Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2020 19:00 - ПУЛПУДЕЕВА
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 3074 Коментари: 21 Гласове:
7

Последна промяна: 01.10.2020 13:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
                    

                                    Тракия и Пулпудеѐва са люлката на човешката цивилизация,

                                                                       а не, Шумер, Египет или древна Гърция

Една „еретична” мисъл витае в пространството и много чужди специалисти вече я изричат - траките са най-древният народ и праотци на всички индоевропейци, а ние българите сме най-преките им наследници! Живеят си все още в земите, които са обитавали от преди 10 000 години и съвсем не са изчезнали – може би около 1/3 от българите носим тракийския ген, включително българите мюсюлмани и повечето от турците в Южна България. Според последните генетични проучвания ние сме може би повече траки отколкото славяни или  прабългари и като такива неминуемо носим техния ген, тяхната култура, език и начин на мислене.

Пулпудеѐва е тракийското име на Пловдив и означава буквално Гърди на момиче, (ПУЛП(а)У=Гърди, ДЕ=на, ЕВА=мома, момиче. (Явно така са изглеждали на траките хълмовете сред полето около Пловдив, така се виждат и днес двата най-високи хълма Джендем тепе и Бунарджика. Във времето Ева е станало на ДЕВА, какъвто е смисълът на тази дума и до днес, а предлогът ДЕ е изчезнал в българския език, но се е запазил в някои романски езици).

Думата ПУЛПА е останала в хербаризирания латински език като медицински термин и означава меката част на зъбите. В българския език думата е запазена като Пулп, което означава желиран продукт, мек, гъвкав и еластичен като женска гърда. Това е и значение на тази тракийска дума - ПУЛПА = ЖЕНСКА ГЪРДА.

ПУЛПУДЕЕВА е основан най-вероятно през 9 тото хилядолетие пр. Хр. Според палеоархеолога Петър Детев той е  най-древният град в Европа. Това може да се докаже, ако се направят сондажни проучвания в дълбочина в центъра на града, където могат да се открият останки от древния център на Пулпудеѐва.

Градът  не е основан на Трихълмието, както се смята, а в равнината пред него, около сградата на днешната поща, където е и най-древният център на Пулпудеева. Древните не са били по-глупави от нас, та да строят селищата си на безводни и труднодостъпни места, каквито са крепостите.

     Местното население никога не е наричало града си Филипополис или Евмолпия. Така са го наричали само македонците и ахеите, които дори не са били единен етнос по онова време. (Според някои археолози Евмолпия е само името на един квартал на града.

Филип ІІ Македонски е владял града само 6 години, но се смята, че той е основател на града, а ролята на македонците за развитието му е едва ли не огромна, което е напълно погрешно! Как можеш да основеш нещо, което съществува преди теб много хилядолетия и какво можеш да направиш за 6 години, освен да оставиш името си? Отгоре на всичко днешните потомци на траките под влиянието на някои български историци гъркомани са издигнали в града си паметник на завоевателя Филип?!? …

За сведение - около един век по-рано най-мощният тракийски владетел Ситалк завладява голяма част от  Македония, подчинява я на властта си и я владее през цялото време на царуването си. Да сте чули или видели днес някъде в Гърция да има паметник на Ситалк!?...

Не ми е известно някой да се е опитал да обясни името ПУЛПУДЕВА по друг начин освен като превод на ФИЛИПо ПОЛИС. Това е следствие от предубеждението, че ДЕВА означава ГРАД. Чешкият езиковед ВилемТомашек прави  малка стъкмистика, и всички след него я приемат. Българските езиковеди, специалисти по тракийски език също приемат, че думата ДА̀ВА означава ГРАД. Аргументират се с това, че тракийското име на днешен Пловдив - Пулпудева съдържа частицата ДЕВА, което може да се приеме, че е почти същото като ДАВА.

Почти, ама не съвсем.

Ето какво пише Дуриданов и от къде започва стъкмистиката:
„Значението на думата
DAVA, DEVA като ГРАД е отгатната още от В. Томашек въз основа на глосата у Хезихий (LEVA) град, погрешно написано вместо  DEVA.

