Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.12.2019 18:08 - БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ
Автор: vled Категория: История   
Прочетен: 5653 Коментари: 60 Гласове:
5

Последна промяна: 06.01.2021 19:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg


 

 

БЪЛГАРСКАТА ТЕОРИЯ

 

 Въпросът за произхода на българите вече 140 години е дискусионен и все още не е намерил своето решение. За това откъде са дошли има основно две теории – Тюркска и  Иранска, но напоследък сред любителите набира популярност още една теория, наричана  Автохтонна. Аз обаче вярвам в Българската теория, която е най-вярната теория, защото се подкрепя от много сведения, не противоречи на нищо от известното до сега и обяснява почти всичко от необясненото и необяснимото в човешката история.

………..

Преди да стигнем до Българската теория нека да разгледаме водещите днес теории за произхода на българите:

Тюркската теория  се основава на предположението, че споменатите от някои автори (Х)уногундури (Х)уногури , Утигури и Кутригури, които са хунски, т.е. тюркски племена са идентични с българите. Има обаче източници, които опровергават тази хипотеза:

Готският историк Йорданес различава българите от (х)уногурите: "...Bulgarum sedes...Hunuguri autem hinc sunt noti... „…(за съвременниците българите и уногурите са два различни народа...") -  Бешевлиев В. "Първобългарите, история, бит и култура" 1981. В началото на ІХ век, патриарх Никифор назовава Кубрат господар на хуни, българи и котраги?....

Има и нещо много просто, което обикновено не се забелязва като всички прости и очевидни неща. Никой не си задава въпроса защо в държавата Стара Велика България , в която живеят тези племена (Palaiб Megбlē Boulgarнa, както я наричат византийските хронисти) живеят всякакви хуни - (х)уногури, (х)уногундури,  утигури, но няма племе с името Българи? Няма и държава Хуногурия или  Хуногундурия.  Защо? Много просто – никой хронист няма да пише, че в Римската империя  живеят ромеи, т.е. римляни, във Франция французи, в Испания испанци, в България българи.

Хуните са тюрки, но българите винаги са си били българи и никога не са били хунски васали или завладявани от тях. Не са били и част от ордата на Атила както се смята. Тюрките или Тураните са голяма подрасова общност, смес между бялата и жълтата раса, т.е. полу-монголоиди, населяващи и до днес най-вече Средна Азия - Хазари, Татари, Киргизи, Туркмени, Казахи, Узбеки и др. Ако сравним външния вид на тези народи с българите, ще се убедим, че ние сме много различни от тях.

Ето какво казва Приск за Атила: „Нисък на ръст, с широки гърди и голяма глава; очите му бяха малки (тесни), брадата рядка и прошарена със сиво; и имаше плосък нос и мургава кожа, показващи знаците на неговия произход”.

 Най-сигурното доказателство за това, че ние не сме тюрки са последните професионално проведени генетични изследвания в България. В него са изследвани 808 български мъже, в които са открити само 1,5 % азиатски гени, което окончателно потвърждава несъстоятелността на тюркската теория.

 

Автохтонната теория - макар да няма сериозен историк, който да подкрепя тази теория, не е лошо да я споменем. Цани Гинчев, Никола Йонков-Владикин и Ганчо Ценов са патриотите, които лансират тази теория като противовес на привнесената от вън тюркска теория. Те са първите, които задвижват махалото в обратна посока и твърдят, че българите не са пришълци от Азия, а коренно местно население. Според Ганчо Ценов българи и траки са едни и същи хора, като траки е название, което е ползвано за българите по време на Античността. В по-ново време  автохтонниците слагат знак на равенство между траки, българи и славяни и пропагандират, че това са просто три имена на една и съща общност. Като основа на своите виждания те посочват източници, в които се споменава присъствие на българи в Европа преди 681 г. Да ги разгледаме:

Едно от посочваните сведения е Анонимният римски хронограф от 354 г., от който няма оцелял оригинал. Има няколко копия - от 7‐ми, 8‐ми и 17‐ти век. Обикновено се приема, че с VULGARES  (от фразата „Ziezi ex quo vulgares“-  „Зиези, от когото са българите“)  са обозначени българите. Според мен VULGARES не е име на българите, а на племе, живеещо на Апенините, говорили на език различен от латинския, за които Св. Йероним е превел на техния език Библията, известна като VULGATA. Връзката между VULGARES и VULGATA е очевидна. VULGARES са вероятно днешните италианци, в които са претопени и латините, които днес говорят италиански, а не латински.

Според сборника Зиези е син на библейския герой Сим и внук на Ной. Да се използва Библията като исторически източник ни препраща към митологията…

Друго известно сведение е това на Павел Дякон, средновековен лангобардски историк, който в VIII в. в ”История на лангобардите” споменава Vulgares в битка с лангобардите около 439 г. Като знаем, че прабългарите по това време са някъде в Северен Кавказ и няма как да са се били с лангобардите в Италия, (които малко по-късно са си направили там държава),  много по-вероятно е това да са същите италиански Vulgares, а не българите.

Трети източник това е известната карта на Св. Йероним, където е отбелязано “Mesia hec et Bulgaria”.  Св.Йероним е живял през IV век, но да напомним, че познатата карта не е оригинала на Св. Йероним, а е един много по-късен препис от ХII в. Ето какво пише по въпроса уважавания от много хора по езиковедските въпроси Bozman:

„Ще припомним  какво  казва Dr. Miller  за този надпис (в превод на  д-р Ценов) :    “Само едно единствено място сочи на по-късно време, а именно „Тук Мизия и България”. Българите се установиха в Мизия след 678 г. Цялото друго съдържание на картата е старо. Притурката „тук България” ще да е по всяка вероятност отсетнешна подправка”.
Има една подробност и тя е, че Dr. Miller  не превежда Тук Мизия и България, а поставя оригиналния изпис   Mesia   hec  &Vulgaria, като  уточнява по-нататък, че добавката е hec  &Vulgaria. Т.е.  превода Тук Мизия и България е на д-р  Ценов, а не на д-р Милър”, което си е малка манипулация.

Заигравката ГОТИ = ГЕТИ, която използват някои привърженици на тази теория може и да е вярна, защото Гетите са едно от най-големите тракийски племена и е възможно у Готите (Германци) да има някакви далечни спомени, че произхождат от траките, а най-близките до тях траки по долния Дунав са били именно гетите.

Аз не приемам тази теория за вярна, но се отнасям със симпатия към автохтонниците, защото са се натоварили с благородната задача да възкресят забравения доскоро и от най-преките си потомци най-древен народ – траките. 

„Между това, едно престъпление е извършено над един от

най-великите народи на древността, на които Европа и Индия

дължат населението си, цивилизацията си, дори и езика, на кой

то говорят, като е стъпкана историята му, славата му, творческия

му гений и целият е хвърлен в бездните на мрака. Този народ е

творецът и стълбът на арийството и гробът на предците му още

стои заличен, буренясал. Туй е тракийският народ”

 

Никола Йонков-Владикин

 

Иранската теория в общи линии е известна, благодарение на Петър Добрев, който със своята упоритост, работоспособност и интуиция направи за българската историческа наука повече от колкото много български историци взети заедно. Показателно е, че вече по-голяма част от професионалната гилдия я подкрепя. Има и критици, но един  от аргументите им е, че П. Добрев не е историк, което е по-скоро професионална ревност. За мен иранската е вярната теория, но с допълнението, че прабългарите НЕ СА ИРАНЦИ, а отделно от иранците племе, заселило се, формирало се като етнос и живяло хилядолетия сред ирански племена без да загуби своята друга идентичност. Фактът, че всички ирански народи все още си живеят по същите земи, а българите днес са на хиляди километри от тях показва, че те са били едно чуждо тяло, отхвърлено в края на краищата от общността. Няма нито един ирански народ разселен в Европа. Има много прилики, но и отлики между българи и иранци, което говори за взаимно влияние и в двете посоки. 

Българската теория 

Мисля, че е време професионалистите да преосмислят Африканската хипотеза  за произхода  на Хомо Сапиенс. Ако следваме Дарвин,  откритите напоследък  на три места на Балканите останки от предчовек  коренно променят идеята за центъра, от който е тръгнало  разпространението на днешните хора. Логично е там, където най-напред са се появили предчовеци на по–късен етап да се появят и човеци, които да се разселят по всички посоки на света, включително и в Африка, а не обратното. Нормално е в този район да има най-много и най-древни останки от цивилизации, какъвто е районът на Балканите, а в Африка няма нищо. Единственото съмнение за това може да бъде фактът, че Балканите в климатично отношение може би не са най-подходящото място за оцеляване на първите хора, но дали това винаги е било така?

 

Малцина са сериозните изследователи, които обръщат внимание на най-древния и устойчив мит за Потопа и първичния монолитен мега континент наричан Пангея.

Ако се вгледаме в картата на света ще видим, че бреговите линии на Северна и Южна Америка почти точно съвпадат като контури, ако ги присъединим мислено към Евразия и Африка. Това  не може да е случайно. Логично е да се предположи, че падане на огромен астероид е разцепил  тази огромен в древни времена континент Майка и от последвалия разлом се е получил Атлантическия океан!

Ако се вгледаме по-внимателно от Атлантика в посока запад - изток ще установим още един гигантски разлом - една линия от намаляващи по обем водни басейни, първите от които свързани с проливи – Средиземно море, Мраморно море, Черно море, Каспийско море, Аралско море, езеро Балхаш, езеро Байкал. Тъй като Африка по територия е 3 пъти по-голяма и практически 6, 7 пъти по-масивна от Европа.(Средната надморска височина на Африка е 750 метра, а тази на Европа само 300 метра) е логично да се приеме, че преди разлома Балканите са били на географска ширина близо да днешния Египет с неговия най-благоприятен за оцеляване на първите хора субтропичен климат, След Разлома Европа и Балканите са се отдалечили на север, а Африка може би се е отместила съвсем малко на юг.

От първичния мега континент монолитна е останала само Евразия, Тази катастрофа е предизвикала огромни вълни цунами, залели големи части от сушата и унищожили голяма част от живота на Земята. Това всъщност е Всемирният потоп, известен от много предания и легенди. Освен огромно количество водни маси залели сушата глобалната катастрофа e предизвикала и допълнително нагъване на земята и появата на така наричаните младонагънати, за разлика от съществуващите вече по онова време старонагънати планини и силно е променила релефа на земната повърхност, особено в района на Хималаите. Това е причинило сериозни промени на климата на много места, особено в Сибир.

Този огромен катаклизъм все пак не е унищожил всичко живо на Земята. Оцелелите растения, животни и хора продължили живота на нашата планета, но вече разделени едни от други от океани и морета, затова да не се учудваме защо в Европа са били непознати картофите, царевицата, какаото, доматите и чушките, а в Америка кафето, краставиците, ленът, конопът и други култури. Когато е станал разломът на континентите споменатите култури не са били още разпространени навсякъде по целия първичен континент, а само в определени части от него, които след катастрофата са останали недостъпни за тяхното нормално разпространение из целия свят.

