Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.02 16:09 - Тракийският език
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 1495 Коментари: 158 Гласове:
11

Последна промяна: 22.02 22:41

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Много хора са изследвали и писали за тракийския език и всеки е допринесъл с нещо, за да стане той по-достъпен за нас, днешните потомци на този най-голям народ в древността. Гаврил Кацаров, Димитър Дечев, Владимир Георгиев, Веселин Бешевлиев, Иван Дуриданов и други са учените от БАН, които са разкрили за нас част от загадките на тракийския език. Преди тях трябва да споменем и чехите П. Кречмер и най-вече Вилхелм Томашек, от чиито тълкувания българските учени са се ползвали. Тези изследователи са живели и работили в друго време и заради липсата на достатъчно сведения никой от тях не се е осмелил да погледне  в друга, коренно различна от общоприетото, но според мен по-вярната посока.  Последните археологически проучвания все по-ясно подкрепят виждането, че не Шумер, Месопотамия или Египет, а именно Балканите са Люлката на европейската, а може би и на индоевропейската цивилизация, че поради това Траките вероятно са най-древният народ и праотци на всички индоевропейци, а тракийският език е търсеният праезик на индоевропейците..

Известно е, че за разлика от много други древни народи траките не са писали и колкото и парадоксално да звучи, това е още едно косвено доказателство, че именно те са най-древните. Нормално е най-древните, преди да стигнат до писане несъмнено да изградят своя безписмена система за предаване на знания и информация, която явно е работела добре, защото не са я сменили до края на своето споменаване като етнос, макар да са знаели, че другите пишат. Не са имали писменост, защото не са имали необходимост от това. Утвърдената от тях система на устно предаване на знанията работела безпогрешно и не са искали да я променят. По този начин те се съхранявали по-продължително и по-добре, отколкото писмените, които винаги могат да се изкривят и преиначат от този, обикновено един, който ги пише. Пример за това е фактът, че боговете и богините на пишещите гърци - Зевс, Аполон, Хера, Атина и др. са останали само в митологията, т.е. няма ги вече и никога не ги е имало, докато тракийският БАГ(Бакх, Бакхус), леко променен днес на БОГ е останал и до днес? Останали са и древните тракийски ритуали кукерството и нестинарството. Останали са не само в България и на Балканите, а и в цяла Европа и не идва ли това да ни покаже, че тези неписани паметници на традициите, духовността и културата на траките са в крайна сметка по-трайни и на практика вечни, за разлика от записаните, които са и в някаква степен оспорими?...

Добре е да се търсят успоредици в други езици като албански, румънски или в балтийските езици, но тракийският език трябва да се търси основно в земите на Древна Тракия. Проблемът с него е, че никой българин не може да допусне, че

 

АЗ/ Ѣ̀З,           АЗ САМ (съм),
(
ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ
georgiev_trakijskijat_ezik_1957, стр. 85 - ПОКАЗАЛЕЦ
AS - Аз
ASAM - Аз съм
),
 БОГ, БРАТ,
НОС, БУК, БОР, БУЗА, ВРАН (черен), ВРАНА, ВРАЧ, ВРАЧКА (лечител, лечителка), ДРИПА (дреха), ЕЗИК, ЗВѣ̀ЗДА (звезда), ЗВѣ̀Р, ЗДРАВ, МАЦА (котка), ОКО, ОЧИ и много други думи, останали в днешния български език са тракийски.

 

Личното местоимение АЗ/ Ѣ̀З ” го няма в НИТО ЕДИН от славянските езици, но го намираме в:
старо пруския,

литовския
и латвийски езици като AS и ES, а също в някои ирански езици:
кюрдски Az,

осетинския Az,
талишки -
Az,
язгулямски -
Az,
ишкашимски –
Az.

От лични контакти с литовци и латвийци знам, че независимо от различното изписване и в двата езика произношението на тази дума е едно и също. - Ѣ̀З, нещо средно между А и Е.

 

Подобно е положението и с друга тракийска дума - БАГ (Бакх). Древно тракийското БАГ (латинизирано на Бакхус) го намираме като:

БАГА - бог в словенския (цръклянски диалект)

BHAGA - в санскрит и ирански

Βαγος/Bagos/БАГОС - (името на ФРИГИЙСКИЯ бог на светлната (Xesych. Lex. Βαγος),
БОГ – във всички славянски езици.

И двете думи ги намираме от Балтика до Индийския океан, а центърът на това географско и езиково пространство е България, т.е. земите на Древна Тракия?

Защо ли?...

Думата НОС я намираме почти във всички европейски езици.

Думата БУК   я намираме в немски (Buche),  в норвежки (Bшk), в датски (Bшk), в шведски (Beech) в исландски (Beyki),  в английски (Beech), както и във всички славянски езици - БУК  и т.н.

Думата БОР я намираме в немски (Bor),  в английски (Boron), в шотландски келтски (Boron), в ирландски (Bуrуn), във френски (Bore) в литовски (Boras),  в латвийски (Bora), в испански и португалски (Boro),  в исландски (Bor),  в гръцки (βόριο)(vorio), в кюрдски (Bor) и във всички славянски езици с изключение на руски -  БОР.

 

ОКО   в италиански l"occhio

ОЧИ  в италиански occhi,

ОЧИ е във всички славянски езици освен в руски, (но там имаме старинното ОЧИ (ЧЕРНЫЕ).

 

Много интересна е ситуацията с далечните по географски признак езици като английски, норвежки, литовски и латвийски, в които поради относителната отдалеченост и изолираност могат да се намерят повече останки от тракийския език.  Подобно е положението и с латинския език, който е мъртъв, т.е. застинал във времето език.

Ако разгледаме латинското ЕGO SUM /ЕГО СУМ (АЗ СЪМ) лесно ще стигнем до  заключението, че този израз е компилация от гръцкото ЕGO и тракийското СЪМ/SUM, което е заемка от етруския език.

Етруските са част от най-многобройното тракийско племе Етру̀, по-късно известно като Бавлеги, а наричано от гърците Илири. Етруските в Италия са създали своя писменост много преди Латините да се появят в историята. Те освен, че са ги управлявали, са упражнили силно влияние както в бита, така и в културата и езика им. Така че латинското ЕGO SUM /ЕГО СУМ (АЗ СЪМ) произлиза от гръцката EGO и тракийското (етруското) САМ/СЪМ. Доказателство за това е фактът, че в нито един от Романските езици, основа на които е латинският днес не се използва това лично местоимение.

 

Ето още тракийски думи останали в латинския:


Агне – agnus
Овца – ovium
Десет – decem

Ручей – ruscello - Русчелло!

Устие – Ostia, което идва от
Уста – ostium - (plur. of "ostium") is a derivation of "os", the Latin word for "mouth"
и вероятно много други.

УСТА  е тракийска дума като много други, които може би са записани някъде, но са неизвестни засега и които с общи усилия можем да намерим в различни индоевропейски езици. Тракийският език е търсеният от езиковедите древен ПРАЕЗИК на индоевропейците, но засега никой от тях не се е сетил да разработи тази хипотеза.

УСТА се родее с УСТИЕ, което го намираме в латинския застинал език –

Остия Антика или Остия (Ostia Antica) е древен пристанищен град на древния град Рим.

 Останките от него се намират на 23 km югозападно от днешния Рим на УСТИЕТО на р. Тибър.(цитат от Уикипедия).
 

ОСТИЯ е УСТИЕ.

Благодаря на balar и get за латинското "ostium" и на leonleonovpom2 за ruscello - Русчелло!

Има и друг проблем и той е с тъй наречените ГЛОСИ – записани думи, споменати в сведенията като тракийски. За древните хронисти е нормално да мислят, че всички думи, които нямат обяснение на гръцки са тракийски. Обяснимо е – траките са били огромен за времето си народ (както пише Херодот) и са населявали на практика всички земи на Балканите  на север от поселенията на гърците. Все пак е имало и племена като Пеласги, Македонци, Пеони, Фриги,  които не са гръцки, но не са и тракийски племена. Не можем да очакваме, че древните хронисти са били толкова осведомени, колкото сме ние днес. Има много думи, които не са гръцки, но не са и тракийски, а най-вероятно древно македонски, влашки, славянски  и др. Като пример ще посоча глосата ВОЛИНТ обяснена като Вол, но думата не е тракийска. Тракийската дума за Вол (Бик) е БАЛ (Bull в англ., Bulle в немски, Bull в норвежки), а Волинт е вероятно производна.

Логично е да се предположи, че езикът на най-древните първоначално е създаден  от много прости повтарящи се срички, образуващи кратки думи като:
МА МА, БА БА или малко по-развитите ЧИЧО, ЛЕЛЯ
(от ЧИ ЧИ, ЛЕ ЛЕ) и т.н.    МАМА е първата дума, която малките деца казват и я има във всички езици. Думата БАБА е регистрирана като тракийска, но не знам защо Вл. Георгиев я обяснява с тюркското БАБА=БАЩА?:

„Също така и тракийската дума „baba” – баща, татко намира най-точно съответствие в алб. Baba, Babe – баща, татко……”

 ВРАЧ, ВРАЧКА

За древните елини, Тракия е земя на лечители, магьосници и вещици. Това отлично се обяснява с тракийските дума ВРАЧ, ВРАЧКА, които във времето са се превърнали в двусмислица. Итересно е, че и Етруските също са били известни с тези „шамански ” занимания, което е доказателство, че и те са били част от този огромен народ – траките. Като се започне от известните лечители безсребърници Козма и Дамян, от богомилите - лечители и най-известният от тях Василий Врач, св. Иван Рилски – патрон на днешните български медици, продължим с неизвестния Свети Врач, на когото е кръстен днешния град Сандански, добавим и селото Световрачене до София, можем да си дадем сметка защо и днес България е земята на нестандартната, алтернативна медицина, а и на феномени като Ванга.

Ето още две смислово и фонетично сродни тракийски думички:
ДАТА  - ден
НАТА – нощ

Ще ги намерите в много езици.

Думата ДАТА е зарегистрирана от Дуриданов стр. 75 „Езикът на траките”, но е обяснена неправилно като: 

„d а t а n (d а t а s) "място, поселище": СИ Daton (Da~ tos), срв. алб. dаtё "място, посеJ1ище" от и:е. *dhdta.”

На албански ДЕН е DITE, а ДАТА като ДЕН от календара си е DATA, както е в много европейски езици. 

НАТА във всички скандинавски езици е NAT, подобно е положението и в романските езици. В албански НАТА (нощ) е NATE. Славянското НОЩ също не е далеч от Ната

Албанските DITE и NATE почти напълно са запазени тракийските ДАТА, НАТА. 

Като се вгледаме и заслушаме в звученето на тези 2 думи не може да не забележим, че на нашите най-древни прадеди не им е липсвало нито чувството за симетрия, нито чувството за поезия и рима. :) 

 image

……..

Много ми се иска някой български лингвист да се хване и да разработи идеята, че именно тракийският език е търсеният праезик на индоевропейците. Със сигурност го чака бляскаво бъдеще, защото във всеки индоевропейски език ще намери останали древни тракийски думи, на които никой не обръща внимание.

Много от нас се питат защо точно ние да сме потомци на най-древните и защо точно нашият език да е най-древен?...

Защото  няма друго обяснение за най-древните древности, сред които живеем и които продължават да се разкриват.

Ние днешните българи случайно сме се родили по тези древни земи.

Проблемът ни е, че на някои от нас са им необходими много сили и самочувствие да понесат това…

 

 

 
Гласувай:
11
01. sosa - Спрях до там че траките не са имали ...
14.02 18:34
Спрях до там че траките не са имали писменост.аз пък мисля че нашето АБВ има тракийски корен
цитирай
2. balar - това е според
14.02 19:27
sosa написа:
Спрях до там че траките не са имали писменост.аз пък мисля че нашето АБВ има тракийски корен


официалната наука. Доста голяма и трудна е битката със елинистите по въпроса. Линеар Б е с тракийски произход. Траките дават култора на елините, не обратно, но битката е трудна.

цитирай
3. leonleonovpom2 - Здравейте!
14.02 19:51
Във връзка с коментара на Балар
Синът има книга, свързана с траките и в тази връзка ходи в земите на Фригите в Мала Азия!Показа много материали, доказваши тракийския им произход Например, могилите, които са известни и у нас и са с хиляди- там, при фригите са идентични Но най - интересни бяха надписите Когато гръцкото писмо го е нямало още Смесени финикийски букви/ сирийски/ с...йероглифи? Финикийските- това са съгласните, които се" определят" за..." гръцки"
Но това е известно още на автора" За Буквите", според мен- Симеон Велики Който защитава божествеността на азбуката ни с думите, че гърците също са взели сирийските/ сирийските/ букви, в което те обвиняват нас С други думи, ние сме взели не техни букви , а божествените- на Христос , така ги нарича авторът!Не могат да ни обвиняват в нещо, което те самите са извършили!
Тракийската връзка в езика ни се вижда косвено, чрез латинските и италианските думи , с който основни думи в Българския са еднакви или сходни!

Хубава вечер!
цитирай
4. vled - sosa
14.02 20:00
Говори се, че нашето АБВ е създадено от двама братя – Кирил и Методий.
Не ми е известно да са били траки или да са имали тракийски корен.
цитирай
5. dobrodan - :):):):):), не, няма нужда,
14.02 20:09
чакам да ми етимологизирате думата "бор", думата "баба" като название за баща, думата "език" и да, откъде се взе личното местоимение "аз". После може да добавите защо стана той, тя, то а не он, она, оно.
Поспрете се вече, тракалъм, голям джумбуш и чок сеир, файда йок.
Това последното правилно ли го написах? :):):)
цитирай
6. balar - Защо
14.02 20:09
ще извежда БАБА от турски? Толкова ли няма индоевропейци из европа и полвин азия?

Б минава в П и става ПАПА. Като в пирг-бург или бур-пара.

п.п. Г-н Леон, фригите са траки, троянците са част от фригите, което прави и тях траки, откъдето излиза, че самите бъдещи римляни са траки. Логично е, че и буквите на фригите са тракийски. Така, че латинския можем да го приемем като форма на тракийския.

цитирай
7. leonleonovpom2 - Поздрави на автора за постинга!
14.02 20:21
Около четири хиляди са думите сходни или едвакми в латинския и в Българския! Ето някои от най- фрапиращите : сядам- седео, виждам- видео , съм- сум, вярно- веро, оцеллус-оченце и много други, на които съм посветил в годините десетки постингИ!
ДА, ТАКА Е, УСТИЕТО Е УСТАТА С КОЯТО МОРЕТО ПОЕМА РЕКАТА!

Хубава вечер!
цитирай
8. balar - МОже и повече да са,
14.02 21:29
leonleonovpom2 написа:
Около четири хиляди са думите сходни или едвакми в латинския и в Българския! Ето някои от най- фрапиращите : сядам- седео, виждам- видео , съм- сум, вярно- веро, оцеллус-оченце и много други, на които съм посветил в годините десетки постингИ!


Хубава вечер!


Като се има предвид, че Българи на два пъти се заселват в Италия. Веднъж в Беневентум и после около Равена. През 15-17 Век Гръцкия квартал в Неапол е наричан и Български, понеже имало повече българи отколкото гърци. През 13-15-ти век По черноморието има много търговци както от Венеция, така и от Генуа. И като цяло връзките между двата народа винаги са били близки и приятелски. Тази близост неизменно води и до обмен.
цитирай
9. didanov - приветствам идеята за тракийския език
14.02 21:43
като основен в протоиндоевропейския. Но не съм съгласен с изказването, че безписмената система на предаване на информация (тоест устната) е по-добра и ефективна от писмената. Устно предаваните предания, разкази и история винаги са се изменяли с времето, т.к. всеки разказващ я е доокрасявал и давал нещо от себе си. Няма развита цивилизация, която да не е иставила писмени свидетелства
Траките са имали писменост за това свидетелстват самите антични автори (книги и таблички на Орфей, Музей и Лин). Защо и как и от кого е унищожена обаче е вече друг въпрос.
Не мога да се съглася, че Бакххус е Бог, т.к. тракийското му име е или Сабазий или Дионис. Бакхус е латинския вариант на Дионис. Дионис е един от многото почитани богове от траките, за това е безмислено да се е наричал само с неопределеното Бог. Дори в монотеистичните религии единствените Богове си имат имена. Поздрави.
цитирай
10. vled - Темата за Фригите е интересна
14.02 21:48

Темата за Фригите е интересна, защото те за мен са нещо особено – хем са траки, хем са гърци. Същото важи и за Пеласгите. Защо?
1. Името - проблемът тук е, че Херодот някъде е написал, че Фригите са тракийско племе, защото в дълбока древност името на фригите е било Бриги, което пък му е казано от някакви македонци. Кои са тези македонци и къде са му го казали е неясно.
БРИГИТЕ действително са тракийско племе, заселило се в земите на Западните Балкани по бреговете на Йонийско море и поради това са наричани Бриги - от тракийската дума БРЯГ. По вероятно е и ФРИГИТЕ да са наричани така, защото и те са живели на бряг - по южните брегове на Черно море. Знаем, че гърците имат проблем със звука/буквата „Б” и много лесно „Б”- то е станало на „Ф”.

2. Богът на Фригите
Навсякъде в Палеолексикона, името на бога на Фригите е ZEUS, т.е.ЗЕВС, за който знаем, че не е тракийски, а гръцки бог.

ziu / zia
Meaning god

See also Phrygian: ΜΑΖΕΥΣ ‘Zeus’
Linear B: di-wo ‘Zeus’
Linear B: di-we ‘Zeus’
Phrygian: ΔΕϝΟΣ ‘gods’
Lydian: ciw- ‘god’
Cypriot Syllabic Script: ti-wo ‘Zeus’
Proto-Indo-European: *deiwós ‘god’
Hittite: ši-i-ú-uš ‘god’

Synonyms
desa(s)
………………………………………….
От друга страна знаем за фригийския бог на светлината БАГАЙОС, който пряко кореспондира с тракийския БАГ (БАКхус)???
3. Писмеността на Фригите
Ако тя беше тракийска тя би трябвало да се разпространи сред всички тракийски племена, а това не е така.


цитирай
11. vled - Още за фригите
14.02 21:50
Трудно е да се каже дали Фриги или Пеласги са тракийски племена, за мен по-скоро не, ето защо:
1. Няма тракийско племе, за което главният бог да е богът на гърците - ZEUS т.е. ЗЕВС.
2. Защо няма нито едно друго тракийско племе, което да е използвало писмеността на фригите? Огромен народ като траките трябва да е оставил огромна книжнина, което изобщо не е така.
3. Текстът от пръстена от Езерово, за който се смята че е на тракийски език има доколкото знам 27 разчитания и нито едно успешно или задоволително. Защо е така и има ли обяснение за това? Какво ли ако е написан на македонски, а не на тракийски език? Нищо чудно да е трофей, останал от някой загинал македонец от войниците на Филип Македонски.
4. Ето какво казва Иван Дуриданов за сходството между тракийския и фригийския езици:
„С фригийския език тракийски няма почти никакви специфични успоредици в лексиката. Като се вземе под внимание този факт, както и редицата фонетични различия между двата езика, би могло да се приеме, както се изтъкна вече по-горе, че характерните за тракийски и фригийски сходни "звукови измествания (1'. нар. на немски Lautverschiebungen) не са от решаващо значение за нашия въпрос”.

Важното е, че най-вероятно траките са най-древният народ, праотци на всички индоевропейци и основатели на индоевропейската цивилизация!
Тези два народа - Фриги и Пеласги са били в периферията на тракийския ареал и вероятно са контактната зона между траките и групите от хора, които в древността се отделят от тях, разселват се по света и постепенно създават свои езици, самоназвания, култура, бит и вярвания, различни от тези на траките!цитирай
12. vled - didanov
14.02 22:32
"Не мога да се съглася, че Бакххус е Бог, т.к. тракийското му име е или Сабазий или Дионис. Бакхус е латинския вариант на Дионис.”
……..
Сабазий или Дионис са герои от митологията, а митологията е художествената литература на древността. Това което ми пишете е наложеното й тълкувание.
Ето какво пише Херодот IV 94 (за траките) и за техния бог:

„Същите тези траки при гръмотевици и светкавици пращат стрели нагоре към небето, заплашвайки бога, понеже вярват, че не съществува никакъв друг бог освен техния."
Можем за се досетим кого са обстрелвали траките в небето – главния гръцки бог Зевс, който изпраща гръмотевиците и светкавиците. Интересно обаче защо всички историци и траколози се надпреварват да ни натрапват множеството богове и богини на траките, като бащата на историята го е казал: „не съществува никакъв друг бог освен техния." ? Техния, а не техните!
Херодот е посочил ясно и името на този бог (БАКХ, БАКХус) в следващия цитат пак от него:
“Сатрите ( S a t r a e ) . . .живеят сред величествените планини, облечени в гори от различни дървета и покрити със сняг, и са много храбри в сражение. Те са траките, които имат светилище на Бакхус в своята страна, коeто е разположено на най-високата им планинска верига.....

цитирай
13. didanov - Бакхус е също гръцки вариант
15.02 00:42
но това е по-късно прозвище на Дионис, който е имал поне дузина такива. Първото е било Digonos od. Dissotokos със значение "двойно родения", той е син на Кадъм или на Зевс. Дионис е свързано с планината Ниса, където той е отгледан от нимфите като малък. Ниса се е казвала и неговата дойка, която вероятно дава името на планината. Стефан Византийски споменава 10 града с името Ниса. Как е възникнало прозвището Бакхус остава неясно за сега, друго прозвище е било Бромий.
Смешно е да се твърди, че траките са имали само един Бог, главен Бог или Богиня да, но не един единствен. Сатрите наистина са имали светилище на Дионис, даже се смята, че е по-старо от това в Делфи.
Бригите или фригите са определено старо тракийско племе определени от Херодот като по-стари от египтяните. Македоните им са били съседи в Македония. Старата Фригия е била на Балканите преди Троянската война. Около Троянската война можем да говорим за Фригия на Хелеспонта (Дарданелите) и няколко века след това около 8-9 век пр.н.е. вече в сърцевината на Мала Азия и река Сангарий.
цитирай
14. get - До 12. vled - 13. didanov - За много ЕПИТЕТИ ... на бога, ОТЧЕ-НАШ? Така разшифроват тази ДВОЙНОСЪСТАВНА ... ?
15.02 11:31
didanov написа:

но това е по-късно прозвище на Дионис, който е имал поне дузина такива.
...
...


... дума - ОБРЪЩЕНИЕ на ПОСВЕТЕНИТЕ "В култа КЪМ/на - БОГА "Дио-Наш" ... руските елинисти и лингвисти ГИНДИН-ЦЫМБУРСКИ - още през 80-те години на миналия век ?

2-ро Според Плутарх(?): Дионис се е наричал ПОРАДИ ИЗОБРАЗЯВАНЕТО МУ В в най-ДРЕВНИЯ пласт на КУЛТА - със СПЕЦИФИЧНА ГЛАВА НА "БУЛ-ВОЛ" ... бил наричан - Цитат:
"head of a bull; and hence Bacchus is styled Bougenes ?

3-то Според електронно-позиционираната ЕНЦИКЛОПЕДИЯ - Епитета "Bougenеs" - означава: "The Oxborn One." An allonym and epithet for Dionysos."
4-то В същата ще прочетете, че съществува и ПОДОБНОТО И АЛТЕРНАТИВНО НА "Боу-БикоРОДЕН" ...?
5-то Boukerоs = Вол/Бик(о)-Рог?
Адрес за справка: https://www.hermeticfellowship.org/Dionysion/Godnames.html

6-то Подобно на горните две - се твърди и в издадени през 1841 г. "Класически ... "A Classical Dictionary: Containing ... Proper Names Mentioned in Ancient ..." от Charles Anthon?

Тук Е РЕДНО ДА СИ ПОСТАВИМ//ПОСТАВИТЕ ВЪПРОСА ... От къде и От кога ИДВА ТРАДИЦИЯТА ... "ОТЕЦА-наш=Дио-Нис" ... да бъде изобразяван СЪС СИМВОЛИКА НА "Б/ВОУс/з/ ?

За мен ТОВА НАЧЕВА ... И ДОРИ Е ИЗОБРАЗЕНО В ЕДНА КУЛТУРА - за която КАТЕГОРИЧНО СЕ ТВЪРДИ, ЧЕ Е ПРЕДГРЪЦКА ?

- Давам ви илюстрация ОТ ВРЕМЕНА НА СЪЩАТА ... с изображение ТВЪРДЕ СПЕЦИФИЧНО - на НАШИЯТ "НА СМЪРТНИТЕ ОТ ТОЗИ СВЯТ" - ХОРА ... които в момента наричат ТОЗИ ДИО-НАШ ... с подобната му и НЕИЗВЕСТНА ИМ ОТКОГА, ВРЕМЕНА, ИЗОБРЕТЕНА СИМВОЛИКА ... в понятието: БОГ-СИН?

Насладете се на ИЗОБРАЖЕНИЕТО ЗА ТОВА, КОЕТО ВИ ОБЯСНЯВАМ ... по отношение Бог-Наш//Дио-нис ... още и от ХРАНИТЕЛКАТА-ПАЗИТЕЛКАТА даващата ни КРОВ/краво/-РОДЕН?

Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg

Как се е наричала тази съпруга-богиня от вида на ТиТанидите ?
А дали е "гъркиня" Тя ... предвид ОСКЪРБИТЕЛНИТЕ НЕЩА ПИСАНИ ЗА НЕЯ от АГЮПТСКИТЕ ЦИГАНИ - данайци?
цитирай
15. get - До vled - Не мога да се съглася с тези Ви ДВА ИЗВОДА - Предвид следното?
15.02 12:05
vled написа:

1.
ОЧИ е във всички славянски езици освен в руски, (но там имаме старинното ОЧИ (ЧЕРНЫЕ).

2.
Тракийската дума за Вол (Бик) е БАЛ (Bull в англ., Bulle в немски, Bull в норвежки), а Волинт е вероятно производна.


И до момента РУСНАЦИТЕ УПОРИТО ПОВТАРЯТ вместо ОЧИ/ОКО - глаз/а - защо?

- Защото ТАЗИ/ТЕЗИ думи навлизат късно в техния език - ЧРЕЗ ЛИТУРГИЧНИЯ ЕЗИК=ЕЗИК СЛОВЕНСК ... което, второто, В ДОСЛОВЕН ПРЕВОД е ЕЗИК ЗА СЛАВЕНЕ ... Каквато в същността си се явява ЦЪРКОВНАТА СЛУЖБА - НАРИЧАНА с гръчцката ЛИТУРГИЯ ... ИДВАЩО от СЕМИТСКИ през ГРЪЦКИ - със смисъл МОЛБА-ПЕТИЦИЯ-СЛАВЕНЕ и подобни?
- Отново АКЦЕНТИРАМ ВЪРХУ ОСНОВНОТО - в РУСКИЯ ЕЗИК ... думата е възприета КЪСНО - чрез СТАРО-БЪЛГАРСКИЯ ... и по причина, че РУСКИЯ Е НА ПРАКТИКА ЕЗИК СЪЗДАДЕН НА БАЗА СТАРО-БЪЛГАРСКИ през/чрез ЦЪРКОВНАТА МУ УПОТРЕБА ... руските СЛАВИСТИ-ШОВИНИСТИ лъжейки (себе си и нас) са ВЪЗПРИЕЛИ ДА ГО НАРИЧАТ "Църковно-славянски" - въобразявайки си по този начин ЧЕ ЩЕ ПРИКРИЯТ ИСТИНАТА ЗА ПРОИЗХОДА НА ЕЗИКА СИ !!!?
2-ро ОТНОСНО ТВЪРДЕНИЕТО ВИ (?):
"Тракийската дума за Вол ... е БАЛ (Bull в англ...."
Тракийската - Английската ... та и латинската дума ЗА ДОМАШЕН ЕДЪР ДОБИТЪК ИДВА от прото-кореновата звучала Гвоу(с) ... от там идва и името на ГОТО-ГЕТИТЕ ... но за това по-късно ще обяснявам?
- От там идва в латинския език думата им за БИК-БОУС ... в гръцки е ВОУ ... в "тракийски" е ВОЛ ... от там ВОЛЯ ... но имаме и палеативното и БЛИЗКО ДО ЛАТИНСКОТО БОУ(с) ... които са дали ВЪВ ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВАЩИТЕ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ДУМИ: БОЗКА(къществ.) и БОЗАЯ(глагол)!

3-то
От подобен ОБЩ ПРОИЗХОД за вече МЪРТВИЯ ЛАТИНСКИ и ... все още живия БЪЛГАРСКИ - далечен наследник НЕ САМО НА "ТРАКИЙСКИ ЕЗИК" - са вече остарелите понятия ДЖИНС и СОЙ - които изкушените от ТАНГРИЗМА и ПАНТУРАНИЗМА - вероятно ВЕДНАГА ЩЕ ПОБЪРЗАТ ДА ИЗКАРАТА че са от ТЮРКСКИ ... Е ДА АМА, НЕ! - от български и с МНОГО СТАР ПРОИЗХОД СА ТЕЗИ ДУМИ В ЕЗИКА БЪЛГАРСКИ ... и МНОГО ПО-СТАР ОТ ИЗМИСЛЕНИЯ "СЛАВЯНСКИ"!!!

цитирай
16. vled - didanov
15.02 13:14
didanov написа:
но това е по-късно прозвище на Дионис, който е имал поне дузина такива. Първото е било Digonos od. Dissotokos със значение "двойно родения", той е син на Кадъм или на Зевс. Дионис е свързано с планината Ниса, където той е отгледан от нимфите като малък. Ниса се е казвала и неговата дойка, която вероятно дава името на планината. Стефан Византийски споменава 10 града с името Ниса. Как е възникнало прозвището Бакхус остава неясно за сега, друго прозвище е било Бромий.
Смешно е да се твърди, че траките са имали само един Бог, главен Бог или Богиня да, но не един единствен. Сатрите наистина са имали светилище на Дионис, даже се смята, че е по-старо от това в Делфи.
Бригите или фригите са определено старо тракийско племе определени от Херодот като по-стари от египтяните. Македоните им са били съседи в Македония. Старата Фригия е била на Балканите преди Троянската война. Около Троянската война можем да говорим за Фригия на Хелеспонта (Дарданелите) и няколко века след това около 8-9 век пр.н.е. вече в сърцевината на Мала Азия и река Сангарий.

...
Диданов, вие за съжаление ми разказвате или тълкувате отново митологията и повтаряте общоприети неща, с които не съм съгласен. Митологията както и Библията не могат да ни служат като исторически извори.
За Фригите и Бригите – как ще си обясните, че има 2 племена с едно и също име МИЗИ. Според сведенията едните са в Мала Азия, другите в Северна България. Не може ли да предположите, че същото е и с Бригите на Адриатика и Бригите в Мала Азия?
цитирай
17. vled - Няма развита цивилизация, която ...
15.02 14:44
didanov написа:

Няма развита цивилизация, която да не е иставила писмени свидетелства
Траките са имали писменост за това свидетелстват самите антични автори (книги и таблички на Орфей, Музей и Лин). Защо и как и от кого е унищожена обаче е вече друг въпрос.
Не мога да се съглася, че Бакххус е Бог, т.к. тракийското му име е или Сабазий или Дионис. Бакхус е латинския вариант на Дионис. Дионис е един от многото почитани богове от траките, за това е безмислено да се е наричал само с неопределеното Бог. Дори в монотеистичните религии единствените Богове си имат имена. Поздрави.

...
Има и това е тракийската цивилизация. С по-голяма сила това важи и за писмените сведения, някои от които са известни от десетки преписи и даже специалистите не могат да кажат кой е най-верният.
„Неопределеното” бог не означава днешното понятие за божество, а е името на бога и то е БОГ или по-точно БАГ.

Ето какво са ни оставили писмените цивилизации:
и Робството,
и Кървавите кръстоносни походи,
и Горенето на вещици,
и Християнската Инквизиция,
и Кристалната нощ,
и Холокоста.