Ако е така защо в земите на същинска Тракия – Южна България няма нито едно наименование, което да съдържа частицата ДАВА, т.е. защо няма никакви градове?... Разбира се, че има градове и те са едни от най-древните, затова не може да се приеме, че ПулпуДЕВА е единственото изключение и то погрешно записано. Знае се, че лингвистиката е блато, в което е много лесно да затънеш, особено в непознат език, какъвто е тракийският. Академик, корифей в тракийския език, си е поиграл с буквите и е докарал някаква буквена близост, но когато произнесеш думите ФИЛИП и ПУЛПУ разбираш, че това е явно несъответствие, защото звуково двете думи нямат никаква близост. Въпреки това цялата професионална общност повтаря и днес, че едва ли не траките са чакали ФИЛИП да ги посети за малко, за да заемат името му като ПУЛПУ?!!!

Според палеоархеолога Петър Детев Пулпудева е най-старият град в Европа, доказателство за което са циклопските градежи на Небет тепе, датирани от някои от 6 век пр. Хр., а според други дори от времето на Троянската война. Филип II Македонски е завладял Пулпудева много по-късно, през около 342/1 г. пр. Хр и умира през 336 пр. Хр.! Владял е града само 6 /шест/ години, обаче е направил най-важното – нарекъл го е на себе си, името е записано в хрониките и сега цял свят знае кой е Филипополис, а Пулпудева дори много българи не го знаят…

Потвърждение на написаното за значението на името Пулпудеева е съществуващото  природно образувание, което и днес се нарича… МОМИНИ ГЪРДИ. Намира се до  село Баня, Карловско, а двата хълма изглеждат досущ като  пловдивските. Като знаем, че това е силно тракийски район е очевидно, че това наименование си е стара традиция от древни времена. 

Пловдив е уникален град!

За разлика от Рим, който е разположен в хълмиста местност и неговите хълмове не са нещо необичайно в общата панорама на местността, Пловдив е нещо магнетично с неговите тепета, които сякаш са изплували в обширната равнина наоколо и не напразно древните траки са го основали като един от първите си градове.

Според палеоархeолога Петър Детев именно древна Тракия и Пулпудеева са люлката на европейската цивилизация. Ето какво казва той:

„Европа се е събудила след ледниковия се сън и е започнала да гради своята култура едва в третото хилядолетие пр. Христа. Но тук на Балканите знаем, че това чудо се е случило 4000 години по-рано. Така между разбиранията на Европа за начало на европейската култура и нашите артефакти зее 4000 годишна пропаст…”

„Аналози на артефактите направени от нашите предци, първите заселници по земите ни в праисторическите епохи се откриват в други части на Европа и света, но едва 1000 – 1200 години по-късно.”

"Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корена си. Тези 7000 г. праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях ... „
……….. 

Последните археологически разкрития и артефакти, многото мегалити и скални светилища на територията на България дават основание на доста западни учени да лансират и приемат тази теза, а ние, докато чакаме и нашите специалисти да се събудят за реалностите - да се готвим за тази отговорност и предизвикателство…

 

 




Гласувай:
7



1. barin - Здравей, vled. Пловдив е един от ...
09.03.2020 21:10
Здравей, vled. Пловдив е един от най-старите градове на българската съвременна територия. Имам писана тема за тепетата:
barin.blog/history/2016/11/06/plovdiv-i-tepetata.1487985.
Беше написана за единн приятел, който си мислеше, че мга да пиша само за Варна и черноморието( имам теми за Созопол Южното черноморско крайбрежие).
Поздрави!
цитирай
2. dobrodan - Гениално, професор Гучев,
10.03.2020 02:03
vled? Не знам как да го кажа по-деликатно, но...а да спрете да правите хората на балами?Това с Пулпудевата дори не е смешно. Какви траки преди толкова хиляди години, какви пет лева... Булбу - деля, разделям. Какви девици, какви хълмове (пак добре, че не са венерини), а сега ще издам и една малка тайна: никой още не е успял да каже със сигурност кои са траките и откъде се взеха, а най-вече откога? Чакам да чета за африканските траки, полинезийските траки и якутските траки..... Заради тия глупости ни се смее светът.
цитирай
3. vled - Здравей, Барин,
10.03.2020 21:07
Прочетох материала ти за Пловдив. Постарал си се да изложиш историята на града от всичките исторически периоди, което е похвално. Има малки несъответствия, които ще посоча.
Написал си „Тракийското име на град Пловдив е Евмолпия.”
Тракийското име на Пловдив е ПУЛПУДЕЕВА.
ЕВМОЛП е герой от гръцката митология, освен това има запазено сведение, че Евмолпия е името на един от тогавашните квартали (фили) на Пловдив, т. е. Евмолпия е гръцко, а не тракийско име, и то не на града.
За тепетата:

Ако се впуснем в света на сакралното, то Шестицата е числото на съвършенството за траките, което е останало и за нас българите.
Фразата „Всичко ни е на 6” (а не на седем) или Шестобалната система, използвана у нас за разлика от Петобалната в преобладаващата част от света е още едно нещо оставено ни от траките. Днес хълмовете/тепетата на Пловдив са 6 и това е нашето число на съвършенството!

Индийците са изградили свой собствен култ към числото Седем 7 (толкова са чакрите, които индийците вярват,че съществуват). Повлияли са и на евреите, които също имат култ към числото 7 (толкова са дните на седмицата и др.). Нека не скърбим за седемте тепета на Пловдив, нека да си останат за Рим.


цитирай
4. vled - А истината е, че тепетата на Пловдив ...
10.03.2020 21:08
А истината е, че тепетата на Пловдив са били 10 (Десет)!
Към средата на XVII в. през Пловдив преминал турският пътешественик Евлия Челеби, който е оставил сведения за девет тепета в града. [2]

Джендем тепе
Бунарджик
Сахат тепе
Таксим тепе
Джамбаз тепе
Небет тепе
Марково тепе (разрушено)
Алтъ тепе / Каменица (разрушено)
Лаут тепе (разрушено)
Валели тепе - в описанието си Евлия Челеби споменава и Валели тепе. По това време имало и махала със същото име. Това означава, че хълмът се е намирал в чертите на тогавашния град. Гръцкият историк Козмас Апостолидис предполага, че става дума за „изломеното северозападно разклонение на Небеттепе” (на мястото на Чифте баня) от което през ХХ в. останал единствено споменът.…
Най вярното е, че според документите, с които разполагаме хълмовете/тепетата на Пловдив са Десет, от които към днешна дата са останали Шест.

ДЕСЕТ е числото на Космическото Съвършенство и фактът, че няма известно друго такова природно образование ни докосва до Божественото....„

цитирай
5. vled - dobrodan, Тракомразието не е от днес
10.03.2020 21:14
но когато се проявява от българи е само по-грозно!

Написал си:
"никой още не е успял да каже със сигурност кои са траките и откъде се взеха, а най-вече откога?"
.......
Същото важи и за българите и за славяните и за много други...
цитирай
6. dobrodan - Не става дума за тракомразие, а за поредните ШЕСТнайсетини истини,
12.03.2020 10:55
които групичката ви се мъчи да вмени с КАНСКИ усилия у хората. Ми вземете се с Турция бе, и те имат претенции да са били траки, какво му мислите толкова?
цитирай
7. didanov - здравей влед
13.03.2020 23:45
интересна тема захващаш ,"женски гърди" звучи логично като форма на хълмовете, но къде е засвидетелствана думата "ева" като "жена"? По-скоро идва от "дева", което си означава богиня - "божествени гърди"ми се струва по-удачно.
За Евмолп няма право - той си е тракиец, както и че предишното име на града преди Пулпудева е било Евмолпия. Поздрави
цитирай
8. vled - Здравей, Диданов,
14.03.2020 21:42
МОМИНИ ГЪРДИ до Баня, Карловско е името на 2 подобни на пловдивските хълма. Като знаем, че това е силно тракийски район е очевидно, че това си и стара традиция от древни времена.
Не ми е известно някой да се е опитал да обясни името ПУЛПУДЕВА освен като превод на ФИЛИПо ПОЛИС. Това е следствие от предубеждението, че ДЕВА означава ГРАД (полис), макар че това тръгва от малката стъкмистика, която прави Томашек и всички след него я приемат.(Аргументирал съм си в материала ми за тракийската дума ДАВА).
Академик, корифей в тракийския език, си е поиграл с буквите и е докарал някаква буквена близост, но когато произнесеш думите ФИЛИП и ПУЛПУ разбираш, че това е яка стъкмистика, защото звуково двете думи нямат никаква близост. Въпреки това цялата професионална общност повтарят и днес като папагали, че едва ли не траките са чакали ФИЛИП да ги посети за малко, за да заемат името му като ПУЛПУ?!!!...
Въпрос за дълбок размисъл е, че Филип Македонски според сведенията е владял града САМО 6 (ШЕСТ) години – от 342 до 336 г. пр. Хр., когато е убит!?!
За този кратък период никой не може да направи нищо съществено, но той е направил най-важното – нарекъл е този и тогава и сега впечатляващ древен град на себе си. Така това име е останало в хрониките, а нашите историци гъркомани го повтарят ли повтарят, макар, че след разкопките през 77, 78 година се установява, че Пулпудева е с хилядолетия по-древен от времето на Филип