По същото време хората вече били разселени почти по всички части на континента Майка и както индианците в Северна Америка, маите и ацтеките в Мексико, инките в Перу, така и маорите и аборигените не е трябвало да пресичат огромните океани на малки лодки, да откриват и да се заселват в Нова Зеландия, Австралия или Америка, както се предполага и което на практика е невъзможно. В момента на катаклизъма те просто са си били вече там, а под напора на водните маси тези нови континенти бавно са се отдалечавали от континента майка, по-точно от остатъка от него - Евразия.

……..

Българската теория е допълнение към иранската, но много важно допълнение, защото изяснява от къде са тръгнали  и стигнали до сегашните си земи иранците, българите  и всички индоевропейци.  Нейна основа е виждането, че Балканите са люлката на индоевропейската цивилизация, а траките са най-древният народ и праотци на всички индоевропейци. Първият и единствен български археолог, който се е осмелил да заяви и да защитава това виждане е Петър Детев. Въз основа на археологическите си проучвания той стига да извода, че траките са по-млади генерации на местно, коренно население, което е най-древният народ в Европа . Намира, че аналози на артефактите, намирани тук на Балканите се откриват и в други части на Европа и света, но едва 1000 – 1200 години по-късно. Към това мнение по-късно се присъединява и Ал. Фол. Натрупващите се в последно време данни направиха тази доскоро „еретична” мисъл все по-приемлива и вече много чужди специалисти я подкрепят. Ето и 10 препратки с техните мнения:

 

http://www.bgnow.eu/news.php?newsid=27978&rp816
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=46899
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=52206
https://www.vbox7.com/play:4ce87e867f
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=37771
http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=35136 http://ydara.com/index.php…
--https://www.actualno.com/…/organizacijata-po-turizym-kym-oo…
http://bolgari.net/prof__norman_deivis:_bylgarite_sa_v_iadr…

За най-древните никой не може да ни каже нищо, освен самите те. Няма писмени източници, затова трябва да се опираме основно на археологията, лингвистиката, на косвени доказателства, здрава логика и нестандартни методи на познание. Ето най-важните косвени доказателства, които в последните години стават все повече и повече:

1. Златото от Варненския халколитен некропол, известно като най-старото обработено злато на света е датирано на 6500 години, т.е. 1000 години по-древно от всичкото известно досега обработено злато!

2. Откритата неотдавна край Провадия праисторическа селищна могила е най-ранното регистрирано в Европа място за добив на сол и засега най-ранният известен тракийски град, укрепен с каменни стени, бастиони и ров. Стените са изградени с огромни камъни, тежки до 5 тона и изградени като египетските пирамиди, но 2000 години преди тях. Солта се е добивала там още от около 5400 г. пр. Хр., т.е. преди 7400 години!

3. Едва ли има някъде другаде по света толкова много древни скални светилища и мегалити, отколкото в сърцето на древна Тракия, днешна България. Това е разбираемо, най-древните не са строили храмове, както другите по-късни цивилизации.

4. Всички други находки от тъй наречената „Староевропейска” или „Долнодунавска култура”, включително над 45 000 (45 хиляди) картирани

надгробни могили само на територията на България, които са първообраз на по-късните пирамиди, не са нищо друго освен материални останки от най-древната култура на света – тракийската.

Искам да добавя и нещо от лингвистиката, макар че не съм езиковед. Ето две думи, които смятам за най-устойчиви във всеки език - АЗ и БОГ.

Личното местоимение АЗ/ Ѣ̀З ” го няма в НИТО ЕДИН от славянските езици, но го намираме в:

старо пруския,

литовския и

латвийския езици като AS и ES,

а също в някои ирански езици:

кюрдски Az,

осетинския Az,

талишки - Az,

язгулямски - Az,

ишкашимски – Az

авестийски – Azэm (по скоро - Аз съм)

От лични контакти с литовци и латвийци знам, че независимо от различното изписване и в двата езика произношението на тази дума е едно и също - Ѣ̀З, нещо средно между А и Е.

Друга интересна дума е БАГ/БАКХ, БАГА, BAGА, BAGHA, БОГ. Намираме я при всички славяни, фригийски, ирански езици и санскрит.

И двете думи ги намираме от Балтика до Индийския океан, а центърът на това географско и езиково пространство е България, т.е. земите на Древна Тракия? Защо точно тук и не са ли тези думи останки от праезика на индоевропейците-тракийският?

….. 

Индоевропейците в древността  са семейства, родове и малки племена, които се отделят от траките и се разселват по света радиално от балканския център,  но тези вече народи не можем да наречем траки, защото са  развили свои език, култура, бит и обичаи, различни от тракийските.

Българите НЕ СА ИРАНЦИ и никога не са били. Просто са още едно племе, отделило се от траките и както преди това индийци, иранци, семити и др. се отправят на изток в търсене на нови земи за препитание. Попаднали са сред ирански племена, но не са се претопили и докрай са отстояли своята идентичност.

След няколко по-краткотрайни заселвания трайно и окончателно се установяват в подножието на Памир, на територията на днешен Северен Афганистан. Първият владетел в тези земи е носел името БАЛ (ВОЛ, БИК на тракийски, Bull в англ., Bulle в немски, Bull в норвежки – оттук и имената ДецаБал, ХаниБал, ХасдруБал и др.), на когото е кръстено и селището, по-късно прераснало в град-столица – БАЛК. Себе си народът започнал да нарича БАЛКА̀РИ, а държавата си БАЛКА̀РА. Градът съществува и до днес, непроменено е и името му, което и сега звучи по същия начин БАЛК(Х)BALCH.

 

imageКрепостните стени на древния Балк и днешният град.

 

По-късно друг балка̀рски (прабългарски) владетел за първи път е прибавил към името си титлата КАНА, след което всички по-нататъшни български владетели са носели тази титла. Тук трябва да обясним значението на тази тракийска дума - КАНА означава върховен, велик, всемогъщ, извисяващ се над всичко. Явно напусналите вероятно последни прародината си българи още дълго време са имали за основа на говора си стария тракийски език. Ето едно потвърждение - на тази ваза от Гела Сицилия, 450 г. пр.Хр., която сега е в Берлинския музей, над глава на Орфей пише с малки букви Канос!. image

Титлата КАНА си е чисто балка̀рско (прабългарско) название, дошло от тракийския език, и ако има някаква близост с другата използвана от съседните ирански и тюркски народи титла – ХАН, това е титла, която не българите са взели от персийците, а обратно - персийците са заимствали българското КАНА и са го съкратили на CHAN - КАН или ХАН! Докато думата Хан е в мъжки род, титлата КАНА според окончанията в българския език е в женски род, както думата БАЩА, затова е неправилно от гледна точка на днешната българска граматика да се членува КАНА като КАНЪТ (не казваме БАЩЪТ, а БАЩАТА), още повече че КАНЪТ винаги ще прилича на ХАНЪТ и още дълго ще ни причисляват към тюркските народи, каквито ние не сме. Правилното е КАНАТА, колкото и необичайно да ни звучи. Впоследствие титлата КАНА се обогатява на КАНА СЮ БИГИ (КАНА ОТ БОГА) – KANAΣYBIΓI или  KANAΣYBHΓH, както е известно изписването на тази титла от гръцки. Тази малка, но съществена разлика между иранско-тюркската титла ХАН и балкарската (прабългарската) КАНА можем да видим при останалите известни от надписите български титли:

 

КАНАСЮБИГИ

КАНА(р)тикин

Кав КА̀НА

Варне КАНА

Таркан КАНА

КАНА боила колобър

Багатур КАНА

КАНА табан


Нарочно съм ги разделил и подчертал по този начин, за да се вижда по-ясно константната дума КАНА.
Какви изводи можем да направим?

1. Вижда се, че думата КАНА е  съставна част от всички  български титли.

2. Никъде, (освен в КАНАСЮБИГИ) където се виждат тези 4 букви, след KANA не следва буквата „С”, т.е. този звук (буквата С) не е част от думата КАНА, а началото на друга.

3. Навсякъде, където се виждат тези 3 букви -  KAN следва винаги буквата A, което значи, че думата е  КАНА, а не Кан.

Не спирам да се удивявам, когато чувам как българските историци свенливо се опитват да избягат от тюркското ХАН в КАН, когато навсякъде в надписите се чете черно на бяло – КАНА!?!  Вярно, звучи необичайно, но да не би БАЩА да не е също толкова необичайно, ако не сме израснали с тази дума. (БАЩА я няма в нито един славянски език).

В българския език все още има следи от тракийската и българска дума КАНА и това е КАНСКИ: кански мъки, кански усилия, кански писък, кански рев и др. Смислово КАНСКИ означава неимоверно силно, мощно, нещо в най-висока възможна степен. Бих добавил и думата БАЛКАНА, което смятам за тракийското, а не турско име на Стара планина. Бал Кана буквално означава Величествен Бик, (полегнал огромен бик - вероятно така е изглеждала тази планина в очите на траките, сравнена с другите ниски планини и хълмове наоколо.) Впоследствие думата  Балкана  освен название е придобила смисъл на планина, балкан, балкани.

Смятам, че гръцката дума КАНОН  е производна от тракийското КАНА, като смисълът на  тази дума най-общо е запазен – ВЪРХОВЕНСТВО, ЗАКОН.

Друга такава дума е КАНУНИ, която е запазена в албанския език, а оттам вероятно преминала и в турския (султан Сюлейман Великолепни = Сюлейман Законодателя (Кануни) – тук смисълът е ЗАКОНОДАТЕЛ, в по-широк смисъл пак ВЪРХОВЕНСТВО.

БАЛ и КАНА може да се каже са две сакрални за българите думи - освен наименование/име и название те са свързани както с името на българите, така и с титлата на балкарските /прабългарските владетели…

 

image
            Останки от крепостните стени на древния Балк

 

През около 2000 пр.Хр. поради многовековни непрекъснати войни и конфликти със съседните им племена балкарите (прабългарите) решават да напуснат Балк и земите, които обитавали около 3 хилядолетия и се отправят на запад в търсене на повече сигурност и спокойствие и нови земи за заселване. Достигат Северен Кавказ и в района на сегашната република Дагестан основават новата си държава със столица, която наричат … Балк, а недалеч от нея и крепостта, наричана от другите Булгар Балк.

отвърждение на написаното намираме в сведението на анонимния преводач на Захарий Ритор, който  в 555 г. пише, че българите на север от Кавказ имат свои градове...."И след Вратите (Дербент в Кавказ) са българите с техния собствен език, езически и варварски народ, и те имат градове….")

Впоследствие успяват да се разширят на северозапад и завладяват по-плодородните земи около днешния руски град Пятигорск, където се установяват за по-продължително времеПроменят незначително името на новата си държава от БАЛКАРА на БАЛКÀРИЯ. (Така и до днес се нарича част от тази област в централните части на Северен Кавказ в република Кабардино-Балкария, част от Руската федерация ). На около 10 км. на север от Пятигорск могат да се намерят руините на тогавашната българска столица.