Всичките тези „постижения” са непознати за древните тракийски и днешните български земи!...
цитирай
18. leonleonovpom2 - Относно фригите или бригите!
15.02 14:51
11. vled - Още за фригите
14.02 21:5

За мен няма никакво съмнение,че с атракийско племе Цар Гордий, с Възела ! Как името му се превежда директно на Български, има смисъл в езика ни Че е горд човек!
Или Мидас , известен с козите уши Ами името му директно се свързва с мида- ушната мида!
Разглеждайки внимателно снимковия материал на сина ми, бях изненадан с въпрос от него- нещо прави ли ми впечатление? Огледах ги отново Да, попитах го, гробните могили ли? Досущ като тракийските Синът потвърди, че точно тях има предвид
Гърците не правят такива погребения Овидий, в Енеидата нарича Еней- фригиеца!
Еней и Еньов ден Случайно ли е?
И много други доводи има!

Хубав ден!
цитирай
19. vled - Благодаря на всички
15.02 14:58
Благодаря на всички, които изразиха подкрепата си за виждането, че праезикът на индоевропейците е може би тракийският и си струва усилията в тази насока да продължат.

Get – „От там идва в латинския език думата им за БИК-БОУС ... в гръцки е ВОУ ... „

Вижте сами колко е близо латинското БОУС и гръцкото ВОУ (гърците не могат да кажат Б и Ш и ги заместват с В и С) с тракийското БАЛ/ВОЛ. Латините са имали огромни ядове с един БАЛ, ХаниБАЛ…


цитирай
20. balar - Първо
15.02 15:06
траките са политеисти, монотеистична религгия в древността е юдаизма, а после и исляма.
Второ, тракийският език неможе да е пра-индоевропейски, понеже всеки европейски народ би казал същото, трябва да им измислиш неутрално име, пък и траки е екзоним. И до ден днещен не е ясно как са се самонаричали, ако въопбще са се имали за един народ. по скоро са били на кланов принцип.
И трето има прекалено много факти, че фригите са траки.
И четвърто познати са гонения или си забравил какво направили вакхнанките с Орфей.
цитирай
21. get - До 19. vled - Благодаря на всички - Моля, и още малко "подсказване" по отношение БОГ-БОГАТ+БхАГА-ТУР?
15.02 15:10
vled написа:
Благодаря на всички, които изразиха подкрепата си за виждането, че праезикът на индоевропейците е може би тракийският и си струва усилията в тази насока да продължат.

Get – „От там идва в латинския език думата им за БИК-БОУС ... в гръцки е ВОУ ... „

Вижте сами колко е близо латинското БОУС и гръцкото ВОУ (гърците не могат да кажат Б и Ш и ги заместват с В и С) с тракийското БАЛ/ВОЛ. Латините са имали огромни ядове с един БАЛ, ХаниБАЛ…Цитат:
"Sanskrit bhaga в фарси IAST(авеста): bhaga) is a term for "lord, patron"-ГОСПОДАР, but also for "wealth, prosperity"БОГатство. Свързано с термина в Avestan and Old Persian is baga, of uncertain meaning but used in a sense in which "lord, patron, sharer/distributor of good fortune" might also apply. The cognate in Slavic languages is the root БОГ."
- От там САРМАТСКО-СКИТСКОТО НИ МИНАЛО идва и военната титулатура Б(х)АГА-ТУР ... дословно БОЖИ-БИК ... второто ТУР е едно и също, както във ФАРСИ(иранско) ... така и в БАЛКАНСКИ "тракийски" ТУР?
- А тура е с произход от "тракийски" език .... ЯВЯВАЩ СЕ дивият прародител, на съвременното ГОУв-едо=Бик-Крава-Вол-Теле ... от КОЕТО ИДВА ЕКЗОНИМА ... на съвременния български етноним: БОЛ+к/гари? ... БАГА-ТУРИ ... БОЖИ-БИЦИ ... В/БОУЛ+АРИ ... БОЛЯРИ - БЛАГОРОДНИК синонимна?
цитирай
22. vled - ВРАЧ, ВРАЧКА
15.02 15:35
За древните елини, Тракия е земя на лечители, магьосници и вещици. Това отлично се обяснява с тракийската дума ВРАЧ, ВРАЧКА, която във времето се е превърнала в двусмислица. Итересно е, че и Етруските също са били известни с тези „шамански ” занимания, което е доказателство, че и те са били част от този огромен народ – траките. Като се започне от известните лечители безсребърници Козма и Дамян, от богомилите-лечители и най-известният от тях Василий Врач, св. Иван Рилски – патрон на днешните български медици, продължим с неизвестния Свети Врач, на когото е кръстен днешния град Сандански, добавим и селото Световрачене до София можем да си дадем сметка защо и днес България е земята на нестандартната, алтернативна медицина, а и на феномени като Ванга.
цитирай
23. vled - траките са политеисти, монотеи...
15.02 16:13
balar написа:
траките са политеисти, монотеистична религгия в древността е юдаизма, а после и исляма.
Второ, тракийският език неможе да е пра-индоевропейски, понеже всеки европейски народ би казал същото, трябва да им измислиш неутрално име, пък и траки е екзоним. И до ден днещен не е ясно как са се самонаричали, ако въопбще са се имали за един народ. по скоро са били на кланов принцип.
И трето има прекалено много факти, че фригите са траки.
И четвърто познати са гонения или си забравил какво направили вакхнанките с Орфей.

....
Balar,
Всичко което сте написал са наложени „истини” за които не е доказано, че са такива.
1. Преди в историята да се появят юдеите отдавна са известни траките (от ОМИР)
2. ТРАКИ означава ХОРА, ЧОВЕЦИ и това самоназвание гърците са го научили и записали от самите траки, когато са дошли на Балканите.
3. За прекалено многото факти, че Фригите са траки ето какво пише Страбон:
„Също, както във всички други отношения атиняните продължават да бъдат гостоприемни към чужди неща, така е и в почитанието им към боговете; защото те са приемали радушно толкова много чужди култове, че били усмивани заради това от комиците; и между тях са тракийските и фригийските ритуали.” -
Обръщам ви внимание – ТРАКИЙСКИТЕ И ФРИГИЙСКИТЕ РИТУАЛИ???...
4. Кой точно Орфей?
Орфей от Лейбетра в Пиерия,
Орфей киконеца или
одриският Орфей.
Всъщност, с името Орфей е назован сборен митологически образ на тракийските царе-жреци. (това не е мое, а е мнение на траколозите)цитирай
24. vled - ПУЛПА и ВУЛВА
15.02 16:21
Изкушавам се да добавя още 2 тракийски думи, останали в латинския език като медицински термини – ПУЛПА и ВУЛВА.
Втората е останала с истинското си значение, а с ПУЛПА се означава меката част на зъбите. И в днешния ни език Пулп означава желиран продукт, мек, гъвкав и еластичен като женска гърда. Това е и значение на тази тракийска дума ПУЛПА = ЖЕНСКА ГЪРДА. Като се вгледаме и заслушаме в звученето на тези 2 думи не може да не забележим, че на нашите най-древни прадеди не им е липсвало нито чувството за симетрия, нито чувството за поезия и рима. :)
Като погледнем и към тракийското име на Пловдив – ПУЛПУ ДЕВА, не може да не ни хрумне на какво ни приличат отдалече двата най-високи хълма на Пловдив Бунарджика и Джендем тепе.

цитирай
25. balar - Ако
15.02 17:18
за траките раждането и кърменето са били толкова важни значи бо следвало, че са имали и Богиня, негово женско проявление. В кряа на краищата ние мъжете все още неможем да раждаме, трябват си жени за тая работа :). Но понеже отхвърли фригите Кибела/кубаба отиде в реката. Остават две: Баубо / представена като дойка?на Семела/ и Ма. Или пък Де-метра. Та Баубо може да го свържем с пулпа, а Ма със вулва.
Някъде дори съм жиждал тракийски съд с пресъздаден полов акт, което ни отвежда право към култа към Великата Богиня Майка и сакралният й съюз с Богът Баща, нещо като тукашна версия на Шива и Деви заети да създават Битието.
цитирай
26. didanov - ха да питаме Шлиман тогава, който с "Илиада" в ръка
15.02 17:39
vled написа:
didanov написа:
но това е по-късно прозвище на Дионис, който е имал поне дузина такива. Първото е било Digonos od. Dissotokos със значение "двойно родения", той е син на Кадъм или на Зевс. Дионис е свързано с планината Ниса, където той е отгледан от нимфите като малък. Ниса се е казвала и неговата дойка, която вероятно дава името на планината. Стефан Византийски споменава 10 града с името Ниса. Как е възникнало прозвището Бакхус остава неясно за сега, друго прозвище е било Бромий.
Смешно е да се твърди, че траките са имали само един Бог, главен Бог или Богиня да, но не един единствен. Сатрите наистина са имали светилище на Дионис, даже се смята, че е по-старо от това в Делфи.
Бригите или фригите са определено старо тракийско племе определени от Херодот като по-стари от египтяните. Македоните им са били съседи в Македония. Старата Фригия е била на Балканите преди Троянската война. Около Троянската война можем да говорим за Фригия на Хелеспонта (Дарданелите) и няколко века след това около 8-9 век пр.н.е. вече в сърцевината на Мала Азия и река Сангарий.

...
Диданов, вие за съжаление ми разказвате или тълкувате отново митологията и повтаряте общоприети неща, с които не съм съгласен. Митологията както и Библията не могат да ни служат като исторически извори.
За Фригите и Бригите – как ще си обясните, че има 2 племена с едно и също име МИЗИ. Според сведенията едните са в Мала Азия, другите в Северна България. Не може ли да предположите, че същото е и с Бригите на Адриатика и Бригите в Мала Азия?

намерил един древен град със съкровища :)
Сега сериозно - митологията не трябва да се подценява като източник на информация, защото в нея са закодирани най-старите знания на хората и племената, които по една или друга причина са се загубили с времето.
Аз лично в моите търсения съм се убедил в това и съм си изяснил много точно ситуацията на Балканите в дните около Троянската война, както и за ключовата роля на нашите предци в нея.
цитирай
27. get - До - ха да питаме Шлиман тогава :))) Още през 1925 г. Пол Рейнеке ПОСТУЛИРА ИДЕЯТА ЗА трако-кимерийска ОБЩНОСТ ?
15.02 18:22
didanov написа:
vled написа:
didanov написа:
но това е по-късно прозвище на Дионис, който е имал поне дузина такива. Първото е било Digonos od. Dissotokos със значение "двойно родения", той е син на Кадъм или на Зевс. Дионис е свързано с планината Ниса, където той е отгледан от нимфите като малък. Ниса се е казвала и неговата дойка, която вероятно дава името на планината. Стефан Византийски споменава 10 града с името Ниса. Как е възникнало прозвището Бакхус остава неясно за сега, друго прозвище е било Бромий.
Смешно е да се твърди, че траките са имали само един Бог, главен Бог или Богиня да, но не един единствен. Сатрите наистина са имали светилище на Дионис, даже се смята, че е по-старо от това в Делфи.
Бригите или фригите са определено старо тракийско племе определени от Херодот като по-стари от египтяните. Македоните им са били съседи в Македония. Старата Фригия е била на Балканите преди Троянската война. Около Троянската война можем да говорим за Фригия на Хелеспонта (Дарданелите) и няколко века след това около 8-9 век пр.н.е. вече в сърцевината на Мала Азия и река Сангарий.

...
....

...
Аз лично в моите търсения съм се убедил в това и съм си изяснил много точно ситуацията на Балканите в дните около Троянската война, както и за ключовата роля на нашите предци в нея.

Рейнеке, формулирайки теорията си за Северо-западна културна ТРАКО-КИМЕРИЙСКА СФЕРА=ОБЩНОСТ(!) ... имайки в предвид, че РАННО ХАЛЩАДСКАТА КУЛТУРА от "Източни Алпи" е идентична с тази на по-старите и както той нарича "nordthrakisch-kimmerischer Kulturkreis".

Райнике прави това НА БАЗА МАТЕРИАЛНИ АРТЕФАКТИ и Стъпвайки на написаното в "География" от Страбон:
"Някога КИМЕРИЙЦИТЕ ОБЛАДАВАХА ВЛАСТТА НАД КИМЕРИЙСКИЯ БОСПОР"!!

Ранната ХАЛЩАДСКА КУЛТУРА от източни Алпи - се явява ПРЕДШЕСТВЕНИК НА КЕЛТСКАТА КУЛТУРА? ... вече от ЖЕЛЯЗНА за ЦЕНТРАЛНА ЕВРОПА - култура?!
Приблизителна датировка, за поява на Халщадска култура е 12-ти век Пр.Н.Е. ... от време на "ШЛИМАНОВАТА "ТРОЯ"?!
А 12-ти век ВСЕ ОЩЕ Е ОТ ВРЕМЕ на БРОНЗОВА ЕПОХА - КРАЯ!?

Тръгнете по тази "нишка" - Къде и Кога най-рано се появяват ОБРАБОТКА на "БРОНЗ" и "ЖЕЛЯЗО"?

Позволявам си да ви дам Линк към карта от която да добиете представа за АРЕАЛ-РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА "ТРАКО-КИМЕРИЙСКАТА ОБЩНОСТ":

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/75/Thraco-Cimmerian.png
цитирай
28. didanov - тракийската цивилизация не е безписмена
15.02 18:26
трябва да се прави разлика между липса на писменост и унищожена такава (тоест останала само в чужди преписи) Визирам времето на Орфей .
За мизите нека питаме Страбон, който казва, че те единствено от останалите малоазийски тракийски племена не са се изселили от Балканите напълно, а части от тях завземат Мала Азия. Балканските са се наричали мюзи, а в Мала Азия името е променено на мизи. Още повече Страбон смята, че именно балканските мизи са описани от Омир в "Илиада", а не малоазийските (те са по-късни).
Има друго интересно сведение, че непосредствено преди Троянската война мизи и текри преминали обратно в Европа и подчинили всички тракийски племена. Това едва ли би било възможно без съдействието на балканските мизи.
Мизите са един от морските народи и според Й. Владикин те стигнали до Египет (Делтата) където биват наричани Мази. Освен това Владикин разчита надписите от стелата на цар Мидас (по-точно Мидай) като различни по възраст,като по-стария е от времето на Троянската война!!!!
цитирай
29. didanov - правилно гет, който първи научава да обработва желязото
15.02 18:30
получава огромно предимство пред армиите на другите племена въоръжени с бронз.
цитирай
30. get - До 28. didanov - Е след като споменаваш МИЗИ-МЮЗИ-МАЗИ-МАЖЕ ... бъди добър!? И цитирай ... ?
15.02 18:31
didanov написа:
трябва да се прави разлика между липса на писменост и унищожена такава (тоест останала само в чужди преписи) Визирам времето на Орфей .
За мизите нека питаме Страбон, който казва, че те единствено от останалите малоазийски тракийски племена не са се изселили от Балканите напълно, а части от тях завземат Мала Азия. Балканските са се наричали мюзи, а в Мала Азия името е променено на мизи. Още повече Страбон смята, че именно балканските мизи са описани от Омир в "Илиада", а не малоазийските (те са по-късни).
Има друго интересно сведение, че непосредствено преди Троянската война мизи и текри преминали обратно в Европа и подчинили всички тракийски племена. Това едва ли би било възможно без съдействието на балканските мизи.
Мизите са един от морските народи и според Й. Владикин те стигнали до Египет (Делтата) където биват наричани Мази. Освен това Владикин разчита надписите от стелата на цар Мидас (по-точно Мидай) като различни по възраст,като по-стария е от времето на Троянската война!!!!


... спора между: Мен-Теб? ... по отношение СМИСЪЛА(етимологията) Която се крие в наименованието на А-Мазон(ките) ... респективно и в името МИЗИ-те, като народ?
цитирай
31. get - До 29. didanov - Принципно си прав - С МАЛКО УТОЧНЯВАЩО ДОПЪЛНЕНИЕ ОТ МЕН?
15.02 18:36
didanov написа:

правилно гет, който първи научава да обработва желязото

получава огромно предимство пред армиите на другите племена въоръжени с бронз.


Желязото Е С ПО-ЛОШИ КАЧЕСТВА ОТ БРОНЗА - ако -(?) НЕ Е ЗАКАЛЕНО?
Именно поради това КАЛИТИ ... се явява наименование на едно "ТРАКИЙСКО" НАСЕЛЕНИЕ от МАЛА АЗИЯ ... което гърците неправилно произнасяйки името му - наричат ХАЛИБИ ... а от там е останало в "гръцкия език" ОБЩАТА ЗА МЕТАЛ ДУМА "ХАЛК" ?

- Употебявана вече в съвремеността от ИСТОРИЦИТЕ - да назовават определен времево-културен и ТЕХНОЛОГИЧЕН ФЕНОМЕН(технологична революция в металообработката) "ХАЛКО-ЛИТ"?
цитирай
32. vled - за траките раждането и кърменето са ...
15.02 20:42
balar написа:
за траките раждането и кърменето са били толкова важни значи бо следвало, че са имали и Богиня, негово женско проявление. В кряа на краищата ние мъжете все още неможем да раждаме, трябват си жени за тая работа :). Но понеже отхвърли фригите Кибела/кубаба отиде в реката. Остават две: Баубо / представена като дойка?на Семела/ и Ма. Или пък Де-метра. Та Баубо може да го свържем с пулпа, а Ма със вулва.
Някъде дори съм жиждал тракийски съд с пресъздаден полов акт, което ни отвежда право към култа към Великата Богиня Майка и сакралният й съюз с Богът Баща, нещо като тукашна версия на Шива и Деви заети да създават Битието.

...
balar,
Богини са имали САМО писмените цивилизации, т.е. гърците и римляните.
Всички други са били еднополови и са карали само по мъжки.
Гърците са изпитвали силен респект към траките и са си приписвали своите вярвания и богове като тракийски. Ще си позволя отново да цитирам Страбон:
„Също, както във всички други отношения атиняните продължават да бъдат гостоприемни към чужди неща, така е и в почитанието им към боговете; защото те са приемали радушно толкова много чужди култове, че били усмивани заради това от комиците; и между тях са тракийските и фригийските ритуали.”
Обръщам ви внимание, че Страбон пише за „чужди култове” и „ритуали”, а не за чужди богове.
А „Великата Богиня Майка и сакралният й съюз с Богът СИН” (а не Баща, както сте написал) си е чиста измислица, която е повторена повече от 101 пъти и по системата на Гьобелс…работи…


цитирай
33. balar - Няма религия
15.02 21:07
отричаща женското начало. Такава религия е обречена при самата си поява. Та, коя е майката на бога-син и кой е баща му, ако той е единственият бог. А нейните родители? Невиждам теология, невиждам анимизъм, няма теогония.
Тия траки не са били изилирани като северна корея или тайван. Освен това никъде неотривам факти, че ние Българите някога сме се наричали траки. Излиза, Нурутдинов е по-българин щом в Джагфар-Таръх се твърди , че ние, Българите, под името Българи, съществуваме от допотопни времена. не траки, не славяни, не патагонци - Българи.
И ненапразно в Сказание за Дъщерята на Кана се казва, че сред многото племена имало един истински народ Имен/ИМ-МЕН. Като име-пророчество понеже именците са живели точно там, където е ямната култура. Генетиката помогна за правилното локализиране на на този пранарод, от който произлизат всички индоевропейци и като по чудо името им е такова, че да осстанат доволни всичките им потомци. Дали книгите са фалшиви? Ами взимате трудовете на братя Миладинови, народните ни приказки и предания и ги сравнявате. Или и тях ги е фалшифицирал нурутдинов? Може би е платил да бъдат фалшифицирани и генетичните изследвания на праисторическите култури? Щото те казват траките са най-близо до келтите, а Българите сме най-близо до пранарода. тоест нашият език и най-близо до праезика, тракийския до ирландския. Ние сме си ние, те са си те.

цитирай
34. balar - Барин
15.02 21:46
мисля, че беше пуснал генетична карта в блога си.
Пък и има цял сайт по въпроса където се разглеждат гени от цяла Европа. С коментари, разисквания и се обновява непрекъснато. Кой какво е писал преди 2000години няма значение, важно е какво казват кръвта и костите.
цитирай
35. vled - Няма религия отричаща женското начало. . . . . . . . ...
15.02 21:49
[quote=balar]отричаща женското начало.
........
Да очовечаваш това, което наличаме Бог е много хуманно, но няма сведения да е вярно
Да ви напомня, че Нурутдинов и Джагфар тарихи се появиха на бял свят като „сказание” преди няма и 30 години.
Какво общо има този татарин с българско самосъзнание с траките?

цитирай
36. vled - leonleonovpom2 , Извинявам се, но съм пропуснал вашия коментар.
15.02 22:07
leonleonovpom2 ,
Извинявам се, но съм пропуснал вашия коментар. Могилната култура е разпространена в цяла Европа и част от Азия. На изток могилите са известни като КУРГАНИ (Мамаев Курган при Волгоград). Най-много са в земите на древна Тракия (повече от 45 000 са само картираните), след това в….Дания…

цитирай
37. balar - Ето ти пример
15.02 22:26
vled написа:
[quote=balar]отричаща женското начало.
........
Да очовечаваш това, което наличаме Бог е много хуманно, но няма сведения да е вярно
Да ви напомня, че Нурутдинов и Джагфар тарихи се появиха на бял свят като „сказание” преди няма и 30 години.
Какво общо има този татарин с българско самосъзнание с траките?Богородица, която е родителка на Бог-Син, който е част от Пресветата Троица. Има доказателство и това е Тя.
цитирай
38. get - До 37. balar - Ето ти пример ... Прощавайте, но примера ви не струва ОСОБЕНО СЛЕД КАТО ... ?
15.02 22:47
balar написа:
vled написа:
[quote=balar]отричаща женското начало.
........
Да очовечаваш това, което наличаме Бог е много хуманно, но няма сведения да е вярно
Да ви напомня, че Нурутдинов и Джагфар тарихи се появиха на бял свят като „сказание” преди няма и 30 години.
Какво общо има този татарин с българско самосъзнание с траките?Богородица, която е родителка на Бог-Син, който е част от Пресветата Троица. Има доказателство и това е Тя.


... след като намесвате и ДЖАГФАР ТАРИХИ - ИНДУИЗЪМ - ЮДАИЗЪМ - Изида-Озирис ... и още ред, които няма да упоменавам ТЕО-ГОНИЧНИ РЕЛИГИОЗНИ КУЛТОВЕ?

Култа ... от вид БОГО-РАЖДАНЕТО към който ВЕЧЕ ВИ ДАДОХ ПРЕПРАТКАТА С ИЗОБРАЖЕНИЕ - ВИЖ?

- Адрес:
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pasiphae_Minotauros_Cdm_Paris_DeRidder1066_detail.jpg

Това ДАТИРА ОТ ПРЕД-ТРОЯНСКИ(война) ВРЕМЕНА ... и е известно в Историческата л-ра като МИНОЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ - просъществувала от 2 700 - 1 400 г. преди наша ера?
След КАТАКЛАСТИЧНИЯ ПРОЦЕС//КАТАСТРОФА в Егея//изригването на вулкана Санторини - ТАЗИ КУЛТУРА ... ТЕОГОНИЧЕН КУЛТ КАЗВАТ ЧЕ Е ОТМРЯЛ - Но?

На практика ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ СРЕЩА НА БАЛКАНИ - поне ДО НАША ЕРА В ТРАКИЙСКИТЕ МОГИЛИ ... и е изобразен в Казанлъшка и Свещарска ... КЪДЕТО Е ИЗОБРАЗЕНА ТАЗИ ТЕОГОНИЧНА със СОЛАРНОХТОНИЧЕН ХАРАКТЕР КОНЦЕПЦИЯ(!?!) с точно наименование ИЕРОГАМИЯ//"Раждане-на-Героя"(дословно в превод)? - Която пък има ПРЯКО ОТНОШЕНИЕ КЪМ ХЕРО-са=>Тракийския конниk ... той пък с вече продължение в Християнство под образа на св.Георги!

Това е КУЛТОВА-МИСТЕРИЯ, СИМВОЛНОСТ ... Която ОТНОВО ПОВТАРЯЙКИ СЕ КАТЕГОРИЧНО ТВЪРДЯ!! - Не-срещана ПРИ НИКОЯ ДРУГ ОТ ТЕОГОНИЧНО-ЕЗОТИРИЧНИ ПОСВЕТИТЕЛСКИ КУЛТОВЕ//ВЯРВАНИЯ! Присъща Е ЕДИНСТВЕНО И САМО НА ПРИЧЕРНОМОРСКИ НАРОДИ ... от Централна и Западна Анатолия, Егейския културен кръг, Балкани и Северно причерноморие ... Кавказ - Не!!!

- Това накратко и ако има някои КОИТО НЕ СА СЪГЛАСНИ ?
Готов съм за СПОР И ОТСТОЯВАНЕ НА КАЗАНОТО//ТВЪРДЯНОТО ЗА ИЕРОГАМИЯ-та от МЕН?

П.П.
Подобно на ТРАКИЙСКАТА КОСМОГОНИЧНА ТРАДИЦИЯ наричана ИЕРОГАМИЯ - се среща подобна при СКИТИТЕ В ... сещате ли се в КОЙ МИТ ?
цитирай
39. vled - Да очовечаваш това, което наличаме Бог е много хуманно, но няма сведения да е вярно
15.02 23:14
balar написа:
vled написа:
[quote=balar]отричаща женското начало.
........
Да очовечаваш това, което наличаме Бог е много хуманно, но няма сведения да е вярно
Да ви напомня, че Нурутдинов и Джагфар тарихи се появиха на бял свят като „сказание” преди няма и 30 години.
Какво общо има този татарин с българско самосъзнание с траките?Богородица, която е родителка на Бог-Син, който е част от Пресветата Троица. Има доказателство и това е Тя.

....
Тук си навлязъл в непозната територия...:)

Светата Троица е: Бог Отец, бог Син и Светия Дух.
Няма богини.
Света Богородица е духовния образ на жената Мария и нейния съпруг Йосиф, родители на човека Исус
Библията е писана от 40 души, кой точно е измислил това не е известно.

цитирай
40. balar - значи
15.02 23:34
божеството на "траките" е двуполово или се размножава чрез пъпкуване?

Херодот е посочил, че траките си представят своите БОГОВЕ червенокоси и синеоки, като самите тях. Значи са политеисти, а вие няма как да знаете повече от Херодот, който им е бил съвременник и ги е виждал с очите си при своите пътешествия. Няма как да знаете повече от Вергилий, Овидий, Плиний, Плутарх, Тукидид, Омир, ...и още десетки антични автори, които са описали и траките и бита им и културата им и религията им и т.н.
не съм споменавал озирис, а братя Миладинови, трудовете им във връзка с българската митология А после споменах генетичните изследвания.
И ви посочих блога на Барин, ако не ви се търси из нета за гените ни.
цитирай
41. get - До 40. balar - Предполагам, че зад ник: Балар - се крие ползвателя на блг бг. Добродан - Та ... ?
15.02 23:42
balar написа:
божеството на "траките" е двуполово или се размножава чрез пъпкуване?

Херодот е посочил, че траките си представят своите БОГОВЕ червенокоси и синеоки, като самите тях. Значи са политеисти, а вие няма как да знаете повече от Херодот, който им е бил съвременник и ги е виждал с очите си при своите пътешествия. Няма как да знаете повече от Вергилий, Овидий, Плиний, Плутарх, Тукидид, Омир, ...и още десетки антични автори, които са описали и траките и бита им и културата им и религията им и т.н.
не съм споменавал озирис, а братя Миладинови, трудовете им във връзка с българската митология А после споменах генетичните изследвания.
И ви посочих блога на Барин, ако не ви се търси из нета за гените ни.


... та така ни се обиди, за неприемането на Тарихито?
В резултат на което пък ни "праща в нета" да търсим ГИНЕТИ СИ ... по Клесьов :)) ?

Добродане - в в твърде младата ... от преди 40-т години компилация ДЖАГФАР ТАРИХИТО - само за това не се е сетил да пише Нурутдинов - в Контеста "Иерогамия"?

За начало ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ ДА ПРОЧЕТЕШ МИТА за Даная ... много подобен на другия - за "младенеца Отче-наш//Дио-нис" :))) ?
цитирай
42. balar - Всъщност
16.02 00:08
за какво спорим?
Колкото на мен някой ще ми повярва, че ние Българите сме най-древния народ, толкова и на вас, че това са траките :)
Не, по политически причини най-вероятно най-древни в Европа ще се окажат...хазарите или ашкеназите. Отново ще ни окрадът.
Какъв е смисъла на критиката, когато ако тази теория бъде представена официално на среща ти, Влед, ще излязат най-малко двайсет беловласи "професора" с по петдесет книги, които ще трябва да изядът с кориците и да си заврът дипломите отзад. Но няма да го направят, защото тия техни книги са известни, четат се дори в чужбина. Мойта критика е просто закачка, като вземам предвид главните точки по които може да бъде атакувана теорията ти, тяхната....пробвай. Опитай се да ги накараш да повярват, че тракийският е праиндоевропейски. След тях идват още по-страшни противници : историци, лингвисти, археолози и т.н. от чужбина. Дори тук да се смили някой, там нещата са съвсем различни. А има още нещо : историята се пише от победителите и я диктуват силните на деня.
Аз за мене си съм спокоен де, полвин неолитчик, полвин сармато-балтиец. В качеството си на неолитен фермер съм си тукашен, като сармат-тамошен и отатъшен заради балтите:)
Така, че като говорят кръвта и костите и политиците мълчат :)
И в качеството си на неолитен фермер по-кръв и кости смятам, че на тураките мястото им е при султана им, отатък босфора.
цитирай
43. get - До 42. balar - Всъщност ... Ако, говориш/м само от позиция на КРЪВ и ЗЕМЯ - Ставаме досущ ГЕРМАНСКИТЕ ЕЗОТЕРИЦИ от окултния кръг ТУЛЕ ... ?
16.02 10:37
balar написа:
за какво спорим?
Колкото на мен някой ще ми повярва, че ние Българите сме най-древния народ, толкова и на вас, че това са траките :)
...
Мойта критика е просто закачка, като вземам предвид главните точки по които може да бъде атакувана теорията ти, тяхната....пробвай. Опитай се да ги накараш да повярват, че тракийският е праиндоевропейски. След тях идват още по-страшни противници : историци, лингвисти, археолози и т.н. от чужбина. Дори тук да се смили някой, там нещата са съвсем различни.
...
Аз за мене си съм спокоен де, полвин неолитчик, полвин сармато-балтиец. В качеството си на неолитен фермер съм си тукашен, като сармат-тамошен и отатъшен заради балтите:)
Така, че като говорят кръвта и костите и политиците мълчат :)
И в качеството си на неолитен фермер по-кръв и кости смятам, че на тураките мястото им е при султана им, отатък босфора.


... които Те са ВЪЗПРИЕЛИ - ЕДНО КЪМ ЕДНО, от ЮДАИЗМА С НЕГОВАТА КОНЦЕПЦИЯ за: КРЪВТА и ЗЕМЯТА?

Траките НАРОД, произлиза ЕТНОНИМА ИМ от името на ХЕРОЯ - ПО ЧИЕТО ИМЕ/ЕПОНИМ, КАЗВАТ СА НАЗОВАНИ КАТО НАРОД а то е ТИРАС! ... А "Тирас" и Терес - което твърдят, че е лично име Е ТИПИЧНО ЗА ТРАКИЙЦИ - НЕ ЗА ГЪРЦИ, ЛАТИНИ или ЕВРЕИ!
Същото "име" - което е по-скоро ТИТУЛАТУРА ... и до моманта СЕ ПОЛЗВА В СЪВРЕМЕННИЯ БГ. ЕЗИК ... ама "беловласите пофесори" НЕ ИСКАТ ДА НИ ГО КАЖАТ?

А Тирас не е едно и също НА тюрка ЕРТ-ОГЛУ - тЮрка/турка - НЕ трака-ТИРАСА-ТИРСЕНА!