https://www/101512451451023/photos/a.104585114477090/110980550504213/?type=3&theater


цитирай
9. vled - ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е ...
14.03.2020 21:44
ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е още една наложена заблуда.
Евмолп е герой от гръцката митология, син на Посейдон и Хиона, и всичко писано за него е художествена измислица, каквато е цялата митология – художествената литература на древността. В материала който ти посочвам ще намериш фраза, от която е ясно, че епиграфските паметници, разкрити при тези разкопки показват че ЕВМОЛПИЯ е квартал (ФИЛА) на тогавашния град, а не името на града!
Да се твърди, че гръцките имена на града – Евмолпия, Филипополис и др. са по-стари от тракийското му име ПУЛПУДЕВА е несериозно. Знае се, че гърците са пришълци на Балканите, които заварват местното население Траки. Нали е близко до ума, че до идването на тези пришълци траките със сигурност са имали имена на своите градове! Със сигурност не са чакали няколко хилядолетия да дойдат гърците и за само 6 години пребиваване в района да дадат правилните имена на тракийските градове!?! Същото важи и за гръцките колонии по Бяло и Черно море.

Смята се, че името ЕВА е еврейско, защото го има в Библията, но евреите като всички индоевропейци са далечни потомци на траките. ЕВА означава момиче, леко променено впоследствие на ДЕВА, която във всички славянски езици означава същото.



цитирай
10. didanov - много смело изказване (изхвърляне)
14.03.2020 23:05
vled написа:
ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е още една наложена заблуда.
Евмолп е герой от гръцката митология, син на Посейдон и Хиона, и всичко писано за него е художествена измислица, каквато е цялата митология – художествената литература на древността. В материала който ти посочвам ще намериш фраза, от която е ясно, че епиграфските паметници, разкрити при тези разкопки показват че ЕВМОЛПИЯ е квартал (ФИЛА) на тогавашния град, а не името на града!
Да се твърди, че гръцките имена на града – Евмолпия, Филипополис и др. са по-стари от тракийското му име ПУЛПУДЕВА е несериозно. Знае се, че гърците са пришълци на Балканите, които заварват местното население Траки. Нали е близко до ума, че до идването на тези пришълци траките със сигурност са имали имена на своите градове! Със сигурност не са чакали няколко хилядолетия да дойдат гърците и за само 6 години пребиваване в района да дадат правилните имена на тракийските градове!?! Същото важи и за гръцките колонии по Бяло и Черно море.

Смята се, че името ЕВА е еврейско, защото го има в Библията, но евреите като всички индоевропейци са далечни потомци на траките. ЕВА означава момиче, леко променено впоследствие на ДЕВА, която във всички славянски езици означава същото.