 По-късно Балкария (България) била подложена на силен натиск от АВАРИТЕ. Дошли са от североизток и българите са принудени да изоставят столицата си и да се оттеглят в земите си на запад, в района на сегашния руски град Лабинск. Там изграждат новата си столица, която впоследствие се разширява дотолкова, че става най-големият град, строен от балкарите (прабългарите) през древността до идването им на Балканите. На около 4 км на север от центъра на Лабинск,. могат да се намерят останки от тази славна българска столица. За да компенсират загубата на земи на изток следващите български владетели бавно, но непрекъснато разширяват територията на държавата на север и северозапад. В тези земи Балкария(България) просъществува много столетия, когато под напора на АЛАНИТЕ балка̀рите (прабългарите)  отново напускат земите, които обитават и тръгват на северозапад. (Аланите са днешните кюрди и са били най-многобройното след персите иранско племе ). След това българската държава продължава бавно, но постоянно да се премества в земите все по на запад, защото изпитва непрекъснат и силен натиск от изток, като за сметка на това e принудена да се разширява на запад. През време на завоеванията си българите налагат владичеството си над големите тюркски (хунски) племена (х)уногури, (х)уногундури и утигури и поради това някои от тогавашните хронисти приемат, че това са имена на български племена, а като тюркско племе приемат и самите българи. Истината е, че тези племена макар и да са били част от българската държава, са различни от българите групи като етнос, религия и културни традиции.

 

image

 

Процесът на изтласкване от изток и придвижване на територията на държавата все по̀ на запад продължава до тогава, когато българите достигат земите на днешния украински град Николаев (Миколаiв ) и основават там -*трайно и за няколко века новата си  държава, като междувременно променят името и от БАЛКАРИЯ на БЪЛГАРИЯ. Столицата им е била силно укрепен и впечатляващ за времето си град. След Балк той е най-дълговременната столица на българите в тяхната хилядолетна история. Българската държава в този период и по-късно е известна под името Стара Велика България (Palaiа Megаlе Boulgaria, както е наричана от византийските автори) и не случайно е наричана така. За времето си тя действително е била много голяма териториална и военна сила със силно влияние сред съседните народи.

По-късно от изток се появява тюркското племе ХАЗАРИ. Хазарите са били многоброен народ, обединил около себе си много и различни племена, но ядрото на това образувание са сегашните татари. Те атакуват източните предели на България и благодарение на огромното си числено превъзходство изтласкват българите на запад. Българите водят  няколко войни с тях и всеки път са принудени да отстъпват част от териториите си на изток пред превъзхождащата ги военна мощ. Това налага да компенсират загубата на земи на изток с разширение на запад и те го правят. По онова време всички завоювани от българите земи на запад са заети от славянски племена, които живеят все още както в древни времена, изолирани в отделни родове и племена и неспособни да се противопоставят на по-голяма организирана военна сила, каквато са българите по онова време и те без особена съпротива и усилия ги подчиняват и завземат техните земи.

След смъртта на знаменитият български владетел кана Кубрат на българския престол се изкачва Боян, първороден син на Кубрат. Младият български владетел Бат Боян е принуден да води нова тежка битка с хазарите. Българите не устояват на силния натиск и са принудени да изоставят столицата си и да се отдръпнат в териториите си на запад от река Днестър, около днешния украински град Белгород (Білгород-Дністровський). Това силно стеснява територията на държавата, налага да се завоюват нови земи и българите отново се насочват към разширение на запад. Пресичат река Дунав и навлизат в пределите на Източната Римска империя - Византия. Две години по-късно византийците тръгват на поход срещу пришълците, но българите печелят битката и византийците са принудени да се примирят със загубата на част от териториите си на североизток. По-късно ромеите правят няколко неуспешни опита да си върнат завоюваните земи, но след нова съкрушителна загуба са принудени да сключат официален договор с Бат Баян, с което Византия официално признава съществуването на България като съседна държава.

Свидетелство за това намираме в един от латинските извори за българската история – „Хронография” на Зигеберт, ползвана и от Бароний, и от Орбини. Там създателят на Дунавска България е представен не като Аспарух. Веднага след разказа за събитията във връзка с основаването на Дунавска България и по-конкретно за сражението в Онгъла, Зигеберт подчертава изрично, че оттук нататък трябва да се знае съществуването на българското царство, отбелязвайки и името на неговия пръв владетел, буквално: “Abhinc regnum Bulgarum adnotandum est, quorum rex Bataia erаt" .

От изток обаче натискът на хазарите продължава и в една от поредните войни с тях Бат Баян загива. На престола се възкачва вторият син на Кубрат Безмер. Той води 3 успешни войни с Византия, но в последната от тях също загива.

Българските владетели през цялата българска история винаги са били воини, винаги са участвали в битките. Това е имало впечатляващо въздействие, защото по този начин всички виждали, че в моменти на върховно изпитание водачите им не се криели зад войските си и не искали да имат никакви привилегии с цел запазване на живота си!

След смъртта на Безмер начело на българската държава застава третият син на Кубрат - Исперих (а не Аспарух, както се е наложилото като име) .Исперих означава буквално Конник. През 681 г. България затвърждава присъствието си на Балканите, като след нова разгромна победа над ромеите Византия е принудена да сключи нов договор, с който отново признава България като държава и се задължава да й плаща данък. Българите в скоро време налагат владичеството си над Северна, а по-късно и над Южна България. По този начин макар и по-малобройни, но добре организирани, със силна армия, хилядолетни традиции в държавното управление и изграден управленски елит българите налагат властта си над по-многобройните, но неорганизирани и до известна степен романизирани автохтонни племена от траки и славяни, като заедно с това налагат и народностното си и държавно име - БЪЛГАРИ и БЪЛГАРИЯ.

 

Както се вижда, българите (прабългарите) са единственият индоевропейски народ, който напуска родните си земи на Балканите, постепенно достига земите на Средна Азия, основава там държава и след 6 хилядолетна вълнуваща история, този път от север се връща отново в земите на древната си Родина! Ето и свидетелство за това дълго пътуване във времето - всеизвестното легендарно сведение на Михаил Сирийски,  който цитирайки Йоан Ефески и недостигналата му в оригинал история казва:

 „По това време потеглиха трима братя от Вътрешна Скития, водейки със себе си 30 000 скити. И те направиха един път от 65 дена отвъд планината Имеон. Те пътуваха зимно време, за да намерят вода, и стигнаха до река Танаис, която излиза от Меотида и се влива в Понтийско море. Когато те достигнаха границите ромейски, един от тях на име Булгариос, взе 10 000 души и се отдели от братята си. И премина той към река Дунав, която също се влива в Понтийско море. И поиска от Маврикий не би ли му дал земя, за да живее там и да бъде съюзник на ромеите. Императорът му даде Горна и Долна Мизия и Дакия - укрепени места, които народът аварски беше опустошил по времето на Анастасий, и те се преселиха там и бяха като отбрана на ромеите. Тези скити бяха наречени от ромейте: Българи”

Важното в това сведение е, че се посочва откъде започва това пътешествие  – Вътрешна Скития, (която е иранската Средна Азия), планината Имеон, (която е или Памир или Кавказ), посочва междинната спирка – река Танаис (Дон). Посочва  края на това пътешествие  - Горна и Долна Мизия и Дакия и кои са го извършили – Българите.

 

Българските славяни са автохтонно население, което никога не е напускало Балканите. Разселили са се в пределите предимно на днешна Северна България, по-малко в Южна. Живели са в непосредствена близост до тракийските племена, но почувствали се различни са развили свои  бит и светоусещане и с известни изключения не са се смесвали с траките. Потвърждение за това ни дава Страбон, (роден през 64 г. пр.н.е), когото Мавро Орбини цитира: „Славяните са нещо отделно от траките, въпреки че живеят сред тях”. Знаем, че траките са населявали основно земите на днешна България.

Историците вярват, че известните от сведенията СКЛАВИ или СКЛАВИНИ, които заедно с Аварите са нападали балканските земи са Славяните. Това е напълно погрешно. Ето кои са тези хора:

В Дуклянската хроника от 13 в. пише, че по това време Готите били наричани от римляните СКЛАВИНИ, затова авторът превел заглавието „Книга на готите“ като „Царство на склавините“ (Regnum Sclavorum). Ръкописът се съхранява във ватиканската библиотека (Vat. Lаt. 6958) под името „Ljetopis popa Djukljanina“.Глава 5, стр.298:

„Caeperuntque se utrique populi valde inter se diligere, id est Gothi, qui et Sclavi, et Vulgari, et maxime quod ambo populi gentiles essent et una lingua esset omnibus. Deinde Vulgari, iam ex omni parte securi, construxerunt sibi villas et vicos et inhabitaverunt terram quam ceperunt usque in presentem diem.

(И тези два народа, а именно Готите, наричани още Склави, и българите, се заобичаха извънредно много, тъй като и двата народа бяха езичници и имаха общ език. Скоро българите се почувстваха сигурни от всички страни, построиха си чифлици и села, и останаха в земята, която обитават и до днес.)“

Андрей Дандало, венециански дож и историк, в своето произведение „Хроника на Венеция“ отъждествява недвусмислено Склавините с Готите.

 „Еrant enim Sklavi odnus gentiles quia Gothis originem traherunt“/“Всъщност Склавите дотогова бяха езичници, тъй като са потомци на Готите“/.

Езичници за Дандало означава,че не са католици.

Ето още едно писмено свидетелство за това, че СКЛАВИТЕ не са СЛОВЕНИ като Дулебите, а са различни групи хора:

„Аварите воюваха и против Склавите и против Словените и насилваха Дулебите – също Словени, и насилваха жените им…”

Из „Повести минувших лет”

Не ми е известно нито едно сведение, което да определя Склавите като Славяни, за разлика от посочените по-горе 3 независими източника, които недвусмислено посочват, че Склави или Склавини са ГОТИ.

Предубедеността в науката е може би най-вредното нещо, довело до тази огромна историческа грешка…!

Славянските племена в България са седем: ВАГРИТИ, ВЕЛЕТИ, ВИСЛЯНИ, ТИМОЧАНИ, ДУЛЕБИ, СЕРДИ, ХОРУТАНИ. Част от племето Дулеби се разселва на североизток в земите на Украйна, докато другата част от това племе остава в земите си в Северна България.