Хазарите НИКЪДЕ НЕ СА ОПИСАНИ КАТО "ТУРЦИ"!
Започват да ги изкарват ТЮРКИ-ТУРЦИ от времена КОГАТО МОДЕРНИЯ ЦИОНИЗЪМ - предяВява апетити СУЛТАНА ДА ИМ ДАДЕ ДА СИ НАПРАВЯТ държава в Палестина - с име Аарец-Исраел?
Първият ИНОВАТОР ... говорешият немски-ИДИШ(не семитския "иврит") ... унгарски "евреин-ашкеназ" Арминиус Вамбери, е ЧОВЕКА "ИЗОБРЕТИЛ ТЕОРИЯТА: ХАЗАРИ(равно на)ТЮРКИ!?

До тук ОТГОВОРИХ ЛИ ВИ ИЗЧЕРПАТЕЛНО - и ИМАТЕ ЛИ НЕЩО - КОЕТО ЖЕЛАЕТЕ ДА ОСПОРИТЕ В РАЗЯСНЕНИЯТА (ми)?

В заключение ИМЕННО ПОРАДИ ЕВРОПЕЙСКАТА ПО ХАРАКТЕРА СИ КОНЦЕПЦИЯ - за "РАЖДАНЕТО НА "Хероя"-БОГО-ЧОВЕКа/=>СИНът-БОЖИЙ=>ХРИСТОС - е възникналото и до момента продължаващото , НЕПРИЕМАНЕ (!!?) МЕЖДУ ИЗПОВЯДВАЩИТЕ - ДВЕТЕ (наглед еднакви уж ?) МОНОТЕИСТИЧНИ РЕЛИГИИ - на юдаизма и християнството! На СТАР и НОВ завет?!

Синът Человечески - Той и син Божий = Христос, го няма никъде другаде ОСВЕН ПРИ НАС ЕВРОПЕЙЦИТЕ- от ТУК където сега живеят хора с име: БЪЛГАРИ за КОИТО - ЕДИНСТВЕНО ИМЕННО Е ПРИСЪЩА духовно-историческа-религизна КОНЦЕПЦИЯ: Син-человечески ПРЕМИНАВАЩ в ХЕРОЙ, което в християнска интепретация отговаря на СИН-БОЖИЙ !!?
цитирай
44. dobrodan - Декларирам ясно, че пиша само от този профил и не познавам блогъра balar.
16.02 11:07
get написа:
balar написа:
божеството на "траките" е двуполово или се размножава чрез пъпкуване?

Херодот е посочил, че траките си представят своите БОГОВЕ червенокоси и синеоки, като самите тях. Значи са политеисти, а вие няма как да знаете повече от Херодот, който им е бил съвременник и ги е виждал с очите си при своите пътешествия. Няма как да знаете повече от Вергилий, Овидий, Плиний, Плутарх, Тукидид, Омир, ...и още десетки антични автори, които са описали и траките и бита им и културата им и религията им и т.н.
не съм споменавал озирис, а братя Миладинови, трудовете им във връзка с българската митология А после споменах генетичните изследвания.
И ви посочих блога на Барин, ако не ви се търси из нета за гените ни.


... та така ни се обиди, за неприемането на Тарихито?
В резултат на което пък ни "праща в нета" да търсим ГИНЕТИ СИ ... по Клесьов :)) ?

Добродане - в в твърде младата ... от преди 40-т години компилация ДЖАГФАР ТАРИХИТО - само за това не се е сетил да пише Нурутдинов - в Контеста "Иерогамия"?

За начало ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ ДА ПРОЧЕТЕШ МИТА за Даная ... много подобен на другия - за "младенеца Отче-наш//Дио-нис" :))) ?


Гете......как мислиш; Нурутдинов ли е чел Кльосов или Кльосов е чел Нурутдинов?
Вземи прочети повече от този учен, не си длъжен да приемаш становищата му, добре обяснява човекът :). Интересно ще ти бъде да сравниш неговите данни с тия в "турските" измишльотини , пак там и "руски лъжи".
Каня се да те питам, какъв зор имат русите да се изкарват турци или турците - руснаци? Обща империя ли готвят, що ли?
Гете....последните ти твърдения не приемам за верни. Повечето богове си имат синове (от човешки жени), които също са богове (или полубогове) и разбира се, че са герои. Или не си го написал както трябва, или аз не го разбирам по твоя начин.
цитирай
45. get - До 44. dobrodan - Декларирам ясно, че пиша само от този профил и не познавам блогъра balar.
16.02 11:33
dobrodan написа:
get написа:
balar написа:
божеството на "траките" е двуполово или се размножава чрез пъпкуване?

Херодот е посочил, че траките си представят своите БОГОВЕ червенокоси и синеоки, като самите тях. Значи са политеисти, а вие няма как да знаете повече от Херодот, който им е бил съвременник и ги е виждал с очите си при своите пътешествия. Няма как да знаете повече от Вергилий, Овидий, Плиний, Плутарх, Тукидид, Омир, ...и още десетки антични автори, които са описали и траките и бита им и културата им и религията им и т.н.
...


... та така ни се обиди, за неприемането на Тарихито?
В резултат на което пък ни "праща в нета" да търсим ГИНЕТИ СИ ... по Клесьов :)) ?

Добродане - в в твърде младата ... от преди 40-т години компилация ДЖАГФАР ТАРИХИТО - само за това не се е сетил да пише Нурутдинов - в Контеста "Иерогамия"?

За начало ЩЕ ПРЕПОРЪЧАМ ДА ПРОЧЕТЕШ МИТА за Даная ... много подобен на другия - за "младенеца Отче-наш//Дио-нис" :))) ?


Гете......как мислиш; Нурутдинов ли е чел Кльосов или Кльосов е чел Нурутдинов?
Вземи прочети повече от този учен, не си длъжен да приемаш становищата му, добре обяснява човекът :). Интересно ще ти бъде да сравниш неговите данни с тия в "турските" измишльотини , пак там и "руски лъжи".
Каня се да те питам, какъв зор имат русите да се изкарват турци или турците - руснаци? Обща империя ли готвят, що ли?
Гете....последните ти твърдения не приемам за верни. Повечето богове си имат синове (от човешки жени), които също са богове (или полубогове) и разбира се, че са герои. Или не си го написал както трябва, или аз не го разбирам по твоя начин.

1.
- Добродан, не мисли ЧЕ ТИ СИ МИ ОТКРИЛ КЛЕСЬОВ?
- Него съм го чел още преди ЧЕТИРИ ГОДИНИ - водил записки и проверявал "генетичните (му) миграции" по Атласи?
"Теориите" на Клесьов - Е КАТО С КУКУВИЦАТА СНЕСЛА ЯЙЦЕ примерно В ГНЕЗДО НА ГУГУТКИ?
Резултата ИЗЛЮПИЛ СЕ ОТ ТОВА - няма ДА НОСИ ЧЕРТИТЕ НА "ОСИНОВИТЕЛИТЕ СИ" ДИВИ ГЪЛЪБИ - а на КУКУВИЦА!?

2-ро
ГЕРОЯТ СТАВА ГЕРОЙ - НЕ ПО СИЛАТА НА ПРОИЗХОДА СИ, дори ДА Е С ТАКЪВ ОТ БАЩА-БОГ!
По отношение НА ТОВА, КОЕТО ОБЯСНЯВАМ - Прочети и ОСМИСЛИ МИТОВЕТЕ:
А/ За реализиралият се КАТО ГЕРОЙ - ХЕРАКЪЛ
... и ...
Б/ Примера за: ПРОВАЛИЛИЯТ се КАТО ГЕРОЙ - Тезей?

МИНОТАВЪР(а) е в НАС ?!
Когато НАДМОГНЕМ МЕНЕ-ТАУРСКАТА СИ СЪЩНОСТ - Ставаме БОГО-ПОДОБНИ=ХЕРОИ ... Тогава БОГ ЩЕ НИ РАЗРЕШИ ДА ИЗВЪРШИМ "космическия брак с Богинята"!!
Давам това КАТО жокер? Защот с изкушеността си от Тарихи-то ... и от това ПРИСЪЩО ТИ мислене, на тюрко-туранист ЕДВА ЛИ ЩЕ СПОМОГНЕ ДА РАЗБЕРЕШ И ЧАСТ ОТ ПРИМЕРИТЕ ... ОКУЛТНО-РЕЛИГИОЗНИ КОНЦЕПЦИИ - ЗА "ХЕРОЯ" в КОНТЕКСТА МУ НА езотерично-посветителска-СИМВОЛНОСТ ПРИ НАС БЪЛГАРИТЕ, вероятно НАЙ-БЛИЗКО а от това, пРеки наследници НА едни други по-стари хора-народи, които в Историческата литература е прието да ги зоват: ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИ ?!
цитирай
46. dobrodan - Като пълен атеист си признавам, че не разбирам това, което казваш,
16.02 12:06
та, какво не му харесваш на Кльосов?
По-конкретно за българските (тукашни гени): балканци сме, ама по майчина линия.
Бащините гени включват J2 линията. Тя също се обяснява с последващи заселвания на печенеги и кумани. Имаме също алански, масагетски гени.
Излишно усложняваме разбора с космогонии.
Знаеш ли....преди много години гледах някакъв руски филм, беше черно-бял, в него се показваше сцената с обрязването на едни кисански (рязански) "войводи", в същия филм показаха издигането на трона с използване на връв за удушаванеи дълъг лост.
Това трябва да е по-рано от "фалшифицирането на "Джагфара", да е било най-много седемдесет и пета-шеста година...
Ако си гледал филма, сподели кой е? Да видим кога е заснет.
цитирай
47. get - До 46. dobrodan - Какво искаш да кажеш с хаплогрупа J2 - че сме печенеги и кумани ли?
16.02 12:31
dobrodan написа:
та, какво не му харесваш на Кльосов?
По-конкретно за българските (тукашни гени): балканци сме, ама по майчина линия.
Бащините гени включват J2 линията. Тя също се обяснява с последващи заселвания на печенеги и кумани. Имаме също алански, масагетски гени.
Излишно усложняваме разбора с космогонии.
...
Това трябва да е по-рано от "фалшифицирането на "Джагфара", да е било най-много седемдесет и пета-шеста година...


Същата тази J2 - се появява първо в СЕВЕРНА АФРИКА - разпространява АРАБАСКИ ПОЛУОСТРОВ ... и е "само на" 15 - 20 000 години ОТСТОЯЩА, ОТ НАСТОЯЩИЯ МОМЕНТ, В КОЙТО СИ ГОВОРИМ С ТЕБ ?

Какъв ЕТНОСЕН, ЕЗИКОВ или КУЛТУРЕН ПРИЗНАК - можеш да присвоиш на ЕДНА ГЕНЕТИЧНА МУТАЦИЯ в ДНК - Когато не е имало нито НАРОД, ЕЗИК и СЪОТВЕТНА КУЛТУРА - ъМ? ... това прави и КЛЕСЬОВ ... в "теориите" си за "генетични миграции"?

На въпроса ти ЗА ОБИЧАИ ПРИ ... финския народ ЕРЗЯ(рязанци) ОТ РУСИЯ - Има толкова ОБЩО С НАС ... Колкото НАРОЧНО ДАДЕНИЯ МИ ПРИМЕР ЗА "кукувичето" излюпило се в ЧУЖДО ГНЕЗДО?!
цитирай
48. dobrodan - Да смятам, че Рязан никога не е бил подвластен на Волжка България,
16.02 13:13
това ли ми казваш?
Поне засега тази група се третира като присъща на степните народи.
Кльосов се опитва да навърже генетика с култура и според мен - лаика - се справя прилично. Запитах те по-горе: кой кого е чел, защото в "лъжливите" и "фалшиви" книги намирам сериозни потвърждения на неговите статии?
Опираме до избора на кого да вярваме в крайна сметка?
Преселения на кумани и печенеги намирам в книгите, че и датирани. Интересно защо и германците са записали същото нещо за населението на Софийското поле.
Ако много настояваш, ще ти пратя извадка от форум наука, там дискутират и тези въпроси, както и с хаплогрупите.
Относно езиковите признаци и културните особености не може да няма връзка помежду им. По-спорна е връзката между гени и език, но като говорим за десет хиляди години назад, си мисля, че хората са говорели повече от един език. А някои между тях и повече от два. Винаги съм смятал, че помежду си племената е трябвало да общуват на някакъв език, интересно какъв ли.... Ами лесен, точен, опростен.
Гете? Вече съм писал, че българин е нещо по-скоро като политоним, както точно се изрази един човек, а не етноним. Водачите, царете, лидерите, държавниците са от българските родове, а народът - каквото има подръка.
Иначе опираме до автохтонството. Български родове са управлявали Киевска Рус, нека не казвам и още кои държави, че не са една и две.
От тези народи българи останахме да се наричаме тук и шепа казанци.
цитирай
49. balar - И още нещо,
16.02 13:21
Питайте администраторите и модераторите на сайта дали имам нещо общо с г-н Добродан.
И други са ме бъркали. Но съм си Балар и никой друг! Мултаците са слабаци и страхливци!
цитирай
50. dobrodan - Vled, относно тракийския език и индоевропейския такъв
16.02 13:30
опитай да навържеш ето тези думички: Индия/Хиндустан - Синдбад - Сънджак.... след това виж кои са синдите и откъде са тръгнали. Те носят европейския прародител на индоевропейските езици, траките са по-късен период.
цитирай
51. get - До 48. dobrodan - Казан е пост ЧИНГИЗИДСКО ПОЛИТИЧЕСКО ОБРАЗУВАНИЕ ... Волжка БЪЛГАРИЯ Е СЪЗДАДЕНА - не от монголо-тюрки а ОТ БЪЛГАРИ ... ?
16.02 13:32
dobrodan написа:
това ли ми казваш?
Поне засега тази група се третира като присъща на степните народи.
Кльосов се опитва да навърже генетика с култура и според мен - лаика - се справя прилично. Запитах те по-горе: кой кого е чел, защото в "лъжливите" и "фалшиви" книги намирам сериозни потвърждения на неговите статии?
Опираме до избора на кого да вярваме в крайна сметка?
Преселения на кумани и печенеги намирам в книгите, че и датирани. Интересно защо и германците са записали същото нещо за населението на Софийското поле.
Ако много настояваш, ще ти пратя извадка от форум наука, там дискутират и тези въпроси, както и с хаплогрупите.
Относно езиковите признаци и културните особености не може да няма връзка помежду им. По-спорна е връзката между гени и език, но като говорим за десет хиляди години назад, си мисля, че хората са говорели повече от един език. А някои между тях и повече от два. Винаги съм смятал, че помежду си племената е трябвало да общуват на някакъв език, интересно какъв ли.... Ами лесен, точен, опростен.
Гете? Вече съм писал, че българин е нещо по-скоро като политоним, както точно се изрази един човек, а не етноним. Водачите, царете, лидерите, държавниците са от българските родове, а народът - каквото има подръка.
Иначе опираме до автохтонството. Български родове са управлявали Киевска Рус, нека не казвам и още кои държави, че не са една и две.
От тези народи българи останахме да се наричаме тук и шепа казанци.


... не от време на 14-ти век ... а още от ТРЕТИ ВЕК!

- Ако НА КОНКРЕТИКАТА В ОТГОВОРИТЕ МИ ... ПРОДЪЛЖИШ С НЕУМЕСТНИТЕ СИ "ОБЩИ ПРИКАЗКИ-ОПРОВЕРЖЕНИЯ" - ЩЕ?

Ще те посъветвам ДА СЕ ОБЪРНЕШ ЗА ПОМОЩ КЪМ "Кирк(ор)" ... Защото "общоизвестна истина" за тяхната историография ТЕЗА - кат ЗА народ и държава - е ?

>>Че не арменеца, е произлязъл от маймуната - а маймуната е произлязла от арменеца?<<!> :))) !
цитирай
52. balar - Че какво им
16.02 13:41
е на арменците? Готини хора.
цитирай
53. balar - Българите
16.02 14:00
не сме траки, и неможем да бъдем. Освен уикипедия и форум БГНАУКА има и неутрален сайт, но на английски. генетични анализи еу или нещо такова, който търи истината си я намира сам.
цитирай
54. get - До 55. balar - Българите не сме ... И "сме" и "не сме" - Защот?
16.02 14:08
balar написа:
не сме траки, и неможем да бъдем. Освен уикипедия и форум БГНАУКА има и неутрален сайт, но на английски. генетични анализи еу или нещо такова, който търи истината си я намира сам.


Колкото РЕАЛНО ИМА "БЪЛГАРСКИ" - толкова има и "ТРАКИЙСКИ" генетичен пул?

Няма НА СВЕТА - токава "ЧУДО НАРОД" - в гените на който да присъства САМО ЕДНА ХАПЛОГРУПА?! ... ако има такова нещо ТО ЩЕ ДОВЕДЕ ДО ФИЗИЧЕСКА И ИНТЕЛЕКТУАЛНА - НА БАЗА ГЕНЕТИЧНА "ЕДНАКВОСТ" - ПОПУЛАЦИОННА РЕГРЕСИЯ!
цитирай
55. vled - balar, божеството на "траките&q...
16.02 15:02
[quote=balar]божеството на "траките" е двуполово или се размножава чрез пъпкуване?
...
Това е въпросът, което човечеството си задава от хилядолетия – Има ли бог и ако да как изглежда той? Нормално е древните, което са създали религиите да вярват, че той е като нас хората, т.е. двуполов. От друга страна е също нормално днес някои от нас да се съмняват в тази представа и да говорят за Върховния космически Разум.
...
Херодот е посочил, че траките си представят своите БОГОВЕ червенокоси и синеоки, като самите тях. ...
...
Едно от най-важните неща в историята е, никога да не се приемат дадени сведения за чиста монета, само защото съществуват. То и описанията на Херодот никой не знае какви са. Трудовете му са изгорели с Александрийската библиотека. Това, което днес четем като "Херодот", е писано повече от 100 години по - късно от библиотекари "'по спомени" и по чернови от уж оцелял негов бележник. Херодот е писал и приказки, и доста съмнителни неща като: „траките се завивали през зимата с ушите си” (това ми е казано от един професионален историк и археолог, не вярвам да си е правил шега). Страбон, Стефан Византийски и всички останали са преписвали от него, както става и днес и тук отново изниква въпросът, доколко и на кого да вярваме?

цитирай
56. balar - по същата
16.02 15:06
причина неможем да сме и траки, защото след тях имаме ред други народи. Праезикът също неможе да е тракийски, защото както отбелязах това название на този праезик е несправедливо спрямо останалите народи от Европа и полвин Азия. Дори обидно и влиза в графа "отроче на панславизма". тоест : "като нещете да сте славяни ще сте траки, но траките ще са славяни и пак ще е на наща". И пак всичко се разглежда от едностранна позиция. Къде са италийците, келтите, германите, балтийците,саките,тохарите,ираните,индоариите и ред други древни и стари народи, някои по-стари от траките,а други техни съвременници. И те ли са говорили тракийски? Или те не са индоевропейци, или са били неми, и добре, че траките са ги научили да шпрехат?
цитирай
57. vled - balar
16.02 15:10
[quote=balar]за какво спорим?
Колкото на мен някой ще ми повярва, че ние Българите сме най-древния народ, толкова и на вас, че това са траките :)
Какъв е смисъла на критиката, когато ако тази теория бъде представена официално на среща ти, Влед, ще излязат най-малко двайсет беловласи "професора" с по петдесет книги, които ще трябва да изядът с кориците и да си заврът дипломите отзад. Но няма да го направят, защото тия техни книги са известни, четат се дори в чужбина.
...
Историята е най-неточната наука, защото се базира на хипотези. Като пример ще посоча Тюркската теория за произхода на българите, в която част от българската историческа наука се дави от 120 години, макар че последните генетични проучвания показаха, че при днешните българи азиатските (тюркските) гени са САМО 1, 5%!!! Това беше последният пирон в ковчега на тази погрешна теория.
Най-добре го е казал Наполеон – „Историята е общоприета измислица”...
Беловласите професори нямат шанс защото:
1. Трябва да докажат, че написаното от тях и античните автори е вярно.
2. Когато написаното противоречи на нормалната логика е по-вероятно то да не е вярно.
3. Защо основополагащите думички във всеки език АЗ И БОГ не са старо пруски или индийски, а тракийски.?
Не е трудно да се види къде е географският ЦЕНТЪР на разпространение на тези и много други от споменатите в материала думи. Въпрос на време е тази хипотеза да се разработи и да се натрупа достатъчно доказателствен материал, в което силно вярвам.

цитирай
58. vled - не сме траки, и неможем да бъдем. ...
16.02 15:18
balar написа:
не сме траки, и неможем да бъдем. Освен уикипедия и форум БГНАУКА има и неутрален сайт, но на английски. генетични анализи еу или нещо такова, който търи истината си я намира сам.

...
Като не сме траки защо използваме тракийски думи в днешния си език?
АЗ/ &#1122;&#768;З, АЗ САМ (съм),
( ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ
georgiev_trakijskijat_ezik_1957, стр. 85 - ПОКАЗАЛЕЦ
AS - Аз
ASAM - Аз съм),
Ако не сме българи защо използваме прабългарски думи:
БАЩА, МОМА, БУЛКА, ПЛАНИНА, ОБИЧ, които ги няма в никой славянски език?

цитирай
59. balar - Къде има
16.02 15:44
написани тези думи и къде е доказателството, че ги е писал трак на тракийски език? И датировката съвпада ли с времето на траките. И едони, музи, гети или одриси са ги писали?
Думата БХАГА откриваме във ведите, тоест тя е санскритска, отктиваме подобха и в авестийския. Така, че си избери едно от двете : траките са имали писменост и елините с пълни шепи са взимали от тях; или траките са били безписмени монотеисти които не са оставили и полвин ред написан някъде. Око да види и ръка да пипне! Такива доказателства трябват. Инъче тая теория отива при Лемурия, Атлантида,Му и Средната Земя." Имало там една свръхцивилизация, от която и кост не е останала, обаче е вярна, щото аз го казвам, а вие трябва да ми вярвате". Това е похват от края на 19-ти век, когато археологията е още пеленаче и всеки пишел и твърдял каквото му харесва. Много учени подминавали истински находки, защото очите им били вперени в "останки", които после се оказвали природни образувания.
Няма да ми умре вола, ако има народ по-древен от моя. Не съм я закъсал толкова, че да се пиша тракиец. Имали са цивилизация, имали са писменност, но що за комплексар трябва да съм да плюя на името си и да ставам чуждопоклонник. И откъде на къде някакъв тракийски ще е праезика? Що да не е нашият?

БОГ И ЕТИМОЛОГ МОГАТ ДА ДОКАЖАТ ВСИЧКО, затова на практика малцина им се доверяват.
цитирай
60. kirk - С някои от последните "мъдрости" на balar
16.02 16:43
С някои от последните "мъдрости" на balar вече мога и да се съглася - най-накрая дойде и на моя... Горе нещо даже ни четка нас - арменците май, а турския гьот Get не ме е разбрал - типично!!! - казах, че арменците произлизат от арменци, а за грузинците, българите и останалите... - виж не знаем, може и да е както е по Дарвин!!! Това е виц, ама може да го приемете за научен факт. Пак по-горе се раздипля "вица" за Халибите. Вас българистите и учени и ентусиасти лачери ще ви изядат главата тия правописни грешки в изворите!!! Римляните са записали халиби, а после и асимилирането им от арменците в арменохалиби и накрая - арменци, но всъщност този етнос се е наричал Халиди или Халди, Халдеи - последователи на бог Халди и са били останки от урартийците и хетите. Нищо особено!!! Една част не са се смесили и са отишли нагоре в Кавказ - предполага се, че в Колхида. Абе , що се занимавате със световна история вместо да си закърпите продраните потури??? Няма ли да включите коронавирусът??? Споменавате и моя преподавател акад. Вл. Георгиев, но спокойно може да го изключите от специалиститет по тракийски език, защото беше пълно недоразумение и също толкова стойностен като преводач на етруския!!!
цитирай
61. balar - Ами то
16.02 17:38
и съчетанието АС-САМ/АЗСЪМ се среща във ведите и при авестийците.
А етимологоята на "дионис" е направо див ужас. За бакхус предложих вакхнанките, които бяха удавени някъде за сметка на въпроса какво общо имал Орфей. А за фригите ...траки са, и според турските форуми за история са траки. Щото ме ми пречи като не съм сигурен в нещо да надникна при съседите. Тъй както като става въпрос за тракийска митология ходя и надниквам при гърците, а не пълен игнор на тия хора, все едно ги няма.

п.п. а туй, че гет е турчин съм го разбрал одавна. само не ми е ясно как решиха, че някой ще повярва на абсурда, че траките са били първите араби, но са говорели на арийски език, който е корен на всичките европейски езици. няма как да стане.
даже се чудя германския тигър къде се губи, че не си защитава немците.
оня филм по ал-джазира им е дал идея, но черпака е прекалено голяма лъжица.
цитирай
62. dobrodan - Гете, конкретика в отговорите ти намирам само в
16.02 18:15
твърденията ти :), доказателствата към тях често са оскъдни и да не кажа направо, липсват. Обикновено не си съгласен с почти нищо, защото "не е така"; аз сега ти казвам как е, но защо смяташ, че е така......??? и пращаш опонента да си доучел.
Аз пък се питам друго: след като явно си чел много и мислил много, откъде реши, че една държава я прави народът в нея, а не царете й?
В тоя ред на мисли.....съобщавам, че всяка една дума в нашия език, завършваща на -ч като съществително нарицателно име, обозначаващо професия или занаят на дадено лице - орач, сеяч, копач, полски свирач и вафла трепач, ако искаш - носи окончание, присъщо на неиндоевропейски език. Т. нар. първа палатализация си има основателна причина и тя е срещата с другия език.
Казан бил от XIV век? Интересно, срещал съм датировки от десети, както и други, разбира се.
Гете, през Втората Световна война за таварища Сталинча са се сражавали БЪЛГАРСКИ БАТАЛЬОНИ, при Освобождението на България от османско иго тук са се сражавали финландци, литовци.... Суворов и Скобелев "балкански" фамилии ли са.....
Завиждам ти чак; учен като Кльосов го прати в девета глуха, ами разкажи тогава други учени (желателно е да са от по-ново време предвид използваното техническо оборудване) какво мислят примерно.
цитирай
63. get - До 59. 61. balar - Тези Соло-вееви трели/"теории" заедно с подгласника(си) КИРКор можете в ХОР ДА ПЕЕТЕ :)) ?
16.02 18:19
balar написа:
причина неможем да сме и траки, защото след тях имаме ред други народи. Праезикът също неможе да е тракийски, защото както отбелязах това название на този праезик е несправедливо спрямо останалите народи от Европа и полвин Азия
...

Повтаряйки се ви давам ОТНОВО ПАРАЛЕЛИ между МЪРТВИЯ ЛАТИНСКИ и ЖИВИЯТ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?
1.
Вече ДАДОХ СИНОНИМНОСТ НА ДУМАТА УСТА-ОСТИЯ - в български латински?
2.
Дадох ви синонимност ... в наименованието за ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК ... наричан в науката Биология "Бос приминегенус" ... отново казвама БОС-З ... преминала в звуковете Ж и Г? ... ЗА ВИ СТАНЕ ПРЕДЕЛНО ЯСНО ... ОТГДЕ ИДЕ В БЪЛГАРСКИ ЕЗИК думата БОГ !?!
Която с една промяна в съгласна, е даваща лично име БОжАН//срещано в писмен извор като "БУЗАн" ... с производни и в съвременен език БЪЛГАРСКИ: "БОЗКА"/синоним на латинското//МАМИлае(та от там МАМА=гръд(латинско)ЦиЦа(гр.) ... а от там дало НАРИЦАТЕЛНАТО ЗА б) на момиче станало за женене(на което са пораснали "БОЗките" народа му казва МОМА ... а на "Ер-Ген" - младеж за ЖЕНЕНЕ му казват "МОМЪк") !
Така че, преБОЗах от "семплите твои и на Киркор" - разгромни аргументи?

А че, българския - като ИЗРИЧНО ПОДЧЕРТАВАМ - НЕ СЛЕДВА ЕДИНСТВЕНО ДА СЕ СЪОЛИЦЕТВОРЯВА с това измислено, като от СЛАВИСТИ, "траки"? Носи ЧЕРТИ НА МНОГО СТАР ЕЗИК ... второ ИМА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО МНОГО ЛЕКСИКАЛНИ И НЕ САМО ... ПАРАЛЕЛИ С ВЕЧЕ ОБЯВЕНИ ЗА МЪРТВИ ЕЗИЦИ ... ето ви още един пример - Като за вас от ЛАТИНСКИ - За думата им "ФОРУМ" ... ако си направите труда да се разровите в речници ЩЕ УСТАНОВИТЕ?
По-старата форма на същата е звучала "ДВОРум"!!

- Латинците също като нас българите СЕЯТ и ОРАТ ... същот като нас ЯДАТ!

И хай двамата с Добродан ИЗКУШЕНИ ОТ ПАНСЛАВИЗМА и ПАНТУРАНИЗМА - Дайте ми паралели от НАЙ-СТАРИТЕ ЕЗИКОВИ ПЛАСТОВЕ ... в СЛАВЯНСКИЯ-РУСКИ и ТАТАРСКИЯ-ТУРСКИ измислени езици?! ... за такова МНОГО СТАРО ПОДОБИЕ С БЪЛГАРСКИ ЕЗИК?

На Добродан съм го вече упоменавал - в изследванията си чувашкия и най-добър лингвист/специалист по седноволжските фински езици НАПОЛСКИ - ЗАЯВЯВА:
Най-старият пласт АГРОТЕХНИЧЕСКА ЛЕКСИКА В ФИНО-УГЪРСКИТЕ ЕЗИЦИ от СРЕДНО ПОВОЛЖИЕ - Е "БАЛТИЙСКА", без да обяснява КАК ТАКА БАЛТИ ЩЕ ЖИВЕЯТ НА СРЕДНА ВОЛГА ... ама от Казан до Балтика - ей го де Е :)) ?
цитирай
64. dobrodan - Balar, Гет е прав несъмнено за бога-бик :), ето какво се получава:
16.02 18:34
balar написа:
и съчетанието АС-САМ/АЗСЪМ се среща във ведите и при авестийците.
А етимологоята на "дионис" е направо див ужас. За бакхус предложих вакхнанките, които бяха удавени някъде за сметка на въпроса какво общо имал Орфей. А за фригите ...траки са, и според турските форуми за история са траки. Щото ме ми пречи като не съм сигурен в нещо да надникна при съседите. Тъй както като става въпрос за тракийска митология ходя и надниквам при гърците, а не пълен игнор на тия хора, все едно ги няма.

п.п. а туй, че гет е турчин съм го разбрал одавна.

Багатур наистина е баг (бог), тур наистина е дума за говедо (диво). Та оттам е и Б/Вакхус и вакханалиите :), думата vacca в латински език и думата "вакъл" в днешния ни български. Това добре, близка до тази дума bucu откриваме и в монголския, някой я е занесъл дотам, нали така?
Ас е дума, обозначаваща смислово "най-добър", "специалист", "като за пример", "водещ". Това е днешното й значение, някога е означавала българин.....
Сега сравнете, моля, тракийската дума "залмос" с тюркската "чул". Някъде по средата е "джалма".
Ако някой мисли, че двете думи нямат нищо общо и че индоевропейският и пратюркският са се развивали самостоятелно един от друг - просто не е прав.
ДИОНИС звучи като ДЖИЕН-АС в другия език. И си е имал смисъл празника Джиен, тукашните описания на дионисиевите празници не дават точно същото нещо.......липсват държавническия момент, съдебните решения, назначенията и т. н.
Всъщност пише и кой е Джиен-Ас.....да не се задълбавам точно сега.
цитирай
65. balar - има едни артани,
16.02 18:34
балтийско племе са, но се срещали и по Волга и надолу.

трюркските езици възникиват при сблъсъка на азиатските европеиди с монголоидите и тунгусите, те са прекалено късни така, че нямат нищо общо с времената на траките, камо ли на праарийците. неможе прапрапрапра-на ента степен-внука да е преди дядо си.
За Истинския тракийски, без глупости и простотии, трябва да погледнем ранния византийски понеже последните останки на траките са ромеизирани. Няма български няма турски тука. Това не е история и лингвистка, това са глупости в чист вид. Все едно спароток ви е гуру.
Археологията кучета я яли.
ходете учете, четете, ама не избирателно.