факт е обаче, че античните автори определят Евмолп като тракийски цар. Евмолпия е едно от ранните имена на Пловдив около 14 век пр.н.е., а това че по-късно името се е запазило като квартал на града потвърждава тази версия.
цитирай
11. didanov - Филип може да е владял за малко града
14.03.2020 23:14
но името се е запазило доста дълго време, чак дори османците го наричат Филибе. Има версия, че името идва не от Филип Македонски а от войнишкия император Филип I Араб, който бил тясно свързан с Пловдив. Дори се преполага, че е погребан близо да едно пловдивско село.
С една дума няма свидетелства - за прехода Ева-Дева, интересна придумка.
цитирай
12. vled - но името се е запазило доста дълго ...
15.03.2020 12:57
didanov написа:
но името се е запазило доста дълго време, чак дори османците го наричат Филибе. Има версия, че името идва не от Филип Македонски а от войнишкия император Филип I Араб, който бил тясно свързан с Пловдив. Дори се преполага, че е погребан близо да едно пловдивско село.
С една дума няма свидетелства - за прехода Ева-Дева, интересна придумка.

...
Никой не отрича „заслугата” на Филип за името Филипополис. Това е силата на написаното – дошъл си за малко в града, оставил си името си, писачите са го записали и историците раздуват нещата до крайност.
САМО 6 (ШЕСТ) ГОДИНИ! През които не е пребивавал в града ако прочетете какво е правил пред тези години. Ето:

„В 338 г. пр. Хр. Филип Македонски побеждава войската на Атинско-тиванския съюз в битката при Херонея, след което окончателно установява македонска хегемония в цяла Елада (с изключение на Спарта). На следващата година създава Коринтски съюз, военно-политическо обединение на гръцките полиси, организирано за съдействие на войските му в планираната война срещу Персия. Македонският цар поема ръководството на този съюз и титлата „хегемон“. Названието „Коринтски съюз“ е дадено от съвременните историци.
През 336 г. пр. Хр. Филип II е убит”

Няма свидетелства точно за Ева –Дева, но освен записаното Пулпу Дева името съществува и до днес като понятие в славянските езици.
Няма свидетелства и за кукерите е нестинарите, но те са си още тук…


цитирай
13. vled - ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е ...
15.03.2020 14:23
didanov написа:
vled написа:
ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е още една наложена заблуда.
Евмолп е герой от гръцката митология, син на Посейдон и Хиона, и всичко писано за него е художествена измислица, каквато е цялата митология – художествената литература на древността. В материала който ти посочвам ще намериш фраза, от която е ясно, че епиграфските паметници, разкрити при тези разкопки показват че ЕВМОЛПИЯ е квартал (ФИЛА) на тогавашния град, а не името на града!
Да се твърди, че гръцките имена на града – Евмолпия, Филипополис и др. са по-стари от тракийското му име ПУЛПУДЕВА е несериозно. Знае се, че гърците са пришълци на Балканите, които заварват местното население Траки. Нали е близко до ума, че до идването на тези пришълци траките със сигурност са имали имена на своите градове! Със сигурност не са чакали няколко хилядолетия да дойдат гърците и за само 6 години пребиваване в района да дадат правилните имена на тракийските градове!?! Същото важи и за гръцките колонии по Бяло и Черно море.

Смята се, че името ЕВА е еврейско, защото го има в Библията, но евреите като всички индоевропейци са далечни потомци на траките. ЕВА означава момиче, леко променено впоследствие на ДЕВА, която във всички славянски езици означава същото.





факт е обаче, че античните автори определят Евмолп като тракийски цар. Евмолпия е едно от ранните имена на Пловдив около 14 век пр.н.е., а това че по-късно името се е запазило като квартал на града потвърждава тази версия.

...
Не може герой от митологията да е тракийски цар.
Това че Евмолпия е едно от ранните имена на Пловдив около 14 век пр.н.е. е абсолютно несериозно, защото първите писмени сведения за траките са от Омир – около 8, а не 14 век пр. Хр.