Най-старото име на славяните е БРЕГАНИ. Първоначално са се разселили основно в днешна Северна България, предимно по поречието на река Дунав и затова траките са ги наричали БРЕГАНИ, от тракийската дума БРЯГ - Брегани, т.е. хора които живеят до брега. Самите славяни също наричали себе си Брегани, променено впоследствие на БРЕЖАНИ. В най-древни времена почти не е съществувала разлика между тракийския и славянския език, защото и двете групи население са населявали едни и същи територии, макар да са живеели отделно, всеки в своето селище или район. Тази езикова близост днес създава много проблеми най-вече на българските изследователи, които и досега не могат да си обяснят защо ние сме българи, а говорим език, в който преобладава славянската звучност. Впоследствие славяните постепенно се разселват в Средна, Източна и Югоизточна Европа и днес са най-голямата народностна група, отделила се от траките, заедно с германската и романската.

Тракийските племена са се разселили равномерно навсякъде в териториите на днешна България, с известен превес в южните части на страната, където всъщност са земите на същинска Тракия. Може определено да се каже, че като най-древното население на тези земи траките са основата на българския етнос като бит, култура, език и светоусещане, върху която през вековете се наслагва славянския принос, най-вече в езика и хилядолетния опит на придошлите дунавски българи в организация и управление на обществото. Така постепенно се образува хомогенната днес нация на българите с единен език и територия.

В заключение искам да кажа, че колкото и невероятно да ни се струва това сега, ние българите сме най-преките наследници на най-древния народ на Земята. Неминуемо това ще се докаже и ще се приеме и от науката, а въпрос на време е и ние да свикнем с тази мисъл, отговорност и предизвикателство.

Много неща сме наследили от траките. Останали са и до ден-днешен, макар че понякога се чудим – това откъде е дошло? Прави ни различни от другите народи, та чак кара някои от нас да се притесняват от това различие.

На първо място това е езикът.

Българският език е от славянската група езици, но е по-особен и различен. В него действително превес има славянското звучене, но неговата структура, неговата подредба и начин на изразяване, неговата съхранена и до днес основа е древният тракийски език, който в другите славянски езици е почти изчезнал и изненадващо е частично запазен в литовския и латвийския. Освен това той е единственият сред другите славянски езици аналитичен език, което според езиковедите е характерно за по-развитите, по-древните езици. В българския език има и думи, донесени и наложени от Аспаруховите българи: БАЩА, МАЙКА, ТАТКО, МОМА, ПЛАНИНА, БУЛКА и др. но това не променя много нещата. Древният тракийски език е жив и до днес в земите на древна Тракия и ние, българите, все още го говорим, макар и частично.

Шестицата и до днес е степен на съвършенство в сърцевината на древна Тракия – България. „Отличен 6” е най-високата оценка в българското училище, а познатата ни фраза „Всичко е на 6”, т.е. перфектно, едва ли се среща другаде.

Друго нещо, оставено ни от траките, е кимането с глава за „да” и „не”. И кимането, и шестобалната система са неща, които се използват в България за разлика от целия останал свят, който използва предимно петобалната система и обратното на нашето кимане с глава. Това понякога кара нас, българите, да се чувстваме като аборигени, каквито всъщност сме, но какво по-добро основание за гордост!... (Аборигени е название за най-старо, коренно население).

......

Древните българи, наричани ПРА българи са най-креативната част от днешната българска нация и не случайно са оцелели като народ и държава почти 6 хилядолетия за разлика от много други по-многобройни и по-силни, но изгубени в историята племена и народи. Не е случайно също, че са основатели на най-старата държава в Европа. Докато всички писмени свидетелства са в някаква степен оспорими, наличието на материални паметници на културата на древните прабългари са неоспорими доказателства за присъствието им на хиляди километри от днешната им родина. Ще посоча най-важните:

1.     Съществуващият и днес град БАЛК в Северен Афганистан, дал името на прабългарската държава БАЛКА̀РА. Днешният град Бухара - един от най-старите градове в близост до Балк почти не се различава фонетично от Балкара (Балхара), което е потвърждение за съществуването на тази държава. Владетелят там дори до 628 г. се е наричал КАНА.

2.     Скален барелеф в земите на древна Балкара, който носи името МОДАР!!!?,  подобен на българския Мадарски конник (единствен в Европа).

3.     Съществуването пак там на градове с имена Шумен (Шумна) и Варна?

4.     Древнобългарският календар, датиран 5505 г. пр. Хр., което дава основание на проф. Васил Златарски да смята, че за начална година на хронологията на прабългарите трябва да се приеме 5,505г. преди Христа. Българският календар е бил непознат както в Европа, така и сред иранските племена.

5.     Уникалната прабългарска титла КАНА с нейните 8 производни посочени по-горе в материала, която се родее с тракийското КАНОС (върховен, велик), но не е нито тюркското нито иранското ХАН.

6.     Най–важните прабългарски титли БАГатур и БАГаин пряко ни водят към бога на траките БАГ/Бакх (латинизирано на БАКхус).
В думата БИГИ (вероятно неправилно записана) от титлата КАНА СЮ БИГИ (Кана от бога) също прозира тракийският БАГ и днешното – БОГ!...

Трудно е да осъзнаем и осмислим днес величието на тези хора, озовали се на хиляди километри сред по-скоро враждебна среда, оформили се там като етнос, развили своя държавност, език, култура и вярвания и отстояли своята идентичност 6000 години!

Още по-удивително е, че по ирония на съдбата само българите от всички разселили се народи се завръщат точно в земите на древната си прародина,  а дългият им път през историята и хилядолетията е прав като магистрала - БАЛК, БАЛКА̀РА, БАЛКАРИЯ (в Северен Кавказ), БЪЛГАРИЯ (Стара Велика), БЪЛГАРИЯ (Дунавска)!!!

 

Нашата история е интересна и вълнуваща, но изключително трудна за изследване.

Тежко им на българските историци, блазе им на българските археолози.

Да се родиш в Люлката и някой ден да се събудиш пораснал…

 

В материала са използвани откъси от отпечатаната през 2016 г. книга „Истинската история на света”,

 автор Тодор Карапетков

 

 



Тагове:   българи,


Гласувай:
5


Вълнообразно


1. barin - Здравей, vled. Според мен има три ...
12.12.2019 22:27
Здравей, vled. Според мен има три теории, които са основни и няколко производни за произхода на българите. Аз приемам Ираноезичната, отчасти може да е вярна хунската, но не мога да приема тюркската. Има и наскоро изнесени факти за автохтонна теория, че българите са от Балканския полуостров и се връщат по старите си земи, а по-смелите хипотези дори казват, че никога не са го напускали изцяло. Всяка теория си има доводи, но и недостатъци. Например привържениците на тюркската теория( познавам двама такива с добри исторически познания) казват, че в учебниците снимките на ичъргубоила Мостич и кавхана Исбул са с монголоидни черти. Привържениците на хунската изкарват доводи им доказателства от китайски източници, до които не мога да се добера, защото ги няма. Според тях бъллгари и хуни са едно цяло, но аз мисля, че хуните е обединение от различни народи( временно), като българите са основните. Нали и те са разделени на оногондури, кутригури и утигури. Ираноезичната теория я доказват с наличните имена Шипка, Виница, Мадара и още няколко в планинските масиви в Иран и Афганистан. Столицата на Афганистан е Кабул, а в Рила има връх Кабул, на който съм се качвал. Мадарски конник има по старите ни земи- в западен Афганистан. Темата е добър повод за размисъл и коментари. Дано повече хора се включат. Аз давам само началото засега.
Поздрави!
цитирай
2. vled - Благодаря
12.12.2019 23:18
Тюркската и хунската са едни и същи и няма да ги коментирам.
Другото съм го написал.-
цитирай
3. dobrodan - Айде пак ойде коньо у траките :):):),
13.12.2019 12:11
върти-сучи, все там забиваме. Господа другари? Траките са част от завърналите се български праотци на Балканите. Само толкова.
Догодина - до амина. До амина на всякакви самостоятелни теории.
Ще има много още за четене. После пък ще коментирате и току-виж проумеете кой от кого произлиза и т. н.
цитирай
4. vled - kirk
13.12.2019 13:55
Господине,
благодаря ви, че отделихте време да ми напишете нещо, но не виждам нищо по същество, само гинекологични притеснения и някаква спотаено чувство за етническа непълноценност. Отдавна се знае, че по-умните са -пълни със съмнения, докато другите всичко си знаят.
цитирай
5. vled - dobrodan
13.12.2019 14:00
Траките са крайъгълен камък не само в българската, но и в човешката история. Когато казвате АЗ вие говорите тракийски език, макар да не го знаете.
ВЛАДИМИР ГЕОРГИЕВ
http://wwwia/pdf/georgiev_trakijskijat_ezik_1957.pdf
стр. 85 - ПОКАЗАЛЕЦ
AS - Аз
ASAM - Аз съм

Реч на мама и на татка, реч, що мълвим всеки ден …
цитирай
6. dobrodan - Имам си една мечта :) и тя е
13.12.2019 19:05
някой да каже със сигурност накрая кога точно във времето можем да говорим за стари балканци и кога за траки. Отъждествяването на тези народи води до много сериозна грешка, така мисля аз.
Кога започва историята ли? Когато "траките" летяха с виманите, така добре описани във "Виманика Шастра", и когато сякоха каменни блокове в Египет, тежки по над 400 тона единия, или като вдигаха пирамиди в Южна Америка?
Не става така лесно. Много дълъг период човечеството е изкарало и без тракийски племена, като пак си е развивало култура, писменост и другите признаци на цивилизация. Това за тракийския език... и е вярно, и не е. Няколко пъти вече подчертавах: езикът става аналитичен не защото е древен, а когато се съберат на едно място хора, които искат или не, трябва да започнат да се разбират помежду си.
Когато ми обоснове Владо Георгиев тракийския родителен падеж на местоимението Аз или пък дателния....странно, но на негово място стои тюркското МИНЕ, МИН? - мен, мене, ми - тогава може и да хвана вяра на списъка с "тракийски" думички :):):).
цитирай
7. barin - Аз имам една друга мечта, vled i d...
13.12.2019 21:12
Аз имам една друга мечта, vled i dobrodan. Да се установи датата, на която е подписан мирният дговор между кан Аспарух и император Константин IV Погонат през 681 г., когато една Велика сила( дали има друга?) е победена и принудена да ни признае за независима държава. Опитвал съм се чрез историческите музеи, гледал съм историческите предавания по телевизията на Божидар Димитров( Бог да го прости), Росен Петров, Пламен Павлов, но никъде не излиза нищо. Опитах и чрез съпругът на една моя позната, който е грък и има връзки в историческия институт в Гърция, но няма нищо. Единствено намерих и то всички го знаят, че името българи се споменава за първи път на Шестия Вселенски събор в Никея. Дори преди половин час го допълних във Wikipedia, заедно с още няколко неще по отношение на събора.
Поздрави!
цитирай
8. анонимен - dobrodan
13.12.2019 22:37
Това, че Омир преди около 3000 години е написал за коренното население на Балканите - Траките не значи, че тях ги е нямало и преди това. Ето какво казва българският палеоархеолог, Петър Детев:
"Вярвам, че един ден българският народ ще се върне към корена си. Тези 7000 г. праистория са по-голямата, а може би и по-добрата част от неговото съществуване. Огромна част от него никога не е напускала тези земи, нито пък е пристигала в тях ... „
Аз вярвам, че тези траки после са станали и турци, а ние сме си тука от 8000 години...
И лапаме турски патки - резани...