И що да не са именци ами да са траки? Много по-звучно и ясно, а траки...дракони?змейове?драки?тръни? змии?
И/АЙ/Я - аз и МЕН/МАЙН/МУА/МАЙНЕ - мен или с други думи ИМЕН. мани ги тия траки ли бяха, змейове ли или друг вид рептили. пък може и жаби да са. и сигурно са били, щом сега тук сме ние Българите.
цитирай
66. get - До 65. balar - има едни артани, ... Хаха-ха Балар-е? - а бе яврум, а бре чоджум ЗНАЧИ АЗ СЪМ ТРАК-ТЮРК - А ?
16.02 18:48
balar написа:


балтийско племе са, но се срещали и по Волга и надолу.


п.п. а туй, че гет е турчин съм го разбрал одавна. само не ми е ясно как решиха, че някой ще повярва на абсурда, че траките са били първите араби, но са говорели на арийски език, който е корен на всичките европейски езици. няма как да стане.
даже се чудя германския тигър къде се губи, че не си защитава немците.
оня филм по ал-джазира им е дал идея, но черпака е прекалено голяма лъжица.


Да не се окажеш самият ти, че в детството си - ДА СЕ СИ ОБРЪЩАЛ КЪМ МАЙКА си с АНЪ ... А към БАЩА си с БОБА ?

Значи АРТАНИ-БАЛТИЙЦИ В СРЕДНА ВОЛГА ... ПЪК "АРАБИ-те" излизало според моите обяснения, че са предци на нас БЪЛГАРИТЕ - ЕДНА ЧАСТ ОТ ТЯХ ПОЗНАТИ и КАТО "траки"? :))) !

Ай вземи отвори ПИСАНОТО ОТ професор ПЕТЪР ДЕТЕВ палеоархеолога КОЙТО ОБЯСНЯВА ЗА КОНТИНЮНИТЕТ - между ПРЕДНО-АЗИЙСКАТА от ЗЛАТЕН ПОЛУМЕСЕЦ и ПЪРВА ЗЕМЕДЕЛСКА "Натурфийска култура", с тази ОТ БАЛКАНИ ... конкретно той визира МАРИШКАТА ? ... и после ела да спориш с мен - КОЙТО БЕЗДОКАЗАТЕЛСТВЕНО НАСКЪРБЯВАШ с епитети МУЛТАК и ТУРЧИН?!
цитирай
67. dobrodan - Гете, думата "ОРАЧ" в българския език
16.02 19:00
се обяснява много смислено като ОРА-ТАЙ, коренът ОРУ няма нищо общо с европейските езици, сравни "чьо заорал" :):):) в руски :), може и "пахарь" пак оттам, която е славянската дума за орач - близка до паша на vacca-та впрочем.
КОЛКО ПЪТИ ДА ЕТИМОЛОГИЗИРАМ ИМЕТО ОРФЕЙ?
ОРУ има значенията викам, говоря високо, удрям, блъскам. ТАЙ е ама съвсем европейска думичка, абе отпреди траките :):):).... Втората част от изречението е съвсем вярна.
Гете......професорите все пак имат известни постижения в своите области. Добре е да се съобразяваме с това, поне отчасти. И моите професори бая глупости дрънкаха....
Нищо против нямам влиянието на балто-славянските езици върху другите. Даже името на рибата в английски език - fish - прекрасно си идва с името на една рибнопреработвателна компания БАЛТ-ФИШ, думата балта (брадва) не е турска, наша си е и т. н.
ТО ОСТАНА В ЕДНА ВЕЧЕ МЪРТВА ИМПЕРИЯ (БЪЛГАРСКАТА ) ДА НЕ Е ИМАЛО СМЕСВАНЕ НА ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ ?!
Да, живяли са балтийци в Българиите, преди повече, сега по-малко. Особено балтийки (никой не е делял тези народи от българлъка).
цитирай
68. balar - че
16.02 19:31
откога турчин е обидна дума. Повече гледни точки по-весело.

да оставим ТИВАНЕЦА дионис/адонай/ от Беотия, внук на ФИНИКИЕЦА кадъм, в гърция, който няма как да ни е бог никога и и да разгледаме нещо близко, например АЛБЕН-АЛБА-АЛП-ЕЛФ. дали корените на тая дума не са в тохарски? Името на скитския бог ТАРГИТАЙ е почти същото като таркан, дали тая титла няма нещо общо със скитски?
да хванеш общоевропейски думи и да ги развееш като прани гащи е най-лесно.
цитирай
69. get - До 67. dobrodan-ага, 68. balar-АГА - че и ЗА останалите ми "опоненти"? Ще започна с ... ?
16.02 19:32
dobrodan написа:
се обяснява много смислено като ОРА-ТАЙ, коренът ОРУ няма нищо общо с европейските езици, сравни "чьо заорал" :):):) в руски :), може и "пахарь" пак оттам, която е славянската дума за орач - близка до паша на vacca-та впрочем.
КОЛКО ПЪТИ ДА ЕТИМОЛОГИЗИРАМ ИМЕТО ОРФЕЙ?
ОРУ има значенията викам, говоря високо, удрям, блъскам. ТАЙ е ама съвсем европейска думичка, абе отпреди траките :):):).... Втората част от изречението е съвсем вярна.
Гете......професорите все пак имат известни постижения в своите области. Добре е да се съобразяваме с това, поне отчасти. И моите професори бая глупости дрънкаха....
Нищо против нямам влиянието на балто-славянските езици върху другите. Даже името на рибата в английски език - fish - прекрасно си идва с името на една рибнопреработвателна компания БАЛТ-ФИШ, думата балта (брадва) не е турска, наша си е и т. н.
ТО ОСТАНА В ЕДНА ВЕЧЕ МЪРТВА ИМПЕРИЯ (БЪЛГАРСКАТА ) ДА НЕ Е ИМАЛО СМЕСВАНЕ НА ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ ?!
...


ЕЗИК СВЕЩЕН на МОИТЕ деди
език на мъки, стонове вековни,
език на ТАЯ, ДЕТО НИ РОДИ
ЗА РАДОСТ, не - за ядове отровни.

Език прекрасен, КОЙ ТЕ НЕ РУГА
и кой те пощади от хули гадки?
ВСЛУШАЛ ЛИ СЕ Е НЯКОЙ ДОСЕГА
в мелодьята на твойте звуци сладки?
...
И ще се обоснова С МАЛКО ПРИМЕРИ-ПАРАЛЕЛИ - от МЪРТВИЯ-ЛАТИНСКИ и живия-БЪЛГАРСКИ:

В Италиката-Рома има един бог … казват с неизвестен смисъл в ИМЕТО МУ?
- Това е - НЕПОТЪВАЩИЯТ в морето Бог - с име „Не-тунос” ... по-разбираемо звучащ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ в латинската му форма „Неп(о)тунос” :)) ! ... и-и-и продължавам с паралелите между БЕЗРОДНИЯ български и латинско-апенински език – ВЕЧЕ МЪРТЪВ:

А) О-Ричам (Оратя - архаично бг.) - orationem (nominative; oratio;)
Б) СЕМЕ: semen; semini; seminatus;
В) СЕЯ: seminare; seminate;
Г) ЧАСТ;ПАРЧЕ: Pars(лат.) (англ. part) ЗАБЕЛЕЖКА: Това кореспондира с ПО-СТАРОТО ...? Кореспондира и със анатолийското, старо-европейско : Hittite(хетско) PARSHIYA-
- fraction(частица, къс, откъслек)
- part(част, дял").

Д) ПЛАМЕНЕН: flammeum (лат.)
Е) ПЛАМЪК: flammae //гр.flоga; fotiа
Ж) ОГЪН: IGNIS; // fotiа; pyrkagiа(гр.)
З) ОРА: arare
И) ОРАЧ: arator
Й) предсказание(проВидец-ясновидец) - proVidere(R)
К) латинско bucca, literally "cheek(англ.) -буза(бг.) ... и т.н. и т.н. ...?

- Ей това, ако ЗА ВАС са примери за ЕЗИК НА НАРОД ДОШЪЛ от Централна азия и с тюркски корен – аз няма, ЗА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА СПОРЯ С ВАС :)) ?


цитирай
70. balar - И
16.02 20:09
аз незнам. Освен, че не сме само ние Българите в Европа и не е честно спрямо останалите потомци на праиндоевропейците да нарочвате траките за някакъв пранарод от каменната ера, когато още ги е нямало. И видиш ли цяла Европа хортува на тракийски, само дето те още незнаят. Чудно англичани,германци,французи,руснаци,иранци и т.н. дали ще са съгласни? /тука малко като германския тигър:) / Те също са потомци на тази култура. С тях какво ще правите когато сарматофил, тюркоlog? и арменец ви изкарват извън нерви, чак станахме един и същ човек.
Слава на Блог.Бг , тук все още всеки може да си СКРИБЕРИ/СКРИБУЦА каквото му харесва. Но това незначи че е вярно, инъче нямаше са е списано тук, а нейде из нормалните сайтове и форуми за история.
цитирай
71. get - До 70.balar - И аз незнам. :))) - откъде е дошъл в английският - подписка-подписвам ... ?
16.02 20:37
balar написа:

аз незнам.
Освен, че не сме само ние Българите в Европа и не е честно спрямо останалите потомци на праиндоевропейците да нарочвате траките за някакъв пранарод от каменната ера, когато още ги е нямало. И видиш ли цяла Европа хортува на тракийски, само дето те още незнаят. Чудно англичани,германци,французи,руснаци,иранци и т.н. дали ще са съгласни? /тука малко като германския тигър:) / Те също са потомци на тази култура. С тях какво ще правите когато сарматофил, тюркоlog? и арменец ви изкарват извън нерви, чак станахме един и същ човек.
Слава на Блог.Бг , тук все още всеки може да си СКРИБЕРИ/СКРИБУЦА каквото му харесва. Но това незначи че е вярно, инъче нямаше са е списано тук, а нейде из нормалните сайтове и форуми за история.


... sub-scribo/ere ? :))) - срещана в АНТИЧЕН ГРЪЦКИ като "skаriphos" - В СЪВРЕМЕНЕН ГРЪЦКИ НЕ - Защо ли? ... или НАБЕЖДАВАНАТА ЗА "ГРЪЦКА" - граПФос ? :)) !

И щом сте толкова ЗАГРИЖЕН "да не обидим" останалите ЕУРОПЕЙСКИ НАРОДИ И ЕЗИЦИ - да ви питам?

- Къде според вас Е прото-АРЕАЛА - на ПРОТОГЕНЕЗИСА на този ПРОТО-ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК? ... някъде В ПРИПЯТСКИТЕ БЛАТА ... или НАД КИТАЙ - до Байкал и Ордос-а ?

П.П.
А тази "латинска" педставка/префикс SUB - е част от ТОЛКОВА ОСПОРВАНИЯ ОТ НАШИТЕ ЛИНГВИСТИ ТИТУЛАТУРЕН НАДПИС ... Кана Субиги ... или ... Кана-суб-иУгом (второто е пример за изписване във ВУЛГАРНА(та) ФОРМА на ЛИНГУА ЛАТИНА ! :))) ... от преди "октавиановата литературна реформа" .
цитирай
72. balar - В
16.02 20:43
района на Добруджа и малко съвпада с т.н. Онгъл/агъл/ъгъл. Припят е после. Понеже след ледниковия период е малко непроходимо там.
цитирай
73. get - До 72. balar - Има опасност ЧЕТЯЩИТЕ НИ ДА СЕ ПОДВЕДАТ И РЕШАТ - че Добруджанския "Онгъл" и ... ?
16.02 20:53
balar написа:
района на Добруджа и малко съвпада с т.н. Онгъл/агъл/ъгъл. Припят е после. Понеже след ледниковия период е малко непроходимо там.


... и англо-саксонския Ингланд//Angle-Ъгъл-Онгъл от географския район Jutland (Ютланд)- са едно и също географско понятие ? :))
цитирай
74. balar - Ами
16.02 21:07
може и от готски да идва самото име. през 11 или 12 век група англичани, наемници във византия за добрата си слузба получили разрешение да се заселят в земята наречена сега Северна Добруджа. Местните българи ги посрещнали с радост и англичаните заживели сред тях, дори се смесили с тях, според византийските извори. Явно на местните българи не им е пречело, че сред тях има англичани, както век-два по-късно на пловдивските българи не им е пукало, че сред тях има франки, тъй както чипроци са живеели в мир и сговор със саксонските рудари, а варненци не са имали нищо против местните гърци. И в Търново е имало цял еврейски квартал Ами 10000 алани на служба при цар Светослав? . Явно толерастията е измислена от нас, езици се учат и гени се предават. България не е била северна корея и ние не сме инки. И като добър толераст смятам, че всеки има дял. Инъче не е справедливо.
цитирай
75. get - До 74. balar - Ами ... Ами-и:))) всичко може да е - ДО БЕЗСПОРНО ДОКАЗВАНЕ зА ОБРАТНОТО ?
16.02 21:24
balar написа:
може и от готски да идва самото име. през 11 или 12 век група англичани, наемници във византия за добрата си слузба получили разрешение да се заселят в земята наречена сега Северна Добруджа. Местните българи ги посрещнали с радост и англичаните заживели сред тях, дори се смесили с тях, според византийските извори. Явно на местните българи не им е пречело, че сред тях има англичани, както век-два по-късно на пловдивските българи не им е пукало, че сред тях има франки, тъй както чипроци са живеели в мир и сговор със саксонските рудари, а варненци не са имали нищо против местните гърци. И в Търново е имало цял еврейски квартал. Явно толерастията е измислена от нас. И като добър толераст смятам, че всеки има дял. Инъче не е справедливо.


В тази връзка да ви питам - чели ли сте това написано от П. Славейков във връзка с един много, както странен така и опасен за "българщината" в Тракията процес?
Изявлението на Славейков ПО ПРОБЛЕМА звучи така:

"Не търсят гърци, а ромеи да бъдат!" ?

За родната ми Варна ... нещата са доста по-различни ПРЕДВИД, ЧЕ ПРОЦЕСА ЗАПОЧВА от "ГРЪЦКИЯ ПРОЕКТ" на Екатерина Втора ... с последващи отдаване на концесии ... и всякакви други привилегии за ПОДАНИЦИТЕ И, КОИТО СЕ ОБЯВЯТ "ЗА ГЪРЦИ"!
В резултат още и на това, че Одеското пристанище получава статут на порто-франко ... и ако искаш да преуспееш в занаята на търговец - следва да си "грък"?

"Толерастията" - НИ ИЗИГРАВА НАЙ-ЛОШАТА ШЕГА - ПОРАДИ КОЕТО изтървахме ТОЛКОВА БОГАТИЯ ГРАД наричан на ГРЪЦКИ "ИСТАН-БОЛ" ... А създаден НЕ ОТ ГЪРЦИ - А на практика от КОНСТАНТИН наше момче ... с помоща на ТРАКИЙСКО-САРМАТСКИТЕ КОХОРТИ ОТ ИНГЛАНД ?
цитирай
76. balar - И накрая
16.02 21:41
какво става, след столетия и хилядолетия археолозите вадят кости и...Вааа Българи. :)Никой не му пука кой какъв език говорил и за какъв се имал:) , щото май прословутия славянски накрая ще се окаже хунски, сиреч български. важно е генетиците какво казват. А те казват, че нашите гени са в дъното на останалите. Другите произлизат от нас. Не го казват за траките, а за нас, конкретно. Това е все едно чувал пари да ти падне на главата от небето и да се опитваш да го върнеш обратно, щото е в монети, а не в банкноти. Казва се "Българите".явно има нещо, което ние имаме, а те -не.
цитирай
77. balar - Може:
16.02 21:45
Бюзас - Пазис - като в пазвантин. А цариград е наистина като пазач на проливите.
цитирай
78. dobrodan - Много красиво стихотворение на славяно-български език,
16.02 21:54
get написа:
[quote=dobrodan]се обяснява много смислено като ОРА-ТАЙ, коренът ОРУ няма нищо общо с европейските езици, сравни "чьо заорал" :):):) в руски :), може и "пахарь" пак оттам, която е славянската дума за орач - близка до паша на vacca-та впрочем.
КОЛКО ПЪТИ ДА ЕТИМОЛОГИЗИРАМ ИМЕТО ОРФЕЙ?

ТО ОСТАНА В ЕДНА ВЕЧЕ МЪРТВА ИМПЕРИЯ (БЪЛГАРСКАТА ) ДА НЕ Е ИМАЛО СМЕСВАНЕ НА ЕЗИЦИ И КУЛТУРИ ?!
...


ЕЗИК СВЕЩЕН на МОИТЕ деди
език на мъки, стонове вековни,
език на ТАЯ, ДЕТО НИ РОДИ
ЗА РАДОСТ, не - за ядове отровни.

Език прекрасен, КОЙ ТЕ НЕ РУГА
и кой те пощади от хули гадки?
ВСЛУШАЛ ЛИ СЕ Е НЯКОЙ ДОСЕГА
в мелодьята на твойте звуци сладки?
...
И ще се обоснова С МАЛКО ПРИМЕРИ-ПАРАЛЕЛИ - от МЪРТВИЯ-ЛАТИНСКИ и живия-БЪЛГАРСКИ:

В Италиката-Рома има един бог … казват с неизвестен смисъл в ИМЕТО МУ?
- Това е - НЕПОТЪВАЩИЯТ в морето Бог - с име „Не-тунос” ... по-разбираемо звучащ ЗА НАС БЪЛГАРИТЕ в латинската му форма „Неп(о)тунос” :)) ! ... и-и-и продължавам с паралелите между БЕЗРОДНИЯ български и латинско-апенински език – ВЕЧЕ МЪРТЪВ:

А) О-Ричам (Оратя - архаично бг.) - orationem (nominative; oratio;)
Б) СЕМЕ: semen; semini; seminatus;
В) СЕЯ: seminare; seminate;
Г) ЧАСТ;ПАРЧЕ: Pars(лат.) (англ. part) ЗАБЕЛЕЖКА: Това кореспондира с ПО-СТАРОТО ...? Кореспондира и със анатолийското, старо-европейско : Hittite(хетско) PARSHIYA-
- fraction(частица, къс, откъслек)
- part(част, дял").

но, Гете, по-внимателно с латинския :), доста думи и изрази от него не са европейски, човече, знам, че не ти се говори на тема етруски, аз съм се погрижил по въпроса :). Сега какво стана: канът под игото ли е, игото ли е от него или е просто шеф на беговете?
Трябвало е да учиш за семинарист навремето :), не се сърди за закачката.
Никой не е успял да обясни как се е създал латинският език освен тюрколозите.
Ще ме накараш да ти пратя в оригинал и другата книга за тюркоезичния период в историята....тъкмо ще си я вържеш с Кльосов......само кажи?
цитирай
79. kirk - Всичко е много просто
16.02 22:07
77 поста и всички - не по темата!!!!! Всичко е много просто с тракийския език - просто не знаеш кои са специалистите по него, каква литература има и докъде са стигнали. Гаврил Кацаров - хе-хе-хе, много способен историк, публицист и политик, арменофил... Веселин Бешевлиев, уа-уа-уа???!!! Нищо не знам за тъкъв специалист по тракийски, признавам си... Надриска една книжка "Протобългарски надписи" май, иначе е някъкъв архитект или нещо подобно. Димитър Дечев - също не познавам! Нямаш минимум академично образование, не познаваш методологията, ламер, лаик, словоблудец... Анализирай последната дума със средствата на ст.бълг. език да те видим колко струваш, бе сульо... ОТКРИВАТЕЛЮ-У-У-У!!! Цитирай Раковски!
цитирай
80. dobrodan - Една подсказка, топла-прясна :)
16.02 22:08
balar написа:
какво става, след столетия и хилядолетия археолозите вадят кости и...Вааа Българи. :)Никой не му пука кой какъв език говорил и за какъв се имал:) , щото май прословутия славянски накрая ще се окаже хунски, сиреч български. важно е генетиците какво казват. А те казват, че нашите гени са в дъното на останалите. Другите произлизат от нас. Не го казват за траките, а за нас, конкретно. Това е все едно чувал пари да ти падне на главата от небето и да се опитваш да го върнеш обратно, щото е в монети, а не в банкноти. Казва се "Българите".явно има нещо, което ние имаме, а те -не.

"Аз (пише Джанги) разказах на Аудан за срещата с нашия съвипускник Кур-Васил и брат му Билтир (Василко и Володар Ростиславовичи, внуци на Владимир Ясно Слънчице). Двамата бяха привърженици на българското единство (българство, българлък) и обичаха да се наричат със старото име на бекдулайците или бакдулаите (волинците) - "булгаруши". Това име те разбираха като "български русичи"... Преди моето пристигане бил основан като обединен град и опасан с градска стена Галич (Новгород Велики), на чието място по-рано били замъците на петимата бекдулайски господари. Всички те са българи, но тюрко-българският им език е силно развален от западнобългарското балканско (славянско) наречие. Бекдулайските българи, които някога разрешили на аварските улчии (славяноезични авари, обикновени българи, простолюдие) да се преселят в Къзъл Балин (Червен Балин, Волин) сега им отстъпват много по численост, макар и да запазват господството си в този край. Галич е обграден със стена и наречен на един от замъците - Галидж - по предложение на Кур-Васил (Слепият Василко, току-що се изясни и думата "курица" в руския език, бел. прев.)"
"Бях удивен, когато Кур-Васил ми изрецитира на най-чист български тюрки (литературният език на волжките българи, държавен език на Хуно-Българската империя, Велика България на Кубрат, Волжка Велика България.......")
Странно, нали?
цитирай
81. get - До 77. balar - ОТНОСНО Бюзас/Визас ... та от там ВИЗАНТИОН ?
16.02 22:32
balar написа:
Бюзас - Пазис - като в пазвантин. А цариград е наистина като пазач на проливите.


Не е точно тъй както твърдиш досежно - Б/Вюзас и Пазис ... Защото по този повод писалият през 15-ти век Сигизмунд фон Херберщейн настоява, че Тур и Аурохос - не е синонимно на B/Visontis-а употребявано от ГРЪЦКИТЕ МАГАРЕТА?

Точният на латински израз - е този:

"Urus sum, polonis Tur, germanis Aurox: ignari Bisontis nomen dederant." ?

- Ако Добродан през лингво-франката НА тюрко-българският език на "бекдулайците" НЕ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ/ПРЕВЕДЕ?
Да се обърнеМ за помощ, към корифея-ВСИЧКОзнайко КИРКор - да НИ го преведе през армен-тюркче :))) !

- Бе тоз Нурутдинов в Тарихи-то си - КАК ТАКА Е ПРОПУСНАЛ НАЙ-СТАРИЯТ ОТ ВСИЧКИ - армено-тюркския народ бе-е-е :))) !
цитирай
82. get - До dobrodan - И ти ли си чувЯка дето ще ме предпазва ... щот ЕТ-РУСКИ било Е-ТУРСЦИ ?
16.02 22:41
dobrodan написа:

... Гете, по-внимателно с латинския :), доста думи и изрази от него не са европейски, човече, знам, че не ти се говори на тема етруски, аз съм се погрижил по въпроса :). Сега какво стана: канът под игото ли е, игото ли е от него или е просто шеф на беговете?


Иван Вазов го употребява в ЕДНОИМЕННИЯ СИ РОМА ОЗАГЛАВЕН "Под игото"?!

Точното латинско е "югом" ... с производна "юголарум" - едно към едно с "ЮЛАР"!

Пояснявам като за изкушени татаро-нурутдиновци?
Приемало се е, че властта на ИМПЕРАТОРА//АРХОНТА (в случая) ИДВА ПО СИЛАТА НА ОБВЪРЗАНОСТТА МУ С БОГ ?! ... ама това не е по татаро-шамански религиозно-държавнически концепции ... а по силата на ХРИСТИЯНСКИТЕ, каквото са И БЪЛГАРСКИТЕ ОТ БАЛКАНИ - ТАКИВА ?

Така че КАНЕЩИЯ//АРХОНТА е под-силата на ОБВЪРЗВАНЕТО МУ С БОГ! От който той ПРЕДСТАВЛЯВА ВЛАСТТА НА БОГ - на ТАЗИ ... ГРЕШНАТА, ЗЕМЯ!
цитирай
83. dobrodan - Ще отговоря аз вместо него - не, не го е пропуснал :),
16.02 22:48
напротив. Подчертава арменците като арийци (аряки) и че по тези места (разбирай Кавказ) от памтивека обитават най-чисти и стари българи ("тарихите" не делят особено индоевропейци и азиати, в тия книги народите или са българи, или не са), нека Киркор да не се сърди и засяга, това е написал Нурутдинов.
Гете.....тоя европейски фон Херберщайн защо носи името СИГИЗМУНД, приятелю мой :)? Да ти го преведа ли? Особено първата част :):):). Не че втората ме затруднява особено :).
Гете, писал съм за думата АРКА, дъгата-извивка на конския гръб. Можеш да се досетиш откъде е титлата "АРХОНТ", КАКТО И ДУМАТА ЗА ЛЪК, КАКТО И РИМСКИТЕ ТРИУМФАЛНИ АРКИ.
Така написано, по-разбираемо ли стана?
цитирай
84. get - До 83. dobrodan - Ще отговоря аз вместо него - не, не го е пропуснал :), Виж ИМА ПЛУРАЛИЗЪМ - Но ?
16.02 22:54
dobrodan написа:
напротив. Подчертава арменците като арийци (аряки) и че по тези места (разбирай Кавказ) от памтивека обитават най-чисти и стари българи ("тарихите" не делят особено индоевропейци и азиати, в тия книги народите или са българи, или не са), нека Киркор да не се сърди и засяга, това е написал Нурутдинов.
Гете.....тоя европейски фон Херберщайн защо носи името СИГИЗМУНД, приятелю мой :)? Да ти го преведа ли? Особено първата част :):):). Не че втората ме затруднява особено :).
Гете, писал съм за думата АРКА, дъгата-извивка на конския гръб. Можеш да се досетиш откъде е титлата "АРХОНТ", КАКТО И ДУМАТА ЗА ЛЪК, КАКТО И РИМСКИТЕ ТРИУМФАЛНИ АРКИ.
Така написано, по-разбираемо ли стана?


... О-о-оср... - ще го кажа по друг начин ОСПАМИХМЕ ПОСТА НА СТОПАНИНА - който е по ТЕМАТА?
Е ЛИ ТРАКИЙСКИЯТ - ТОЙ И ИЗКОННИЯ БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ?

Пък НЕ ЩА ПРЕВОДИ! ... щом ЗА ТЕБ - КУРица и КЬОРав, СИ Е ВСЕ ЕДНО И СЪЩО :))) ?
цитирай
85. vled - Да ви върна към темата.
16.02 23:05

Тракомразието не е от днес и доколко можем да му вярваме.
Ето какво пишат двама от най-„светлите” умове на човечеството

Херодот за траките:
V 6-7: "...У останалите траки има следния обичай: продават чедата си навън. Девиците не пазят, ами ги оставят да се любят с който мъж пожелаят. Обаче жените си пазят здраво; откупуват ги от родителите им за много пари. Татуирането се смята за благородно, а не татуирането - за неблагородно; бездействието - за прекрасно, а да си земеделец - най-долно; да живеят от война и грабежи - за най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи."
……
Аристотел: "Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4 понеже хората му като деца не могат да помнят повече, нито се нуждаят от много неща "…


цитирай
86. balar - МХМ
16.02 23:26
vled написа:

Тракомразието не е от днес и доколко можем да му вярваме.
Ето какво пишат двама от най-„светлите” умове на човечеството

Херодот за траките:
V 6-7: "...У останалите траки има следния обичай: продават чедата си навън. Девиците не пазят, ами ги оставят да се любят с който мъж пожелаят. Обаче жените си пазят здраво; откупуват ги от родителите им за много пари. Татуирането се смята за благородно, а не татуирането - за неблагородно; бездействието - за прекрасно, а да си земеделец - най-долно; да живеят от война и грабежи - за най-хубаво. Това са най-забележителните им обичаи."
……
Аристотел: "Има само едно тракийско племе, което е способно да преброи до 4 понеже хората му като деца не могат да помнят повече, нито се нуждаят от много неща "…
Ами мъже в рокли, сър! :)

А като се напиели имали обичай да играят на бесеница / подобно на нас и скандинавците. май в ютуб има един подобен клип с пияни руснаци/
За неомъжените момичета е вярно, вярно е и това за обичая "отвличане" на булката.
За това коя работа е благородна и коя долна то и сега е така. Да копаш е селско, да грабиш от народа е привилегия на елита. Тъй де, едва ли е обичай. А татуирането...зависи. При едни е било яко, други пък са си маркирали стоката/робите/
цитирай
87. shtaparov - "Има много думи, които не са ...
17.02 02:51
"Има много думи, които не са гръцки, но не са и тракийски, а най-вероятно древно македонски, влашки, славянски и др. Като пример ще посоча глосата ВОЛИНТ обяснена като Вол, но думата не е тракийска. Тракийската дума за Вол (Бик) е БАЛ (Bull в англ., Bulle в немски, Bull в норвежки), а Волинт е вероятно производна."

Към тази част от текста мога да добавя няколко неща. Древните МАКЕДОНИ са погърчената част на Тракийското племе МИГДОНИ,което живяло още дълги години в съседство с тях. ВЛАСИТЕ са потомци на Келтското (Българско) племе ВОЛКИ,което е наследник на БОЛГИТЕ но с времето променило името си на ВОЛСИ и ВЛАСИ. "Славяните" пък всъщност са СКЛАВИ: етноним,от чиято форма САКАЛИБИ (= САКАЛАВИ) проличава,че иде от думата САКАЛОВИ (Жители на страната САКАЛА). Тази страна се намирала в Памир където е известно,че страната САКАЛА била държавно обединение на Седем Памирски племена (виж Седемте "славянски" т.е.- Седемте готски = гетски,масагетски племена). Името САКАЛА е просто обяснимо с Българските думи САКА (другата дума за СКИТ) и ИЛА (ИЛЪ= ЗЕМЯ) от което следва,че то означава САКА-ИЛА (Скитска земя) и иде да обозначи страната на Памирските Българи,чиито жители се наричали ГОТИ (Гети,Масагети) и САКАЛАВИ (Склави- Жители на страната Сакала).
цитирай
88. balar - Аз
17.02 08:10
тей и невдянах защо българите да сме траки, а не траките да са българи.

А има и друго: Разровили сме им гробниците и сме им изложили златото и костите из музеите, а през тъмните векове сме ги грабили,палили и съсипвали. И сега вие автохтонците твърдите, че сме траки. На това му се вика безсрамие. Все едно американците да се изкарат индианци /не че няма и такива./, горе долу същата работа .
цитирай
89. balar - А най-новото двайси
17.02 09:54
на автохтонците е , че траки от армията на ал мак-едонски основали града Болгар на Волга и познайте на какво се позовават : На областа Тираки във Урал. Излиза, че отгоре плюят отдолу ближат, понеже за подобна област се споменава не къде да е и има само едно място, от което може да са научили за нея. Ама инъче да си чел джагфар-тарих за тях е престъпление. И ако споделяш скито-сарматската теория значи си русофил, разбирай предател.
Сега очаквам да се обявят и за ловци на мамути от ледниковата епоха и да възкликнат: ой венеро-венеро - земйо траконкса:) .
цитирай
90. get - До 88. balar - Ами откровенно - и аз тъй "не вдянах" - ВАШАТА ИСТОРИЧЕСКА ПАРАДИГМА - в опита ... ?
17.02 12:31
balar написа:

Аз тей и невдянах защо българите да сме траки, а не траките да са българи.

...


... в опита ви да ФОРМУЛИРАТЕ: Що е туй Б/о/у/а/ЪЛ-ГАРИ ?