цитирай
14. didanov - то по тази логика всичко за което са писали античните автори е измислица
16.03.2020 13:20
vled написа:
didanov написа:
vled написа:
ЕВМОЛП не е никакъв тракиец, това е още една наложена заблуда.
Евмолп е герой от гръцката митология, син на Посейдон и Хиона, и всичко писано за него е художествена измислица, каквато е цялата митология – художествената литература на древността. В материала който ти посочвам ще намериш фраза, от която е ясно, че епиграфските паметници, разкрити при тези разкопки показват че ЕВМОЛПИЯ е квартал (ФИЛА) на тогавашния град, а не името на града!
Да се твърди, че гръцките имена на града – Евмолпия, Филипополис и др. са по-стари от тракийското му име ПУЛПУДЕВА е несериозно. Знае се, че гърците са пришълци на Балканите, които заварват местното население Траки. Нали е близко до ума, че до идването на тези пришълци траките със сигурност са имали имена на своите градове! Със сигурност не са чакали няколко хилядолетия да дойдат гърците и за само 6 години пребиваване в района да дадат правилните имена на тракийските градове!?! Същото важи и за гръцките колонии по Бяло и Черно море.

Смята се, че името ЕВА е еврейско, защото го има в Библията, но евреите като всички индоевропейци са далечни потомци на траките. ЕВА означава момиче, леко променено впоследствие на ДЕВА, която във всички славянски езици означава същото.





факт е обаче, че античните автори определят Евмолп като тракийски цар. Евмолпия е едно от ранните имена на Пловдив около 14 век пр.н.е., а това че по-късно името се е запазило като квартал на града потвърждава тази версия.

...
Не може герой от митологията да е тракийски цар.
Това че Евмолпия е едно от ранните имена на Пловдив около 14 век пр.н.е. е абсолютно несериозно, защото първите писмени сведения за траките са от Омир – около 8, а не 14 век пр. Хр.


странен исторически подход имате, ами тогава и Орфей не може да бъде тракийски цар, нито Резос, нито Ахил на мирмидоните, нито Агамемнон на ахейците и прочие....и Омир не е съществувал, защото не е писал...за себе си :) съзнавате ли абсурдностт
цитирай
15. didanov - разбрах, щом нестинарите и кукерите съществуват
16.03.2020 13:23
vled написа:
didanov написа:
но името се е запазило доста дълго време, чак дори османците го наричат Филибе. Има версия, че името идва не от Филип Македонски а от войнишкия император Филип I Араб, който бил тясно свързан с Пловдив. Дори се преполага, че е погребан близо да едно пловдивско село.
С една дума няма свидетелства - за прехода Ева-Дева, интересна придумка.

...
Никой не отрича „заслугата” на Филип за името Филипополис. Това е силата на написаното – дошъл си за малко в града, оставил си името си, писачите са го записали и историците раздуват нещата до крайност.
САМО 6 (ШЕСТ) ГОДИНИ! През които не е пребивавал в града ако прочетете какво е правил пред тези години. Ето:

„В 338 г. пр. Хр. Филип Македонски побеждава войската на Атинско-тиванския съюз в битката при Херонея, след което окончателно установява македонска хегемония в цяла Елада (с изключение на Спарта). На следващата година създава Коринтски съюз, военно-политическо обединение на гръцките полиси, организирано за съдействие на войските му в планираната война срещу Персия. Македонският цар поема ръководството на този съюз и титлата „хегемон“. Названието „Коринтски съюз“ е дадено от съвременните историци.
През 336 г. пр. Хр. Филип II е убит”

Няма свидетелства точно за Ева –Дева, но освен записаното Пулпу Дева името съществува и до днес като понятие в славянските езици.
Няма свидетелства и за кукерите е нестинарите, но те са си още тук…



еврейското Ева е Дева!!!!Щото е писана в Библията, а тя пък е по-късна от Троянската война, която пък е по-късна от Пулпудева, която пък е по-късна от всички траки.
цитирай
16. vled - Диданов
16.03.2020 22:52
Пишете:
"странен исторически подход имате, ами тогава и Орфей не може да бъде тракийски цар, нито Резос, нито Ахил на мирмидоните, нито Агамемнон на ахейците и прочие....и Омир не е съществувал, защото не е писал...за себе си :) съзнавате ли абсурдностт"
.....
От всички които сте изброили само Резос и Омир не са герои от митологията. Митологията и Библията не са исторически извори.
цитирай
17. vled - ДeЕВА
16.03.2020 22:59
"еврейското Ева е Дева!!!!Щото е писана в Библията, а тя пък е по-късна от Троянската война, която пък е по-късна от Пулпудева, която пък е по-късна от всички траки."
....
Ако четете по-внимателно ще разберете, че аз вярвам, че траките са най-древния народ, а тракийският език е праезикът на индоевропейците. За основа на това ми служат последните археологически находки по нашите земи – най-старото злато, най-стария солодобивен център в Провадия и т.н. От там е лесно да се приеме, че ЕВА е тракийско, а не еврейско понятие за момиче, станало и на име, както и ПУЛПУДЕВА е по-стара от Троянската война,а името съдържа Д’ЕВА.