цитирай
9. iliyanv - Тъпня след тъпня след тъпня
15.12.2019 15:20
Браво! За това се иска специален талант.
цитирай
10. dobrodan - Колко много и дълбок смисъл
15.12.2019 17:53
само в дванайсет думи :):):).
цитирай
11. vled - iliyanv
15.12.2019 18:30
Благодаря ви за чудесния коментар! :)
цитирай
12. vled - dobrodan
15.12.2019 18:32
Петър Детев си е класика, и аз му се възхищавам :)
цитирай
13. dobrodan - Възхищението е нещо очарователно :),
16.12.2019 10:33
аз също смятам, че от Балканите започва българската история и книгите, които превеждам, казват същото, и генетиката ни казва същото. Има обаче няколко дребни проблемчета, които упорито се отхвърлят като несъществуващи (нито са няколко, нито са дребни), та тях се мъча да изясня колкото мога.
Нурутдинов наброява 53 български държавноорганизирани структури в Евразия.
Няма как само балканците да са били българи.
Историята на българите е историята на бялата раса. Бялата раса не включва ли също така чернокоси индивиди със светлокафява кожа :) и не е задължително да бъдат всички със сини очи?
Та въпрос с лека степен на трудност: къде и кога изсветляха траките?
цитирай
14. vled - dobrodan
16.12.2019 20:42
„Историята на българите е историята на бялата раса.”
……
Ако тази мисъл е ваша ми прилича на това, което днес се нарича македонизъм и тракедонизъм. Бялата раса е популярно название на индоевропейците, което е малко по-точно като понятие. Бялата раса включва както белите отвсякъде скандинавци, така и тъмните индийци и пакистанци, а в средата географски и като външен вид са…траките.
Оценявам и уважавам хората като Нурутдинов, които са запазили и отстояват българското си самосъзнание, въпреки че векове са съжителствали с хора от други етноси, език и култура. За жалост не всички българи приемат своите далечни братовчеди от Волжка България (днешен Татарстнн) като свои. Освен 1300 години разделение, тюркският език на тези българи и мюсюлманската им религия много напомнят на дунавските българи за турското робство...
„Джагфар Тарихи” е много оспорим документ, същото се отнася и за Именника на българските владетели, макар че се смята от някои за „свещената крава” на българската историческа наука…

цитирай
15. radostinalassa - Бялата раса включва както белите отвсякъде скандинавци, така и тъмните индийци и пакистанци,
17.12.2019 03:34
Това твърдение е крайно неиздържано научно. Много отдавна в Индия са въведени кастите, за да се спре смесването с индусите. Даже и турците не се смесват с раята и това е правилно. Не че не са крали български момчета за войници. Тези, които не са спазвали законите Рита са бшлш изгонвани на запад и са оформили западната цивилизация, която от 5000 години води воъна с източната, т.е. нашата.
А за семитите, Ал. Севастьянов казва с основание, че са се получили при смесването на ненандерталците / чернокожи / и кроманъонците в Африка.
цитирай
16. dobrodan - „Историята на българите е истор...
17.12.2019 12:28
vled написа:
„Историята на българите е историята на бялата раса.”
……
Ако тази мисъл е ваша ми прилича на това, което днес се нарича македонизъм и тракедонизъм. Бялата раса е популярно название на индоевропейците, което е малко по-точно като понятие. Бялата раса включва както белите отвсякъде скандинавци, така и тъмните индийци и пакистанци, а в средата географски и като външен вид са…траките.
Оценявам и уважавам хората като Нурутдинов, които са запазили и отстояват българското си самосъзнание, въпреки че векове са съжителствали с хора от други етноси, език и култура. За жалост не всички българи приемат своите далечни братовчеди от Волжка България (днешен Татарстан) като свои. Освен 1300 години разделение, тюркският език на тези българи и мюсюлманската им религия много напомнят на дунавските българи за турското робство...
„Джагфар Тарихи” е много оспорим документ, същото се отнася и за Именника на българските владетели, макар че се смята от някои за „свещената крава” на българската историческа наука…


Нищо общо с тракедонизма и македонизма нямат старите книги :), точно обратното. Не видях някъде да са сериозно оспорени, цяло щастие е, че ги има.
Препоръчвам да бъдат прочетени и анализирани от всеки с поне малко претенции за историчност. Нищо страшно няма там, обясненията на исторически факти и събития са повече отколкото допускаме обикновено.
Вътре е произходът на света такъв, какъвто днес го познаваме. Има моменти, които не ни изнасят особено, но? Това е положението. Не е само "Джагфар тарих". "Нариман тарих" е просто изключителна. За такива фалшификати някои народи война биха отворили! Преводите вървят нормално, ще има и анализи, поканих всеки да се включи :). Без тия книги отиваме... където ни кажат. Щастие е , че ги има!
Така народите са отишли и живеят и днес, където НИЕ СМЕ ИМ кАЗАЛИ!
Генетиката откри сибирски гени и в минойско погребение :). Ало, Рим?
Мен-тейре и минос таурос...ментуар (император)... Древна Гърция???
Имам грижата:):):)!
цитирай
17. leonleonovpom2 - Здравейте!
17.12.2019 14:38
Аспаруховите Българи идват при свои Да, няма документи, но не е трудно да се разбере И тяхното идване тук, всъщност е завръщане!
Много податки има ,че е такова!
За италианските Българи? Ами генетично проф Карамелли доказа ,че Българите са най- близки с италианците-общ произход имаме вероятно
За това говори,за общото , Калоян в писмата до папата-показва ,че е от древен римски род, на папските легати казва, че знае с кого е воювал народа му в Троянската война И така нататък....
цитирай
18. dobrodan - Понеже, Къркое, удари тъпомера в тавана, :):):)
17.12.2019 18:33
kirk написа:
И Тоширо Мифуне, наллли? И Грую гвани ме за гуя, защото това "г" в "Джагфер тарихи" е от твоята безгранична неграмогтност" - Руснаците го изтипосват къдет им падне - Гитлер, Гомир и ти - простият бугарин припадник на пантюркизма, дори не знаеш че думата е "Джафер" и даже не е тюркска!!! Всъщност вие сте припадници на Халифата и османотурските лексеми, ама все ощге не сте го осъзнали! Проф. тюркологът Иван Добрев щеше да получи удар като разбра, че не съществува никакъв ЕЛЕМАГ, защото го е превел на и "от" турски - белият крак. Името е арменско и на печата му е видно - Елемаг Враницес, идиотиииииии!!!!

Сеид Джагфар руснаците са го арестували като Саит ЯГафаров. Може да ги питаш защо са сложили Г-то :):):)? О, ама ти и турски език ли знаеш?! На мама умното то!
За Япония не се притеснявай, и там сме ходили не един път. Пък вие, арменските умници, тръгнахте по света няколко хиляди години след нас :):):).
Това "припадник" да не е нещо във връзка с арменската болест? За един блогър питам щото?
Професорът-тюрколог също прави грешки. Името Джафар е арабско, спокойно. Умираш си да съм прост, ама все нещо не ти излиза пасианса :):):).
Тъкмо четох за Елемаг (дето такъв няма). По-правилният въпрос е: кога се лепнахте за българите, че и на мегадревни да ми се правите? То и Врана било арменско име... искайте си от Симеон двореца и от румънците Вранча... жалка работа :).
С тоя език, дето го имате, може и зулусите да са ви рода... цъкат като часовници, поправяни от арменски часовникар:):):).
цитирай
19. vled - radostinalassa
17.12.2019 19:33
„Това твърдение е крайно неиздържано научно”
……
Скъпа, Радостина,
Терминът ИНДОЕВРОПЕЙЦИ не съм го измислил аз, а учените.

цитирай
20. vled - dobrodan
17.12.2019 19:55
„Нищо общо с тракедонизма и македонизма нямат старите книги :), точно обратното. Не видях някъде да са сериозно оспорени, цяло щастие е, че ги има.”
…….
Старите книги са от има няма 30 години… :)
Последните професионално проведени (чрез кръвни, а не слюнчени проби) генетични изследвания на 808 български мъже показват, че азиатският (тюркският) компонент при българите е САМО 1, 5 % !
Това слага последния пирон в ковчега на Тюркската теория за произхода на българите.

цитирай
21. vled - leonleonovpom2
17.12.2019 20:29
„Аспаруховите Българи идват при свои”
……..
Да вярно е, само че не са го знаели!
Когато си се отделил от корена си от 7000 (седем хиляди) години и си се разселил на около 3000 км., развил си свой език, вярвания, бит и култура и най-вече ДЪРЖАВНОСТ е трудно да се каже, че това е съзнателно, а не завръщане плод на обстоятелствата .

Етруските са част от най-многобройното тракийско племе Етру, по-късно известно като Бавлеги, а наричано от гърците ИЛИРИ.
Етруските в Италия са създали своя писменост много преди Латините да се появят в историята. Те освен, че са ги управлявали са упражнили силно влияние както в бита, така и в културата и езика им. Така че латинското ЕGO SUM /ЕГО СУМ (АЗ СЪМ) произлиза от гръцката EGO и тракийското (етруското) САМ/СЪМ.
Думата SUM/САМ/СЪМ я няма в италианския език, който е най-близкия приемник на латинския. Няма я в нито един от романските езици...


цитирай
22. krumbelosvet - Тюркската теория
17.12.2019 21:29
Тюркската теория не е ли отдавна мъртва? Не знам да е доказано, че хуните са тюрки. Макар че днешните турци считат Атила за турчин. Но турците не са етнос, а общ език и история. С които сме се мешали, и Кубрат май е имал деца от различни жени...
цитирай
23. dobrodan - Относно пироните :) и теориите :)...
17.12.2019 22:12
vled написа:
„Нищо общо с тракедонизма и македонизма нямат старите книги :), точно обратното. Не видях някъде да са сериозно оспорени, цяло щастие е, че ги има.”
…….
Старите книги са от има няма 30 години… :)
Последните професионално проведени (чрез кръвни, а не слюнчени проби) генетични изследвания на 808 български мъже показват, че азиатският (тюркският) компонент при българите е САМО 1, 5 % !
Това слага последния пирон в ковчега на Тюркската теория за произхода на българите.