При татаристите-автохтонци(нурутдиновци пан-туранисти) е нещо като с многонационалния СЪВЕТСКИ СЪЮЗ - при който В ЗНАМЕНАТЕЛЯ ПОСТАВЯТ - титулното "ТЮРКИ": за ОПРЕДЕЛЯЩОТО , като народ и език ... на БЪЛГАРИ/Я-та//БУЛГАРЛЪКА :))) ?
... а при опонентите ви ТРАКЕДОНИСТИ - НАГЛЕД обратното - АМ пак същото, като В многонационален СЪВЕТСКИ СЪЮЗ - при който в ЗНАМЕНАТЕЛЯ ПОСТАВЯТ - титулното ТРАКИ: като определящо за ЕВРОПЕЙЦИ - като народ и език ... в МНОГОНАЦИОНАЛНАТА И МНОГОЕЗИЧНА ИМПЕРИЯ ?

Хайде поумИрете се малко ... и престанете да правите ТЮРЛЮ-БУЛАМАЧ ... от НАРОДИТЕ В ТОЗИ "СЪВЕТСКИ СЪЮЗ" - под вида на ФИНИ: естонци, вепси, чуди,, ижорци, моксел, ерзя, пермя ... и т.н. ПЛЮС ВТОРАТА ЕТНОСНО ОПРЕДЕЛЯЩА УГРИ-те: Удмурти, ханто-мансийци, татари, башкири ... и малко за цвят и мирис - "БАЛТИ" ОТ ВОЛГА И "ТРАКИ", САМО" от Балкани :)) ?

ТАКА ЧЕ! Преди ДА ОБЕДИНЯВАТЕ В НЯКАКЪВ ПОДОБЕН на СЪВЕТСКИ СЪЮЗ - културен, народностен и езиков ДЪРЖАВЕН И ПОЛИТИЧЕСКИ СЪБЕКТ с име БЪЛГАРИЯ НА ВОЛГА?! - Вземете и сами за СЕБЕ СИ ... ПЪРВО ДА РАЗГРАНИЧЕТЕ ... Що е това ФИНИ(от изброените от мен) УГРИ ... и най-накрая СЛАВЯНИ-БАЛТИ(от Волга) - те ВЕРОЯТНО и РУСНАЦИ ? :))) !

Така че, ПРЕДИ ДА СЕ ОБЕДИНИМ - "спекулативно-ТЕОРИТИЧЕСКИ" и ЧИСТО ПО НУРУТДИНОВСКИ - СЛЕДВА първо ДА СЕ РАЗГРАНИЧИМ :))) ?!

Инак по тази на ТРАКЕДОНИСТИ и на ПАН-ТАТАРИСТИТЕ историческа "логика" ... от Усури до Мисури - всинца, ВСЕ СА УТИГУРИ ... или КАЗАНО ОЩЕ "бУлгърлък" :))) ! - аЙ СТИБА, БЕ ???! :))) !
цитирай
91. get - До 91. kirk - Vled, а бе пъпеш с пъпеш ... Кой е "пъпеш" и Кой лингвист-компаритивист - Примери?
17.02 13:47
Много БЪЛГАРСКИ СТУДЕНТИ - в частност и наглото арменче ИЗУЧАВАЛИ БЪЛГАРИСТИКА - им бе внушавано, че КАКТО НАРОДА ТАКА И ЕЗИКА НИ е някакъв СМЕС от езиците на СЪЗДАТЕЛИТЕ НА НАРОДА "БЪЛГАРИ" ... тюрки от Алтай, с втора компонента Славяни от западна Украйна и Беларус - Но?

Но, още през 1872 г. германския лингвист и историк В. Обермюлер - КРИТИКУВАЙКИ ИМПЕРСКАТА ИЗКУШЕНОСТ - съществувала към него време И ПИШЕЩА ПРИСТРАСТНО "История на народите" (разбирай ЕВРОПЕЙСКИ ?)!
Несъгласен с този НЕ-НАУЧЕН ПОДХОД ПРЕДУПРЕЖДАйВАКИ - РАЗКРИВА ИСТИНАТА за ПОЛЗВАНИТЕ НЕнаучни подходи и методология - пишейки?

„ Ония народи, които след края на т.нар. „Велико преселение на народите”, ще бъдат наречени „СЛАВЯНИ”, не СА ВСЪЩНОСТ НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОСТАТЪЦИТЕ ОТ НАРОДИТЕ, НАСЕЛЯВАЛИ ПРЕДИ ТОВА СЪОТВЕТНИТЕ ЗЕМИ И НАЗОВАВАНИ от гърци и римляни в дълги списъци(като): траки, гети, мизи, даки, агатири и т. н. … Въпреки това, тези изворни документи СЕ ПРЕНЕБРЕГВАТ от германисти и слависти ИЛИ ПРOСТО те БИВАТ ОСМИВАНИ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ВМЪКВАТ В РАМКИТЕ НА ПАН-ГЕРМАНСКАТА И ПАН-СЛАВИСТКА ТЕНДЕЦИОЗНИ ИСТОРИИ. Но и заради това, тези историци са принудени заедно с „потока” на „Великото преселение”, „да изтрият” (да представят за „изчезнали” – б.м.) почти всички стари народи от земите, и след тях да направят така, че да се „появят” съвсем нови, на които ДА СЕ ТЪРСЯТ прародини и …”

– край на цитата!

Та се връщам на СЪЩЕСТВЕНОТО - Вярно ли е твърдението от изкушените, от ИСТОРИЧЕСКИТЕ "ТЕОРИИ" УЧЕНИ - че ПРЕДИ ГЪРЦИТЕ НА БАЛКАНИ - НЕ Е ЖИВЯЛО ДРУГО "ЕВРОПЕЙСКО-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ"?

В контекста на МИКЕНСКАТА цивилизация и Разшифровалият писмеността "Линеар-Б" Джон Чадуик ... с половин уста ГОВОРИ ЗА - ОПРОВЕРГАВАЩИ, наложената ЧРЕЗ НАУЧНАТА СПЕКУЛАЦИЯ "ЕЛИНИЗЪМ" истина" - ФАКТИ :

"Чрез разчитането на "МИКЕНСКата писменост" се представя само 8% от словесното богатство на ГОВОРЕНИЯ ТОГАВА ЕЗИК - В КОЙТО?
1. Присъстват ТОПОНИМИ - от НЕ-гръцки произход ... "Коринт", Закинт, Тилисос, Микена - нямащи обяснения в ГРЪЦКИЯ ЕЗИК?
2. Завършващите на "НТ" - са НЕСПИЦИФИЧНИ ЗА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК - като МОРФОЛОГИЯ.
3. Наместо специфичните ГРЪЦКА(именна система) ОКОНЧАНИЯ "идес", "адес" ... такива в имената: "Арей", "Бато", "Бузо", Дале, Данко ... и ред още (над петдесет) ЛИПСВАТ А ЗВУЧАТ ТВЪРДЕ БЛИЗКО - до един ЕЗИК, за който СПЕКУЛАТИВНО ТВЪРДЕЙКИ СЕ ЧЕ Е "СЛАВЯНСКИ" ... се пропуска, че е БЪЛГАРСКИ и най-вероятно СЪЗДАЛ СЕ ВЪВ ВРЕМЕНА - КОГАТО ... "славяни" народ, и "славянски" език - не са съществували още?
4. Типичната крае-огласовка ОПРЕДЕЛЯНА ОТ ЛИНГВИСТИ за "тракийска", както е примерно във "тракийската" волеНТе ... отговаря на СТАРО-българската И с умалително значение ВОЛ-енце ОСЛЕнте/ОслеНЦЕ, жребеНТЕ/жребенце ?

Компаративисте-българист Кирк-ор - какво ще кажеш ката филолог ЗА ТЕЗИ "АБСУРДНИ СЪВПАДЕНИЯ" ... предвид, че "гръцката" МИКЕНСКА ЦИВИЛАЦИЯ - като време ДАЛЕЧ ПРЕДХОЖДА ... появата по тези географски ширини на БЪЛГАРИ под вида на "Славяни" или "Тюрки" - както ни се внушаваше от писаната ПОД РУСКА ДИКТОВКА - История на България?
цитирай
92. kirk - Чакай, чакай... един момент
17.02 16:23
Когато тръгнах да коригирам една правописна грешка виждам, че постинга е от VLad, а отгоре ми излиза Get. Докога с тези детински игри, бе пишлигари, такива!! Колко ника имате??? Изчезвам оттук и тия двамцата ги БАН-вам за всеки случай - да не ги чета и да не общуват с мен!!! чао-ски!!!
цитирай
93. get - До 94. kirk - Чакай, чакай... един момент ... ОТГОВОР от GET: Няма чакай няма мякай ПИШЕШ СИ С МЕН - ГЕТ !
17.02 16:32
kirk написа:
Когато тръгнах да коригирам една правописна грешка виждам, че постинга е от VLad, а отгоре ми излиза Get. Докога с тези детински игри, бе пишлигари, такива!! Колко ника имате??? Изчезвам оттук и тия двамцата ги БАН-вам за всеки случай - да не ги чета и да не общуват с мен!!! чао-ски!!!


Или ПРИЕМИ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО МИ - или си ДОКАЗАН ГЪЗ-КА!
Пояснявам като такива хлевоусти "опоненти" ГЪЗКА - не е птица ... а Задник, претендиращ за Знак "К" - "К" като за "КАЧЕСТВО"!? :((
цитирай
94. vled - Към всички коментиращи,
17.02 19:22

Мразя цензурата, но се налага да изтрия няколко коментара, за са спазя правилата на блога за език, в който не се използват лични обиди и цинизми.
Моля ви пишете цивилизовано и с уважение към другите, дори да не сте съгласни с мнението им.

цитирай
95. get - До 94. vled - Към всички коментиращи ... ПРИЕМЕТЕ ИЗВИНЕНИЯТА МИ ... !
17.02 20:52
vled написа:

Мразя цензурата, но се налага да изтрия няколко коментара, за са спазя правилата на блога за език, в който не се използват лични обиди и цинизми.
Моля ви пишете цивилизовано и с уважение към другите, дори да не сте съгласни с мнението им.И обяснявам КАКВИ ЛЪЖИ НАТРУПА ЕДНА СЛЕД ДРУГА "опонента ми с "много дипломи и езици" ДОСЕЖНО: Халдеи и Халиби - и те - едно и също ли са?
И ВТОРОТО МУ ТВЪРДЕНИЕ: За допуснати от латински автор грешка при изписване ... поради което народностното именование ХАЛИБИ - било объркано с ХАЛДЕИ?

Халде-ИТЕ упоменавани още във вавилонските глинени таблички с изписване: Kaldu са СЕМИТСКО ПЛЕМЕ - живеещо м/у ОуСТИЯТА :))) на реки Тигър и Ефрат, тоест на брега на Персийския залив?

За ХАЛИБИТЕ - категорично ЕВРОПЕЙСКО(нарочвани от някои и за "тракийци") население е писано ... само изреждам авторите!?
Херодот - Есхил - Аполлоний Родоски - Ксенофонт - Плутарх - Аристотел - Руф Фест Авиен?
При тази ПРЕ-БОГАТА ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЯХ - можем да коментираме КАТО ЗА БЕЗСПОРНО СЛЕДНОТО?

Живели са на брега на южно-черноморие, близко до река К/Халис.
Има предположения от автори, че наименованието "им" ИДВА ОЩЕ ОТ ВРЕМЕНА на ХЕТИ-НЕСИТИ ... като там се упоменават, като "Khaly-wa"?
Отделно при вече изброените гръчцко и латинско пишещи автори - се коментира: ... ще ви дам двуезичен за по-лесен превод цитат - Какво пише в Оксфорд енциклопедия?
"Chalybes - … are counted/считани among/между the first(първите) IRONSMITH-МЕТАЛООБРАБОТВАЩА nations(нация-народ) by classical authors.
Тhe tribe's name in Greek, means "tempered(твърдо-калено) iron(желязо), STEEL”(СТОМАНА В АНГЛИЙСКИ е синонимно на: стабилно, здраво – идващо от кореновата дала: СТОЯ)?
Самото ПЛЕМЕННО НАИМЕНОВАНИЕ или ТЕРМИН ЗА МЕТАЛООБРАБОТКА е преминало дословно в латински със значение СТОМАНА ... passed into Latin as chalybs, "STEEL".
Тоест от ТЕХНОЛОГИЧНИЯ ПРОЦЕС или от наименованието(етнонима-к/халиби) е заимствана в латински думата/понятието за СТОМАНА!

- За сега ТОВА НАКРАТКО за "К/халяващите-не-Халдеи, а "траки" и не-семити ... и с ИЗВИНЕНИЕ за създаденото ви неудобство от Мен!
цитирай
96. dobrodan - Не е от Усури до Мисури, по-лошо е :),
18.02 12:25
Korean History, Buyeo(Korean) and proto Bulgar (Bulgarian) Копирате това в търсачката на Youtube, гледате, мислите....
Казано просто, от остров Ман до Чили и Перу. По дългия път през Европа, Азия и Америките, някой да не реши по краткия да мине :)...
цитирай
97. vled - тей и невдянах защо българите да сме ...
18.02 13:15
balar написа:
тей и невдянах защо българите да сме траки, а не траките да са българи.

А има и друго: Разровили сме им гробниците и сме им изложили златото и костите из музеите, а през тъмните векове сме ги грабили,палили и съсипвали. И сега вие автохтонците твърдите, че сме траки. На това му се вика безсрамие. Все едно американците да се изкарат индианци /не че няма и такива./, горе долу същата работа .

...
Работата е там, че ние българите сме най-преките наследници на траките, но и прадедите ни траките са българизирани от придошлите прабългари на Аспарух така че всички днес сме българи, но имаме и тракийски корени. (Справка – БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ в този блог).
Част от тях обаче след това са турцизирани и около 80 % от турците в Южва България носят тракийските гени. По външния им вид ще ги познаете. Истинските турци са ТЮРКИ, т.е. полумонголоиди, а такива по нашите земи са само 1, 5 % от населението.цитирай
98. balar - Еничари. / свивам рамене/
18.02 13:54
vled написа:
balar написа:
тей и невдянах защо българите да сме траки, а не траките да са българи.

А има и друго: Разровили сме им гробниците и сме им изложили златото и костите из музеите, а през тъмните векове сме ги грабили,палили и съсипвали. И сега вие автохтонците твърдите, че сме траки. На това му се вика безсрамие. Все едно американците да се изкарат индианци /не че няма и такива./, горе долу същата работа .

...
Работата е там, че ние българите сме най-преките наследници на траките, но и прадедите ни траките са българизирани от придошлите прабългари на Аспарух така че всички днес сме българи, но имаме и тракийски корени. (Справка – БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ в този блог).
Част от тях обаче след това са турцизирани и около 80 % от турците в Южва България носят тракийските гени. По външния им вид ще ги познаете. Истинските турци са ТЮРКИ, т.е. полумонголоиди, а такива по нашите земи са само 1, 5 % от населението.

Без да обиждам, това е простата истина. До колкото ми е известно, когато приключели със военната си служба получавали парче земя и си заживявали живота, като цивилни. Като често тази земя е била там, откъдето са ги ОТВЛЕКЛИ КОГАТО СА БИЛИ ДЕЦА НА ДВЕ-ТРИ ГОДИНКИ.
Тоест ти си решил, че българските турци са преки потомци на траките.
А инъче някои ми се пенят насреща, все едно не съм чувал и чел из нета за какво иде реч.
Един бог, жените неиграят роля, възмущение от това, че тракийките били равни с мъжете. Тотално пренебрежение на българите, незачитане на последните генетични изследвания.
Ае ей комшу, сметки без кръчмар криви излизат.
Както отбелязах тука е лесно.

Остава само един въпрос....Севрюкова да не би да е била права?


цитирай
99. get - :((( - До 96. dobrodan - Не е от Усури до Мисури, по-лошо е :)? :))) - Ай стига бе?! - ЗНАЧИ ..КОРЕЙЦИТЕ-БУЛГАРИСТАНЦИ . ?
18.02 13:55
dobrodan написа:
Korean History, Buyeo(Korean) and proto Bulgar (Bulgarian) Копирате това в търсачката на Youtube, гледате, мислите....
Казано просто, от остров Ман до Чили и Перу. По дългия път през Европа, Азия и Америките, някой да не реши по краткия да мине :)...


... БУЛГАРИСТАНСКИТЕ-КОРЕЙЦИ тръгвайки от о.Ман, находящ се в английския "Ченъл" - взели та открили АМЕРИКИТЕ ? :)))

Пък досега ВСЕ СЪМ СЕ ВРЪЗВАЛ - че ОТ преди Христоро Коломбо ... само ВИКИНГИТЕ на Лейф Эрикссон ... са посещавали по-рано от него АМЕРИКАТА (северна) :))) !?

Ти докога ЩЕ СЕ ЗОБИШ КАТО ПАТЕ С ГЮБРЕ - с татаро-нурутдино-пантурански ИЗМИШЛЬОТИНИ ... казано още пара-наука или ФОЛК-история ?

Защо ли СЪМ ТРЪГНАЛ НАХАЛОСТ ОБЯСНЯВАЙКИ ДА СИ ГУБЯ ВРЕМЕТА ... Сочейки ви?
1.
Отде иде в БЪЛГАРСКИЯ - думата както за БЪЛгарин, така и за БОГ ... така и за ЕДЪР РОГАТ ДОБИТЪК - ВОЛ? ... виж повече/върни се към коментара ми с №21 и №63 ... и ВИЖ ОЩЕ КАКВО ПИШЕ - другият "булгаристанец" с ник "balar" - в ПОСТА СИ озаглавен?
ДИАЛЕКТНИ ДУМИ 1.
... за понятията АРХАИЧНИ в български език:
- БУГА - бик
- БУЗА - вол ... и защо ли си губих, време, нерви и мастило ДА ВИ ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ, че името ИСТАН-Бо/уЛ ... НЕ Е ТУРСКО от "византийско-гръцко" време-език е останало ?
2.
Защо ли СИ ГУБИХ ВРЕМЕТО - толкова ПРОСТРАННО ДА ОБЯСНЯВАМ: Що е туй ХАЛДЕИ? И че другите КАЛИв/бИ ... наименование НЕ Е НИЩО ПО РАЗЛИЧНО ОТ старо-българското КАЛИТИ ... ОЗНАЧАВАЩО: калявам - вТВЪРДявам ... както имаме такива думи-дублети-СИНОНИМ като: ТВЪРД-КАЛЕ - в средновековния ни български език?

... МЪ ПРОДЪЛЖАВАЙ(те с Балар) да гледате научните-фикшъни на ТАТАРИСТИТЕ - ТАНГРИСТИ в Ю-тубе-то ... и да се "образовате" на база тях?

- Айде, чок селям и Гьоле - гьолле, Добродан-ТАНГРИСТ-ефенди :))) !
цитирай
100. get - До 97. vled - тей и невдянах защо българите да сме ...БЪРКАШ пишейки СРАМЕЖЛИВО! Като с това даваш ПОЛЕ ЗА СПЕКУЛАЦИИ от ... ?
18.02 14:26
vled написа:
balar написа:
тей и невдянах защо българите да сме траки, а не траките да са българи.

А има и друго: Разровили сме им гробниците и сме им изложили златото и костите из музеите, а през тъмните векове сме ги грабили,палили и съсипвали. И сега вие автохтонците твърдите, че сме траки. На това му се вика безсрамие. Все едно американците да се изкарат индианци /не че няма и такива./, горе долу същата работа .

...
Работата е там, че ние българите сме най-преките наследници на траките, но и прадедите ни траките са българизирани от придошлите прабългари на Аспарух така че всички днес сме българи, но имаме и тракийски корени. (Справка – БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ в този блог).
Част от тях обаче след това са турцизирани и около 80 % от турците в Южва България носят тракийските гени. По външния им вид ще ги познаете. Истинските турци са ТЮРКИ, т.е. полумонголоиди, а такива по нашите земи са само 1, 5 % от населението.

... на "опонента" ти Балар?

Елементарен ПРИМЕР-ИЛЮСТРАЦИЯ, че НЕ САМО В ИЗТОЧНА ТРАКИЯ("одринско) ... до САМИ ВРАТИТЕ НА ИСТАНБУЛ - ОТ ПАМТИВЕКА ВСЕ Е ЖИВЕЕЛО И ВСЕ още има останало РОДСТВЕНО НАМ НАСЕЛЕНИЕ - Но?
Такова ИМА И В АНАДОЛСКА - ТУРЦИЯ?

За целта - ти Влед, и опониращият ти Балар - вземете отворете Уикипедията БГ. на статията за град АФИОН ?

Заострям ви ВНИМАНИЕТО ВЪРХУ ДВЕ НЕЩА?!

- От какъв ПРОИЗХОД Е ДУМАТА-НАИМЕНОВАНИЕ НА ГРАДА ... твърди се ОТ ТУРСКИ ... АмЪ ... ? - Не!
- И ВТОРО-то ОТ СЪЩИЯТ този "ТУРСКИ ГРАД" - според вече демонстираните представи от Балар? - имаме ХОРА ... вероятно ТУРЦИ по баларовата "логика" ... УЧАСТВАЛИ в национално освободителна и българска РЕВОЛЮЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ с име ВМОРО?

Що ли е така? ... вероятно ЗАЩОТО СА ЧЕЛИ "ДЖАГФАР ТАРИХИ"-то на НУРУТДИНОВ :))) ... та са се СЕБЕ-съ-ОЛИЦЕТВОРИЛИ ... с "булгарлъка" ? ? :)))
цитирай
101. dobrodan - Гете? Истанбул и Балистан звучат доста сходно, нали?
18.02 17:23
Чак пък да е турски? :)
Къде казах, че българите тръгват от Корея? Остава да кажеш, че не са ходили дотам?
Като сме рекли - свастика у анасазите. Носии в Чили и Перу, поразгледай пак. Има снимки, има клипове. За паричките по белите лица на тамошните булки ми е много любопитно какви аргументи ще извадиш?
Като пиша, че дадени думи са налични дори и в монголски език, това означава само едно: пряк контакт между носителите на двата езика, а не непременно, че са заемки от монголски или тюркси език (от едно езиково семейство са) в нашия български. Буга=bucu.
Понякога имам чувството, че и аз се хабя.
Играти, копати, пеяти. Играйте, копайте, пейте. Житте, китте и други такива примери за повелително наклонение. Пак ли случайност?
Все някой научи индианците да строят пирамиди и да топят злато?
Освен да предат и тъкат с български (разбирай буквално нашите) мотиви.
Гете? За добро или лошо роднини са ни по една или друга линия, както точно ти писах, от остров Ман (където явно са ходили така свидните ти куляни/голяди, като там вече е имало население), та минимум ойгурите; за Северна Индия си мълча.
Прибави малко мащабност в мисленето и ще ти се получи добре :).
Бърза работа нямам.
цитирай
102. balar - незнам кой точно
18.02 17:53
беше казал, че човек от себе си неможе да избяга.

Археология, етнография, гени - те са от значение, не думите. Бита и културата са много по-важни от езика. също и обмена между народите. Език на сила можеш да предадеш, и гени също. Но култура, обичаи - никога! За да има обмен съответните племена или народи трябва да са приятелски настоени един към друг, инъче има обратен ефект.
Говорите ми за траки? Същите тия траки дето провели истински геноцид спрямо неолитните земеделци? Я ходете четете сайтовете за археология, м? Жени, деца, старци....хиляди скелети на поголовно изклани неолитни фермери. Тия траки ли имате предвид?
Само да напомня, че после дошли конниците, от ямната култура, и змейовете ги застигнала съдбата на жертвите им.
И вие се индифицирате с тия...пракелти? Тия траки ли имате предвид? Ами нищо чудно , че ги сравнявате с турци, само дето аз лично бих ги сравнил хитлеристи. Толкова е голям геноцида над неолитните фермери.
цитирай
103. get - До 102. balar - незнам кой точно ОТГОВОР: А не се ли усещате ЧЕ ПИШЕЙКИ НАСТОЯЩОТО ... ?
18.02 18:20
balar написа:
беше казал, че човек от себе си неможе да избяга.

Археологоя, етнография, гени - те са от значение, не думите. Бита и културата са много по-важни от езика. също и обмена между народите. Език на сила можеш да предадеш, и гени също. Но култура, обичаи - никога!


... САМ СЕБЕ СИ ОПРОВЕРГАВАТЕ?

- Мога ли аз КАТО ЧОВЕК ПРЕДСТАВИТЕЛ НА ПО-НИСКА, КУЛТУРА, БИТ а от там ЕЗИК?
Да ВИ ДАМ ДУМА - ЗА НЕЩО - КОЕТО ВИЕ СТЕ ИЗОБРЕТИЛИ?

ВЯРНО ЛИ ЩЕ БЪДЕ ТВЪРДЕНИЕТО МИ - ПРИМЕРНО?
Английската дума КОМПЮТЪР ... е производна от "по-старата" и "българска" КОМПОТ?

Може ли РИМЛЯНИНА - който НЕ Е ОТКРИЛ - като едни ХАЛИБИ ... думата ОТГОВАРЯЩА на процеса ПО ЛЕГИРАНЕ НА ЖЕЛЯЗОТО ??
Да "даде" съответно думата-понятие ЗА ТОЗИ ПРОЦЕС?
Може ли НАРОД - който примерно НЕ Е ОПИТОМИЛ ... представителя на ДИВОТО и ПРЕДШЕСТВЕНИК НА ДОМАШНОТО ГОВЕДО-БОУСА ... да е открил думата ЗА БИК, КРАВА, БОЗКА, БОЗАЕ ... и ЕТ ЦЕТЕРА - След като САМАТА ДУМА Е НЕНАЛИЧНА В ЕЗИКА МУ? ... пак ПОВТАРЯЙКИ СЕ АКЦЕНТИРАМ ?!
- След КАТО ИМА население С ПО-НИСКА КУЛТУРА а от там и МАТЕРИАЛЕН БИТ ... СЪС СЪОТВЕТНО ЛИПСА НА ПОНЯТИЯ//ДУМИ за това НОВО НЕЩО - КОЕТО ДРУГИЯТ НАРОД ... ВЕЧЕ Е ОТКРИЛ?
- Може ли НАРОДА С ПО-НИСКА КУЛТУРА ... ОТ този ДРУГИЯ НАРОД? ДА ГО "УЧИ - ДА ПОЛЗВА НЕ САМО БЛАГАТА ОТ ОТКРИТИЕТО СИ" ... НО И да му "изобретява" ЦЯЛАТА НОМЕНКЛАТУРА ОТ ДУМИ - ПО ОТНОШЕНИЕ НА ПРОЦЕСА: По опитомяване, гледане и ИЗПОЛЗВАНЕ НА САМОТО ЖИВОТНО И ПРОДУКТИТЕ ПОЛУЧАВАНИ ОТ НЕГО ... като ПРИМЕРНО от МЛЯКОТО и КОЖА СЕ ПРАВЯТ СЪОТВЕНИ - пост-продукти?! То се ЗАПРЯГА В неизобретената ДО МОМЕНТА КАРУЦА - С НЕИЗОБРЕТЕНИТЕ ДО МОМЕНТА АМУНИЦИЯ ... от народа ПРИЕМНИК -> НА ПО-ВИСОКАТА КУЛТУРА ?

- Достатъчно ЛИ СЪМ ЯСЕН С ПРИМЕРИТЕ СИ - КАКВО ИСКАМ ДА ВИ ОБЯСНЯ ... за?
>> АРХЕОЛОГИЯ=МАТЕРИАЛНА И БИТОВА КУЛТУРА -> ЕТОГРАФИЯ=ТРАДИЦИИ И ОБИЧАИ -> КУЛТУРУЛОГИЯ = ДУХОВНО-РРЕЛИГИОЗНИ ТРАДИЦИИ, ПРАКТИКИ И ОБИЧАИ? <<!>>

- А на тези ИЗСМУКАНИ ОТ ПРЪСТИТЕ "ФАКТИ" - за унищожаване на по-старото ОТ ПРИДОШЛОТО ... ?
balar написа:

Говорите ми за траки? Същите тия траки дето провели истински геноцид спрямо неолитните земеделци? Я ходете четете сайтовете за археология, м? Жени, деца, старци....хиляди скелети на поголовно изклани неолитни фермери. Тия траки ли имате предвид?Ще се въздържа да коментирам КАТО ЗА ПЪЛНИ ... :(((
И ще ви препоръчам ДА ОТИДЕТЕ ДО АРХЕОЛОГИЧЕСКИ ОБЕКТ - опровергаващ МАСТИТЕ НИ УЧЕНИ - мъчещи се по всякакъв начин ДА ДОКАЖАТ ... че между ПО-СТАРОТО "ФЕРМЕРСКО" и придошлото КОННО НАСЕЛЕНИЕ ... нямало ПРИЕМСТВЕНОСТ ?
Та в тази връзка ЩЕ ВИ ПРЕПОРЪЧАМ - ДА СИ НАПРАВИТЕ ТРУДА И ПОСЕТИТЕ така известния "Крайезерен град" в Дуранкулашкото езеро ... ЧИЙТО ВРЕМЕВИ ХОРИЗОНТ НА СЪЗДАВАНЕ е ... ?
ЧЕТВЪРТО ... повтарям - ЧЕТВЪРТО ХИЛЯДОЛЕТИЕ ПРЕДИ ХРИСТА ... и с времеви хоризонт КОГАТО ПРЕСТАВА ДО СЪЩЕСТВЯВА ... някъде от 1 100 година ... за да няма недорузамения пояснявам НАШАТА ЕРА !?
цитирай
104. balar - Защото има два вида траки,
18.02 18:34
Едните са южни, средиземноморци, микенските траки, и северни траки - прото-келти. Като южните са описани дибре от Омир, или горе долу добре, а писменноста им е разчетена от Вентрис. Те са истинска цивилизация. Северните не заслужават името варвари, по-скоро - диваци. Защото едните са микенци, а другите пракелти. А за келтите и културата и култовете им има достатъчно изписано. Незнам, кой ви е дал идеята, но...хората по-принцип се целят в цивилизацията, не в гората. А келт и цивилизация е като хомо хабилис с таблет. И вие си избрахте папуасите на праисторическа европа. ами хубаво. Келти.

цитирай
105. get - До 104. balar - Защото има два вида траки ОТГОВОР: Не случайно ви набедих за ДОБРОДАН ?
18.02 18:52
balar написа:
Едните са южни, средиземноморци, микенските траки, и северни траки - прото-келти. Като южните са описани дибре от Омир, или горе долу добре, а писменноста им е разчетена от Вентрис. Те са истинска цивилизация. Северните не заслужават името варвари, по-скоро - диваци. Защото едните са микенци, а другите пракелти. А за келтите и културата и култовете им има достатъчно изписано. Незнам, кой ви е дал идеята, но...хората по-принцип се целят в цивилизацията, не в гората. А келт и цивилизация е като хомо хабилис с таблет. И вие си избрахте папуасите на праисторическа европа. ами хубаво. Келти.Първо ЯВНО НАХАЛОСТ СЕ СТАРАХ И ВИ ПИСАХ КОМЕНТАРА СИ под №27 - за ТРАКО-КИМЕРИЙСКА ОБЩНОСТ ... кореспондираща с РАНЕН ХАЛЩАДТ от пред-източни Алпи?

Какви ВАРВАРИ-ДИВАЦИ са били ТЕЗИ ... отново повтарям ТЕЗИ-КЕЛТИ ... ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ - АКО отворите примерно Естествена история на един римски автор ПЛИНИЙ който в СЪЩАТА ОБЯСНЯВА?
- Думата за ПЛУГ а и самият селскостопански инструмент ПЛУГ - Е ЗАЕТА ОТ КЕЛТИТЕ?
- Думата за специфичния къс меч - при римските легионери меч-ГЛАДИУСА е заета от КЕЛТИТЕ ИЗВЕСТНИ С УМЕНИЯТА СИ ДА ОБРАБОТВАТ И ПРОЗВЕЖДАТ МНОГО КАЧЕСТВЕНО ЛЕГИРАНО-ЖЕЛЯЗО?
- Думата изпозвана и в латинския език, звучала ОПИДУМ, за УКРЕПЕНО МЯСТО-ПОСЕЛИЩЕ ... е от КЕЛТСКИ ПРОИЗХОД?

И за първата ПЛУГ, и за втората ГЛАДИУС, и за третата ОПИДУМ - ИМАМЕ И ДО ДНЕС АНАЛОЗИ В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК - които аз, ИГРАЕЙКИ СИ НА "ЛИНГВИСТ-КОМПАРАТИВИСТ" ... съм открил САМ ЗА СЕБЕ СИ ?!