цитирай
18. didanov - а какво да кажем за пароския мраморен надпис, в който пише:
17.03.2020 16:44
"14. От времето когато Орфей... обнародвал своите творения, когато била похитена Кора, а Деметра се отправила да търси [дъщеря си], когато от нея било сътворено зърното и народа за първи път прибрал реколта изминали 1135 години (1399/98), а се случило когато в Атина бил цар Ерихтей.

15. От времето когато Евмолп19 ... учредил тайнствата в Елевсина и обнародвал творчеството на [своя] баща Мусей20 изминали 11[..] години, а се случило когато в Атина бил цар Ерихтей, сина на Пандион."
и това ли не е исторически извор?
За сведение Музей според Диодор е син на Орфей, според други негов ученик, наследил най-ценното му след смъртта му - лирата. Освен това самите антични автори посочват, че не кой да е, а Омир е бил от потеклото на Орфей.
цитирай
19. didanov - значи, когато говорим за античните автори е несериозно,
17.03.2020 16:51
vled написа:
"еврейското Ева е Дева!!!!Щото е писана в Библията, а тя пък е по-късна от Троянската война, която пък е по-късна от Пулпудева, която пък е по-късна от всички траки."
....
Ако четете по-внимателно ще разберете, че аз вярвам, че траките са най-древния народ, а тракийският език е праезикът на индоевропейците. За основа на това ми служат последните археологически находки по нашите земи – най-старото злато, най-стария солодобивен център в Провадия и т.н. От там е лесно да се приеме, че ЕВА е тракийско, а не еврейско понятие за момиче, станало и на име, както и ПУЛПУДЕВА е по-стара от Троянската война,а името съдържа Д’ЕВА.



а когато изказвате такова неподкрепено от никъде предположение Ева-Дева- може:)
и аз вярвам, че европейската цивилизация е започнала на Балканите и сме наследници на първите индоевропейци, но само с вяра в историята на върви :)
цитирай
20. vled - Вие сериозно ли вярвате, че това ...
17.03.2020 21:58
Вие сериозно ли вярвате, че това което е написано в митологията може да служи като доказателство?
Кои са тези „антични автори” , които са писали митологията?
За Библията се знае - писана е от 40 души!
Споменавате често Орфей - кой точно Орфей?
Орфей от Лейбетра в Пиерия,
Орфей киконеца или
одриският Орфей.?...
.
Писмените източници са най-ненадеждното доказателство за каквото и да е
За най-древните никой не може да ни каже нищо, освен самите те. Няма писмени източници, затова трябва да се опираме основно на археологията, лингвистиката, на косвени доказателства, здрава логика и нестандартни методи на познание.
Никой досега не е предложил някакво обяснение на името ПУЛПУДЕВА. Имам свите изследвания и въз основа на тях съм го направил и мисля, че съм се обосновал достатъчно добре. Имаме думата ПУЛПА, имаме и ДЕВА и те имат смисъл, разбираем за всички. Всеки е свободен да го приеме или не. Ще се радвам някой да предложи алтернативно тълкуване на думата Пулпудева.
Знам, че професионалните историци се подчиняват на максимата – има документ има история.
Само че подчинявайки се на този максима българската историческа наука от 100 години ш до днес продължава да се дави в Тюркската теория, понеже някой някога е НАПИСАЛ Хуногондури, Хуногури, Утигури свързвайки ги с БЪЛГАРСКИЯ КАНА КУБРАТ. Защо ли някой от тях не си зададе логичните въпроси:
Защо няма споменати Българи, а държавата е Стара Велика България?
Защо в днешна България е изключителна рядкост да видиш човек с монголоидни черти, т.е.Тюрк, по-точно Хун?