Много добре би било да разбереш, приятелю мой, че българи на тая земя не сме само ние, нито сме били само ние, нито ще бъдем само ние. Генетиката само показва, че дадена популация се родее или пък не с друга популация. Историята и самосъзнанието са съвсем друго нещо. Я да питам - сърбите българи ли бяха или не?
Украинците бяха ли българи или не? Румънците бяха ли българи или не?
А след това защо не обясниш на тия три народа за българския им произход, публично?
Такива доводи нямат нужната тежест. И днес в нашата България живеят потомци на туркмените, например в Североизточна България. Техните гени какви са?
Тюрките са смес на жълта и бяла раса, точно така. Кой им даде белите гени, не си ли се замислял? А, да бе, траките :):):), вярно. Ами значи тюрките също са наши роднини?
Писах вече, теориите (най-различни) описват само откъслечното състояние на нещата. Тарихите били на 30 години? Това дори не е смешно, плачевно е...
Това, че никой не ги преведе като хората за тия 30 и повече години, пък е трагично.
Поне това смятам да правя, докато съм жив. С надеждата някой да седне и да чете, ама както трябва, и да разбере писаното там. Някои войводи трябва да са по-гъвкави, щото тия книги ще им изядат хляба :).
Там много ясно пише кои са най-старите българи, как после ареалът става все по-широк и в българството влизат различни народи и раси.
Пък вие си развивайте и развявайте теориите :). Нямам нищо против :), само не пишете глупости:).
цитирай
24. dobrodan - Ако сложим и етруските при траките, ще излезе, че траките са говорели тюркски език:)
17.12.2019 22:18
vled написа:
„Аспаруховите Българи идват при свои”
……..
Да вярно е, само че не са го знаели!
Когато си се отделил от корена си от 7000 (седем хиляди) години и си се разселил на около 3000 км., развил си свой език, вярвания, бит и култура и най-вече ДЪРЖАВНОСТ е трудно да се каже, че това е съзнателно, а не завръщане плод на обстоятелствата .

Етруските са част от най-многобройното тракийско племе Етру, по-късно известно като Бавлеги, а наричано от гърците ИЛИРИ.
Етруските в Италия са създали своя писменост много преди Латините да се появят в историята. Те освен, че са ги управлявали са упражнили силно влияние както в бита, така и в културата и езика им. Така че латинското ЕGO SUM /ЕГО СУМ (АЗ СЪМ) произлиза от гръцката EGO и тракийското (етруското) САМ/СЪМ.
Думата SUM/САМ/СЪМ я няма в италианския език, който е най-близкия приемник на латинския. Няма я в нито един от романските езици...




Io sono, tu sei... Аз есмъ, ти еси :).
Не е каквото да не съм извадил инфо по въпроса с езика на етруските. Славянски бил... да бе :).
цитирай
25. dobrodan - Ама не бе, вие сте пионери в минното дело,
18.12.2019 09:59
в копаенето на канали, в оранта с впрегатни животни, в жъненето със сърп, в носенето на делви с вода на главата, в прокарването на подземни тунели... абе все най-тежките работи си избирате :):):). Цяла нация с пословичен мързел :):):), обаче това акъл да давате...втори като вас няма :).
Древното познание не съм го открил аз, не ме ласкай, моля :):):). Само го правя достъпно и за троглодит с академично звание, който дори не може да чете, щом нищо не разбира от драсканиците ми.
Извадих ли ти прословутите мегаломански Комитопули? Кажи сега, че не е вярно?
Колкото и да скачаш, носа си няма да надскочиш :):):).
Ако си спомням точно, цигани са поне 20 % от съвременния арменски генофонд. При нас поне засега масови смесвания няма, пак ни изпреварихте :).
По документи циганите се водят българи, арменците в България също се водят българи. По това сте равни пред Конституцията и законите... е ония са по-равни от вас и от нас, щото Европата така искала...
цитирай
26. dobrodan - За да си оправиш обонянието :),
18.12.2019 12:01
намирисва на панбългаризъм. Не виждам нищо общо с македонизма и тракедонизма.
Можеш да поспориш с някои доста изтъкнати люде по въпроса.
"Българите стоят в основата на човешката цивилизация”-- Франсоа Митеран
“Българската държава е между седемте световни цивилизации”.
Проф. Шигеоши Мацуяма
“Българите бяха оня народ, който – покрай Викингите – допринесе най-много за организиране и оформяне на цивилизацията на цяла Източна Европа. Прабългарите са организирали българо-славянските племена в една нация, в която българският дух и култура са останали подкваса за вечни времена”.
Проф. Геза Фехер
“В човешката история има 28 цивилизации и една от тях е българската”
сър Арнълд Тойнби
Да те успокоя... не са само тия, още има.
цитирай
27. vled - dobrodan
18.12.2019 18:17
Вашият панбългаризъм намирисва яко на пантюркизъм.
Цитираните Франсоа Митеран и др. познават само днешните българи,
които не са т.н. ПРА българи.
цитирай
28. dobrodan - Аха :), да си дойдем на думата, значи :),
18.12.2019 21:41
Я да си припомниш кога в историческите извори се показват тюрките и кога - българите?
КОЙ ТИ ДАВА ПРАВО ДА ГОВОРИШ, ЧЕ ДНЕШНИТЕ БЪЛГАРИ НЯМАТ ОБЩО С ПРАБЪЛГАРИТЕ?
И ако смяташ, че бившият президент Митеран е имал предвид ПЛОВДИВСКИТЕ българи, които са дали началото на човешката цивилизация, с прискърбие ще те уведомя, че т. нар. SPAROTOK продължава да ги реди сладки и медени в друга блогова платформа и мисля, че ще сте добра компания двамата.
България е понятие, далеч надхвърлящо нормалните представи за народ и държава, съвсем наскоро споменах за над 300 000 000 индийци, които са се преброили като БЪЛГАРИ. Те тюрки ли са?
Сарматите тюрки ли са? Погледнато наобратно - чувашите българи ли са?
Препоръчах да попрочетеш някои неща. Явно нямаш и намерение да го правиш.
Какво изобщо имаш да кажеш относно произхода на българите? Освен 7000 години и 3000 км (нито едното е вярно, нито другото)?
цитирай
29. vled - Цитирайте ме, а не променяйте смисъла на думите ми
18.12.2019 22:46
Казал съм - „днешните българи, които не са т.н. ПРА българи.” И това не мое мнение, а мнение на всички български историци.
........
"Какво изобщо имаш да кажеш относно произхода на българите? Освен 7000 години и 3000 км (нито едното е вярно, нито другото)"
......
Каквото имам съм го казал в материала по-горе.
Според професор Васил Златарски за начална година на хронологията на прабългарите трябва да се приеме 5,505г. преди Хр.,
т.е. преди 7500 години.
цитирай
30. dobrodan - Това не е мой блог
19.12.2019 02:10
И ако собственикът реши, че е уместно да остави псувните на един видимо болен човек, нека си е негова работа. Много мъка по тоя свят, много...:):):):):):)
цитирай
31. dobrodan - Чакай сега, че съвсем се обърках:):):)
19.12.2019 02:19
Ти нали беше арменец...после македонец...сега стана гръкоевреин...имаш фирма и си професор...после си ни освободил от робство, значи последно си руснак...е тя стана една страшна смесица...сега си канадец? Последно да не си и негър, че само тях си пропуснал?
Намери си мъж да се грижи за тебе, че ми дожаля чак. Ако не можеш да му платиш, ще помагаме всички, сигурен съм. И си пий лекарствата по-редовно, явно много те мъчи болестта. Горкичкият...
цитирай
32. leonleonovpom2 - Този тип вилнееше при мен, Добро...
19.12.2019 08:13
Този тип вилнееше при мен, Добродан! Само жълтата му книжка го спасява!
Не може да се води с него нормален разговор, не става за нормален събеседник
Сега ,такива" професори" като него, с лопата да ги ринеш
Знам даже за един, който реално се е явявал само на един изпит като студент, на който е получил единица!? Та и той, ако наистина е професор, не ми се занимава с проверки, със сигурност е от тази гвардия
Черен неблагодарник! Ако не сме били ние ,да им подадем ръка, сега нямаше изобщо да се вихри тук
Не ние се занимаваме с побългаряване, а съседите с отбългаряване
При коментарите му при мен нямаше едно нещо, на професорско ниво

За Стримон, за Сермон, за Самуил....
Хванал се за окончанията на първите две, че били арменски Да и Армагедон е арменски и Македонон са арменци!?
Луд, за връзване!

Сега сериозно, към автора на постинга
Има няколко вълни преселници от Балканите на Изток Последната е от Александрово време Когато той иска да създаде империя с хомогенен, един, народ Дава тон, женисе за Согдийска принцеса Роксана Заедно с него, още 10 хиляди негови хора Тлябват му хора за войници, управници, работници, чиновници- за всичко Преселението продължава още два века,след смърта му при Согдийската империя, управлявана от македонски царе Столицата и Согдиана е най- големият град в света тогава!.....
Не ви трябват подобни коментари, дори и за бройка--на" арменеца", брат на арменския професор Симеонов? Трийте ги, за нищо не стават, дори и за бройка!
Целта му е да свали нивото на написаното, на просташко ниво! И да го обезцени!
Щом се е появил тук, следователно написаното е стойностно и трябва да бъде, както казва Левски-олайненено!


Хубав ден!
цитирай
33. vled - leonleonovpom2
19.12.2019 17:18
Арменците са също далечни потомци на траките. Ако има някой, който да мрази турците и тюркофилите то това се те и е разбираем техният гняв. Не разбирам само защо този негативизъм се прехвърля и върху българите?!? Добре че има и други арменци. :)
…….
Разселването на племената в древността е процес, а не вълни.
Ал. Македонски е завоевател като Атила и Чингиз хан. И техните и неговата „империя” се е разпаднала след неговата смърт. Това, което сте ми написали е внушение на автохтонниците, които няма как да обяснят защо в земите на Афганистан се срещат названия като Шумен, Варна и барелеф подобен на Мадарския конник.




цитирай
34. leonleonovpom2 - Продължение!
19.12.2019 19:24
Мой приятел е бил в Афганистан
Да, там има няколко Мадарски конника
Дали им преводач, русокос, синеок Мислели ,че е руснак Един ден го попитали Не, бил Българин от местните Няколко, да ги наречем племена били, не се смесвали с местните Завършил руска филология в Москва Различни от местните
Защо да не може да се обясни Стотици хиляди са отишли там от нашите земи С течение на векове Империята е македонска-има хронология на царете Согдийската империя! Разпада се на княжества Едно от тях е Кушанското То отново обединява земите на Согдийската империя И при разпадането и почва оттам Великото преселение Какво е станало с милионите преселници от Балканите Ето, до ден днешен Българите там не се смесват с местните, а те ги боготворят! На местният език Българин означава герой, доколкото си спомням
Водещи при Великото преселение, което по- скоро е завръщане, са Българите По пътя си обратно създават държави Явно имат държавнически опит Много племена са отишли в небитието именно поради тази причина- не могат да създадат държава А Българите я правят дори под носа на ИРИ
Откъде имат този държавнически опит ? Ами от Согдийската и Кушанската империя
Ето и Калоян в присмата си до Бодуен твърди ,че не е завоевател, узурпатор, на тези земи, че те са на прадедите му и императорът на ИРИ временно ги е взел Но братята му са си възстановили собствеността си върху тях
А в писмо до папата твърди ,че произхожда от стар римски род и папата го потвърждава в отговора си

Хубава вечер!
цитирай
35. vled - Историята не започва от Ал. Македонски
19.12.2019 20:20
Историята не започва от Ал. Македонски, а много хилядолетия преди него. Българският календар ни отвежда назад до 5505 пр. Хр., което се признава и от проф. Васил Златарски за начало на хронологията на българите.