... просто при ЛАТИНЦИТЕ - СТАВА ТОВА ПО-КЪСНО, ОТКОЛКОТО - ПОДОБНО СЕ Е СЛУЧИЛО ... първо при БАЛЕСТИНЦИТЕ(изписвани, като Филистимци от семитите-израилити) ... а също е станало и на Балкани - КОГАТО ИДВАТ СЕМИТИТЕ-ДАНАЙЦИ ... с ДВАДЕСЕТ ВЕСЛОВИ КОРАБИ от ЕГИПЕТ?!
цитирай
106. balar - мЕЖДУ
18.02 18:57
фермери и ямна има връзка, но преди да дойдат ямненци са минали едни други.

Г-н Гет, това, което пиша е вече написано някъде от някого. някой с достатъчно авторитет. Трудно се оборва някой, който има достатъчно МАТЕРИАЛНИ доказателства за това, което твърди. Твърдението, че лъже/щото ?/ е странно, понеже говорим за неолит. Невиждам логика да лъже, няма причина да го прави.
Заради туй попитах кои траки : мизи, одриси,едони,беси,гети, и.т.н. Заради туй писах змейове=келти.

татарите не ми пречат. дори преселените от крим от османците чисто и просто заседнали и се захванали със земеделие./ османците ги преселили с надежда да пребият кърджалиите/ затова османците преселили насам черкези и тоя път успели : кърджалиите били смазани./ от там нататък какво са правили останалите без работа черкези не е по темата, но и без това се знае. дори преди години май ни се извиниха. така, че пито-платено.тъй че и с тях нямам проблем/.

п.п. хиляда четения и двеста коментара дали ще станат? Темата е огромна, с много отклонения, разяснения, спорове, гафове.

цитирай
107. balar - Е,
18.02 19:03
очовечили сме ги келтите. Откъде тия издънкиина ловците събирачи са научили тия думи за плуг, метал, и т.н. Естествено, че от потомците на много по-развитите от тях потомци на ямна+фермерите. Защото ямненци се свързват и сливат с останките на фермерите.
Затова са два вида. келтите още дълго ще си останат ловци-събирачи, принасящи девици при пълнолуние, а ние...кеф ти злато-кеф ти мед, а по-късно бронз, кеф ти ямненски крави-кеф ти фермерско жито, после със търговията се появила и писменноста. Ето я и първата европейска цивилизация.Имали са и кораби дори.
цитирай
108. get - До 106. 107. balar - Казват ЯМНЕНЦИ "ИЗОБРЕТИЛИ КОЛЕЛОТО" ... туй си ПИШЕЩИТЕ В РУСКА УГОДА ... ?
18.02 19:23
balar написа:
очовечили сме ги келтите. Откъде тия издънкиина ловците събирачи са научили тия думи за плуг, метал, и т.н. Естествено, че от потомците на много по-развитите от тях потомци на ямна+фермерите. Защото ямненци се свързват и сливат с останките на фермерите.
Затова са два вида. келтите още дълго ще си останат ловци-събирачи, принасящи девици при пълнолуние, а ние...кеф ти злато-кеф ти мед, а по-късно бронз, кеф ти ямненски крави-кеф ти фермерско жито, после със търговията се появила и писменноста. Ето я и първата европейска цивилизация.Имали са и кораби дори.


... МАЛЪРИ, ГИМБУТАС и един с име Байорон - само гдето не е писател а археолог-комунист от Австралия?

Противно на тях сър К. Ренфрю и нашата ... професорка Х. Тодорова(има и учебник по палео-история) ОБЯСНЯВАТ - ЧЕ С КУЛТУРАТА Е КАТО С ВОДАТА - тече ОТ ПО-ВИСОКО КЪМ ПО-НИСКО?

Така че, ПОЯВИЛАТА се И ИЗКАРВАНА "ЗА ПЪРВАТА НА ЕВРОПЕЙЦИ, КУЛТУРА" "ямна" ... според опониращите на ПРОСЪВЕТСКО-СКИФСКО-РУСКИТЕ епигони(упоменати в началото) ... Ренфрю, Детев, Тодорова: ЕВРОПЕЙСКАТА КУЛТУРА ЗАПОЧВА, НЕ ОТ "Андроново" и "ямна" ... а от ДИМИНИ В БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И другата от МАТЕРИКОВА ГЪРЦИ Сескло?

Личния ми приятел НА КОЙТО СЪВЕТСКИТЕ ГАУЛАЙТЕРИ В НАУКАТА - като един ЕВГЕНИЙ ЧЕРНИХ МУ СТЪЖНИХА ЖИВОТА ... та си ОТИДЕ РАНО ОТ ТОЗИ СВЯТ ... та Ив. Иванов ЗАСТЪПВАШЕ ТЕЗАТА: прото-европейската култура Е ТАЗИ - от която БЯХА НАМЕРЕНИ СЛЕДИ ВЪВ ВАРНЕНСКИЯ НЕКРОПОЛ!
- защото ПЪРВО ТЯ ЗАПОЧВА ПЪРВА (!) ДА СЕ ЗАНИМАВА забележете(?) В СВЕТОВЕН МАЩАБ с добив и обработка НА МЕТАЛИ!
- при нея се набелязват СОЦИАЛНО РАЗДЕЛЕНИЕ - присъщо ЗА ТОВА КОЕТО - СЕ РАЗБИРА под понятието ЦИВИЛИЗАЦИЯ? Но ... ?
... историята Е ЗА НЯКОИ ("ВЕЛИКИ ДЪРЖАВИ (и най-вече една от тях ?)) ... та за тях ВЕЛИКИТЕ ... пропускам втората определетилна, ИСТОРИЯТА Е ПОЛИТИКА ОБЪРНАТА КЪМ МИНАЛОТО!

И поради ТАЗИ ПОЛИТИКА ОБЪРНАТА КЪМ МИНАЛОТО ... тези "великите ни "братя" ИЗМИСЛИХА ТРАКО и СКИФОЛОГИЯТА!
Измислиха ЗА ЯМНАТА, КАТО за НАЙ-СТАРА ... Но инак в склада на ДОБРИШКИЯ МУЗЕЙ събира ЕДНО КОЛЕЛО ... поне с ПЕТСТОТИН ГОДИНИ ПО-СТАРО ОТ "РУСКО-ямното" - НАМЕРЕНО В ДОБРУДЖА?
цитирай
109. balar - Говорим за траки,
18.02 19:38
не за българи. а според спекулативните теории ний сме тука от вечни времена, откъдето сме се разселили. тоест според една друга група автохтонци/малко поумряла/ тия фермери най-вероятно са българи.
от там и дингир-тангра/ нали сме шумери:) или поне гудеи/, сиреч ние сме просветили всичко живо в евразия. това е идеята.

а може и да има нещо вярно. вавилонски проповедници да са стигнали до ю.сибир и байкал, проповядвайки дингиризъм. както после е имало будиски и християнски проповедници, а днес сектантски гурута.
цитирай
110. get - До 109. balar - Говорим за траки ... ТРАКИ ДЕ - АМА НЕ САМО А И СКИТИ, И ГЕТИ ... ?
18.02 19:53
balar написа:
не за българи. а според спекулативните теории ний сме тука от вечни времена, откъдето сме се разселили. тоест според една друга група автохтонци/малко поумряла/ тия фермери най-вероятно са българи.
от там и дингир-тангра/ нали сме шумери:) или поне гудеи/, сиреч ние сме просветили всичко живо в евразия. това е идеята.


- Със шумерите ДОТОЛКОВО НИ Е "ОБЩОТО" ?
Тези които все още се занимават НЕ С РАЗЧИТАНЕТО НА ЕЗИКА ... А НА ПИСМОТО?
Още преди близо тридесет ГОДИНИ(та й повече) ПОКРАЙ ИЗСЛЕДВАНИЯТА СИ КОНСТАТИРАХА ?
Че предписмото тогава открито в Тартария ... а вече по-късно и в Градишница ПОКАЗВА ТАКИВА ПРИЗНАЦИ НА ГРАФИЧНО ОФОРМЛЕНИЕ ... та все едно ХОРАТА ОТ ТАРТАРИЯ-ГРАДИШНИЦА СА БИЛИ ТЕЗИ - КОИТО СА СЪЗДАЛИ ПЪРВАТА В СВЕТА ПИСМЕННА-ЗНАКОВА СИСТЕМА ... в ШУМЕР отстоящ на над ХИЛЯДА КЛМ. ОТ ПЪРВОНАЧАЛНАТА ПОЯВА НА ПРОТО-ЗНАЦИТЕ от БАЛКАНИ - ТАРТАРИЯ-ГРАДЕШНИЦА ... има ги и в писмени знаци на регионални култури, като тези от Бояна и Суворово в източна България?
цитирай
111. balar - Да де,
18.02 20:11
Тук...Добруджа /и севрна и южна/ е Дилмун, Тилилейските гори.
едно време бях се зарибил по тая идея, но докато небъде разчетена писменноста от караново, градешница, тартария и доста други места, няма как да знаем. Пък и да е разчетена сигурно на някого не би било удобно да се знае. Правят се, че несъвпада със никой език , както за писменноста от река инд, езика бил неизветен. Що? Защото...на някои хора ще им истинат местата и ще станат за смях. Не е удобно някому. А има ли достатъчно смел изследовател? Дори да има ще го унищожат с тормоз. Всичко е политика.

п.п. дано пресъхне язовир копринка, че да видим столицата на Тракия най-после. Винаги съм се чудил защо са направили язовир там. Явно има нещо неудобно за някого.


цитирай
112. get - До 111. balar - Да де ... ВИЖДАМ ВЗЕХМЕ ДА СИ ИЗЯСНЯВАМЕ И ДОБЛИЖАВАМЕ ПОЗИЦИИТЕ - Та ... ?
18.02 20:36
balar написа:
Тук...Добруджа /и севрна и южна/ е Дилмун, Тилилейските гори.
едно време бях се зарибил по тая идея, но докато небъде разчетена писменноста от караново, градешница, тартария и доста други места, няма как да знаем. Пък и да е разчетена сигурно на някого не би било удобно да се знае. Правят се, че несъвпада със никой език , както за писменноста от река инд, езика бил неизветен. Що? Защото...на някои хора ще им истинат местата и ще станат за смях. Не е удобно някому. А има ли достатъчно смел изследовател? Дори да има ще го унищожат с тормоз. Всичко е политика.... ще ви върна към поста си за "гръцката" МИНОЙСКА ЦИВИЛИЗАЦИЯ ... с предобраза - на това преминало в РОГАТИЯ-БИКОГЛАВ ... и местен "тракийско"-балкански бог Дио-НАШ?
... а с това, ще си ОТГОВОРИМ ЗАЩО ЕДНА МНОГО ПО-СТАРА култура от Мала азия МОЖЕМ ДА ПРИЕМЕМ, ЧЕ СА ПЪРВИТЕ ХОРА "ОПИТОМИЛИ" предшественика на ДОМАШНОТО ГОВЕДО ... наричано с ТУР-ТАУРУС и БОС?
- По време на мини-ледниковата епоха през VIII-VII хил.пр.Хр. - ИМАМЕ ИЗСЕЛВАНЕ към Балканите и заселването - от Там - Тук - НА ЕДНО МАЛОАЗИЙСКО НАСЕЛЕНИЕ - добре известно на съвременната наука?
- При същото Е СПЕЦИФИЧНО - ПОЧИТАНИЕТО към ДИВОТО ГОВЕДО - предшественик на ПИТОМНИТЕ?
- Говоря/ОБЯСНЯВАМ ВИ С КАРТИНКИ(?) за времена МНОГО ОТ ПРЕДИ ВРЕМЕ - С ТОВА, КОЕТО СЪЗНАТЕЛНО НИ ПРИСПИВАТ СЪЗНАНИЕТО - говорейки ни ЗА "ТРАКИ" и "ТРАКОЛОГИЯ"?

1. От кога и КЪДЕ НАЙ-РАНО е прото-образа на Дионисо-Була виж ПОВЕЧЕ В КОМЕНТАРА МИ №14 с ОБЯСНЕНИЯ ЗА - ДИОНИС-Bougenеs ... и подобното "Boukerоs"(?) И СЛЕДВАЩАТА ИЛЮСТРАЦИЯ :
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Catal_H%C3%BCy%C3%BCk,_bull_heads.JPG

2. А това е ПРОТООБРАЗА на "ВЕЛИКАТА БОГИНЯ МАЙКА" - с КОЯТО ИЗЖИВЕЛИЯТ БЕЗУПРЕЧНО ЖИВОТА СИ "Тракийски херос" СКЛЮЧВА ИЕРОГАМИЯТА-БОЖЕСТВЕН БРАК?
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Museum_of_Anatolian_Civilizations_1320259_nevit.jpg... ТОВА Е И ПРЕДОБРАЗА на "пазещата"-ПАСИФАЯ ОТ двореца в Кносос (минойска цивилация !)... на малкия Дио-наш ... преминала в много по-късната БЕНДИДА(фригийска)КОТИТО(тракийска) - богиня пазителка И ДАРИТЕЛКА на ЖИВОТА - НИ?
- Тази КОНЦЕПЦИЯ ... ЗЕМЯ-МАЙКА-ПАЗЕЩА-ХРАНЕЩА ... преминава в образната символност при иконата Богородица-бла-Черница?

За Севт (с неустановен смисъл на името) - обясняващо се ... като резместим местата "на В с Е" и неговата СТОЛИЦЕ - СВЕТО-ПОЛИС ... не случайно СКИФО-ФИЛИТЕ ... всяка година си правят ХЕПЪНИНГИ ПОД ЧЕРВЕНОТО ЗНАМЕ на пан-славо-скитизма" - там :))) ?
цитирай
113. balar - Според
18.02 22:16
митологията кауните/ или кавкони бяха/ от крит преди това живеели в мала азия. Като не съм много сигурен. Трябва здраво ровене. Колкото до богинята, за мен това е Ма. Значи излиза, че дионис са го отгледали нимфите от планината Ниса в мала азия. И тогава излиза, че вакхнанките не са му дружинка, като гопите на кришна. Бакхнанките са нимфите отгледали дионис или с други думи :
БАКХ-НА-НКИ
БОГ-ИН-КИ - като богинки, божинки е диалектно название на самодивите.
от тук менади не би трябвало да е беснеещи, а свързваме със МАНА/МАЙНА - майка.

А името на града съществувал на мястото на хълма чатал-хюйюк е Тива, построена от Амфион и Зет. Киликсовата Тива. Ама тия гърци голям гювеч са сътворили. Излиза, че баща на Земела не е кадъм, а Киликс.

как помага митилогията да се обясни историята набързо, не от сто кладенеца вода. Евънс е открил минойската цивилизация благодарение на митовете, Шлиман открива Троя с Илиада в ръце, както бе посочено в началото. А има още по-древни градове.цитирай
114. get - До 113. balar - според ... за Теб НЕ ЗНАМ? Но от ровенията ми по въпроса досежно нимфата-дойка наричана НИСА ... ?
18.02 22:44
balar написа:
митологията кауните/ или кавкони бяха/
...
...
Значи излиза, че дионис са го отгледали нимфите от планината Ниса в мала азия.
...... ПО-СКОРО ТОВА Е НЯКАКВА "ИЗВРАТЕНА КАТО ПРОИЗНАСЯНЕ" - на нашенското НОСЯ - преНЕСА?
Защото пътя на дойката-нимфа с Дио-ниса//Двойно-износен~роден от Бедрото на Зевс ... и ред още прпостотия от ОСКВЕРНИТЕЛИТЕ НА ПАЛЕОБАЛКАНСКИТЕ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ - данайци-гърци?

Та след, като го ВАДИ ОТ БЕДРОТО СИ ... Зевс поверява (поверява копелето си:)) на НИМФАТА ДОЙКА ... и тя като ХУКВАq ОТ ТУК С "БОсГзЧЕТО" ... се спира ЧА-а-к в един ГРАД в Израил(библейския)... до който умира на една планина?
Поради това планината и до момента - в нейна чест я наричали НИСА?
В старите вярвания на жителите на града и местността ЗАЩОТО ТЯ Е ДОСТА ГОЛЯМА ... се е чествал бог ДИОНИС - но?
Но тук възниква един ПРОБЛЕМ - Както от познавателен, така и от ОРТОДОКСАЛНО-ЮДЕЙСКИ ХАРАКТЕР?
Как тъй израилитите ЩЕ ВЯРВАТ В БОГ - КОЙТО НЕ Е ОТ ТЕХНИЯ ПАНТЕОН?

Лесно можем да си отговорим НА СМУЩАВАЩИЯ НИ ВЪПРОС - Ако?
Потърсим ПО-СТАРОТО ИМЕ НА ГРАДА назоваван по семитски "Бейт Сше"ан" ... а на езика на МЕСТНОТО И ПО-СТАРО НАСЕЛЕНИЕ със страното за евреи-израилити СКИТО-ПОЛИС?
А този СКИТОПОЛИС бил ЧАСТ ОТ ПО-ГОЛЯМА ГРУПА ГРАДОВЕ С НАСЕЛЕНИЕ с чуждо на ЕВРЕИТЕ-ИЗРАИЛИТИ - които са назовавали СКИТИ или БАЛЕСТАНЦИ?
Цялата тази област в Близък изток (назоваван още и Предна азия) попада в Израел и е една плодородната земя - тъй като през нея тече РЕКА ЙОРДАН ... където са БАПТИЗИРАЛИ ... Сина Божий ... Христос-Машиах ?

Тук спирам без да съм изчерпал и наполовина въпроса?

Ето отправка адрес - към Бет Шеан и "гръцки" олтар от храма на бог Дионис ... на "скитите":
https://www.imj.org.il/en/collections/396696?itemNum=396696

с пояснителен текст от градския музей:
The cult of Dionysus was popular in Beth Shean-Scythopolis, which according to tradition was founded by the god himself. This altar to Dionysus, unearthed in the city basilica, is adorned with images associated with his cult: the face of the god; Silenus, a member of his entourage; Pan, god of shepherds; poles topped with pinecones; a panpipe; and a shepherd’s crook. The Greek inscription reads, “Good luck. Seleucus son of Ariston (dedicated this altar) in gratitude to the god Dionysus, the founding lord, in year 205 (of the city).”

цитирай
115. balar - В Скитопол
19.02 11:53
и Близкият Исток живеят не едно, а две "скитски" племена : Аскани/ашкенази/ и Уманманди. Те заедно достигат чак до Египет. Ашкеназите се остановяват там. Уманмандите се изпаряват. За тях никъде никой нищо повече не споменава.
Къде са се изпарили, на юг или на север, незнам. Има едни Карасури в Тракия, но според сверната ми лична теория май имат общо с одрисите, които са поддържали връзка с Таврия=Боспорското царство/ крим и приазовието/ където по-късно цъфваме ние българите. / това след като общото сармати изчезва, понеже византийците научават името на тия сармати от първа ръка./
Получава се нещо като - откъдето тръгнали там се върнали. Направили са кръг. което напомня на преданието за ерми, чийто потомци били пратени да обиколят света просвещавайки хората. Кавканите небяха ли Ерми?

"най-добрите лъжи са изградени върху някаква истина, когато искаш да скриеш истина, замажи я с лъжа." и още " голямото в малкото, простото в сложното." Не напразно още в началото на ' сказание за дъщерята на кана" Микаил Бащу е написал : " Главното ще се запомни", като има някакво натъртване на "главното" все едно някой е скрил от някого нещо важно. Опасните истини са скрити в лъжите, за да ненанесат вреда.

цитирай
116. get - До 115. balar - В Скитопол ... Хм? - стана твърде объркано според обясненията ти ... в които вкарваша и "тарихи"-тата ... ?
19.02 13:22
balar написа:
и Близкият Исток живеят не едно, а две "скитски" племена : Аскани/ашкенази/ и Уманманди. Те заедно достигат чак до Египет. Ашкеназите се остановяват там. Уманмандите се изпаряват. За тях никъде никой нищо повече не споменава.
Къде са се изпарили, на юг или на север, незнам.
...
Кавканите небяха ли Ерми?


ЕРМИ - е другото "тракийското" наименование ИЗПОЛЗВАНО ОТ АРИСТОКРАКРАЦИЯТА ... в което ТЕ СА СЕ КЪЛНЕЛИ - когато са сключвали КЛЕТВЕНИ ДОГОВОРИ? ... изопачено в по-късното ХЕРМЕС от гърците?
Хермеса - доколкото съм запознат с Тео-логията ... отговаря - има качеството на ДУХ-БОЖИЙ ... ама допълнително е натоварен с функции присъщи и на МИТРА-та от Авеста - като охранител и следящ за изпълнение на договорите и по този начин ЗАЩИТНИК НА КОСМИЧЕСКИ РЕД+СПРАВЕДЛИВОСТ ?
Второ ЗА ДВАТА "РОДА" СКИТИ ? ... същите се срещат в Библиейските АПОКАЛИПТИЧНИ ТЕКСТОВЕ - като за СЕВЕРНИТЕ НАРОДИ "Гог" и "Магог" - което ме изкушава да ги приравня НА СКИТИ и на едни наричани "меланхлени" още и МАЛО-ТИРА-ГЕТИ(царски-скити) и ГОЛЯМО-МАСА-ГЕТИ(царски-сармати) те и ТАВРО-СКИТИ те и САРМАТ=БЕЛОДРЕШКОВец ... за разлика от МЕЛАНХЛЕНИ-ЧЕРНОДРЕШКОВЦИ ?
... И ПОРАДИ ИЗКУШЕНОСТТА ТИ ОТ Тарихи-тата - Ще отбележа?

Определно БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ СЕ ВЪРТИ ОКОЛО ЧЕРНО МОРЕ - БАЛКАНИ, та дори и ДО БЛИЗЪК ИЗТОК ... а БУЛГЪРЛЪКА от средно течение на ВОЛГА - някак остава В СТРАНИ ?

Най-вероятно ПОРАДИ ТАЗИ ИЗОЛИРАНОСТ И слаба ВРЪЗКА С ЕТНО-ЦЕНТЪРА(землището) НА БЪЛГАРИТЕ-ПРОТОЕВРОПЕЙЦИ ... са останали НЕЗАСЕГНАТИ ОТ ПРОТИВНИЦИТЕ НИ ... семито-ИЗРАИЛИТИТЕ и родствените им данайци-гърци ... а са останали В ПОЧТИ НЕЗАСЕГНАТ ВИД в малко или много чуждата - културно и езиковата пост-ченгизидска КАЗАНСКО-ТЮРКСКА държава?

Унищожаването ПОДМЕНЯНЕТО на КНИЖНИНАТА - а от ТАМ И СПОМЕНА НИ ЗА СЕБЕ СИ Е БИЛ НАСОЧЕН НАЙ-ВЕЧЕ към ЗЕМИ С ПРЕОБЛРАДАВАЩО БЪЛГАРСКИ ЕЛЕМЕНТ, ПРИСЪСТВИЕ - А не там КЪДЕТО ТОЙ Е БИЛ СМЕСЕН ... ТА СЕ Е ЯВЯВАЛ ДОРИ МАЛЦИНСТВО в ЧУЖДА ЕЗИКОВА а и КУЛТУРНА СРЕДА на ТЮРКО-ФИНЛАНДЦИ ... на които СЛЕД ТРЕТИ ВЕК СЪЗДАВАМЕ държава на ВОЛГА с име БЪЛГАРИЯ?

Това накратко - като мои бележки по написаното ?
цитирай
117. vled - "Има много думи, които не са ...
19.02 14:19
shtaparov написа:
"Има много думи, които не са гръцки, но не са и тракийски, а най-вероятно древно македонски, влашки, славянски и др. Като пример ще посоча глосата ВОЛИНТ обяснена като Вол, но думата не е тракийска. Тракийската дума за Вол (Бик) е БАЛ (Bull в англ., Bulle в немски, Bull в норвежки), а Волинт е вероятно производна."
...
Към тази част от текста мога да добавя няколко неща. Древните МАКЕДОНИ са погърчената част на Тракийското племе МИГДОНИ,което живяло още дълги години в съседство с тях. ВЛАСИТЕ са потомци на Келтското (Българско) племе ВОЛКИ,което е наследник на БОЛГИТЕ но с времето променило името си на ВОЛСИ и ВЛАСИ. "Славяните" пък всъщност са СКЛАВИ: етноним,от чиято форма САКАЛИБИ (= САКАЛАВИ) проличава,че иде от думата САКАЛОВИ (Жители на страната САКАЛА). Тази страна се намирала в Памир където е известно,че страната САКАЛА била държавно обединение на Седем Памирски племена (виж Седемте "славянски" т.е.- Седемте готски = гетски,масагетски племена). Името САКАЛА е просто обяснимо с Българските думи САКА (другата дума за СКИТ) и ИЛА (ИЛЪ= ЗЕМЯ) от което следва,че то означава САКА-ИЛА (Скитска земя) и иде да обозначи страната на Памирските Българи,чиито жители се наричали ГОТИ (Гети,Масагети) и САКАЛАВИ (Склави- Жители на страната Сакала).

...
Някои от днешните последователи на Ганчо Ценов вярват, че Македонците са тракийско племе, както и Пеласгите. Разликите между траките и тези племена обаче са твърде големи за да се приеме тази хипотеза. Според сведенията Македоните е другото име на Дорийците, които последни от по-старите племена са дошли на Балканите. Ще ги познаем и различим по тяхната агресивност. Траките не са нападали други племена с цел да ги завладяват, докато македонците непрекъснато са воювали със съседите си. Да припомня „подвизите” на Филип и Александър Македонски.
И днес се казва – Що е Маке то е юнак!...


цитирай
118. vled - Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ:
19.02 14:25
Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време Готите били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“

цитирай
119. vled - Моля коментиращите да се придържат ...
19.02 14:30
Моля коментиращите да се придържат към темата на материала, иначе нещата се разводняват и обезсмислят.
цитирай
120. didanov - здравей
19.02 14:50
balar написа:
митологията кауните/ или кавкони бяха/ от крит преди това живеели в мала азия. Като не съм много сигурен. Трябва здраво ровене. Колкото до богинята, за мен това е Ма. Значи излиза, че дионис са го отгледали нимфите от планината Ниса в мала азия. И тогава излиза, че вакхнанките не са му дружинка, като гопите на кришна. Бакхнанките са нимфите отгледали дионис или с други думи :
БАКХ-НА-НКИ
БОГ-ИН-КИ - като богинки, божинки е диалектно название на самодивите.
от тук менади не би трябвало да е беснеещи, а свързваме със МАНА/МАЙНА - майка.

А името на града съществувал на мястото на хълма чатал-хюйюк е Тива, построена от Амфион и Зет. Киликсовата Тива. Ама тия гърци голям гювеч са сътворили. Излиза, че баща на Земела не е кадъм, а Киликс.

как помага митилогията да се обясни историята набързо, не от сто кладенеца вода. Евънс е открил минойската цивилизация благодарение на митовете, Шлиман открива Троя с Илиада в ръце, както бе посочено в началото. А има още по-древни градове.
Килик се явява брат на Кадъм, Финей и Европа. Когато тръгват да търсят Европа след отвличането й Килик се заселва в Азия Минор, Финей става цар на тракийския Салмидесос, а Кадъм продължава за Самотраки, където се жени за Хармония, сестрата на Дардан и според пророчеството отива в Беотия основавайки Кадмия, по-късно наречена Тива. Килик има син Тасос, който става цар на едноименния остров. Тасос има дъщеря Тива (епоним на малоазийския град), която се омъжва за Корибас, сина на Кибела и Язон, брата на Дардан и жената на Кадъм Хармония. Така Дионис се явява внук на Кадъм, и братовчед на Тива(башина линия) и Корибас (майчина линия), както и роднина на Дардан по майчина линия и на Килик по бащина. Повече от ясно е , че става дума за династични бракове между роднини. Пропуснах да кажа, че Европа се омъжва за царя на Крит Астерион и има деца Минос, Рамадант и Сарпердон. Дядото на Астерион пък е самия Дор (епоним на дорийците), син на Елин (епоним на елините) :)
цитирай
121. get - До 118. vled - Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ: - ОТГОВОР: Е ти обърна цялата историография наопъки ... ?
19.02 15:35
vled написа:

Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време Готите били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“- Та нали според пан-германската и пан-славянската исторически школи ГОТИТЕ били ГЕРМАНЦИ?

Не че имам НЕЩО ПРОТИВ БЪЛГАРИТЕ ПРЕЗ 6-ти ВЕК - да са говорили "германски" :))?

vled написа:

Според сведенията Македоните е другото име на Дорийците, които последни от по-старите племена са дошли на Балканите.


- А вече СПОРЕД ПОСЛЕДНИТЕ И НАЙ-АКТУАЛНИ МНЕНИЯ ПО ВЪПРОСА?
Дорийците ... СА ОТИШЛИ В ПЕЛОПОНЕС-ЕЛАДА ... от мястото - където по-късно ситуират, че живеят Епироти и Македонци? ... тоест от съвременна северна Гърция ... Епир и Южна ... не я бъркай със "северна Македония" :)) !
цитирай
122. balar - благодаря за пояснението
19.02 15:36
didanov написа:
[quote=balar]митологията кауните/ или кавкони бяха/ от крит преди това живеели в мала азия. Като не съм много сигурен. Трябва здраво ровене. Колкото до богинята, за мен това е Ма. Значи излиза, че дионис са го отгледали нимфите от планината Ниса в мала азия. И тогава излиза, че вакхнанките не са му дружинка, като гопите на кришна. Бакхнанките са нимфите отгледали дионис или с други думи :
БАКХ-НА-НКИ
БОГ-ИН-КИ - като богинки, божинки е диалектно название на самодивите.
от тук менади не би трябвало да е беснеещи, а свързваме със МАНА/МАЙНА - майка.

А името на града съществувал на мястото на хъл
Килик се явява брат на Кадъм, Финей и Европа.

така става още по-ясно защо ниса от мита е планината Ниса в Киликия. Което е близо до Ниса=Неша=Хетия.

Ето малко думи, които може да са "тракийски" : СЪРМА =сребро, СВИЛА= коприна, ТАБИЯ=укрепление, УТА=препаска, САБАЛЯН = утро,сутрин, САБОЙ,САБО - дума, която ползвали празнуващитите зимния Свети Атанас в Етрополско,/ има една кафява на цвят книга, намерих я в библиотеката преди време, писана от авторска колегия и озаглавена " българска митология" ./ НЕНКО = цар,господар/tuigoznamotpywarakakakwoznachi/. САМУН=хляб,
Май стига. Сборниците със народни песни,приказки и предания са пълни с информация.

В югоисточна България дори има едно село Ненково.
цитирай
123. balar - Та за НЕНко
19.02 20:18
ето какво получаваме ;

НАНЕ - диалектно господин
НУНко - диалектно кум
НЕНко - господар, цар, според предаденото.

Сега за да обясня как се е запазило...накратко през късното средновековие в някои села кметовете били наричани "логотет", "кефалия", "боляр" и т.н. тоест има отглас,далечен спомен. С Нане-ненко-нунко е същото. Спомен от какво? Кой период е това? Кои наричат царете си НИН и на чий език означава господар? На нашия! Като книга, гоня, кър, говея, емиш, и т.н. незвучат тракийски, и монголски не са. Чисто български думи. може да са от траките или от неолитчиците. и ако са от фермерите от кога живеем в земята си, има-няма 7000 години или някъде там. Едни са останали, други са заминали, за да се върнат пак след хилядолетия. Тръгнали като бала-хури/ намираме това име в месопотамските таблички като хура-бала/ върнали се като българи.
Ето как идва.
БУЛЯ - обръщение към най-старите жени в рода
БОЙЛИЯ- големец,, висок човек.
БОИЛ - болярин
БОЛ - много
и
ХОРА - люде, човеци.
няма "оцелели", 'вълци" и "буламач"
Значението е почти същото като вулгарос. Но Балахура/бол-хора/ е в смисъл просто на Народ, то латинската дума се ползва повече в смисъл на простолюдие. пак народ де.
Не е проблем минаването на "а" в "ъ", понеже става въпрос за един език, който едно, че си има наречия и второ се изменя непрекъснато.цитирай
124. get - ето какво получаваме ;НАНЕ - ...
19.02 21:37
balar написа:
ето какво получаваме ;

НАНЕ - диалектно господин
НУНко - диалектно кум
НЕНко - господар, цар, според предаденото.