цитирай
21. didanov - нека припомним за какво спорим:
18.03.2020 20:08
твърдите, че Евмолпия е гръцкото име на Пловдивски квартал, защото Евмолп бил гръцки митологичен герой, а първото и най-ранно име на града е Пулпудева.
Аз Ви дадох сведения, че според самите антични автори (Аполодор, Диодор) Евмолп не само е бил тракийски цар, но и роднина на Орфей дори!! Смятам, че няма нужда да дискутираме тракийски произход на последния. Посочих още че според тях още едно от ранните имена на Пловдив е било Евмолпия (което само по себе си не отрича Пулпудева), а името на квартала само доказва това (тъй като първия град не е бил толкова голям като по-късния.)
В отговор твърдите, че нямало исторически доказателства за това т.к. първите писмени сведения за траките били от времето на Омир, е аз Ви дадох пример за една археологическа находка (пароския надпис),която е едно от най-важните хронологически гръцки сведения за древната история (започва с първия атински цар през 16 век пр.н.е.), в която се споменават и Орфей и Евмолп като реално съществуващи лица. Така не виждам защо Пловдив да не е носил името Евмолпия в древността.
Колкото до етимологията "Меки(женски) гърди" ми се струва ок, но според мен "дева или дава" като град или богиня е по-убедително от еврейското (арамейско?семитско?) име Ева. Пулпудева в интерес на истината се среща и като Пулпудава, но в един задочен спор с Вас за произхода на "дава" вашето мнение беше , че не е град, а е свързано с "давя" или "град край река" в най-далечния смисъл.
Основното мнение днес по въпроса за тракийското име на Пловдив, е че Pulpu е видоизмененото име на Филип, а полис си е дава - град. За кой Филип става върпос тук е второстепенен въпрос, защото името се запазва като такова достатъчно дълго време.
цитирай
22. vled - Нещата са много прости, но ние ги ...
19.03.2020 13:47
Нещата са много прости, но ние ги усложняваме като робуваме на наложените заблуди от писмените източници.
Как гърците са наричали тракийския град Пулпудеева си е гръцка работа и гръцки прочит на историята. Като пример ще посоча, че и днес ние българите наричаме град Солун с тракийското му име САЛУН, СОЛУН, наименуван така заради солното находище (САЛА=сол), пазено от траките в тайна и неизвестно и досега. (Тази тракийска дума я намираме отново във всички индоевропейски езици!). Гърците когато са дошли на Балканите обаче са възприели само част от това име и са го променили на Те САЛО ники, като са си измислили и свое обяснение на името.
Друг пример е ЛОЗЕНГРАДв днешна Турция, който турците наричат Къркларели, гърците Саранда Еклисиес, а древното му тракийско име е УСКУДАМА и е най-старата известна столица на Одрисите, (а не Одрин както се смята).
Колкото до Орфей ето какво казва Валерия Фол:

„С името Орфей е назован сборен митологичен образ на тракийските царе-жреци?...”
https://www.haskovo/news/462218/prof-valeriya-fol-orfey-e-tyasno-svarzan-s-megalitnata-kultura-na-trakite-v-iztochnite-rodopi

Няколко пъти ви пиша, че ЕВА е ТРАКИЙСКА дума и означава момиче, което по-късно е станало и име.

За това, че ДАВА не означава град, а РЕКА съм посочил доказателства в българския, английския, скандинавски и други езици, докато за прочита на Томашек че ЛЕВА (а не ДЕВА и не Дава) означава град няма НИТО ЕДНО ДОКАЗАТЕЛСТВО! Ако намерите напишете ми го.

цитирай
23. vled - Ето част от текста от Пароския на...
19.03.2020 22:19
Ето част от текста от Пароския надпис. Сам преценете кое е митология и кое не:

„Откакто Орфей, син на Еагър и Калиопа, изложи своята поезия и се случи грабването на Кора, търсенето на Деметра, неговото слизане в Хадес и радостта на онези, които приеха плода, са 1135 г. [1399 пр. Хр.], а в Атина царуваше Ерехтей. Откакто Евмолп, син на Музей, показа мистериите в Елевзин и изложи поетическите произведения на баща си Музей, са 11… г. [13… пр. Хр.”

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 68851
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031