цитирай
36. leonleonovpom2 - Аз не твърдя, че историята почва от ...
20.12.2019 00:17
Аз не твърдя ,че историята почва от Александър Македонски, но твърдя, че и той има дял в тази история Знакова личност е в нея С това преселение на изток, което организира То е е и необходимо-империята ,за да се поддържа има нужда от верни на каузата хора! Въпреки ,че целта му е друга- смята да създаде имперски народ
Е, не успява, както и Каракала не успява с Конституцията, обявяваща за римляни всички свободни мъже в империята
Индоевропейци? Ами Александър е стигнал до Индия Имало е и вълни на преселения и преди това в тази посока, преди Александър-двата потопа в Черно море например......

Основите на цивилизацията са поставенитук, около Черно море Какво правят синеоките Българи в Афганистан? Сините очи са резултат на мутоция ,получена в района на Черно море..............!
Ето доказателството, че тези хора, преди да отидат там, са били тук Че прародината им не е там-някъде в Памир
Какво внушение на автохтонистите има в това?
Вижда се общото между Българи и италианци И то датира от Рим и преди него, когато няма Аспарухови Българи! Как да се отрече наличието на местен произход?За него говори и Калоян, че не е узурпатор-завоевател на тези земи!Ами колко историци твърдят, че мизите сега се наричат Българи!?
Да, знам за тези Българи в Афганистан Знам, че приличат на нас и се различават от местните!Доказателство, че са дошли от другаде, не са азиатци!
цитирай
37. vled - Ал. Македонски няма никакво отношение към формирането на народа и държавата на Балкарите/Прабългарите,
20.12.2019 11:32
Ал. Македонски няма никакво отношение към формирането на народа и държавата на Балкарите/Прабългарите, защото по времето, когато той е стигнал до Балкара, която нарекъл Бактрия те отдавна вече не са били там.
Били са в новата се държава БАЛКАРИЯ в Северен Кавказ.
цитирай
38. barin - Здравей, vled. Александър Маке...
20.12.2019 11:37
Здравей, vled. Александър Македонски е много след нашият календар, най-точния в света. Той започва от 5505 г. пр. Хр., което според мен изглежда да е всемирния потоп, описан в Библията. Балкария е много преди Александър Велики и само може да има някакво смесване при завръщането му от похода на изток. Това не означава, че гърците са повлияли на формирането на българския народ.
Поздрави!
цитирай
39. leonleonovpom2 - Какъв е Александър Македонски с...
20.12.2019 18:28
Какъв е Александър Македонски според тебе? Откъде са тези Българи в Афганистан?
Александър Македонски има отношение не само към Българите но и към цялата съвременна цивилизация! Защото последиците от направеното от него се поемат от цивилизациите след него!
Историците основателно за строител на съвременната цивилизация определят Рим, но Александър е негов предтеча
Александър не е баща на Българите, както и цитираният от тебе календар също не им е баща! Българите, предците им са десетки хиляди години преди тях
Империята е Согдийска, Някои я наричат Бактрийска или партска, ще рече персийска, но не става дума за перси в случая Просъществувала е повече от два века, осъществено е масово преселение от Балканите в нея, царете и са македонски има я хронологията им Имал съм постинг на тази тема , ползвал съм английски източник!
Какво е станало с преселниците, след като Великото преселение почва оттам след разпадането на Кушанската империя,наследник на Согдийската? "? Откъде идва държавническият опит на Българите, които идват оттам?
цитирай
40. leonleonovpom2 - Какъв е Александър Македонски?
20.12.2019 18:43
Гърчеещ се ,но не е грък!
Малцина вярват на гръцкия произход на македоните Водещо мнение в момента е ,че са траки
Какъв е Филип нагледно го показва Демостен във Филипиките си срещу него Филип- бащата на Александър!
-" Какъв грък си ти , Филипе?"
Хетският език дълго време не е разчитан Докато на един английски изследовател не му хрумва да ползва английският? Оказва се ,че вода е уотър Момент-Уотър Вотър-вода?!
На мен ми хрумна да търся смисъл на Мак, оттам на македони, при положение ,че има тракийско племе едони!
И се сетих ,че го има в шотландския МакГретор например Ще рече син на Грегор
Е, ако се приложи на Македони, какво излиза- синове на едони са македоните Едоните са траки, синовете им няма как да са гърци!
Шотландците са келти, те са имали държава на наша територия, да не говорим за шотландската гайда
Така ,че няма нищо странно в това македоните да са синове на едони, резултат на разселване!
цитирай
41. vled - Ал. Македонски е разрушител, а не строител
21.12.2019 00:14
Ал. Македонски като всички завоеватели е разрушител, а не строител на каквото и да е!
Гръцките хронисти са изградили неговия неверен образ, дал уж началото на нещо.
Нещо като нищо!
Не е важно да завладееш нещо, а да го задържиш и управляваш много години наред, за да създадеш нещо ново.
Според източниците Александър е завладял Балкара/Бактрия през около 326 г. пр. Хр. , но скоро след това се оттеглил към Вавилон и умрял там 3 (три) години по-късно през 323 г. пр.Хр.???
Три години?

„Огромното” влияние на А. Македонски, особено пък в Бактрия е митология, сътворена от гръцките писачи.
Истината е, че там той е минал, заминал и оставил за хрониките само името „Бактрия” и нищо друго…



цитирай
42. didanov - здравейте съгласен съм вашата теория
21.12.2019 15:58
т.к. автохонната теория изключва малко или много трако-българското присъствие в Азия, иранската обратно - тракийския произход, за тюрската въобще да не говорим. Българската според вас теория съчетава части на първите две теории за нашия произход.
можем да направим следните връзки - първи бели хора арии или арани - които говорят един общ език и нямат някакви особени разлики по между си - прародината им е била Балканите основно нашите земи около сладкото езеро (сега Черно море). Следва разселване на ариите в 4 посоки - север, изток, югоизток и запад. Кога и колко пъти става това е друг въпрос. НО т.к. историята на повечето народи започва с Ноевия потоп, който според мен е един от Черноморските потопи превърнали езерото в солено море за сигурен можем да вземем него,който според учените в края на V – първата половина на IV хил.пр.Хр. Така всеки от синовете на Ной се разселва в различни посоки и стават основатели на старите народи. Къде и как е възникнало името българи е основен въпрос. И защо първо мизите от траките започват да се наричат българи. Кои са пък българите в Балхара, Армения и Северен Кавказ? Поздрави
цитирай
43. vled - Здравейте, didanov,
21.12.2019 21:13
Благодаря ви, че одобрявате моята теория.

Отговори на вашите въпроси ги има в материала, но когато той е обемист някои от нещата се пропускат , затова ще ги повторя за вас:
1. Името БЪЛГАРИ е възникнало в Древна Балкара, където първият владетел в тези земи е носел името БАЛ (ВОЛ, BULL на английски, БИК на тракийски – оттук и имената ДецаБал, ХаниБал, ХасдруБал и др. ), на когото е кръстено и селището, по-късно прераснало в град-столица – БАЛК. Себе си народът започнал да нарича БАЛКАРИ, а държавата си БАЛКАРА. Градът съществува и до днес, непроменено е и името му, което и сега звучи по същия начин БАЛК(Х) – BALCH. Не e нужно да се използва никаква стъкмистика, за да се проследи пътя на Балкарите/Българите през хилядолетията обратно към най-древната Прародина – БАЛ – БАЛК – БАЛКАРА – БАЛКАРИЯ – БЪЛГАРИЯ (Стара Велика) – БЪЛГАРИЯ (Дунавска).
Удивително постоянство за 7000 (седем) хиляди години, което логично се връзва с факта, че днешна България е най-старата държава в Европа, запазила името си!!!
2. Защо първо мизите от траките започват да се наричат българи?
Това е спекулация, която се използва от автохтонниците за да си подсилят аргументите. Ако сте виждали въпросната карта на св. Йероним сам ще се убедите в манипулацията, която е направил Ганчо Ценов. Там явната добавка „Тук и България” е поставена над текста, който се изписва нормално в редове.
Известната карта на Св. Йероним, който е живял през IV век, не е достигнала до нас в оригинал, а е един много по-късен препис от ХII в. Нормално е там да се каже, че в Мизия, която през 12 век е вече централна Северна България живеят Българи.
Темата за Потопа иска повече думи от разрешените за един коментар.
Само помислете върху факта, че ако разгледате на картата релефа на Европа и Африка от една страна и Северна и Южна Америка от друга и ги съедините мислено ….
Удивително ще си паснат?!?...Защо ли?
цитирай
44. didanov - Здравейте
21.12.2019 23:17
Баал е върховен Бог на финикийците от 2000 до 1000 г.пр.н.е, точно когато там е имало и силно трако-пеласго присъствие. Етимологията на Баал има общо с нас, доколкото означава и "благ" една много древа българска дума. Някои твърдят, че старата форма на българи е била "благари" или благати хора имащи предвид, именно някои от мизите, които подобно на богомилите и питагорейците не консумирали месо и били против всякакво насилие, наричали са ги още ктисти или чисти.
Съгласен съм, че древната традиция е цар-епони-град-народ, но нещо К-то в Балк не ми се връзва, защото липсва в Баал или Бал. Има ли данни, по кое време е живял този балкарски цар? Защото ние имаме данни, че след Троянската война петия илирически цар на име Болг управлява Тракия, Македония и Далмация и дава името на народа - болгари. Къде се губи особеното за нас звук "ъ" и при двата случая остава неясно.
Не е само картата на Йероним, има много сведения, че мизите и българите са били смятани за един народ. Според Страбон мизите населяват своите земи още по времето на Троянската война и ,че Омир е описал именно балканските, а не малоазийските мизи в Илиада. Тоест още през късната бронзова епоха може да се говори за тях.
Това за релефа на картите не го разбрах. Поздрави
цитирай
45. vled - БАЛ е тракийска дума
22.12.2019 19:39
БАЛ е тракийска дума, която Владимир Георгиев и Иван Дуриданов превеждат като БЯЛ. Логично е заради звуковата близост, но не е вярно.
БАЛ и ВОЛ също са много близки звуково, както и BULL на английски.
Бикът е бил свещено животно за много цивилизации и не е чудно някои от тях да са го произвели в бог.