==> НАНЕ ... чичо//"Само НАНЕ Вуте се радва, гледа навън през малкото стъкло на закнижения прозорец, трие ръце и нетърпеливо чака Коле кюркчията да му донесе" - по Елин Пелин от "Бялката на нане Вуте"? ... >>> НАНЕ на ЛЕЛЯ мъжа ==> НЕНА ==> С релации, към НЕНК(а/и) остаряло за: женски гръд/гърди ... останало в западно славянски и руския като: НЯНЯ-КЪРМАЧКА//ДОЙКА

Тук малко отклонение в дух: БААЛ, НАНДИ И ТРАКИЙСКИТЕ ЕСХАРИ ... където са ИЗ-ГАРЯЛИ жертвоприношенията към Бог ... БААЛ той МОЛОХ е Беел-зе-Буул и от там да прескочим до ведическият пантеон с БИК НАНДИ ... да продължавам ли?


цитирай
125. balar - НАНА,
19.02 22:21
НЕНКА,НИНА можем да свържем с Нана, дъщеря на сангарий, и майка на Атис. Свързват я с Кибела. Само,че сангарий е фригийски речен бог . Можем да я свържем и с Мена, богиня на луната и фазите й. всъщност не само в руски нана значи дойка, май и в английски го има. И пак стигаме до същото. Праезика е бил по-опростен от сегашните, нещо подобно, по словоред, на маорски може би? а туй че навсякъде им се е превиждало те-пито-о-те-хенуа/пример за полинезийски/... фройд е трябвало да се роди в неолита. И почвам да мисля, че това за матриархата е истина. Мъжкото произлиза от женското? Значи мъжките имена са производни на женските, което ще рече, че родословието на хората е било по майка?

думата 'румен" като в Реметалк, а " севт" - "севда".
'МЕДУН" - мечок и Медок. и...отивам при автохтонците :).

Нанда е бикът на шива, а жена му била, кравата нандини. Шива или Сива е индоарийски бог.
Като цяло често срещани мотиви в праисторическото изкуство са жени и крави.
Победата на козела/овена над вола е победа на пастирите над земеделците./ така се оправдават юдеите/ Молох е бог на смърта, както и да е изглеждало през очите на евреите, едва ли е било, каквото го описват. думата баал мисля, че май значеше бог на финикийски.

Бакхус- Бхага го оправихме накрая. Първите земеделци са опитомили кравите, които са им служели и на полето и за храна, за благодарност хората им отдали почит каквато несъмнено заслужавали - думата за бик станала и дума за бог - нещо, на което си струва да се поклониш.
намерихме още една дума от праезика Ма - майка,жена. тая дума може да е съществувала и през палеолита обаче, най вероятно е общочовешка.
А тракийската може да е била Мама/Нана.

Огън- Агни- Игнус сигурно също има връзка с праезика, понеже при латинците е игнус, а в санскрит - агни.
Шир -голямо пространство и английското шир, но незнам как да го обясня, като незнам откъде идва английското шир/като в ланкашир/.
Мисля, че за най сигурно трябва да се сравнят санскрит,авестийски, балтийски,латински и келтски и там да се търсят еднаквости в корените. това май е най-лесния начин. и имена на богове и митични персонажи. И трябва да имаме богат набор от тракийски думи, за да можем да докажем, че другите са производни от тях. Но като гледам още сме на ниво реконструкция.
от литовски:
Дантис - зъб, данта на санскрит,дента-елински/тракийски?/
Нактис- и елинското нукта -нощ
Гентис - и елинското генес-род,племе, сродно с нашето джинс-род
Ариу -ора и Авис - овца. Менесис - месец,луна и Мена-луна. Откъдето излиза,че из елада са се размотавали не само келти,но и балти/лапити?/.
ДРЕМОС - път,друм. ЗЕНЕС -син; РЕЗ-цар,като рекс,раджа,риг,рих. Като чяло цялата работа е комбинация от балти+елини с келти за разнообразие.
Келтите идват откъм унгария, балтите от север-североисток. Ако приемем,че траки=микенци, то това което смятаме за протоелински всъщност е тракийски.
Само,че той праезика на индоевропейците вече е открит, няма име за да няма сърдити.цитирай
126. get - До 125. balar - НАНА е синонимна на ДОЙНА-ДИОНА-ДАДАНА-ДОДОНА ... и на производното съвременно: ДЕТЕ ?!
20.02 11:13
get написа:
balar написа:
ето какво получаваме ;
НЕНКА,НИНА можем да свържем с Нана.Свързват я с Кибела.
А тракийската може да е била Мама/Нана.

==> НАНЕ ... чичо//"Само НАНЕ Вуте се радва, гледа навън през малкото стъкло на закнижения прозорец, трие ръце и нетърпеливо чака Коле кюркчията да му донесе" - по Елин Пелин от "Бялката на нане Вуте"? ... >>> НАНЕ на ЛЕЛЯ мъжа ==> НЕНА ==> С релации, към НЕНК(а/и) остаряло за: женски гръд/гърди ... останало в западно славянски и руския като: НЯНЯ-КЪРМАЧКА//ДОЙКА

Тук малко отклонение в дух: БААЛ, НАНДИ И ТРАКИЙСКИТЕ ЕСХАРИ ... където са ИЗ-ГАРЯЛИ жертвоприношенията към Бог ... БААЛ той МОЛОХ е Беел-зе-Буул и от там да прескочим до ведическият пантеон с БИК НАНДИ ... да продължавам ли?Колко ПЪТИ да ПОВТАРЯМ - От КОГО е измислена ИСТОРИЯТА/"теорията": "ХАЗАРИТЕ" са "ТЮРКИ" ? ... а от КОГА - КЪДЕ - ЗАЩО?
- Когато ЗАОСТРИТЕ В/У ТОВА ВНИМАНИЕТО СИ ... ще разбрете и ОСТАНАЛИТЕ ОБЪРКВАЩИ ВИ ... за ТРАКИЙСКИ ЕЗИК - въпроси?

Такъв език под вида ТРАКИЙСКИ - НЯМА?
Има няколко ДИАЛЕКТНИ ДЕЛЕНИЯ НА ПО-СТАР ЕЗИК от времена ОТ ПРЕДИ ДА ДОЙДАТ ОТ ЕГИПЕТ ДАНАЙЦИте-ЕЛИНИ?
- Преди това имаме "език"-ци на НАСЕЛЕНИЕ-то ЖИВЯЛО ОТ ПРЕДИ ТОВА - ТУК?
Ама това ТУК ЗА ГО ФОРМУЛИРАМ ... Трябва да напиша МОНОГРАФИЯ ЗА ВИ СТАНЕ ЯСНО - КЪДЕ, АРЕАЛ НА КОЕТО Е ЖИВЯЛО?

- Именно поради това БОГА СЪС СИМВОЛИКА - на БИК?
Е идентичен КАКТО ЗА НАСЕЛЕНИЕ от БЛИЗЪК ИЗТОК - така и от Тук-БАЛКАНИ - така и за МАЛА-АЗИЯ ... та и ПОЛОВИН ЕВРОПА + ПРИЧЕРНОМОРИЕ?
- Там БЛИЗЪК ИЗТОК се е наричал БЕЛ-БхААЛ(бял-слънчев) ... тук от БОСЗ ... е станало в прото-български на БОГ - Защото СМИСЛОВО БА-АЛ ... в ИЗМИСЛЕНИЯ ПРЕЗ 18-ти век ИВРИТ ... БААЛ е синомна на БОГ-ГОСПОДАР-ВИСОЧЕСТВО И на нашенското БОГ-Отец-Хранител? ... а не е ли СЪПРУГАТА НА БААЛА - ТАЗИ КОЯТО ГИ Е ХРАНЕЛА ТЕЗИ НЕОЛИТНИ ХОРА?
Отделно ИМАМЕ ХРАМ ... възстановен и от римляните на БААЛ ... находящ се в едноменната БАЛе-СТАнска СТРАНА, СЪС РАЗБИРАЕМОТО ЗА МЕН НАИМЕНОВАНИЕ ЗВУЧАЩО? - БААЛ-БЕК ... БЕЛО-БИК! ... ама ТОВА НЕ Е "бог", ОТ БОЖЕСТВЕНИЯ ПАНТЕОН на семитите-израилито КОИТО още от ИЗ-ХОДУСА са ОБЯВИЛИ РЕЛИГИОЗНА "ВОЙНА" - именно на този БИК-БЯЛ-БУЛ ... "Телеца" - ТУРа ет ЦЕТЕРА!
Именно те са които воюват с ТЕЛЕЦО-БИКО-БУЛ-БАЛА->"Бел-зе-БУЛа" останало в Библията (която е писана през трети век преди Христа в Египет !?) ... В нея БИКА СЕ СРЕЩА ОЩЕ още и като МОЛОКХА-МАЛАКХ-(малачка=биволица)МЛЕКАР//"Млекарка" ... Тоест МОЛОКА-МАЛАКА-БААЛА Е този който храни всички нас ИНДО-ЕВРОПЕЙЦИТЕ ... тях "БОГОИЗБРАНИТЕ" - не !?
Затова именно ТЕЗИ РЕЛИГИОЗНИ ОПОРТЮНИСТИ - предпочитат да наричат нас НЕ-БОГОИЗБРАНИТЕ с обидната ГОУ-им ... дума с коренова идваща от ГОУ-ведо ... като английската идваща от ГОУ и дала при тях, в езика им думата: КОУ-КРАВА !!?

Другите имена на НЕНКА-е-ДОЙ*НА-ДАДАНА-ДОДОНА-ДИОНА-ДИАНА ... ИМЕННО, от тази коренова ДОИти - е думата ни за ДЕТЕ ... свързано с КЪРМАЧЕ то пък идващо от "църковн-славянското" :))) *КРЬЙВ ... даващо по-КРИВ-КРЪМ-но(ядливо-хранително) ... и синонимна със смисъл ПОД-СЛОН, ХРАНА-кръмно ... КЪРМ-я/а-че !?

Дано съм Ви бил полезен при опитите да ОТКРИЕТЕ "ТРАКИЙСКИЯ" и в НЕПОДПРАВЕН ВИД - "ЕЗИК"?
цитирай
127. vled - Голям миш - маш от думички направ...
20.02 11:39
Голям миш - маш от думички направихте.
За да ви върна към темата ето още малко поезия от смислово и фонетично сродни тракийски думички:
ДАТА - ден
НАТА – нощ
Ще ги намерите в много езици.

цитирай
128. vled - get
20.02 12:12
get написа:
[quote=vled]
Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време Готите били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“- Та нали според пан-германската и пан-славянската исторически школи ГОТИТЕ били ГЕРМАНЦИ?
...
Имам чувството, че си пишете без да вниквате и осмисляте това, което съм посочил като цитат.
Никъде в посочения текст не се казва, че Готите не са Германци.
Напротив - това сведение опровергава наложеното мнение, че СКЛАВИ, СКЛАВИНИ това са Славяните.
Да ама не!
ГОТИТЕ са СКЛАВИТЕ от източниците, а те според Йордан, който е Гот идват от остров Скандза, сега остров в Готланд до Швеция.


цитирай
129. get - 127. vled - Китайците имат поговорка: Трудно е да намериш ЧЕРНА КОТКА В ТЪМНА СТАЯ ... ?
20.02 12:17
vled написа:
Голям миш - маш от думички направихте.
За да ви върна към темата ето още малко поезия от смислово и фонетично сродни тракийски думички:
ДАТА - ден
НАТА – нощ
Ще ги намерите в много езици.И допълват: особено ако котката я няма?

Накратко - това е мнението ми ДА НАМЕРИТЕ АВТЕНТИЧЕН "ТРАКИЙСКИ ЕЗИК" ?
Ако трябва да говорим - не за езика, а за езиците ГОВОРЕНИ В ПРЕДГРЪЦКАТА И АНТИЧНА ТЕРИТОРИЯ включваща: Циркум(около)ЧЕРНОМОРСКИ, БАЛКАНСКИ, Мало+Предно-азиатски ЕЗИЦИ? А те разделили се МНОГО ПРЕДИ ДА СЕ ПОЯВИ НЕ САМО КАТО ПОНЯТИЕ "ТРАКИ" - тогава да ЩЕ СЕ СЪГЛАСЯ С ВАС - инак Не?!

Пояснявам още относно ХРОНО-ТОПОСНАТА МЕТОДОЛОГИЧНА ГРЕШКА КОЯТО ДОПУСКАТЕ ... чрез ВТОРАЧВАНЕТО ВИ в "черната котка" на така наречения "ТРАКИЙСКИ ЕЗИК"?

Преде идването на ЕГИПЕТСКИТЕ СЕМИТИ ... под вида на ДАНАЙЦИ ... на Балкани и останалите вече посочени територии СА СЕ ГОВОРЕЛИ ЕЗИЦИ ... дори ЕЗИЦИ Е СИЛНО КАЗАНО - за НАРЕЧИЯТА НА КОИТО СЕ Е ДЕЛЯЛ ПРОТО-ЕВРО-ЕЗИКА на проживяващите на ТОЗИ ТВЪРДЕ ГОЛЯМ АРЕАЛ ОТ БЛИЗКО РОДСТВЕНО:Културно, етносно и езиково народи!
Именно ТОЗИ БУКЕТ ОТ НАРЕЧИЯ - не "езици" е БИЛ ОПРЕДЕЛЯЩ ЗА НЕГО ВРЕМЕ?
С идването си от Египет, "данайците" ПОПАДАТ В ЧУЖДА ЕЗИКОВА СРЕДА - или?
ЕЗИКА ИМ Е СЛЕДСТВИЕ ОТ ПО-СТАРА езики СУБСТРАТ ... върху който е ХВЪРЛЕН НОВА ЕЗИКОВА "ФОРМА" ... от което ДАНАЙСКИЯ ОТ ЕГИПЕТ ... СЕМИТСКИ получава НОВО ЗВУЧЕНИЕ ... в което има СЛЕДИ КАКТО ОТ ПО-СТАРИ И МЕСТНИ ЕВРОПЕЙСКИ МОРФЕМИ ... така и стари и присъщи за СЕМИТИТЕ-ДАНАЙЦИ такива?

Именно в тази връзка елиниста и гебраист проф. Бернал, пишейки за "гръко-елинския" език ЗАЯВЯВА, ЧЕ В НЕГО ИМА ЧЕТВЪРТ ЛЕКСИКАЛЕН ЗАПАС ОТ ДУМИ - СЕМИТСКИ ПО СВОЯ ХАРАКТЕР!

За ПРИСЪСТВИЕ НА ПАЛЕО-БАЛКАНСКИ ИЗОГЛОСИ, (от-думи) ПРИМЕРИ:
- пюр-пири-пиромания ... идващо от по-стара и регистрирана още от омировия език за глаголна-изоглоса със значение: ПАЛИ-ПАРИ?
- есхара - от по-стара изоглоса ИЗГАРЯ
- Зоил - от по-стара ЗЪЛ ... липсваща в другите славянски езици?
- Тцица - ... еднаква и за нов-гръцки и български.
- Мак - антична дума ЛИПСВАЩА В СЪВРЕМЕНЕН ГРЪЧЦКИ?
- лично име "Одисей" - идващо от по-старата Яд-осан
... тези примери достатъчни ли са - или да продължавам?
цитирай
130. get - До 128. vled - get ОТГОВОР: Не само СЪМ ВНИКНАЛ - но и сам за себе си СЪМ ПРОВЕРЯВАЛ ИМЕННО ЦИТИРАНОТО от вас?
20.02 12:26
vled написа:
get написа:
vled написа:


Ето кои са СКЛАВИТЕ, СКЛАВИНИТЕ:
В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време Готите били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:
„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et V
...
(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички
страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес).“- Та нали според пан-германската и пан-славянската исторически школи ГОТИТЕ били ГЕРМАНЦИ?
...
Имам чувството, че си пишете без да вниквате и осмисляте това, което съм посочил като цитат.
Никъде в посочения текст не се казва, че Готите не са Германци.
Напротив - това сведение опровергава наложеното мнение, че СКЛАВИ, СКЛАВИНИ това са Славяните.
Да ама не!
ГОТИТЕ са СКЛАВИТЕ от източниците, а те според Йордан, който е Гот идват от остров Скандза, сега остров в Готланд до Швеция.


- От което?
... имам неопревержими факти//изворови документи с които МОГА ДА ДОКАЖА: ГОТИТЕ като НАРОД - НЕ СА ОТ ГЕРМАНСКАТА ЕЗИКОВА ГРУПА//СЕМЕЙСТВО?

- Именно поради това и най-вече поради текста - който и вие цитирайки НЕ ЧЕТЕТЕ?

ЛАТИНСКО: "et una lingua esset omnibus." ... превод на "църковно-славянски":)) "и имаха общ език" - Как ще го обясните, НА МЕН ЧЕТЯЩИЯТ ВИ НЕВНИМАТЕЛНО?
цитирай
131. анонимен - get Общ език
20.02 12:53
За "цивилизованите" всичко което не е гръцки или латински е ОБЩ ЕЗИК-
т.е. варварски, неразбираем.
цитирай
132. get - До 131. анонимен - get Общ език ... Пропускаш ОЩЕ ЕДИН "ЕЗИК" - анонимни приятелю ... ?
20.02 14:15
анонимен написа:
За "цивилизованите" всичко което не е гръцки или латински е ОБЩ ЕЗИК-
т.е. варварски, неразбираем.


Този на който ПРЕЗ ТРЕТИ ВЕК (преди Христа ?) Е НАПИСАН ПРЕДОБРАБРАЗА на БИБЛИЯТА - семитския и от Египет език?

Именно поради ТАЗИ ТРИЕЗИЧНА "християнска" НОРМА - ПРАВИЛО ... Ходят "братята" в Рим на диспут ... за да докажели, че и ние "славяните" сме имали правото да Славим Богу на собствения си език :)) ... простотия до шия, писана по поръка и в угода на същите папищаши - които са ни лъгали и продължават да лъжат, че сме били с произход ТЮРКИ и СЛАВЯНИ?
И после обясняват, че "тюрките" като дошли при "славяните" - забравили езика си и минали на "старо-руски" :)) ?!

Но в общ план - ако следва да говорим?
1. Първо СЕ ПРАВИ ЕЗИКОВА РЕФОРМА НА ГРЪЦКИЯ ЕЗИК - някъде на стика м/у Трети-втори векове, пр.н.е.! От тогава се заприказва "ЛИТЕРАТУРЕН ГРЪЦКИ" - "койне//кине"-то!
2. Подобно става и с латинския два века по-късно, когато на стика м/у стара и нова ера СЕ ПРАВИ ЛИТЕРАТУРНА РЕФОРМА и римляните "забравяйки вулгарния" - ЗАПРИКАЗВАТ НА "НОВ ЛАТИНСКИ"!
- И именно при този "нов латински" от употреба е изхвърлена ВУЛГАРНАТА им дума за "уста - "остия" ... та започват да я наричат вече с новата-литературна "ОС" :)) ?

Ама колкото езикови и летарурни реформи да са правили на "гръцки" и "латински" - човек като ПОКОПАЙ ПО-НАДЪЛБОКО ... открива в по-старата времева, автентична и звучаща близко ДОРИ ДО СЪВРЕМЕНЕН БЪЛГАРСКИ форма на думата?

Примерно както е с МЕД ... от който гърците//ДАНАЙСКИТЕ-СЕМИТИ възприемайки го - "измислят нова дума" за НАПИВАМ (се) ... а инак за медена" и "мед" думата В КЛАСИЧЕСКИ ГРЪЦКИ я килиферчат на МИЛИТА?
... но ако погледнем в най-стария и документиран писмен "гръцки" език ОМИРОВИЯ - установявяме, че Медти (предихателно "д/т") ... се е ползвала със значение МЕД и МЕДОВИНА ... упиваща напитка ... а после и за ВИНО - тоест пак опиваща напитка ... ТАКИВА МИ ВИ РАБОТИ?!
цитирай
133. dobrodan - Гете, неолита го оправи идеално :),
20.02 18:28
обаче? Държавите на тия толкова умни наши праотци нещо липсват?
Двадесет кораба семити разгонват фамилията на цели народи?
От него време ли още са останали типичните народностни черти като "я че си запалим къщата да изгорим на Вуте плевнята", "чувай какво ти приказвам, не ме гледай какви ги върша :)", "мойто си е мойто, чуждото - общо" и други такива присъщи ни характерни народопсихологични състояния на духа?
Къде в цялата картинка са българите-воини, прочутата ни конница, завоевателския дух?
Местно население си е имало винаги; къде повече - къде по-малко. Това, което пишеш, не изяснява докрай организирането на тази ни българска държава освен една съставна част от населението й.
Сега - хазарите бяха ли КАГАНАТ? Аварите бяха ли КАГАНАТ? Кубратова България да не е била република случайно?
Имаш ли отговор, по-различен от тоя в "тарихите"?
Как би разтълкувал титлата хакан или каган - или Киевска Рус директно минава на князе?
За произхода на титлата "крал" къде следва да търсим? Какви са тия норвежки крале Хакон и Харалд?
Спирам, защото темата е за "тракийския" език - наричан в "тарихите" ахилски - той и новобалкански.
цитирай
134. get - До 134. dobrodan - Гете, неолита го оправи идеално :) Не само нео-лита, СЪМ "ОПРАВИЛ" - а и бронз, желязо и съвременност ?
20.02 19:56
dobrodan написа:
обаче? Държавите на тия толкова умни наши праотци нещо липсват?
Двадесет кораба семити разгонват фамилията на цели народи?
От него време ли още са останали типичните народностни черти като "я че си запалим къщата да изгорим на Вуте плевнята", "чувай какво ти приказвам, не ме гледай какви ги върша :)", "мойто си е мойто, чуждото - общо" и други такива присъщи ни характерни народопсихологични състояния на духа?
Къде в цялата картинка са българите-воини, прочутата ни конница, завоевателския дух?
Местно население си е имало винаги; къде повече - къде по-малко. Това, което пишеш, не изяснява докрай организирането на тази ни българска държава освен една съставна част от населението й.
Сега - хазарите бяха ли КАГАНАТ? Аварите бяха ли КАГАНАТ? Кубратова България да не е била република случайно?
Имаш ли отговор, по-различен от тоя в "тарихите"?
Как би разтълкувал титлата хакан или каган - или Киевска Рус директно минава на князе?
За произхода на титлата "крал" къде следва да търсим? Какви са тия норвежки крале Хакон и Харалд?
Спирам, защото темата е за "тракийския" език - наричан в "тарихите" ахилски - той и новобалкански.


ВТОРО:
Това което те вълнува ВЕЧЕ РАЗИСКВАХМЕ в комент. №115. balar ... За това, че има ДВА НАРАТИВА-РАЗКАЗА ... за историята на ВОЛЖКА БЪЛГАРИЯ?
И че, МЮСЮЛМАНСКО-ТЮРКСКИЯ ЕЛЕМЕНТ(станал преобладаващ в ПОСТ-МОНГОЛСКОТО КАЗАНСКО ХАНСТВО - което НЕ Е ИСТИНСКАТА БЪЛГАРИЯ !) ... към които принадлежи НУРУТДИНОВ - на който така държиш - СЕ ОПИТВАТ да прикрият(!) - ПИШЕЙКИ ПРЕВРАТНИ НЕЩА - ЗА ИСТИНАТА - като ЗА ПРОИЗХОД, ЕТНОСЕН СЪСТАВ И ЕЗИК на ПРОТО-БЪЛГАРИТЕ, от там?

Достатъчно пъти ВЕЧЕ ТИ ДАВАМ НАСОКИ - КЪДЕ ТЪРСЕЙКИ ДА ПРОВЕРИШ И НАУЧИШ НЕЩО РАЗЛИЧНО ОТ "ИСТИНИТЕ" ... ПРИЕТИ ЗА ТЕБ ЕДНО КЪМ ЕДНО ЗА ВЕРНИ - ОТ ДЖАГФАР ТАРИХИТО ... Ама НЕ БИ, НЕ ЧУВАШ? ... виждаш и чуваш САМО ТОВА, КОЕТО УСТРОЙВА ТВОИТЕ ЖЕЛАНИЯ !?
цитирай
135. dobrodan - Протобългарите за мен са с балканско-причерноморски произход,
20.02 20:24
даже имам вече снимки с IYI, датирани отпреди 7000 години от Иран - Теймарехските. Пак този знак от 2000-3000 години пр. н. е. от Иран - Елам.
То хубаво, ама...после?
Огузнаме....пише, че уйгури , карлуци , кангли , калачи , кипчаки , агачери са към групата на българите. Калашите и агацирите добре, другите как така станаха българи?
Да не захващам XIV - XVI век...
Желания? Да доближим максимално истината, други нямам.
Половин свят се бие в гърдите, че произхожда от нас; другата половина - че ние произлизаме от него; ти доказваш еврейската връзка (любопитен съм откога всъщност я има, защото е вярна), обаче тракийският език :).
Имам само две очи да чета и две ръце да пиша.
За семитската връзка у Нурутдинов има много. И дотам ще стигна.

"На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните.............
Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини.

И християните ги забравиха, но Бог вижда".

Този надпис сигурно ще да е късен гръцки фалшификат и той.

цитирай
136. get - До 136. dobrodan - Протобългарите за мен са с балканско-причерноморски произход ... Е аферим и ашойле :))) за тези думи !
20.02 21:02
dobrodan написа:
даже имам вече снимки с IYI, датирани отпреди 7000 години от Иран - Теймарехските. Пак този знак от 2000-3000 години пр. н. е. от Иран - Елам.
То хубаво, ама...после?
Огузнаме....пише, че уйгури , карлуци , кангли , калачи , кипчаки , агачери са към групата на българите. Калашите и агацирите добре, другите как така станаха българи?
Да не захващам XIV - XVI век...
Желания? Да доближим максимално истината, други нямам.
...
Имам само две очи да чета и две ръце да пиша.
За семитската връзка у Нурутдинов има много. И дотам ще стигна.


Пак повтаряйки се досадно натъртвам?
При културата и водата действат едни и същи принципи - движат се от ПО-ВИСОКО към ПО-НИСКО?

Примери с ПРЕТЕНЦИИТЕ НА ПАН-ТУРАНИСТИТЕ ... че ЩОМ ИМАЛО ОБЛАСТ "ТУРАН" - то тогава ТАЗИ ОБЛАСТ БИЛА НАРЕЧЕНА ПО НАИМЕНОВАНИЕТО ИМ - Амъ?

ТУР-ТИР-ТАУР ... та стигнем до меланхлените, те и царски скити наричани ТИРА-ГЕТИ или сауроматите те и ТАУРО-СКИТИ ... все е ТАУР-ГОУведо-БУЛ-БОС-БОГ ... АМА ПЪРВОИЗОБРЕТЕНО В ЕЗИКА И КУЛТУРАТА НА ПРОТО-ЕВРОПА ! Защо?
Ами защото ТАУРИНА е доместициран(одомашнен) НАЙ-РАНО ОТ ТЕЗИ КОИТО ... не само го ЯДАТ ами ПАСАТ(с присъщо трансхуманно земеделие ?) ... та от там им идва и НАИМЕНОВАНИЕ - ТАУРИ-ТИРИ-ТУРИ ет цетера ... с ВТОРО НАИМЕНОВАНИЕ ИДВАЩО ОТ БОС/БУЛ-а ... и тези "които го КАРАТ" ? ... та от там идва НАЙ-ВЕРОЯТНО етнонима и на Бул+Кари(те) ?!

Кога и от КЪДЕ най-рано е ОДОМАШНЕН Тура-ТАУРина//ГОВедото/БОСа/БУЛа - прародител на съвременните ни КРАВИ и БИЦИ-ВОЛове ?
Това става най-рано в Мала азия, в юго-източната и част ПРЕДИ 8 000 - 6 000 пр.н.е. - САМО?!
Вероятно поради това и находящата се там планина е наричана и до момента Таурус?
Та преди 8 000 години, както вече писах имаме междинен ледников период с ПРИСЪЩО ЗАСУШАВАНЕ?
Това довежда МЕСТНОТО ВЕЧЕ ЗЕМЕДЕЛСКО И ВОДЕЩО ПОЛУ-ОСЕДНАЛ НАЧИН НА ЖИВОТ НАСЕЛЕНИЕ да ТРЪГНЕ ДА ТЪРСИ - ПО ДОБРИ МЕСТА ЗА ЖИВЕЕНЕ?
По-удобния кратък път, НА СЕВЕР, Е ПРЕЗ "Бо/у/а/ъ/Л + КАНИ" ... отколкото през АНАДОЛСКИТЕ И СУХИ ПЛАТА към Каспия и Черно море?
Така че те масово се заселват И ВЪЗРАЖДА СЕ КУЛТУРАТА ИМ - НО ВЕЧЕ ОТ ТУК?
Кои са тези "те" - ами предците ни ... с "уговорки" ... които после една част - ОТНОВО СЕ РАЗСЕЛВАТ и т.н. и т.н. ?

ЗАБЕЛЕЖКА:
Това е примерен механизъм за миграция и разпространение на ПРОТО-ЕВРОПЕЙЦИТЕ ТЕ И ... ама ЗА ТУРЦИТЕ НЕ ЗНАМ - как са попаднали в Алтай и Урал? Та от там СА СЕ РАЗПРОСТРАНИЛИ ... ПРИМЕР ЗА КОЕТО Е РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО ПРИ УРАЛО-АЛТАЙСКИТЕ ЕЗИЦИ ... с най-западен дял ФИНСКИТЕ ... междинен фино-угърски ... източен угърско-ТЮРКЧЕ ... това вече НА СЕВЕР ОТ КИТАЙ, в Ордоса и до езерото Байкал ... и още по на изток до тихи океан с представители на най-източните тюрки КОРЕЙЦИТЕ?
цитирай
137. dobrodan - Гете? Той Нурутдинов същото нещо пише човекът :):):),
20.02 21:12
даже пише кой и кога е направил от китайските тюрки хора :):):), ти какво си мислеше досега???
Да, водата тече надолу. И не можеш да влезеш два пъти в една и съща река :).
Тюуууу.....разгеле :).
цитирай
138. dobrodan - Колкото до езика :), изкушавам се да пусна нещо преведено, още от Херодотовите
20.02 21:22
племена, но vled може да се разсърди :).
Един руснак си е играл да тълкува имена и топоними през тюркски език и да ти кажа, добре му излизат сметките... Ще рече накратичко: тюркският език не е породен там, откъдето смятат повечето езиковеди
Ще отгатнеш ли?
цитирай
139. get - До НЯМА ОТКЪДЕ ДА ГО ЗНАЕ - ЗА ДА ГО НАПИШЕ - ЗАЩОТ?
20.02 21:23
dobrodan написа:

даже пише кой и кога е направил от китайските тюрки хора :):):), ти какво си мислеше досега???
Да, водата тече надолу. И не можеш да влезеш два пъти в една и съща река :).
Тюуууу.....разгеле :).


Най-рания и запазен писмен с повествотелно-религиозен характер ЕПОС е "Епоса на Гилгамеш" ... записан през ДВАДЕСЕТ И ШЕСТИ ВЕК преди наша ера?
Защо точно тогаз ли ... ами защото ПО-РАНО, НЯМАМЕ НИ ПИСМЕННОСТ - НИ КОЙ ДА ПИШЕ ... РАЗКАЗИ С ИСТОРИЯ НА НАРОДИ - ЖИВЕЛИ БЛИЗО ПЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПО-РАНО ?!!

- Така че АЗ или НУРУТДИНОВ - който е по образование ИСТОРИК - е ОБЕКТИВНИЯ пишейки ти ЗА НЕЩА ОТ ПРЕДИ ПЕТ - ТА СТИГА И ДО СЕДЕМ ХИЛЯДИ ГОДИНИ преди настоящия момент - в който НИЕ С ТЕБ СИ ГОВОРИМ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ?
- Ей за това НЕ МУ ВЯРВАМ НА ТВОЯ "ОБРАЗЕЦ ЗА ПОДРАЖАНИЕ" - Фархат Нурутдинов ??????????????+!

