колко проблематичен за гърците е звука/буквата Б), живяло също по южното крайбрежие на Черно море. Първото име на славяните, които най-късно са се отделили от траките и много години са живели сред тракийските племена в Северна България е БРЕГАНИ, променено впоследствие на БРЕЖАНИ, поради това, че са се разселили основно по крайбрежието на Дунав.

Доста приемливо и близко до ума е,че БРИА= БРИХА ("Хъкаща" форма на "Гъкащото" БРИГА)= БРЕГА (БРЕГЪ,БРЯГ). Думата БРИХА (БРИГА,БРЕГА) била непроизносима за гърците и те я изопачавали на БРИА,но тя е Българска заемка в езика на Траките разбира се,които са потомци на БРИГИТЕ (виж БРИГИ- ФРИГИ- ФРАКИ- ТРАКИ). Самите БРИГИ пък са БЛЪГИ (Блъгарите) от което следва,че те са предци на Траките а не обратното. Нашия етноним,както съм казвал и другаде,идва от думата БАГА (БАГХА,БАКХА),понеже ние сме Народът на оня бог,който гърците наричали Дионис (Зевсоносец: Който е породил Зевс),т.е. на КРОН (Нощното лице на "Дионис"). Дедите ни обаче се наричали и БЕЛГИ (БЕЛКИ,БЕЛЦИ) т.е. Белите от което следва,че те са потомци на Слънцето (Дневното лице на Дионис),а тяхната религия била крайно неясна на гърците които не разирали,че КРОН е Нощното Слънце а СОН (=СИН,Богът Син) е Дневния "Сатурн".

Да обозначиш един град с думата БРИГА (БРИХА,БРИЙА) означава: ти си наясно,че тогавашните градове били обградени с високи валове ("Брегове"),а думата ВАЛ (изопачена от гърците на "АУЛ") означава и БАЛ (БОЛ= Голям,Издигнат),което е несъмнен синоним на думата "БРИГ" (Брег,Бряг- Издигнато място). В нашия език има голям брой производни на тези думи но не ме карайте да цитирам всичките,понеже не са никак малко. Една от тях е думата ПРЪКВАМ (Пръквам се),която означава ПРЕКВАМ (ПРЕЧВАМ,ИЗПРЕЧВАМ/СЕ) така,както БРЕГЪТ в Червен брег и Брегът в Червен бряг се изпречва пред пътя на хората и ги кара да го заобикалят. Това би могло да означава още следното: нашите деди са били толкова високи и силни хора, че са били оприличавани на Брегове (Непристъпни височини) които всеки враг се стремял да заобиколи,за да не влиза в конфликт с тях!

Друга производна на БРИГА (БРЕГА) е думата БОР,чиито древни форми ще да са звучали като БОЛ (Висок,Голям т.е. ВЕЛ= ВЕЛИК) и БОРХ (БОРГ,БРЕГ). Трета такава производна е думата ПРАГ (Който ти препречва пътя- виж Прагове на река и пр.),четвърта- думата ПРЪЧКА (= ПРЕЧКА,Която ти се изпречва/изпръчва),пета и шеста- думите ПРЪЧ и НАПРЪЧВАМ. Големият брой производни на въпросната дума ясно говори,че тя е собствено Българска. От този и от големия брой други подобни примери можем да заключим,че индоевропейският праезик е именно езикът на Българите (БЛЪГИ,БРИГИ)- не езикът на Траки, гърци, германци или "славяни".

Днешната дума ГРАД има идентично значение с думата БРЕГ,понеже означава ГАРД (Който ти прегражда пътя) и ОГРАД (Оградено/Съградено място). От нея идат "днешните" думи БОДИГАРД и ГВАРДИЯ (ГУАРДИЯ= ГАРДИЯ: която се изпречва на пътя на всеки,опитващ се да стигне до охранявания от нея обект/субект). Близки до нея са "неясните" думи ХРИД (РИД,Ридове) и ОХРИД (ОГРИД= ОГРАД, У-ХРИД) = У Хридо = Езеро,разположено между ридовете (рътовете,планините). РИД (ХРИД) е производно и на думата ПРЪТ (ПРЕД= Което се изпречва ПРЕД тебе),а близостта между думите ПРЪЧ (ПРЪЧКА,ПРЕЧКА) и ПРЪТ говори,че техните предтечи ПРЪК (БРЕГ) и ХРИД (ХРАД,ГРАД) имат неоспорим единен произход!
цитирай
35. vled - shtaparov Не съм забелязал ва...
22.03.2020 14:11
shtaparov
Не съм забелязал вашите коментари, извинявам се.
Заниманието с думите и буквите е забавно и заразно увлечение днес, но обикновено не води до никъде.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 68791
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031