БалК не ви харесва, защото го гледате с очите на днешен българин. За да разграничаваме Иван от сина му и днес използваме наставка - ОВ - Иванов.
Данни за най-древните няма, но аз имам своите изследвания, които съм посочил. Най-древното нещо което са ни оставили ПРАбългарите е Българският календар, който е на около 7500 години. Със сигурност този български владетел, който е дал името на града БАЛК и на племето БАЛКАРИ е живял доста години преди да се създаде този и до днес почти съвършен календар – това е върховно интелектуално постижение, за което са необходими много, много години.
Всички сведения, в които се споменават българите преди 681 са преписи на преписи, на които не може да се вярва.

цитирай
46. didanov - Мисля че е несериозно да не се вярва на преписи
22.12.2019 23:32
Защото по-голямата част на от историята не се е запазила в оригинал. Разбира се трябва да се сверява информацията от различните извори.
Баал си има конкретна етимология но тя не е вол или бик. Преходът на б във в е характерен за латинския език, но се съмнявам да е за нашия. Логично е да се предположи,че ако името на епонима е Бал или Бял то името на града ще е Бала или Бялград, Белово или нещо подобно - съгласна К или КХ нямат място тук. Гласните се променят лесно с времето, докато съгласните се запазват дори хиляди години.
Началото на календара ни съвпада с времето на един от потопите в Черно море и за това е логично да се търси в тази насока.поздрави!
цитирай
47. анонимен - Прабългарски език
23.12.2019 00:05
Несериозно е да се мисли, че древният прабългарски език може да се обяснява с днешния български език.
цитирай
48. didanov - Същото важи
23.12.2019 01:43
За прехода вол-бал
цитирай
49. vled - Вярно е
23.12.2019 22:27
Вярно е. Тълкуването на тракийските думи е винаги оспоримо. Специалистите обикновено търсят успоредици в албанския и балтийските езици, но това не винаги е вярно. Според мен освен на успоредици трябва да се набляга и на логиката и на косвените доказателства. В случая думата БАЛ е част от имената на владетели:
Децибал, Ханибал, Хасдрубал и други, на които повече им подхожда да са някакви „бикове”, а не нещо „бяло”.
На пръв поглед е странно да намираме останки от древния тракийски език в английския, скандинавските и балтийските езици. Ако си дадем обаче сметка, че тези общности са останали в някаква степен изолирани от другите европейци ще го приемем за логично. Например думата за бик (некастрирано мъжко говедо):
в латвийския е bulla,
в литовския bulius
в английския bull,
в Норвежкя bull
В българския се е наложило славянското БИК, но се е запазил и тракийския вариант ВОЛ.

Според Рашо Рашев, (Прабългарите през V-VII век. Второ допълнено издание. Фабер. София. 2004)
основата на българския етноним е bul и нейните фонетични варианти (bol, bal, byl), които произлизат от хипотетичната праформа *bal (човек, мъж). Като се добави към нея окончание за множествено число k и се получава *balк, което може да се промени на Balh, Bolh, Bolg, със значение “хора, племе, народ”.
Това тълкуване на българския етноним от хипотетичната праформа *bal (bol, bal, byl) е предположение на Рашо Рашев.
………….
Има много виждания за името на българите, но аз вярвам в това, което съм написал. :)

.
цитирай
50. vled - barin]Аз имам една друга мечта, ...
24.12.2019 00:06
barin]Аз имам една друга мечта, vled i dobrodan. Да се установи датата, на която е подписан мирният дговор между кан Аспарух и император Константин IV Погонат през 681 г., когато една Велика сила( дали има друга?) е победена и принудена да ни признае за независима държава.
...
BARIN,
Датата не е важна, важен е фактът, че една велика сила (Стара Велика България) е подчинила друга велика сила – ИРИ!
Проблемът е, че ние днешните българи не го осъзнаваме и оценяваме достатъчно. Пишем че България е най-древната държава в Европа и не го вярваме. Не осъзнаваме в пълна степен, че всички „цивилизовани” европейци са си избили евреите, но не и ние. Спасили сме хиляди евреи и хиляди арменци, освен хилядите българи от Тракия и Македония, но има и такива спасени като Леа Коен, които ни осъждат, че не сме спасили всички други. Това пък ни впечатлява повече от факта, че много чужденци виждат днешните български земи (един дори написа книга - Харолд Харман) като Люлката на европейската цивилизация, ама кой да им вярва?
...
Това го пиша отново, защото системата тогава ме отрази като анонимен, а някой добави в коментара ми някакъв цинизъм, който не съм писал.
цитирай
51. didanov - БАЛ – БАЛК – БАЛКАРА – БАЛКАРИЯ – БЪЛГАРИЯ
24.12.2019 00:14
звучи хубаво но дали?
зХанибал и брат му носят името на финикийския бог Бал, който определено не озачава бик, така, че той отпада.
за мен по-логично ми звучи Болг- Болг-ари, или хора, народ на Болг. Между другото прадядото на Болг идва отвъд Черното море и народа носи името мисини (мизи) в чест на библейския Мосох. Поздрави
цитирай
52. vled - didanov
24.12.2019 01:16
Пишете:
„Защото ние имаме данни, че след Троянската война петия илирически цар на име Болг управлява Тракия, Македония и Далмация”
…..
Кой ги дава тези данни?
Да ви припомня Херодот, който живее много по-късно след Троянската война и който казва:
"Тракийският народ след индийския е най-голям от всички народи. Ако той се управляваше от един господар и беше единен, той би бил, по мое мнение, непобедим и много по-силен от всички народи. Но това е невъзможно и надали ще стане някога; и затова са слаби



цитирай
53. didanov - Здравейте
24.12.2019 12:03
"История во кратце
о болгарском народе славенском"написа Иеросхимонах Спиридон Габровски "
"В своя летопис Йоан Зонар именно даките и сърбите нарича мисагитови българи; а в друг летопис пише: и дойдоха мисагитите в лято от сътворение мира 4522 /986 преди Христa/ и се заселили от двете страни на Дунава, и се нарече тая /земя/ Мисиния от тяхното име"
Как твърдението на Херодот за траките потвърждава или отрича нещо от казаното от нас досега?
Бихте ли уточнили къде се споменава за цар Бал и Балк?не можах да го намеря в нета. Поздрави!
цитирай
54. vled - Тук не намерих
24.12.2019 14:55
Тук не намерих нищо за „илирически цар на име Болг управлява Тракия, Македония и Далмация”.
Ако имаше такъв „цар” Херодот щеше да напише нещо друго.
В нета няма да намерите цялата история на света.
Има и книги.

цитирай
55. barin - Здравей, vled. Разбрах предния ...
24.12.2019 15:43
Здравей, vled. Разбрах предния път, че коментарът е твой. Наистина датата не е важна, а се заинтересувах преди около две години, когато исках да намеря дати за отбелязване, свързани с българската история.
Весели празници!
цитирай
56. vled - barin
24.12.2019 17:24
И на тебе, Барин,
Здраве и светлина в душата :)
цитирай
57. didanov - това е връзката
24.12.2019 19:51
http://didanov.blog/history/2015/11/03/za-ilirik-pyrviiat-bylgarski-kral.1404361
пак не отговорихте на въпросите ми, но здраве да е, Весела Коледа!!!
А книжки с удоволствие чета, само че не казвате къде да го намеря този цар Балк.
цитирай
58. vled - И на вас
25.12.2019 16:41
Не е Цар и не е Балк.
Книжката съм я посочил в края на материала.
Весела Коледа и на вас.



цитирай
59. leonleonovpom2 - Здравейте!
29.12.2019 14:32
vled написа:
Ал. Македонски като всички завоеватели е разрушител, а не строител на каквото и да е!
Гръцките хронисти са изградили неговия неверен образ, дал уж началото на нещо.
Нещо като нищо!
Не е важно да завладееш нещо, а да го задържиш и управляваш много години наред, за да създадеш нещо ново.
Според източниците Александър е завладял Балкара/Бактрия през около 326 г. пр. Хр. , но скоро след това се оттеглил към Вавилон и умрял там 3 (три) години по-късно през 323 г. пр.Хр.???
Три години?

„Огромното” влияние на А. Македонски, особено пък в Бактрия е митология, сътворена от гръцките писачи.
Истината е, че там той е минал, заминал и оставил за хрониките само името „Бактрия” и нищо друго…





Няма как да се съглася с подобно твърдение! Да, три години е бил в Сотдиана Александър! Роксана е дъщеря на согдийския принц Оксиарт
Не мога да се съглася и за маловажната му роля там? Все едно да се твърди ,че Рим няма никаква роля в съвременната цивилизация-и той е завоевател!?
Писах в коментара, след смъртта на Александър се създава Согдийска империя, повече от два века управлявана от македонски царе Писах и за процесите протекли там масово изселване от Балканите в тази посока, че Согдиаана- столицата на империята , е най- големият град в света тогава, десетки пъти по- голям от Атина! Интересното е ,че Българин на местния език там , означава велик, божествен! Свързан следователно с бог!

Катарите във Франция , означава чисти, са налричани от тях бугри или богри
Следователно богомилите са знаели ,че името на Българите е с божествен произход, че идва от бога и като такива са се представили там- в земите на днешна Франция
Аче Балкан не е турска дума, а е ссвързан с Българи, че е божествен като тях е пределно ясно!
Та богри- хора на бог Слънце ,бог Ра, това означава
Между другото, Райо е прастаро име ,Българско, на Слънцето! Рай е коптска дума и също означава Слънце За нас раят е Слънчево, божествено място
Пряка връзка между траки/ Българи/ и древни египтяни!

Хубави Новогодишни празници!

Партия или Бактрия е съседна Персия! Согдия е на изток и обхваща днешните Източен Афганистан и Западен Пакистан
цитирай
60. vled - leonleonovpom2
30.12.2019 16:38
Налага се да се самоцитирам, защото явно не сте ме разбрали.
„Ал. Македонски няма никакво отношение към формирането на народа и държавата на Балкарите/Прабългарите, защото по времето, когато той е стигнал до Балкара, която нарекъл Бактрия те отдавна вече не са били там.
Били са в новата се държава БАЛКАРИЯ в Северен Кавказ.”.
………
Посочил съм и в статията, че Балкарите/Прабългарите са напуснали Балкара около 2000 г. пр. Хр, т.е. около 1600 години преди Ал. Македонски да се роди…

цитирай
61. leonleonovpom2 - Здравейте!
31.12.2019 00:16
Е, добре! Обаче и днес в Афганистан има Българи, има "Мадарски конници" и така нататък Тяхното присъствие как се обяснява?
Статията описва ли тези Българи, две хиляди години преди Александър , къде са пребивавали през тези две хиляди години
Аз знам и това е описано, че великото " преселение" започва след разпадането на Кушанската империя, която е наследник на Македонската Согдийска империя И че водещи в него са Българите! И ,че по пътя си създават държави, последната е Велика България или Голяма България
Две хиляди години преди Александър не може да се говори за народи, а за племенни общности
Не твърдя ,че не е вярно, но Българи има и днес в Афганистан и в Пакистан!

Хубави празници!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vled
Категория: История
Прочетен: 68800
Постинги: 15
Коментари: 391
Гласове: 382
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031