- Само ЩЕ ТЕ ЗАМОЛЯ - да не дописваш КОМЕНТАРИТЕ ... Защот си е подличко - като ето това?
dobrodan написа:

"На многото българи от Бога архонтът Персиан изпрати капхан Исбул, като му даде войски и ичиргу боила и кана боил колобъра и капханът срещу смоляните.............
Който и да търси истината, Бог вижда, който и да лъже, Бог вижда. На християните българите направиха много добрини.


Защот ХУНО-БЪЛГАРИТЕ и ГОТО-БЪЛГАРИТЕ ... първом ги нарекоха АРИАНИ посли БУГРИ - именно тези същите "християни"!?
Тъй като "ариани", "бугри" и "християни" не е етноним и от там ЗНАК ЗА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ НАРОД - А ДРУГО?

Направиш ли втори път същият - номер с дописването - Предупреждавам!
Спирам ОБЩУВАНЕТО СИ, ПО КАКВИТО И ДА Е ВЪПРОСИ, С ТЕБ?!
цитирай
140. dobrodan - Рано или късно опираме до епосите,
20.02 21:29
интересно какво би означавало името Гилгамеш на "протоевропейски език"?
Чакай да попревеждам малко. Ще допълня коментара.
Според данните от съответните исторически писмени източници на територията на Европа от антични времена и до ранното Средновековие се изброяват повече от 2250 имена на племена и народи. ПРИ ТОВА НИТО ЕДНО ОТ ТЕЗИ ИМЕНА НЕ СЕ ИЗВЕЖДА ОТ ЛАТИНСКИ, ДРЕВНОГРЪЦКИ, ИЛИ ОТ КОЙТО И ДА БИЛО ДРУГ ЕВРОПЕЙСКИ ЕЗИК.
Съдейки по масива на упоменатата антична етнонимия и друга терминология, тези езици принципно са се отличавали от днешните, на които разговаря днешното европейско население. Възниква естествените въпроси - какви са били тези езици, кои са били носителите им, какво отношение са имали те към днешните европейски народи, кога и защо се е случила смяната на езика у европейските народи?
Най-ранният европейски етноним от страниците на античните писмени източници са "Кимерийците". Семантично-етимологичният анализ показва типично тюркскоезично племенно название.
Самоназванието на скитските народи е "Аси". Според днешните представи скитите в Европа са обитавали територия от Урал до Висла.Нричали са ги сармати или савромати. Анализът на етнонимията на скитските племена показва изцяло тюркоезичност. Това пряко се потвърждава от средновековните писмени източници. При това скитите са антропологично народи основно от европейски тип. Територията на първоначалното местообитание на скитските племена в Европа - хуни, авари, българи и др. е било Средното Поволжие и Прикамието. Тамте са се появили вероятно не по-късно от Трето хилядолетие преди Новата ера. После се разселват на обширно пространство от Волга до Дон. По тяхното самоназвание тази територия е наречена Азия. Видимо от края на Трето хил. пр. н. е. тези племена от Средно Поволжие мигрират в Европа. Вероятно те са носители на културата на бойните ладиевидни? брадви. По-късно от Прикамието и Средното Поволжие през Приазовско-Причерноморския регион започва миграцията на тези тюркско-езични народи към Южна, Централна и Западна Европа. Така от времето на дълбоката античност на европейска територия доминиращи са били тюркско-езичните племена.
Внимание! Доколкото тюркският език е бил асоцииран с арианството, вероятно от страх пред репресиите от страна на всесилните католици тюркскоезичното население започнало да да преминава на езиците на автохтонните народи....
Искаш ли книгата? :)
цитирай
141. balar - Още в средата
20.02 21:41
на миналия век е остановено, че в предна азия и близкия исток преди семитите са живели индоевропейци говорещи език близък до санскрит език или сроден с авестийски. Това са хуритите, спонемати и в самата Библия.

Tюрко-алтайските езици за смес от ираносакски и монголотунгузки, което ги прави млад език, има- няма 1500 години. твърде млад за да има нещо общо с траките, които са с хилядолетия по-древни.
или казано по-просто креолския на средните векове, изкуствен език появил се като последствие от нахлуването на монголите към средна азия.
цитирай
142. get - 141. dobrodan - "Чакай да попревеждам малко." Сакън - имам го вече преведен, ЧЕЛ СЪМ ГО!
20.02 21:42
dobrodan написа:
интересно какво би означавало името Гилгамеш на "протоевропейски език"?
Чакай да попревеждам малко. Ще допълня коментара.


Щот "твоето превеждане" все към татаро-турския отива - При все че, ич не го знаеш:))) !
цитирай
143. dobrodan - Гете, това е праезикът.....
20.02 22:03
И се боя, че от него идват останалите езици...включително европейските....
Много е далечен от днешния турски, който даваш за пример. Но е още по-далечен от така наречените индо-европейски езици:), личното ми мнение отива към в някакъв момент разпадането на флективни наречия и аглутинативни наречия от един почти общ език. Дето му казват ностратически :).
цитирай
144. dobrodan - Сега, аз не смятам, че като допиша нещо, ти въртя някакъв номер,
20.02 22:13
сетил съм се и съм го дописал, това е, не го приемай по тоя начин, моля.
Знаеш, че не целя обиди към никого от нас?
И понеже това се обзалагам, че не си го чел; аз там да си превеждам, на кой му дреме :) - kьiлу, кьiлмьiш - сътворявам.
цитирай
145. get - До 144. 145. dobrodan - Говорейки ми ЗА ОБЩНОСТ ... ОБЪРКВАШ ДВЕ РАЗЛИЧНИ НЕЩА ОТ ЕЗИКОЗНАНИЕТО ?
20.02 22:53
dobrodan написа:
Гете, това е праезикът.....

И се боя, че от него идват останалите езици...включително европейските....
И понеже това се обзалагам, че не си го чел; аз там да си превеждам, на кой му дреме :) - kьiлу, кьiлмьiш - сътворявам.


А) стуктурализма СЪЗДАДЕН ОТ Ф. дьо СЮСЮР - същият е живял: 1857 - 1913 г. - и-и-и ...
Б) И английския езиковед Морис Сводеш(1909 - 1967) създател на така наречения "Списък на Сводеш" ... представляващ ДВЕСТА ОСНОВНИ ЗА ВСИЧКИ ЕЗИЦИ ДУМИ ... тоест СИНОНИМЕН РЕЧНИК. С оглед фонетика-морхология и семантика?
В) Вече на база на ТОЗИ "Списък на Сводеш" В НАЧАЛОТО НА 60-те години миналия век ... руския лингвист В. М. Иллич-Свитыч - постулира ТЪРСЕНЕТО НА ПО-СТАР И ОБЩ ЗА ЕЗИКОВИТЕ СЕМЕЙСТВА ... повтарям ЕЗИКОВИТЕ СЕМЕЙСТВА НА НАРОДИТЕ - по-стара и общ език!
Тази Теория ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕ НА ПО-СТАР И ОБЩ ЕЗИК - вече в последствие е наречена НОСТРАТИЧЕСКА?

Това КОЕТО ТИ КАТО "ЕЗИКОВЕД-НОСТРАТИК" ми предлагаш на ВНИМАНИЕТО? Противоречи на ОСНОВНИТЕ ПРИНЦИПИ специфични и заложени от създателите на тази НОСТРАТИЧЕСКА ТЕОРИЯ ... ЗА ОБЩИЯ идващо от латинското НОСТРО-НАШ ... общ ПРОТО-ЕЗИК ... Който ПЪРВИТЕ ЧОВЕШКИ ОБЩНОСТИ ПРИ ПЪРВОТО ИМ ИЗЛИЗАНЕ ОТ АФРИКА - се ПРЕДПОЛАГА ЧЕ СА ГОВОРИЛИ?

Но отнова ОБРЪЩАМ ВНИМАНИЕ НА ЕЛЕМЕНТАРНАТА ТИ ГРЕШКА ... да ми даваш ПРИМЕРИ ПРЕЗ СЪВРЕМЕН И ГОВОРИМ татаро-тюркски език ЗА ДРУГ ХИПОТЕТИЧЕН ЕЗИК ГОВОРЕН ПОНЕ ПЕТНАДЕСЕТ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ НАША ЕРА?

Тук ще спра - без да съм приключил с обяснения и опроверженията си ПО ОТНОШЕНИЕ МЕТОДОЛОГИЧНИТЕ ГРЕШКИ ... които ти лаик-лингвист ЧЕТЯЩ БЕЗРАЗБОРНО ТАТАРСКО-ШОВИНИСТИЧНИ САЙТОВЕ ДОПУСКАШ?

- Не се сърди за откровеността - поради това, С уважение приключвам разговора си с теб!
цитирай
146. vled - Скъпи коментиращи,
21.02 14:05
вече ми е трудно да следя личните ви полемики, които не са за този материал.
Честно казано ми идват малко в повече Тюрки, Нурутдинов, художествени интерпретации на митологията, пространни лингвостъкмистики и т.н., затова ви моля за пореден път –
АКО ИМА КОМЕНТАРИ - САМО ПО ТЕМАТА.

цитирай
147. get - До 147. vled - Скъпи СТОПАНИНО - ВЕЧЕ СЪМ ВИ ОТГОВОРИЛ "ТРАКИЙСКИ ЕЗИК НЯМА!" - Има ЕЗИЦИ ...?
21.02 15:28
vled написа:
вече ми е трудно да следя личните ви полемики, които не са за този материал.
Честно казано ми идват малко в повече Тюрки, Нурутдинов, художествени интерпретации на митологията, пространни лингвостъкмистики и т.н., затова ви моля за пореден път –
АКО ИМА КОМЕНТАРИ - САМО ПО ТЕМАТА.... На едно ЦИРКУМПОНТИЙСКО(около-черноморско) НАСЕЛЕНИЕ - КОИТО НА ПРАКТИКА СЕ ЯВЯВАТ не в строгия СМИСЪЛ "ЕЗИЦИ" - а по-скоро повече или по-малко ОТДАЛЕЧЕНИ ЕДИН ОТ ДРУГ ДИАЛЕКТНИ ФОРМИ на ЕДИН И СЪЩ език? ... както примерно В МОМЕНТА Е ТОВА в котенкста БЪЛГАРСКИ - МАКЕДОНСКИ ... ЕЗИК или ЕЗИЦИ?

Подобно(на моето ?) пишейки ФОРМУЛИРА по-точно от мен Ас Чилингиров, в монографията си ""РАЗМИСЛИ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК?" - над който следва да се замислите ПРЕДИ ДА ПРОДЪЛЖИТЕ ДА "ДИРИТЕ ТРАКИЙСКИ ЕЗИК" - ЦИТИРАМ:
1.
"Понеже за много от думите в днешния българския език (а и в старобългарския!) се твърди, че са заети от различни други езици – най-вече от гръцки, руски и турски. Процедурата, по която се определя произходът на думите, най-често е следната: първо се идентифицират, като първични гръцките и латинските думи – в отделни случаи към тях се прибавят иранските, еврейските, германските и т.н. И каквото остане и не мине през ситото - може вече да се обяви за лексика на автохтонното население."
2.
" Не по-малко странни са и другите особености на българския език, които не се срещат при останалите «славянски» езици, а някои от тях, като задпоставният член и извънредно гъвкавият синтаксис, който допуска едва ли не произволен словоред в изречението, са без паралели в останалите езици – разбира се освен албанския и румънския език, свързани с българския поради общия им произход."
3.
"... към специфичните особености на българския език спадат също така много думи, чиито корени могат да бъдат открити едва след най-старателно претърсване на лексиката у най-старите, отдавна измрели(!) «неславянски» езици. "

- Защо е така радетелю - българския да е "тракийски" ... а вероятно "тракийския" - ще да се явява някаква предходна на славянския език - форма?
цитирай
148. vled - 148. get "ТРАКИЙСКИ ЕЗИК НЯМА!" - Има ЕЗИЦИ ...?
21.02 20:22
Това е най-интересният коментар, който съм чел!
Има траки, а няма тракийски език?
Горките професори и академици, които съм посочил в началото. Губили са си времето в изследване и писане на книги. Посоченият Чилингиров (ако го цитирате правилно) явно е един от многото българи, на които им е много трудно да понесат мисълта, че са се родили на най-древната земя в Европа…
Българският език, е от славянската група езици, но е по-особен и различен. В него действително превес има славянското звучене, но неговата структура, неговата подредба и начин на изразяване, неговата съхранена и до днес основа е древният тракийски език, който е най-древният човешки език, праезик на всички индоевропейски езици и основа на днешния български език! Българският е единственият сред другите славянски езици аналитичен език, което според езиковедите е характерно за по-развитите, по-древните езици.
В най-древни времена почти не е съществувала разлика между тракийския и славянския език, защото и двете групи население са населявали едни и същи територии, макар да са живеели отделно - всеки в своето селище или район. Ето какво пише Мавро Орбини, цитирайки Страбон, който твърди, че:
„Славяните са нещо отделно от траките, въпреки че живеят сред тях?!?”
СРЕД ТЯХ?!?
Тази езикова близост днес създава много проблеми най-вече на българските изследователи, които и досега не могат да си обяснят защо ние сме българи, а говорим език, в който преобладава славянската звучност. Отговорът е много прост, но изисква малко смелост, а нашите историци все още не я проявяват. Ние от езикова гледна точка сме основно траки и славяни. ПРАбългарите също имат своя принос в днешния ни език, но той е по-малък. В българския език има и думи, донесени и наложени от Аспаруховите българи: БАЩА, МАЙКА, ТАТКО, МОМА, ПЛАНИНА, ОБИЧ, БУЛКА и др. но това не променя много нещата. Древният тракийски език е жив и до днес в земите на древна Тракия и ние, българите, все още го говорим, макар и частично.


цитирай
149. get - До 149. vled - Какво не можахте да разберете в твърдението ми:"ТРАКИЙСКИ ЕЗИК НЯМА!" - Има ЕЗИЦИ на ЦИРКУМПОНТИЙСКИ И БЛИЗКО РОДСТВЕНИ НАРОДИ ...?
21.02 21:03
vled написа:

Това е най-интересният коментар, който съм чел!
Има траки, а няма тракийски език?


Защо такове едно двусмислено като поведение - твърдение?

vled написа:


Ето какво пише Мавро Орбини, цитирайки Страбон, който твърди, че:
„Славяните са нещо отделно от траките, въпреки че живеят сред тях?!?”По кой ми цитирате и твърдите ?
а) по Страбон - тогава ми дайте отправка - където Страбон пише това?
б) или по некоректното ПЪРВО КАТО АВТОРСКИ или ВТОРОТО ПРИ ПРЕВОДА НАПРАВЕН на Орбини от времена на Петър Първи ?

Как да ви ОБЯСНЯ ДОТАМ РАЗБИРАЕМО - ЧЕ?
На юг от нас СА СЕМИТИ - родствени и на ДАНАЙЦИТЕ те и ГЪРЦИ?
На север от нас СА УГРИ и ФИНИ ... те предтечи на СЪВРЕМЕННИТЕ "ВЕЛИКО-РУСИ".
На изток ЕВРОПЕЙСКИЯТ ОТ РОДСТВЕНИ НАМ ВЕДИЧЕСКИ - ПО-КЪСНО индо-арйски НАРОДИ СЕ СРЕЩАТ В МИГРАЦИОННИЯТ СИ ПОХОД с прото-тюрките?
На запад ... няма на говоря ЗАЩОТО В МОМЕНТА а и В ПО-ДРЕВНИ ВРЕМЕНА ВСЕ НАРОДИ ОТ ЕВРОПЕЙСКОТО СЕМИЙСТВО ЖИВЕЯТ!

Какво не ви е ясно? ... вероятно КОИ СА СЛАВЯНИТЕ ЛИ?
Първо НАРОД ПОД ТАКОВА ИМЕ ДОКУМЕНТИРАН ДО 16-ти век Няма ... има СЕРВИ и алтернативното им СКЛАВИ - но това е ПОЛИТОНИМ не е етноним!

Тук спирам и ПИТАМ ОТНОВО - ДО край на 16-ТИ век - тоест вече във реме на ОРБИНИ и ПРИБОЕВИЧ ... къде от кой автор ГИ ИМА ДОКУМЕНТИРАНИ "СЛАВЯНИТЕ"?

Нямам за цел нито да иронизирам - нито да се конфронтирам ИСКАМ ДА ПОСТАВЯ КОРЕКТНО НЕЩАТА! Нещата достатъчно объркани от ЕКСПАНЗИОНИСТИЧНИТЕ ИМПЕРСКИ "ТЕОРИИ" на пан-германската и руската пан-славянски исторически школи!
цитирай
150. balar - Е, ти Влед, изби рибата.
21.02 21:31
То и най върлия автохтонец се опитва да докаже, че тракийският е Български, а ти на обратно. даже тюрлолозите идеята им е да изкарат тюрките българи, а ти на обратно.
"прабългарите" ги е измислил КРАДЕЦА ЗЛАТАРСКИ/ поразпитай за златото дето го намерил/. Наричат се Древни Българи и ние сме техки преки потомци, едно към едно с тях. няма славяни няма траки.
Вече те питах, как ще ме обедиш, мене, фермерчето неолитно/сериозно!/, че не съм Българин? ще ми баеш, че съм забравил , че съм тракиец ли?
И най-върлия автохтонец знае кога за пръв път се споменават Българи. Забер-Кан, Сандилх, Ерник/Ириник/, Аспар, Велизарий...тия имена говорят ли ти нещо? Одриси,гети,Боспорско царство/Крим-на български/... тия държави чувал ли си ги? Утигури,кутригури, савири-те са даже християни, барсили-също са християни,което значи, че византийците много добре са знаели кои са Българите.

Кои са тия славяни живяли по времето на траките въ? Мавро Орбини кога е срещал траки. Траки ли има предвид. Пак го прочети тоя пасаж. Без дивия гугъл дето превежда думата "proto-" като "прабългарски". / снощи бая се смях с "прабългарски тиранозаври". имай предвид, че понякога превежда грешно и стават недоразумения.
А и ако ще вярваме на мавро орбини значи трябва да повярваме и на Паисий. А Паисий какво казва? Че идейки тук ние сме се върнали в земята, от която произлизаме. Тоест заминалите са се върнали. Моите деди от 7000 години все са си тука, и са българи до един. Е, жена ми е украинска българка от Крим, представи си :). Основа на моят език е моят език и никой друг, и няма сила, която да ме убеди, че не съм българин и неговоря български!

Славяни не е етноним, а название на ЕЗИКОВА ГРУПА. вече дадох пример с индианци и абиригени.

п.п. иди сам да им кажеш на албанците, че не са илири, а траки.

цитирай
151. vled - balar
21.02 23:33
И най-върлия тюрколог знае кога за пръв път се споменават Българи. Забер-Кан, Сандилх, Ерник/Ириник/, Аспар, Велизарий.
Около 1500 (хиляда и петстотин) години СЛЕД като Омир споменава траките с техните златни колесници.

цитирай
152. balar - нали каза без легенди и митове
22.02 00:21
а сега сега излизаш с Омир.
ама той Омир споменава много траки: Крестони,бистони, едони,кикони,мизи,давлидци,тини,битини...влез в Английската уикипедия и чети там. После в гръцката, и накрая в турската, ако наистина те интересуват траките. нямат език,а езици, заради туй херодот се изказва че са много, но НЕ СА ЕДНО, и ги сравнява с индийците. а индийците...те даже расово са различни,не само по език.

неможеш да ме убедиш,че съм трак. ататюурк е убедил горките гърци,че са тюрки, ама ние не сме гърци.

БАСТА!
цитирай
153. shtaparov - "Има много думи, които не са ...
22.02 12:26
vled написа:
shtaparov написа:
"Има много думи,които не са гръцки, но не са и тракийски,а най-вероятно древно македонски,влашки,славянски и др. Като пример ще посоча глосата ВОЛИНТ обяснена като Вол,но думата не е тракийска. Тракийската дума за Вол (Бик) е БАЛ (Bull в англ.,Bulle в немски,Bull в норвежки),а Волинт е вероятно производна."...
Към тази част от текста мога да добавя няколко неща. Древните МАКЕДОНИ са погърчената част на Тракийското племе МИГДОНИ,което живяло още дълги години в съседство с тях. ВЛАСИТЕ са потомци на Келтското (Българско) племе ВОЛКИ,което е наследник на БОЛГИТЕ но с времето променило името си на ВОЛСИ и ВЛАСИ. "Славяните" пък всъщност са СКЛАВИ: етноним,от чиято форма САКАЛИБИ (= САКАЛАВИ) проличава,че иде от думата САКАЛОВИ (Жители на страната САКАЛА). Тази страна се намирала в Памир където е известно,че страната САКАЛА била държавно обединение на Седем Памирски племена (виж Седемте "славянски" т.е.- Седемте готски = гетски,масагетски племена). Името САКАЛА е просто обяснимо с Българските думи САКА (другата дума за СКИТ) и ИЛА (ИЛЪ= ЗЕМЯ) от което следва,че то означава САКА-ИЛА (Скитска земя) и иде да обозначи страната на Памирските Българи,чиито жители се наричали ГОТИ (Гети,Масагети) и САКАЛАВИ (Склави- Жители на страната Сакала).

...
Някои от днешните последователи на Ганчо Ценов вярват,че Македонците са тракийско племе,както и Пеласгите. Разликите между траките и тези племена обаче са твърде големи за да се приеме тази хипотеза. Според сведенията Македоните е другото име на Дорийците,които последни от по-старите племена са дошли на Балканите. Ще ги познаем и различим по тяхната агресивност. Траките не са нападали други племена с цел да ги завладяват,докато македонците непрекъснато са воювали със съседите си. Да припомня „подвизите” на Филип и Александър Македонски. И днес се казва–Що е Маке то е юнак!...

Има нещо вярно в това: неслучайно древен грък е писал че цар Македон е африканец,дошъл като пришълец на Балканите.
цитирай
154. get - До 154. shtaparov - Ако бе истина - както твърдиш в последният си коментар - То?
22.02 13:54
shtaparov написа:
vled написа:
shtaparov написа:
"Има много думи,които не са гръцки, но не са и тракийски,а най-вероятно
...
Към тази част от текста мога да добавя няколко неща. Древните МАКЕДОНИ са погърчената част на Тракийското племе МИГДОНИ,което живяло още дълги години в съседство с тях. ВЛАСИТЕ са потомци на Келтското (Българско) племе ВОЛКИ,което е наследник на БОЛГИТЕ но с времето променило името си на ВОЛСИ и ВЛАСИ. "Славяните" пък всъщност са СКЛАВИ: етноним,от чиято форма САКАЛИБИ (= САКАЛАВИ) проличава,че иде от думата САКАЛОВИ (Жители на страната САКАЛА). Тази страна се намирала в Памир където е известно,че страната САКАЛА била държавно обединение на Седем Памирски племена (виж Седемте "славянски" т.е.- Седемте готски = гетски,масагетски племена). Името САКАЛА е просто обяснимо с Българските думи САКА (другата дума за СКИТ) и ИЛА (ИЛЪ= ЗЕМЯ) от което следва,че то означава САКА-ИЛА (Скитска земя) и иде да обозначи страната на Памирските Българи,чиито жители се наричали ГОТИ (Гети,Масагети) и САКАЛАВИ (Склави- Жители на страната Сакала).

...
Някои от днешните последователи на Ганчо Ценов вярват,че Македонците са тракийско племе,както и Пеласгите. Разликите между траките и тези племена обаче са твърде големи за да се приеме тази хипотеза. Според сведенията Македоните е другото име на Дорийците,които последни от по-старите племена са дошли на Балканите. Ще ги познаем и различим по тяхната агресивност. Траките не са нападали други племена с цел да ги завладяват,докато македонците непрекъснато са воювали със съседите си. Да припомня „подвизите” на Филип и Александър Македонски. И днес се казва–Що е Маке то е юнак!...

Има нещо вярно в това: неслучайно древен грък е писал че цар Македон е африканец,дошъл като на Балканите.


Тогава Александър НЯМАШЕ ДА БЪДЕ ДОПУСНАТ ДА УЧАСТВА И ПЕЧЕЛИ - В ОЛИМПИЙСКИТЕ ИГРИ?
А го допускат ЗАЩОТО ПРЕД СЪДИИТЕ УСПЯВА?
ДА ДОКАЖЕ - че произлиза от АРГЕАДИТЕ! Аргоски ЦАРЕ ОТ- ПРЕДИ ИДВАНЕ НА ДАНАЙЦИТЕ !?

Кои са тези пред-данайски(?) ДИНАСТИ НА АРГОС от ПЕЛОПОНЕС?
Това ни обясняват ДВАМА?
а) ЕСХИЛ в пиесата му „Молителки-Просителки” писана още ПЕТИ ВЕК?
В която автора обяснява:
"За най-стария на град Аргос, цар Пеласг:
“По времето, когато пеласгите владеели страната, която сега се нарича Елада ..."?
Б) Допълнение от Херодот:
"По времето, когато пеласгите владеели страната, която сега се нарича Елада, атиняните били пеласги и името им било краонаой, а по времето на цар Кекропс се наричали некропиди. След като властта наследил Ерехтеус, който нямал майка и бил отглеждан от Атина, се наричали атиняни, а когато Йон, син на Ксут станал техен военачалник, се нарекли йонийци. - /Херодот - VІІІ-44/ ??

- Кога "бягат" ЦАРЕТЕ-АРГЕАДИ на СЕВЕР В МАКЕДОНИЯ? ... ами когато дошъл египетския-семит ДАНАЙ с дъщерите си("данаидки) ИЗГЛЕЖДАЩИ, КАТ ЦИГАНКИ-ЕТИОПКИ(според Есхил) ... а после, по негова, на Данай заповед - НАРЕДИЛ ЗЕМЯТА И НАРОДА ДА СЕ НАРИЧА (от тук нататък) НА НЕГОВОТО ИМЕ ДАНАЙЦИ - КРАЙ на експозето?
И ВЪПРОС - тогава КАКВИ СА гърците: ЕЛИНИ(или)ДАНАИДИ?
Това не е ли пример за? ... смес от ПО-СТАРО МЕСТНО БАЛКАНСКО(европейско)-ЕЗИЧНО НАСЕЛЕНИЕ, с друго неродствено му ОТ СЕВЕРНА АФРИКА?
- За което СЕВЕРНО-АФРИКАНСКО население е СПЕЦИФИЧНО ... че говорят ЕЗИЦИ ОТ СЕМИТСКОТО СЕМЕЙСТВО?!
- а КАКВО ТВЪРДИ ЗА "ГРЪЦКИЯ ЕЗИК" - цитирания вече от мен, професор по гебраистика и елинизъм - БЕРНАЛ:
"Четвърт от лексикалният запас в гръцкия език Е СЕМИТСКИ " ... ?! - ЗАЩО ЛИ Е ТЪЙ?

- и НАКРАЯ СИ ПОСТАВЯМ РИТОРИЧНИЯ ВЪПРОС?
Каква излиза това, според Есхил и Херодот - ВЛЕД - сега?
Относно СВЕДЕНИЕ ЗА ПАЛЕО-КОНТАКТ ... между ЕВРОПЕЙЦИ-БАЛКАНЦИ-ТУКАШНИ-ПЕЛАСГИ от ПЕЛОПОНЕС ... с не-тукашните СЕМИТИ-ГЪРЦИ?
- А по кое време - ЛИ ЩЕ ДА Е БИЛ станал ТОЗИ "ПАЛЕО: ЕВРОПЕЙСКО-СЕМИТСКИ КОНТАКТ"?

А да се запитаме ОЩЕ?

- В ЦЯЛАТА ТАЗИ СХЕМА от ЕВРОПЕЙЦИ-ПЕЛАСГИ и неевропейци-ДАНАЙЦИ ... къде да СИ ТЪРСИМ МЯСТОТО НИЕ?
ЕДИНСТВЕНИТЕ И САМО ПРОИЗЛИЗАЩИ ОТ "ТРАКИТЕ-СЛАВЯНИ" ... тоест това ли сме ние "БЪЛГАРИ-те" ?

А а отново да се върнем и прочетем - Какво пише за ТЪРСЕНЕ НА БЪЛГАРСКИ ДУМИ ... в "по-старите" от БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК - Асен Чилингиров?
цитирай
155. vled - get
22.02 15:16
get,
След като научно доказа, че има Траки, но НЯМА Тракийски език, след ново задълбочено изследване доказа че ИМА СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ, НО НЯМА СЛАВЯНИ…
Това прилича на ново направление в историческата наука.

цитирай
156. get - До 156. vled - get ... Знам КОЛКО Е ТРУДЕН ПРОЦЕСА - по САМООСВОБЖДАВАНЕто от ЧУЖДИ И НАЛОЖЕНИ ОЩЕ ОТ ДЕТСТВО ЛЪЖИ ?
22.02 15:27
vled написа:
get,
След като научно доказа, че има Траки, но НЯМА Тракийски език, след ново задълбочено изследване доказа че ИМА СЛАВЯНСКИ ЕЗИЦИ, НО НЯМА СЛАВЯНИ…
Това прилича на ново направление в историческата наука.Цитат:
"След като Данай съоръжи първият петдесет веслов кораб с който доплува от Египет в Елада, и бил назован "пентаконтера"(за кораб-име иде реч - д.м.), а Данаевите дъщери … тя, … Хелика, и Архедика, се отделили от останалите и основали светилището на Атина Линдия и извършили жертвоприношение в … Линд на Родос, а случило се е това по време на царстването, в Атина на Ерихтоний са минали 1247 години (отнесено към осъвременено летоброене (1511/10г. пр.н.е)."

Сведение почерпано от Пароския камък (стела) ... останки от която находящи се в три музея?

П.П.
Хайде сега ДВАМАТА В КОНТЕКСТА НА ТОВА - КОЕТО ГУБЕЙКИ СИ ВРЕМЕТО ЦИТИРАМ - да си уясним?

От кой време ОТ ПРЕДИ ТРАКИ - на територията на БАЛКАНИ(ЦИРКУМПОНТИЙСКАТА ОБЩНОСТ е по-точна !) са НАЛИЧНИ ЕВРОПЕЙСКО-ЕЗИЧНИ НАРОДИ ... а, ОТ кога Е ДОКУМЕНТИРАНА ПОЯВАТА НА "ТРАКИ"та ... а на СЛАВЯНИ-те ?
цитирай
157. vled - get
22.02 21:25
Хайде и ти да наблегнеш на логическото мислене , а не на цитиране на оспорими писания и на приказки от митологията?
КОЛКО ХИЛЯДОЛЕТИЯ ПРЕДИ ХЕРОДОТ ТРЯБВА ДА СА ЖИВЕЛИ ТРАКИТЕ НА БАЛКАНИТЕ ТА ДА СТАНАТ НАЙ-МНОГОБРОЙНИЯ НАРОД?
цитирай
158. vled - Ето още две смислово и фонетично сродни тракийски думички:
22.02 21:35
ДАТА - ден
НАТА – нощ
Ще ги намерите в много езици.
Думата ДАТА е зарегистрирана от Дуриданов стр. 75 „Езикът на траките”, но е обяснена неправилно като:
„d а t а n (d а t а s) 'място, поселище': СИ Daton (Da~ tos), срв. алб. dаtё 'място, посеJ1ище' от и:е. *dhdta.”
На албански ДЕН е DITE, а ДАТА като ДЕН от календара си е DATA, както е в много европейски езици.

НАТА във всички скандинавски езици е NAT, подобно е положението и в романските езици. В албански НАТА (нощ) е NATE. Славянското НОЩ също не е далеч от Ната
Албанските DITE и NATE почти напълно са запазени тракийските ДАТА, НАТА.

Като се вгледаме и заслушаме в звученето на тези 2 думи не може да не забележим, че на нашите най-древни прадеди не им е липсвало нито чувството за симетрия, нито чувството за поезия и рима. :)


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 6704
Постинги: 12
Коментари: 357
Гласове: 115
Архив
Календар
«  Март, 2020  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031